Българският стандарт за "добри" гори влиза в сила от август

Българският стандарт за "добри" гори влиза в сила от август

© Цветелина Ангелова, КапиталНационален стандарт за отговорно управление на горите в България вече е одобрен от международната организация FSC (Forest Stewardship Council). Стандартът влиза в сила на територията на страната от 16 август 2017 г.


Така от това лято всички горски територии, които кандидатстват за сертификат, ще бъдат оценявани от сертифициращите фирми съгласно изискванията на националния стандарт. За да запазят своя сертификат, всички сертифицирани към момента горски стопанства трябва да преминат през одит спрямо новите изисквания на националния стандарт в рамките на една година от датата на влизането му в сила, т.е. най-късно до 16 август 2018 г.


С одобрения национален стандарт България се нарежда сред първите държави в Европа наред с Франция и Португалия, довели до успешен край процеса по разработване на национални стандарти по горска сертификация, в съответствие с най-новите изисквания на FSC, коментират от WWF - България, които координират разработването му от национална работна група с участието на представители на различни министерства, институции и организации.
"Принципите и критериите на FSC осигуряват международно призната норма за отговорно управление на горите. Нуждата от адаптиране на регионално и национално ниво се налага от разнообразните законови, социални и географски различия, в чиито условия растат горите в различните части на света. По тази причина към принципите и критериите се разработват индикатори, адаптирани на национално ниво. Те отразяват местните специфики и задават конкретиката в изискванията за отговорно управление на горите в съответната държава


Одобрението от FSC е поредната важна стъпка към отговорното управление на горските ресурси в България. "С разработването на националния стандарт заинтересованите страни от бизнеса, природозащитната и социалната сфера доказаха, че имат обща воля и могат да работят заедно за създаването на подходящи условия за опазване, развитие и правилно управление на един ценен общонационален ресурс, какъвто са горите", коментира Нели Дончева, ръководител програма "Гори" в WWF - България.


За ползата от стандарта в България


Новият стандарт подобрява прилагането на високите норми към сертифицираните стопанства и фирмите. Той поставя изисквания, за чието спазване сертифициращите органи ще следят одобрените горски стопанства в рамките цялата територия на България. Стандартът е задължителен за прилагане от всички горски стопанства, които искат да се сертифицират по системата FSC, и се отнася до всички типове гори.


FSC сертификацията се прилага в страната от 2005 г. Тя отчита интересите както на природата, така и на бизнеса и на местните общности и работещите в горите.


Разработването на националния FSC стандарт за България е инициирано през август 2014 г. Тогава е сформирана работна група, която работи по документа в периода август 2014 – октомври 2016 г. Работната група включва представители на трите основни и задължителни сектора, които имат отношение към управлението на горите – социален, природозащитен и икономически.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3341 Неутрално

  Щом еко-министерството не пази горите, значи колекторите на дървесен материал са превзели министерството!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Това откъде го измислихте?! Не е работа да МОСВ да пази горите, има си Изпълнителна агенция по горите към Министерството на земеделието, храните и горите.
  Това с прилагане на стандартите за сертифициране по FSC е супер новина, браво!

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5605 Неутрално

  Стандартите не помагат. Трябва в главата на всеки ни да е съхраняване на природата и опазване на околната среда.

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Новината безспорно е добра, остава и да започне спазването му и най-вече опазването на горите, защото безразборната и незаконна сеч не са нещо непознато в нашия географски район.

 5. 5 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Да не откриват топлата вода , а да вземат опит от Германия където почти всяко дърво е преброено, описано и има паспорт.

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#2] от "Николай Георгиев":

  Така е.

  До коментар [#5] от "naskom44":

  Подкрепям!

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3698 Неутрално

  Аз пък, първоначално го прочетох, като стандарт за добри горива... :)
  То пък, за гори ставало въпрос. Всъщност, то положението в горите е, като при горивата, тоест лошо...! Не съм особен оптимист, за подобряване положението и при двете.

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  Някъде прочетохте ли този стандарт да е задъжителен за субектите притежаващи гори? Нееее! А субектите които са изгорили и изсекли горите, какво отношение имат кът т. н. стандарт? Никаквооо! Ми що тогава ручат жаби? Да се намират на работа и да отчитат дейност пред началниците.
  " А Господ..., пардон ЕС от свода през гъстия дим.
  гледаше на всичко тих, невъзмутим."

 9. 9 Профил на Крали Марко
  Крали Марко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Неудобните местни референдуми
  http://bodil.bg/2017/05/17/local-referendums/ #comment-590

  Спасяването на Трън от екологичен апокалипсис е национална кауза!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK