Как управата в Свиленград убеди хората да изхвърлят разделно

снимката е илюстративна

снимката е илюстративнаПреди три години в столичния квартал "Горубляне" започва проект за разделно събиране на отпадъци по модела "от врата до врата". Всяко желеащо да се включи домакинство от района получава безвъзмездно собствена жълта кофа за метал и пластмаса в дома си, а от фирмата за оползотворяване на отпадъка Екопак се наемат безплатно да ги събират два пъти в месеца. Реализацията и ефектът от проекта обаче е "тотална катастрофа" (по думите на предствител на организацията Екопак).


Преди една година местната власт в Свиленград иска да въведе разделно събиране "от врата до врата". Най-трудното нещо, с което се сблъсква при реализирането на проекта си е да убедят организацията за събиране на отпадъци, с която общината има сключен договор да ги подкрепи и да им съдейства. А тя е отново Екопак и причината за резервите е горчивият опит от столичния квартал "Горубляне".


Все пак местната управа в Свиленград успява да убеди фирмата и стартира пилотно със 100 домакинства в къщи на няколко съседни улици. Практиката им се оказва изключително успешна, а до 2018 г. амбициите на общината е да покрие всички едноетажни и ниски кооперации в града.
А тайната, която в първия случай води до пълен провал, а във втория – до обнадеждаващ успех, разбираме, се крие във волята и ангажираността на местната власт, която трябва да положи постоянни усилия, за да информира гражданите защо се прави и да контролира целия процес. В случая със Свиленград това е част от по-голямата цел на общината да се справи с боклука на града, а управата му знае точно защо има смисъл да го прави.


В Свиленград вече са извървели доста стъпки към намаляване на боклука за депото, усетили са ефекта реално и ще се опитат да станат първата община в България, влязла в европейската мрежа на общини с Нулеви отпадъци. "Дневник" разговаря със заместник-кмета Мария Костадинова за мотивите и опита от разделно събиране директно от домовете на хората – нещо доказало ефекта си, но все в други държави.


По-малко разход за отпадъци


Как управата в Свиленград убеди хората да изхвърлят разделно

© Босилена Мелтева

Ръководството в община Свиленград е едно и също вече четвърти по ред мандат – начело с независимия кмет Георги Манолов, и добре познават процеса за разделно събиране на отпадъци, рециклиране и ополозотворянето им. Решават да преминат към разделно събиране директно от домовете, основно за да намалят битовия отпадък и така да съкратят разходи. "Регионалното депо, където извозваме отпадъците е на 40 км разстояние от града, до град Харманли. "Това ни коства много разходи за транспорт, плащаме депониране на тон отпадък. Затова търсехме вариант как да намалим количеството отпадък," обяснява Мария Костадинова.


Единият начин да се случи това е да намалят зелената маса отпадък, т.нар.биоотпадък, който е в съществени количества в малко населено място, където хората гледат зеленчуци, плодове, трева. Затова скоро общината и общинското предприятие ще въведат нови кафеви кофи за биотпадък, които ще се извозват до компостираща инсталация, за нея вече имат одобрено финансиране.


Удобството като движеща сила


Другата причина да стигнат до модела "от врата до врата" е фактът, че цветните контейнери в града са доста отдалечени от жилищните сгради и домакинствата. С времето гражданите започват да изхвърлят в тях общ отпадък и много зелена маса. Така кофите се пълнят основно с битов отпадък и се обезсмислят. От общината преценяват, че ако взимат разделения отпадък от самите домакинства, това ще е по-комфортно за ползвателите, но и ще повиши контрола и ще има ефект за намаляване на отпадъците като цяло.


Как управата в Свиленград убеди хората да изхвърлят разделно

© aman


Така хората в 100 домакинство започват да отделят хартията и пластмаса в една жълтата кофа, а в зелената – общите битовите отпадъци. За стъклото общината решава да запази контейнерите в определените точки по кварталите за разделно събиране из града. Стъклото се събира по-рядко, по-малко се изхвърля.


Моделът жъне успех и защото е много удобен за гражданите, разделното събиране се случва в къщи, не се налага да се ходи до някъде. Хората осъзнават, че именно от тях зависи да го направят.


Има определен ден по график на събиране по домовете, за който предварително се известяват хората. Тогава кофите се извеждат пред домовете, за да може фирмата да го вземе и извози.


Само няколко месеца са нужни, за да се види осезаем резултат. "Видяхме, че по този начин кофите наистина са пълнят за две седмици и то само с хартия и пластмаса."


Засилен контрол


А обяснението Костадинова открива отчасти в манталитета на хората, но и в силния контрол и отговорност на общината: "Живеем в малък град и хората се познават, за тях има значение да го правят както трябва. Има и елемент на престиж. Но и местната власт не остави нещата до раздаване на кофи, а заложи на много засилен контрол. Още преди да бъде събиран отпадъкът от домовете, общинските инспектори обикалят и проверяват какво има в кофите и дали се разделя правилно."


Как управата в Свиленград убеди хората да изхвърлят разделно

© Associated Press


Разясняване защо и как


Важна роля изиграва и силна информационно-разяснителна кампания защо се прави и как да се случва – и чрез регионалните медии, и от самите хора, които си споделят за удобството и ефекта. Инспекторите на общината обикалят по домовете, от врата на врата да разясняват на всеки защо го правят и как да става.


Резултатът се вижда, когато сравняват колко се изхвърля разделно само от тези 100 домакинства с новата система с количеството от предходен месец, когато са практикували старата система за изхвърляне. "


Разликата беше голяма, а изхвърлените разделно отпадъци бяха абсолютно чисти, което е от голямо значение за фирмата, това означава за тях повече рециклиран материал. Когато е смесен, се налага наново да го сепарират, а това освен допълнителен труд, са и разходи."


В пилотния си проект община Свиленград е предложила за пет години системата "от врата до врата" да покрие постепенно всички домакинства в къщи в целия град. След пилотния успех обаче самата фирма се обръща към общината с идея да увеличат домакинствата на 1000 като добавят към вече практикуващите още 900. И това ще се случи след сега, юни месец.


В момента системата е покрила 1/3 от жителите – общо в града има към 3 500 еднофамилни жилища До година тя ще обхване всички еднофамилни жилища. За блоковете това няма как да стане и там са на системата с контейнерите.


Финансовият стимул


Общината настоява за тези семейства да има и финансови стимули. "Хората, които полагат тези усилия е редно да бъдат облекчени финансово като вид стимул, да бъдат облекчени и да плащат по-малко такса за битови отпадъци. Логично е когато генерираш по-малко отпадък, да плащаш по-малко, но това зависи вече от промяна в закона," посочва Мария Костадинова.


Законът в момента не забранява на една община сама да инициира промяна в изчислението на такса битови отпадъци. "Притесняваме, че ако не приемат закона, така че той да задължи масово всички общини да таксуват на база количество отпадък, трябва да прецизираме много добре всички текстове, за да не стигнем до другата крайност, а именно да тръгнат дела срещу местната власт, например граждани да се жалват, че общината не е спазила закона."


Бизнесът с такса на количество


Въпреки това, от февруари голяма част от фирмите в Свиленград вече плащат такса на генерирано количество – с въвеждането на плащане на количество малка кофа, голяма кофа или контейнер, което според Костадинова е "по-справедливо определяне на такса смет"


Специална комисия преценява коя фирма какви отпадъци изхвърля и дали декларираното количество отговаря на реалното. Този начин на процедиране е в интерес и на двете страни.


"Това е начинът да е по-справедливо," убедена е зам.кметът на граничния град. Според нея е редно да се направи всичко възможно да се стимулират хората да разделя ти да се рециклира.
Свиленград вечи има изградена площадка за строителни отпадъци, за електроника, за хартия. Така по-малко ще отива като общ отпадък на депото на Харманли, ще плащаме по-малко отчисления, които никак не са дребна сума. И това непрекъснато се обяснява на хората.


Бавенето на приемането на ново изчисление за такса битови отпадъци, според Костадинова е чисто политически ход. Тя често споделя добрите практики и опит на града си по конференции и дискусии, но повечето градоначалници сами не желаят да се захващат, поне не в техния мандат.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Сега остава общината да убеди и фирмите които ядат салам от разделното събиране на отпадъците да взимат отпадъците навреме, щото като гледам на повечето места преливат.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6862 Неутрално

  Всъщност в Германия е така...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на MEMO
  MEMO
  Рейтинг: 343 Неутрално

  До коментар [#2] от "penetrating":
  И в Австрия...

 4. 4 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1883 Неутрално

  Свиленград са лесни, да научат София - мисия невъзможна.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Причината за "тоталната катастрофа" в Горубляне е общата незаинтересованост на общината и организациите за оползотворяване, взети заедно. Те печелят много повече от това, вълци, лисици и чакали да возят сметта за 22 стотинки на килограм, колкото им плаща общината. Няма отпадък освен медта, който да струва повече. Веднъж докопали "едрото", вече има хлеб за всички - и за общински съветници, и за псевдоорганизации с бутафорни функции, и за доставчиците на пещи за горене на боклуци.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6862 Неутрално

  До коментар [#3] от "MEMO":

  Колело :)
  Оптимистично звучи, че и Свиленград ще бъде като тях ..,

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на chlamydia
  chlamydia
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Основното е в разясняването. Има оскъдна информация в медиите и хората са скептични за ефекта от разделянето - все още смятат, че всичко се хвърля на едно място и не се рециклира. А в този град са положили усилия да информират гражданите и да ги мотивират. Хубаво действат такива новини!

 8. 8 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Браво на Свиленград.
  Поредното доказателство, че великата "промяна в манталитета" тръгва от властта, не от хората. Когато съответния "някой" си свърши работата, организира нещата, разясни на хората какво, как и защо се прави - хубавите неща се получават. И обратно - докато ония отгоре си го местят от единия крачол в другия и се оплакват от "липса на интерес и смаосъзнание", всичко забива и дори полезните инициативи умират.

 9. 9 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  Аз си събирам разделно - имам отделен голям чувал за пластмасата и слагам там бутилките. Отделно събирам и хартиите главно рекламите с които пълнят пощенската кутия. И като видя някоя циганка да рови по кофите ги изнасям да им ги дам. Вместо да рови в контейнера направо сортирано.

  Не е само до съзнание но и до рационалност, ако слагам и бутилките в кофата с хр.отпадъци ще трябва да я нося до контейнера по 2 пъти на ден а така по-рядко.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 10. 10 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Всъщност в Германия е така...
  —цитат от коментар 2 на penetrating


  В Германия е почти така. И там има населени места, като Свиленград, в които се събира 4 вида отпадък директно - биоразградим, хартия, Grüne Punkt (пластмаси, метал) и общ.

  Но в много големи градове биоразградим не се събира, а отива в общия. Просто в големите населени места контролът е труден и там (като в Горубляне) има голям процент недобросъвестни граждани, които опорочават процеса. Дори и в Германия ...

  http://rodenivbg.com
 11. 11 Профил на bpp43518840
  bpp43518840
  Рейтинг: 221 Неутрално

  В Стара Загора експериментът с разделното събиране на отпадъци е с проблеми. Има пунктове за изкупуване на ПВЦ бутилки. В резултат клошари обират всички ПВЦ бутилки от контейнерите за разделно събиране, както и бутилките, попаднали в контейнерите за битови отпадуци. Резултатът от разделно събиране и неразделно събиране е един и същ - отпадъците се сепарират от клошари и се предават в пунктовете за вторични суровини. Реално клошарите изземват функциите и крадат от Екопак, но за тях това е начин да преживяват. Вероятно положителните резултати в Свиленград се дължат преди всичко на липсата на пунктове за вторични суровини, а не на някакви особени заслуги на общинска администрация.

 12. 12 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 301 Неутрално
 13. 13 Профил на Lilia Lang
  Lilia Lang
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Браво на тази кметица, дано се намерят и други да последват примера на Свиленград!

 14. 14 Профил на Lilia Lang
  Lilia Lang
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#11] от "bpp43518840":

  Наверно Екопак, трябва да наеме клошарите на договор и да има плаща примерно с няколко стотинки отгоре, така Екопак ще спести средства за събиране и техника. Но не знам как да се справят с пнктовете, системата се дублира, а това води до лоши резултати и за двете системи.

 15. 15 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 440 Неутрално

  В Стара Загора експериментът с разделното събиране на отпадъци е с проблеми. Има пунктове за изкупуване на ПВЦ бутилки. В резултат клошари обират всички ПВЦ бутилки от контейнерите за разделно събиране, както и бутилките, попаднали в контейнерите за битови отпадуци. Резултатът от разделно събиране и неразделно събиране е един и същ - отпадъците се сепарират от клошари и се предават в пунктовете за вторични суровини. Реално клошарите изземват функциите и крадат от Екопак, но за тях това е начин да преживяват. Вероятно положителните резултати в Свиленград се дължат преди всичко на липсата на пунктове за вторични суровини, а не на някакви особени заслуги на общинска администрация.
  —цитат от коментар 11 на bpp43518840


  Тая история с клошарите е доста тъжна. Да има хора които се препитават от ровене в кофите за боклук е присъда над държавата и оществото, но то е друга тема.
  Живея в Португалия от доста години и винаги съм се чудил как са успели да научат и убедят португалците да си изхвърлят всички боклуци разделно. При това го виждам във всички градове в които съм бил, но и в много села. Което показва, че хората наистина го приемат като нещо правилно и заслужаващо дребното усилие да отидеш до контейнерите. Те са няколко вида, но задължително са чисти и никога не съм виждал запален или полуизгорял като в България. Най-доброто решение което е и масово са вкопаните в земята. Отгоре стърчат около метър и са захлупени с голям кръгъл капак с люк по средата. Вътре има една огромна торба и поне онези които са пред нашия блок ги вдигат едни специални камиони веднъж седмично. Има 4 контейнера: за общи битови отпадъци, за опаковки (пластмаса и метал), за хартия и за стъкло. На много места има и отделен малък контейнер тип варел за отработено олио, но е по-рядко. Ресторантите си го събират сами и вероятно се обаждат да им го вземат.
  Пак ще кажа: не знам как е станало, но тук просто не си представям някой който може да изхвърли нещо не там къдет трябва. Виждал съм и центровете където отиват отпадъците. Наричат се Екопунктове. Ами, няма смесване! Стъклото си се събира отделно, хартията, метала и т.н. Общите боклуци минават отелен триаж и онова което случайно е попаднало там си отива на мястото или ако става за горене отива за изгаряне, а биологичната маса се преработва за компост.
  Предо доста години по телевизиите се беше завъртял един релакмен клип на тая тема. Предствяше една огромна гадна муха която бръмчеше като реактивен самолет. летеше над картата на Португалия, въртепе се насам-натам и явно като не намираше къде да кацне се пръскаше с гръм. А на екрана излизаше текст: 2002 - годината в която беше закрита последната боклуджийница в Португалия!

  шуменско пиво
 16. 16 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Решенията за разделното събиране в малък и голям град са различни, но ги има - просто трябва да се приложат! Основните проблеми са мотивацията на хората и набезите на клошарите. В Гърция напр .са подходили драстично - няма пунктове за изкупуване на амбалаж от частни лица, рециклиращите фирми отговарят и за кофите/събирането. Знам, че за доста хора на ръба това е препитание и ресурс, но аз всяка седмица се чудя какъв е смисъла да слагам торбата си с пластмаса в полуразбития контейнер- все едно сортирам заради клошарите. С усмивка си казвам, че това е вид помощ за тях, но малко хора са на моя акъл, а и не трябва . Стимулът следва да е друг...

 17. 17 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2446 Неутрално

  Браво на Свиленградчани и на управата им. От този материал разбрах, че в това градче се вършат и хубави неща. И дано да продължат по същия начин.
  На другия полюс е община Пирдоп. Там имаше цветни контейнери на няколко места в града. Но вместо да въведе подобна система, новият кмет махна и наличните, а на общите сложи едни големи табелки, че който изхвърля растителни отпадъци ще бъде глобен. Кофи за растителни отпадъци няма.
  От дневник може да проучат опита на община Божурище. Там ми направи впечатление, че във всяка къща има цветни кофи. Възможно е и там да са въвели подобна система.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 18. 18 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не стига че всички българи плащаме на паразитни фирми като Екобулпак, ами сега трябва и да им вършим работата. Що за нахалство. Ако обичат да събират всичкия боклук и да му правят разделението. Ама за това трябва да инвестират в заводи и да плащат на хора. Ако не, да престанат да взимат от хората такса опаковка.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK