Нови пречиствателни съоръжения работят в Созопол, Черноморец и Лозенец

Нови пречиствателни съоръжения работят в Созопол, Черноморец и Лозенец

© МОСВОтпадъчните води в черноморските курорти Созопол, Черноморец и Лозенец ще бъдат пречиствани с нови съоръжения през лятото. Това съобщиха от пресцентъра на екоминистерството след проверка на министрите на околната среда и водите Нено Димов и на туризма Николина Ангелкова. Вчера двамата инспектираха пречиствателната станция "Аксаково" в село Тополи.


За канализационната система на Созопол-Черноморец-Равадиново пречистените отпадъчни води се заустват дълбоководно чрез тръбопровод с дължина около 1929 м западно от къмпинг "Златна рибка" в Созополски залив, уточняват от МОСВ. "Резултатите от проверката показват спазване на индивидуалните емисионни ограничения, определени в разрешителното за заустване. За обекта няма наложени санкции", каза Нено Димов.


Пречистените отпадъчни води от село Лозенец се отвеждат с колектор на 800 м в посока югозапад и се заустват в дере в местността "Хаджи Яне", на 50 м от преливника на микроязовир. Дължината на дерето от мястото на заустване до бреговата ивица е 1500 метра. Станцията е без необходимите съоръжения за отстраняване на азот и фосфор.


През 2016 г. е изграден буферен (задържателен) резервоар на входа на пречиствателната станция, който задържа отпадъчните води през най-натоварените часове на денонощието и ги отпуска за пречистване, когато притокът на вода спадне. Това не позволява вече непречистени води да се вливат в морето край Лозенец, обясни министърът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK