В Деня на биоразнообразието започна кампания за най-добрите в опазване на природата

В Деня на биоразнообразието започна кампания за най-добрите в опазване на природата

© WWF-БългарияКампанията за номиниране на най-ярките постижения и примери в сферата на опазването на природата у нас започна днес – в Световния ден на биоразнообразието.


Номинирането е публично и всеки може да отправи предложения в една или повече категории за дейност в периода 22 май 2016 – 22 май 2017 г. – т.е. една "година на биологичното разнообразие". Наградите се само положителни, защото с негативните случаи цялото общество се сблъсква непрекъснато, обясняват организаторите от Българска фондация "Биоразнообразие".


"Годишните награди на биоразнообразието винаги успяват да отличат най-активните кампании през годината, най-смелите журналисти, най-отдадените активисти и най-загрижените за природата представители на бизнеса и политиката. А това е благодарение на всички, които ни изпращат номинации. Очакваме и тази година да получим достатъчно добри предложения, които да класираме и популяризираме", посочват организаторите и се надяват да бъде надминат рекордът от миналата, когато бяха получени 72 номинации в пет категории на наградите.
През 2017 г. фондацията ще връчи наградите през септември. Всички граждани, институции, медии, които искат да участват, трябва да изпратят своите предложения до 31 юли. Категориите, в които се очакват номинации, придружени с кратка обосновка и по възможност със снимки, са:


1. Най-успешна кампания (акция/дейност), свързана с опазване на биоразнообразието
2. Най-добър журналистически материал, свързан със опазване на българската дива природа
3. Активист за природата
4. Политик с най-голямо внимание към българската природа
5. Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси.


Жури от експерти и личности от различни области ще определи носителите на наградите, но публиката дава награда във всяка категория, която ще бъде определена с гласуване във фейсбук.


Организаторите очакват номинации на [email protected] или по пощата на адрес: София, ул. "Веслец" 39-41, ет.4, ап.11 "За Годишните награди" до 31 юли 2017 г.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Крали Марко
  Крали Марко
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Господа управляващи, не си слагайте грях на душата, не подлагайте Трънско на ураново мъченичество! Виждате какви фатални заплахи за здравето на българските граждани произтичат от мини с наличие на уран. Здравето на трънчани, техният реално съществуващ поминък и величествената, непокътната природа, която са наследили от предците си, са по-важни от изкушенията за печалба! Трънският човек разбира, че опасните мини на „Евромакс сървисиз“ не вещаят благоденствие и по-висок стандарт, а насилствен прелом в хармоничното и устойчиво развитие на района, в който живее, изкарва прехраната и отглежда децата си. Стратегическият план за развитие на община Трън предвижда: “ПОСТИГАНЕ НА УСТОЙЧИВ ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ, РАЗВИТИЕ НА ТУРИЗМА И ПЪЛНОЦЕННО ОПОЛЗОТВОРЯВАНЕ НА НАЛИЧНИТЕ ПРИРОДНИ БОГАТСТВА ЧРЕЗ СЪЗДАВАНЕТО НА НОВИ, СЪВРЕМЕННИ И ЕКОЛОГИЧНО СЪОБРАЗЕНИ ПРОИЗВОДСТВА; СТИМУЛИРАНЕ НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСКАТА АКТИВНОСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО И НАСЪРЧАВАНЕ СЪЗДАВАНЕТО НА МИКРО И МАЛКИ ПРЕДПРИЯТИЯ И САМОНАЕМАНЕТО; ГАРАНТИРАНЕ НА ВИСОКО КАЧЕСТВО НА ЖИВОТА, И СЪЩЕВРЕМЕННО СЪХРАНЯВАНЕ НА ВЕЛИЧЕСТВЕНАТА И КРАСИВА, УНИКАЛНА ПРИРОДА И ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО НА ТРЪН” Разрешение от страна на държавата за откриване на мините прави всичко това невъзможно.
  Традиционният поминък на хората, граден от поколения в хармония и благодарение на природата, рухва. Замърсяването на въздуха и почвите прави отговорно земеделие невъзможно, та дори да не е по еко-стандарт. Всяко семейство в Трънско има зеленчукова градина и овошки. Замърсяването с прахови частици, съдържащи уран, няма ли да направи продукцията негодна за консумация? А когато уранът проникне в подпочвените води? Виждаме какви непреодолими проблеми имат други общини в България, наследени от мини, работили преди десетилетия. И до ден днешен хората там пият опасна за здравето вода!
  Не разбирам, как неповторимо красивата планина Руй, която е ЧАСТР ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА ЕКО-МРЕЖА НАТУРА 2000, а следователно е зона, забранена за промишлена дейност, може да бъде надупчена с взривове? Ще ви даде ли съвестта да затриете тази девствена природа и унищожите цялото й биоразнообразие? Подобен атентат срещу околната среда, недопустим в цивилизована Европа, би обезсмислил и зачеващия екотуризъм в Трънско. ▪
  А какво би се случило с пътната инфраструктура, която с много мъка и помощ от еврофондовете се позакрепи? Тя не е проектирана да издържа многотонните камиони, натоварени с руда, и ще бъде опропастена. Щетите за общината и държавата ще са в пъти по-големи от скромната такса, която „Евромакс сървисиз“ ще дължи. Всеки български данъкоплатец ще дава своята лепта за частния интерес на инвеститора.
  Господа, Вие сте българи и богатството на тази уникална природа е и Ваше! Радвайте му се, черпете от енергията на неговата красота, но, моля Ви, не го унищожавайте!

 2. 2 Профил на Крали Марко
  Крали Марко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Неудобните местни референдуми
  http://bodil.bg/2017/05/17/local-referendums/ #comment-590

  Спасяването на Трън от екологичен апокалипсис е национална кауза!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK