Прокуратурата разследва незаконна сеч до плажа на "Делфин"

Прокуратурата разследва незаконна сеч до плажа на "Делфин"

© протестиращи гражданиПрокуратурата разследва кой е извършил незаконна сеч непосредствено до плажа "Къмпинг "Делфин" – едно от последните диви места и един от най-старите нудистки плажове на Черноморието, който от началото на май вече не е див. Той беше отдаден под наем за следващите пет години на пловдивското дружество "Тйва Интернешанъл" със собственик Йордан Тодоров.


В момента наемателят извършва на плажа подготвителни дейности за летния сезон. В същото време снимки от работните дейности на място, публикувани във "Фейсбук", провокираха гражданско недоволство на стотици плажуващи там от години. Снимките показват изграждане на масивна дървена стълба до плажа, струпан дървен материал и информационни табели, които разкриват как ще изглежда бъдещия уреден с чадъри и заведение плаж.


Регионалната екологична инспекция в Бургас е сезирала прокуратурата след проверка на място на 17 май 2017 г., на която експертите са установили, че на площ от 516 кв. м непосредствено до плажа са изсечени предимно храсти, но и дървета, а тревата е премахната. Това съобщи за "Дневник" директорът на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова.
Засега нарушителят не е установен, тъй като по време на проверката на място вече е нямало работници, почистването и изсичането е било извършено през изминалия уикенд, когато и РИОСВ е било сезирано. Затова екоинспекията предава разследването на случая на прокуратурата с мотив "за нерегламентирани дейности с потенциален извършител наемателят."


Казусът напомня скорошен случай със започнат строеж на временно заведение върху емблематична скала между централния и мидения плаж "Боруна" край с. Лозенец, която също не е част от стопанисвания плаж.


Сечта е в две защитени зони в Странджа


Прокуратурата разследва незаконна сеч до плажа на "Делфин"

© протестиращи граждани


Сечта е незаконна, защото попада в природен парк Странджа и две защитени зони в мрежа Натура 2000 – за местообитанията и за птиците, показва регистърът на зоните в еколигичната мрежа. Това налага задължително разрешително за сеч и почистване от екоинспекицята в Бургас, а такова няма, увериха от екоинспекцията пред "Дневник".


Територията, на която е изсечено е общинска собственост, което изисква разрешително и от община Царево. Такъв документ отново липсва. Теренът няма общ и подробен устройствен план, който да позволява строителни дейности.


Кметът на общината Георги Лапчев също е сезирал прокуратурата по случая, съобщи самият той по време на обща проверка на място заедно с министрите на туризма Николина Ангелкова и на екологията Нено Димов миналата събота (3 юни), на която те не констатираха незаконни дейности на територията на самия плаж от страна на наемателя. "Бяха получени сигнали за непозволени действия тук. Затова идваме и на място," обясни тогава Ангелкова, цитирана от агенция "Фокус".


Наемателят отрича да има нещо общо със сечта


Наемателят Йордан Тодоров отрече пред "Дневник" да е извършил сечта и почистването на растителност и дървета до плажа. "Нямам отношение към тази сеч, научих за нея от медиите, дори не знам къде точно е извършена," каза Тодоров. На снимки , публикувани последните дни във фейсбук групата "Ahtopol Ахотопол" се вижда внушителна дървена стълба, която минава именно през изсечения незаконен терен над плажа.


По думите на Тодоров обаче сечта е направена преди той да разпореди работа на плажа по подготовка за летния сезон. Според информацията на РИОСВ-Бургас сигналът на очевидци за работници, които секат до плажа, е от уикенда 13-14 май. Наемателят Йордан Тодоров печели конкурса на Министерство на туризма за отдаване под наем на плажа със заповед от 5 май 2017г.


В момента работата на наемателя на плажа включвала задължителното осигуряване на достъп до плажа, медицинско обслужване и водно спасяване. "Пожелателна" подготвителни дейности ще са осигуряване на плажни принадлежности и изграждане на заведение, обясни още наемателят.


В отговор на въпрос, Тодоров отрече предвиденото място за заведението му да съвпада с площта, на която е била сечта. Той обясни, че то ще бъде издигнато на плажа и ще е на дървена основа, преместваема конструкция. По думите му няма да има бетон, защото законът го забранява.


Тодоров обясни още, че достъпът до плажа ще става по съществуващата в момента естествена пътека, на която в момента са поставят само парапети. Според очевидци и снимки от последните седмици работниците в момента изграждат дървена стълба, която е до пътеката и там също има извършена сеч.


Фирмата "Тйва Интернешанъл" е била единственият кандидат за наемател на обекта. Вероятно това е причината, че договорената годишна наемна цена за плажа не е голяма – 13 333,20 лв. с ДДС. "Тйва Интернешанъл" се задължава да предлага чадъри и шезлонги на цени, не по-високи от 10 лв. за брой.


Граждани са готови да плащат за спасител и почистване


Вече има събрани над 200 подписа в петиция за запазване на един от последните диви плажове и срещу отдаването му под наем, а плажуващите редовно там заявяват готовност да заплащат заедно за осигуряването на воден спасител и редовното му почистване.


Наемателят вече е сложил информационни табели и дъсчени конструкции на територията на частни имоти над плажа "Къмпинг Делфин", което става без разрешението и информиране на собствениците на тези имоти. Това съобщи за "Дневник" Мартин Ганев, един от подписалите петицията за съхраняване на мястото и собственик на един от имотите над плажа, през който може да се стигне до морето.


Плажуващите на "Къмпинг Делфин" от години събират пари за почистването и поддържането на плажа преди и след сезона, а по време на лятото ежедневно и доброволно го почистват. За да остане див, сега те заявяват готовност да заплатят за воден спасител и да осигуряват почистването и поддържането, ако това е мотивът за отдаване под наем на плажа, който преди няколко години беше обявен за екоплаж от тогавашния регионален министър Лиляна Павлова с идеята да не съхранен като едно от последните диви места край Черно море.


Според протестиращите граждани, наемателят няма да може да си избие инвестицията за краткия летен сезон Южното Черноморие на малката плажна ивица след като изгони досегашните му посетители. "Ако фалира този наемател, кой ще възстанови уникалното място, което в момента се разрушава? Наемателят ще може ли да премахне всичко, което е направил?" пита един от подписалите петицията за опазване на дивия плаж.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK