Прокуратурата разследва незаконна сеч до плажа на "Делфин"

Прокуратурата разследва незаконна сеч до плажа на "Делфин"

© протестиращи гражданиПрокуратурата разследва кой е извършил незаконна сеч непосредствено до плажа "Къмпинг "Делфин" – едно от последните диви места и един от най-старите нудистки плажове на Черноморието, който от началото на май вече не е див. Той беше отдаден под наем за следващите пет години на пловдивското дружество "Тйва Интернешанъл" със собственик Йордан Тодоров.


В момента наемателят извършва на плажа подготвителни дейности за летния сезон. В същото време снимки от работните дейности на място, публикувани във "Фейсбук", провокираха гражданско недоволство на стотици плажуващи там от години. Снимките показват изграждане на масивна дървена стълба до плажа, струпан дървен материал и информационни табели, които разкриват как ще изглежда бъдещия уреден с чадъри и заведение плаж.


Регионалната екологична инспекция в Бургас е сезирала прокуратурата след проверка на място на 17 май 2017 г., на която експертите са установили, че на площ от 516 кв. м непосредствено до плажа са изсечени предимно храсти, но и дървета, а тревата е премахната. Това съобщи за "Дневник" директорът на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова.
Засега нарушителят не е установен, тъй като по време на проверката на място вече е нямало работници, почистването и изсичането е било извършено през изминалия уикенд, когато и РИОСВ е било сезирано. Затова екоинспекията предава разследването на случая на прокуратурата с мотив "за нерегламентирани дейности с потенциален извършител наемателят."


Казусът напомня скорошен случай със започнат строеж на временно заведение върху емблематична скала между централния и мидения плаж "Боруна" край с. Лозенец, която също не е част от стопанисвания плаж.


Сечта е в две защитени зони в Странджа


Прокуратурата разследва незаконна сеч до плажа на "Делфин"

© протестиращи граждани


Сечта е незаконна, защото попада в природен парк Странджа и две защитени зони в мрежа Натура 2000 – за местообитанията и за птиците, показва регистърът на зоните в еколигичната мрежа. Това налага задължително разрешително за сеч и почистване от екоинспекицята в Бургас, а такова няма, увериха от екоинспекцията пред "Дневник".


Територията, на която е изсечено е общинска собственост, което изисква разрешително и от община Царево. Такъв документ отново липсва. Теренът няма общ и подробен устройствен план, който да позволява строителни дейности.


Кметът на общината Георги Лапчев също е сезирал прокуратурата по случая, съобщи самият той по време на обща проверка на място заедно с министрите на туризма Николина Ангелкова и на екологията Нено Димов миналата събота (3 юни), на която те не констатираха незаконни дейности на територията на самия плаж от страна на наемателя. "Бяха получени сигнали за непозволени действия тук. Затова идваме и на място," обясни тогава Ангелкова, цитирана от агенция "Фокус".


Наемателят отрича да има нещо общо със сечта


Наемателят Йордан Тодоров отрече пред "Дневник" да е извършил сечта и почистването на растителност и дървета до плажа. "Нямам отношение към тази сеч, научих за нея от медиите, дори не знам къде точно е извършена," каза Тодоров. На снимки , публикувани последните дни във фейсбук групата "Ahtopol Ахотопол" се вижда внушителна дървена стълба, която минава именно през изсечения незаконен терен над плажа.


По думите на Тодоров обаче сечта е направена преди той да разпореди работа на плажа по подготовка за летния сезон. Според информацията на РИОСВ-Бургас сигналът на очевидци за работници, които секат до плажа, е от уикенда 13-14 май. Наемателят Йордан Тодоров печели конкурса на Министерство на туризма за отдаване под наем на плажа със заповед от 5 май 2017г.


В момента работата на наемателя на плажа включвала задължителното осигуряване на достъп до плажа, медицинско обслужване и водно спасяване. "Пожелателна" подготвителни дейности ще са осигуряване на плажни принадлежности и изграждане на заведение, обясни още наемателят.


В отговор на въпрос, Тодоров отрече предвиденото място за заведението му да съвпада с площта, на която е била сечта. Той обясни, че то ще бъде издигнато на плажа и ще е на дървена основа, преместваема конструкция. По думите му няма да има бетон, защото законът го забранява.


Тодоров обясни още, че достъпът до плажа ще става по съществуващата в момента естествена пътека, на която в момента са поставят само парапети. Според очевидци и снимки от последните седмици работниците в момента изграждат дървена стълба, която е до пътеката и там също има извършена сеч.


Фирмата "Тйва Интернешанъл" е била единственият кандидат за наемател на обекта. Вероятно това е причината, че договорената годишна наемна цена за плажа не е голяма – 13 333,20 лв. с ДДС. "Тйва Интернешанъл" се задължава да предлага чадъри и шезлонги на цени, не по-високи от 10 лв. за брой.


Граждани са готови да плащат за спасител и почистване


Вече има събрани над 200 подписа в петиция за запазване на един от последните диви плажове и срещу отдаването му под наем, а плажуващите редовно там заявяват готовност да заплащат заедно за осигуряването на воден спасител и редовното му почистване.


Наемателят вече е сложил информационни табели и дъсчени конструкции на територията на частни имоти над плажа "Къмпинг Делфин", което става без разрешението и информиране на собствениците на тези имоти. Това съобщи за "Дневник" Мартин Ганев, един от подписалите петицията за съхраняване на мястото и собственик на един от имотите над плажа, през който може да се стигне до морето.


Плажуващите на "Къмпинг Делфин" от години събират пари за почистването и поддържането на плажа преди и след сезона, а по време на лятото ежедневно и доброволно го почистват. За да остане див, сега те заявяват готовност да заплатят за воден спасител и да осигуряват почистването и поддържането, ако това е мотивът за отдаване под наем на плажа, който преди няколко години беше обявен за екоплаж от тогавашния регионален министър Лиляна Павлова с идеята да не съхранен като едно от последните диви места край Черно море.


Според протестиращите граждани, наемателят няма да може да си избие инвестицията за краткия летен сезон Южното Черноморие на малката плажна ивица след като изгони досегашните му посетители. "Ако фалира този наемател, кой ще възстанови уникалното място, което в момента се разрушава? Наемателят ще може ли да премахне всичко, което е направил?" пита един от подписалите петицията за опазване на дивия плаж.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Дивите къмпингуващи са виновни.
  Правителствата в Бг патронизират подчовеци като Данчо резачката, който гледа към плажа и вижда 100 000 евро. Какво са тук некви дървета

 2. 2 Профил на ilegal
  ilegal
  Рейтинг: 362 Неутрално

  ... Според информацията на РИОСВ-Бургас сигналът на очевидци за работници, които секат до плажа, е от уикенда 13-14 май.....Регионалната екологична инспекция в Бургас е сезирала прокуратурата след проверка на място на 17 май 2017 г.,..

  Как ще има виновни? От години през съботните и неделни дни РИОСВ в България не работят за опазване на природата.. На 16 май сигурно не са им дали автомобил, а на 17 май, когато следите са прикрити е дошло време за проверка....!!!
  И тези 516 кв.м. са нищо пред погромите, които правят земеделците почистващи пасищата в цяла България - дървета, храсти, костенурки,змии, гнезда на птици - всичко се смила от шредерите...Каква Натура 2000??

 3. 3 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 694 Весело

  Съвсем скоро и пътищата по черноморието ще станат собственост на мутрите.пътуваш за малко Търново по български път и на всеки километър,5,10,15, примерно,плащаш "данък"на крадеца спонсориран от парите за пенсии на над 500 000 българи които преживяват с 160 лв. На месец.нинова вместо да се заяжда за огради по границата,да накара милионерите в цк на БСП да заплащат труда на робите които работят за тях -по европейски.а пламналото евро в момента е замества в НС ,ако не беше лежала до с.с. -никои нямаше да разбере колко е т...,а.

  Ръй! Ръй!
 4. 4 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Последното,изречение от предишният ми коментар,е,манипулирано.имах в предвид новият глас на БСП в НС.Тъ ако не беше се търкаляла с с.с. в едно легло едва ли ще пишат за нея.

  Ръй! Ръй!
 5. 5 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 945 Неутрално

  ...на площ от 516 кв. м непосредствено до плажа са изсечени предимно храсти, но и дървета, а тревата е премахната...
  Браво! Прокуратурата много ще се озори с разследването. Е, вярно, по-горе кратко и ясно е казано "...преди той (наемателят) да разпореди работа на плажа по подготовка за летния сезон...", но това са подробности. Подготовка за сезона. И тревата, и тревата, Тодоре. Стригане нула номер му е майката.

 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Е колко време ще...разследва прокуратурата!?
  Бас ловя че е наемателят!
  Прави си сметката да инсталира някакво заведенийце под чадърче.
  Я барче, я лавка, я сладоледчета, водичка, това онова....

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 381 Разстроено

  Дърветата са осъдени на смърт за нелоялна конкуренция с чадърите.

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  До коментар [#7] от "batgosho":

  Къде видя дървета или дънери на такива!?

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Там ще е поредната тенекиена барака "Бира-скара". А може и някое малко хотелче да спретнат.

 10. 10 Профил на Крали Марко
  Крали Марко
  Рейтинг: 14 Неутрално

  С вероятното затриване на плажа „Делфин“ едно легендарно парченце свобода загива в името на невежия мутро-булдозеризъм. След като близкият Синеморец бе масакриран от подобна безмозъчна комерсиализация, иде ред на тази трохичка непокътната природа да попадне между челюстите на простака. Щастливи са тези които ще запомнят дивия „Делфин“, докосващ ни до идеята за рая. Най-добре с бойкота си феновете на плажа да помогнат на невежата Тодоров да фалира. Начини много - задължително си носете например чадъри, напитки и храна от вкъщи, както до сега…!

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  Държавната администрация не е в състояние да опазва природата , на такива трябва да им се бие шута моментално защото не работят превантивно и даже често са съучастници на освинването на плажовете, което често е необратимо!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 434 Гневно

  Ей, не остана едно чисто и красиво място по това море.
  Всичко оср*аха мутрите!
  Институциите бълхи броят. Истинска Бълхария .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK