Истории от пътя на десет белоглави лешояда в Източни Родопи

Истории от пътя на десет белоглави лешояда в Източни Родопи

© Митко Неделчев, По-диви РодопиОще десет белоглави лешояда в Източните Родопи вече имат сателитни предаватели, които ще помогнат за по-доброто проследяване и опазване на вида, съобщават от "По-диви Родопи".


Екипът вече получава първите сигнали от поставените предавателите, които изпращат подробни данни за местоположението на лешоядите на всеки 10 минути.


Маркираните птици ще позволят на експертите да разберат повече за причините за тяхната смъртност, придвижванията им, скитанията на младите птици и други важни за тях места в трансграничния район на Родопите. Събраната информация ще се обобщи и използва при набелязване на природозащитните мерки и дейностите по опазване на вида.
По време на акцията на екипа на проект "Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите" са маркирани с цветни пръстени и крилометки с уникални номера общо 25 белоглави лешояда.


"Резултатите ще помогнат за определянето на най-рисковите за лешоядите райони и предприемането на конкретни мерки като изолиране на рискови електропроводи, борба с отровите чрез специализиран кучешки отряд, изкуствени подхранвания и други," коментира Волен Аркумарев от БДЗП.


Истории от пътя на десет белоглави лешояда в Източни Родопи

© LIFE Vultures, По-диви Родопи


Първи наблюдения


Видимо от получените досега резултатите е, че белоглавите лешоядите обитават основно долината на река Арда, но често посещават и национален парк Дадя в Гърция.


Всички гнездови скали на вида са включени в границите на зоните от екологичната мрежа Натура 2000.


Белоглавият лешояд е защитен вид по Закона за биологичното разнообразие и улавянето и маркирането му се извършва единствено от експерти със специално разрешително от МОСВ.


Взети са и биологични проби, които ще бъдат изпратени в специализирани лаборатории в Европа и ще позволят изследване на здравословното състояние на птиците.


До края на проекта ще бъдат поставени сателитни предаватели на общо 20 черни лешояда и още толкова белоглави.


Миналата година екипът на БДЗП успя да постави предаватели на общо шест белоглави лешояда, а в Национален парк Дадя в Гърция бяха маркирани и единадесет черни лешояда. Получените данни дадоха интересни и полезни данни за птиците, част от които скоро ще могат да бъдат проследени на живо и на сайта на проекта.


Истории от пътя на десет белоглави лешояда в Източни Родопи

© Митко Неделчев, По-диви Родопи


Историите по пътя на лешоядите


Един от двата млади белоглави лешояда, които експертите следят със сателити – Арда е бил засечен в Близкия Изток. Там той прекарва близо половин година, а в момента пребивава в Северна Турция.


Звезди е друг маркиран в Източните Родопи млад белоглав лешояд, който е демонстрирал пред обектива на запален фотограф борбения си характар. Малкият лешояд, който е бил спасен от удавяне от водите на язовир Студен кладенец, е бил записан на камера в битка с доста по-агресивния и опитен от него възрастен скален орел. Макар, че е победил скалния орел в неравната битка, само два месеца по-късно, Звезди е загинал по време на сериозни зимни застудявания.


"Данните още веднъж потвърждават опасенията ни, че първата година е критична за живота на младите птици и малка част от тях оцеляват," коментират експертите.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5728 Неутрално

  Интересен проект. Колко ли траят батериите?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Крали Марко
  Крали Марко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На 11.06. Трън ще защити с референдума си своята природа срещу плановете за опасни мини за злато на „Асарел Медет“. На 02 юни в 17.00 ч. в Народно читалище "Гюрга Пинджурова" гр. Трън ще се представи и нов пътеводител за Трънския край, който запознава с величествената му природа и богата културна традиция. Спасяването на Трън от екологичен апокалипсис вече е национална кауза и цяла България следи, дали инстанциите ще спазят закона. Иначе протести като през 2013 г. са много вероятни. Нека новото правителство знае: АКО ИНСТИТУЦИЯ ПРАВИ ПРОСТИТУЦИЯ СТАВА Р Е В О Л Ю Ц И Я !

 3. 3 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Маркирането с предаватели носи най-достоверната информация за хранителната и сезонната миграция на птиците. Има държави, обаче, които в шизофреничната си шпиономания спъват ГПС мониторинга. Павел Симеонов, който маркира червеногуши гъски в Шабла десета година не може да си вземе гпс предавателя монтиран на гъска от руснаците. Последната точка на предавателя е от Москва, ул. Люблянка 38. Честито!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK