Наемателят на плажа до "Делфин" ще бъде санкциониран

Наемателят на плажа до "Делфин" ще бъде санкциониран

© КъмпингуващиНовият наемател на плаж "Къмпинг Делфин" ще бъде санкциониран заради незаконно извършени дейности в две защитени зони в "Натура 200" и в природен парк "Странджа". Това съобщи за "Дневник" директорът на Регионалната екоинспекция в Бургас инж. Тонка Атанасова след втора проверка на място от експерти на инспекцията вчера (7 юни).


Първата проверка от 17 май констатира незаконна сеч на 516 кв. м. над плажната ивица, но не успя да установи нарушителя, който в момента се разследва от прокуратурата, сезирана с мотив "за нерегламентирани дейности с потенциален извършител наемателят."


Един от последните диви плажове по Черноморието от началото на май беше отдаден под наем на пловдивското дружество "Тйва Интернешанъл" със собственик Йордан Тодоров.
В момента наемателят извършва на плажа активни подготвителни дейности за летния сезон. Очевидци и публикувани снимки от работата на терен провокираха гражданско недоволство на стотици плажуващите и петиция за запазване на дивия плаж.


Отворено гражданско писмо до президента


Днес протестиращите граждани сезират за казуса президента, министър-председателят и отговорните институции с отворено писмо (писмото и сигналът са прикачени в материала, бел.ред.). Те са подали и сигнал до министъра на туризма за нарушенията, в който освен проблема, предлагат и предложения за решение на случая.Гражданите изразиха своята готовност да събират доброволно суми, с които да осигуряват почистване и спасител за летния сезон.


Снимките във "Фейсбук" показват изсичане на голяма площ, изграждане на масивна дървена стълба до плажа, струпан дървен материал и информационни табели, които разкриват как ще изглежда бъдещия уреден с чадъри и заведение плаж. Наемателят отрича да е извършил незаконната сеч.


Незаконно изградена стълба


По време на втора проверка тази сряда експертите от РИОСВ-Бургас са установили, че наемателят е изградил дървена стълба за достъп до плажа, която попада в две защитени зони – за птиците и за местообитанията от екологична мрежа "Натура 2000", както и в природен парк "Странджа". Според Закона за защитените територии той няма право на никакви дейности в тези територии без да получи необходимите разрешителни от РИОСВ.


От екоинспекцията са съставили констативен протокол за това нарушение в сряда. По време на проверката е имало само работници, самият наемател не е бил на мястото. "Затова РИОСВ ще изпрати писмена покана на наемателя, за да получи в инспекцията наказателен акт за нарушението," обясни процедурата Атанасова.


Наемателят на плажа до "Делфин" ще бъде санкциониран

© читател на


По думите на инж. Тонка Атанасова на този етап не е ясно каква ще е точно санкцията за нарушителя. Но Законът за защитените територии позволява директорите на регионалните органи да спират незаконни строителство и дейности или обекти, които увреждат или замърсяват околната среда в защитени територии над допустимите норми. Те имат правомощие и да издават предписания за мерки за отстраняване на вредните последици от допуснати нарушения или увреждане на околната среда в защитените територии.


Наемателят на плажа до "Делфин" ще бъде санкциониран

© читател на


Глобата за дейност в защитена територия без разрешение или съгласуване за юридически лица, каквото е дружеството-наемател е от 1000 до 10 000 лв. Когато обаче става дума за строителство или разработване на площи, законът предвижда санкция от от 5000 до 50 000 лв.


Изградената стълба минава през изсечената незаконно площ, но все още няма официален отговор от прокуратурата, че именно наемателят е извършил сечта на храсти, дървета и треви там, обясни още директорът на РИОСВ-Бургас. Атанасова уточни, че ако прокуратурата потвърди подозренията на екоинспекцията, това налага втори наказателен акт и друга санкция за нарушителя.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK