Две организации призоваха екоминистъра да забрани пластмасата за еднократна употреба

Две организации призоваха екоминистъра да забрани пластмасата за еднократна употреба

© "Грийнпийс" - БългарияЗа строги мерки срещу замърсяването с пластмаса на Черно море настояват с писмо и петиция до министъра на околната среда и водите Нено Димов екологичните организации "За Земята" и "Грийнпийс" - България. Едно от основните им предложения е Димов да забрани пластмасата за еднократна употреба.


Екологичните организации призовават министъра да насочи усилията си към премахване на източниците на пластмасовото замърсяване в Черно море – найлонови торбички, пластмасови бутилки и опаковки за храна за еднократна употреба.


Екоорганизациите се обръщат към всички, които искат Черно море да е чисто, да поискат от ресорния министър да забрани пластмасата за еднократна употреба, като подпишат и споделят петицията им.
"Голяма част от пластмасата за еднократна употреба попада именно в морето. А със започването на туристическия сезон очакваме нарастване на тези отпадъци. Главните виновници за замърсяването на морето са пластмасовите опаковки от чипс и вафли, пластмасовите бутилки и техните капачки, както и найлоновите торбички", обясни експертът "Нулеви отпадъци" Евгения Ташева от "За Земята".


Ташева напомня успешния пример на други европейски държави и техните мерки с доказана ефективност - например забраната на полиетиленовите торбички за пазаруване в Италия или депозита върху бутилките за напитки, широко използван в скандинавските страни.


"Дневник" изпрати запитване до Министерството на околната среда и водите как ще коментира предложенията на природозащитниците и какви стъпки за ограничаване на пластмасата в Черно море смята да предприеме за този летен сезон и в дългосрочен план.


Да сметнеш пластмасовия си"отпечатък"


Еколозите напомнят още, че всеки човек може да помогне за решаването на проблема, като избере да не ползва пластмаса в ежедневието си.


Двете организации предлагат и специален пластмасов калкулатор, с който за няколко минути всеки може да пресметне "пластмасовия си отпечатък".


За по-строги европейски закони срещу отпадъците


През следващите месеци европейските преговори за по-амбициозно законодателство за намаляване на отпадъците навлизат в решаваща фаза, която ще определи бъдещите политики в сферата до 2030 г., напомнят природозащитниците.


България не подкрепя предлаганите по-високи цели за повторна употреба и рециклиране на отпадъци и опаковки. Това според еколозите е заявка за продължаване на неефективното управление на отпадъците в страната и за натрупване на още пластмасови отпадъци в морето.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Не са виновни опаковките, а матриала. Те опаковките не отиват сами в морето....

 2. 2 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Предозиране. Референдума в Трън е едно, а това е съвсем друго. Примерно, ако заменим опаковките с такива за многократна употреба, то кво правим с миещите препарати дето ще се изливат в морето като се почне едно масово миене под път и над път? А и нали минахме на пластмаси, дето се разграждат именно за да не стават такива големи батаци. Вместо щуротии, вземете измислете някаква файда ако материала не си хвърля материала из природата, а го изхвърля на определени места. У нас, файдата най-добре възпитава.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 3. 3 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Трябва подкрепа на идеята!
  Има нужда от още по-отговорно изхвърляне дори и на разградими отпадъци
  Време е за миниманизиране на изполваната енергия и ресус и то не за нас а за тези от които взимаме на заем природа -нашите деца.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8572 Неутрално
 5. 5 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Айде сега да се разберем по един въпрос.
  Пластмасовите вещи за еднокртна употреба са намалили многократно много от инфекциозните болести.
  При условие че има хора, които не желаят да ваксинират нито себе си нито децата си, да не говорим за масовата хигиена, АЗ не желая да споделям приборите си за хранене с широката общественост.
  Не е проблемът в опаковките, а в начинът им на употреба. Ако се въвеедат драконовски глоби за директното им изхвърляне сред прородата, или финаносви бонуси за рециклирането им, нещата ще станат съвсем други

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 6. 6 Профил на dito
  dito
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ...А и нали минахме на пластмаси, дето се разграждат ...
  —цитат от коментар 2 на gost22


  Доколкото зная, не се разграждат (или разлагат), а се разпрашават от УВ-лъчите. Тоест, пластмасата си остава, просто от голям обект се превръща в купчинка пластмасов прах. Което в дългосрочен план няма да намали замърсяването с полимерни микро частици. Нямам идея кое е по-вредно - тези частици или остатъците от перилните препарати. На теория, ако в сапунът се прави само от натриева основа и мазнина, би трябвало да е далеч по-малкото зло, но за съжаление препаратите за миене са доста по-наблъскани с химия :(

 7. 7 Профил на dito
  dito
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ...АЗ не желая да споделям приборите си за хранене с широката общественост...
  —цитат от коментар 5 на rapidfire

  Това ти нежелание няма никакво отношение към хигиената и предаването на зарази. От масово предвани инфекции сме се спасили не заради пластмасата в частност(???), а заради стерилността, която може да се получи чрез дезинфекция по различни начини - измиване, изваряване, изваряване, спирт - зависи за дезинфекция на какво става дума. Да не говорим, че прекомерната стерилност води до обратния ефект - намаляване на имунитета.
  И наситина ми е интересно - храниш ли се изобщо на ресторант или предпочиташ да си вземеш китайска храна в пластмасова кутия?

 8. 8 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  а защо не вендинг машини за опаковките от пластмаса?

  доста по-справедливо, по-честно и по-умно решение, отколкото поредните изплискани "закони" от срамен орган с 5-8% доверие!

 9. 9 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#7] от "dito":

  Избягвам да се храня в ресторанти, защото УПК-то ми беше такова, че от много близка дистанция се запознах с хигиената на кухните, персонала и съдовете.
  Освен това съм и лекар.
  За да са съдовете за многократна употреба НАИСТИНА безопасни, трябва да се автоклавират поне един час, което се прави единствено по болниците.
  Имам щамове стафилококи, които издържат на по час варене.
  Знаеш ли какво значи авотклавиране или да рисувам?
  Никой ресторантьор неяма да се главоболи за такова нещо.
  Да не говорим какво би станало, ако безалкохолните по будките започнат да се сервират в чаши за многократна употреба.
  Разбирам зелените насторения, някои и горещо защитавам, но всяко нещо трябва да си има горна граница.
  Човечеството за някакви си сто години забра ви какво означава тежка епидемия от труднолечими инфекции.
  Явно ще трябва да си го припомни по трудния начин.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 10. 10 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  П.С По принцип избягвам храна неприготвена у дома поради горчив опит от лично и набл'дателно естество

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 11. 11 Профил на Антикомунист и антиГЕРП
  Антикомунист и антиГЕРП
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Който не вярва, че хигиената в заведенията за обществено хранене е с отрицателни стойности, мога да го посъветвам да изгледа някое предаване на шеф Манчев "Кошмари в кухнята"! Наистина ще получите кошмари!
  И по темата - относно пластмасата, както се изказаха колеги по-горе - МАТРЯЛА. Кога ще научим нашия матрял да сметосъбира разделно? Боклукът е злато! Не напразно в някои държави сметосъбирането се държи от мафията.
  Нека споделя, че преди повече от 20 години четох статия във младежкият вестник Орбита, че в Полша открили нов супер-модерен завод за преработване на битови отпадъци. За една година от отпадъците на големите полски градове във фабриката са придобили половин тон (500 килограма) чисто ЗЛАТО! Останалите материали, като хартия, джилязу и пластмаса - кой го е еня? Това са 500 килограма злато! За една година!
  За съжаление не виждам как на родната територия, населена с чалгаджии, получовеци-маргинали и политици-милионери ще може да се въведе ефективна система за разделно сметосъбиране. Това означава 4 кофи за боклук във всяко домакинство - за метал, за хартия и картонени опаковки, за пластмаса, за органични отпадъци.
  А дали е толкова трудно да се въведе система за изкупуване на стъклени бутилки, пластмасови туби и кенчета по супермаркетите? В една посетена от мен скандинавска държава в хранителните магазини има едни вендинг-машини за приемане на амбалаж - пъхаш амбалажа в отвора, баркод-скенер чете кода на амбалажа, после следващия и т.н. Като приключиш натискаш бутон и машината ти издава бон, който можеш да осребриш на касата или да използваш за покупка. Толкова ли е трудно?

  Бъдещата устойчива енергетика ще е симбиоза между ядрени генериращи мощности и ВЕИ. Ето защо е важно да се построи безопасната АЕЦ Белене възможно най-бързо!!!
 12. 12 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  И какаво ще не карат да ги употребяваме по няколко пъти ли!? Аман от "зелените" тарикати.

 13. 13 Профил на dito
  dito
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ...Знаеш ли какво значи авотклавиране или да рисувам?Никой ресторантьор неяма да се главоболи за такова нещо...
  —цитат от коментар 9 на rapidfire

  Задръж, "докторе", не се надувай, да не нацапаш дипломата :). Пишеш глупости, и затова стискам палци дано наистина не си лекар. Патогенните бактерии загиват дори при по-малко от 100 градуса. Има само отделни екстремофили, които не умират почти веднага на 100 градуса, но микроорганизми има навсякъде около и в нас, въпроът е дали са опасни или не. Пастьоризацията какво е? Загряване за кратко до значително по-малко от 100 градуса. Учените са решили, че това е досаттъчно да изтреби всички опасни микроорганизми, но Рапидфайър не им вярва и затова вероятно не си купува мляко от магазина :DDD Я вземи напиши кои конкретно са стафилококите, за които споемнаваш? Или ще се умълчиш нещо?
  Човече, да не ходиш на конкретен ресторант, защото си разбрал, че хигиената в него е кофти е напълно разбираемо, но да не ходиш изобщо, защото не ползват еднократни прибори е тежка психоза. Отиди при някой колега да те прегледа, ама такъв с диплома, не някой от ФБ, че там много лъжат хората, да знаеш, докторе... :D

 14. 14 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1543 Любопитно

  И какаво ще не карат да ги употребяваме по няколко пъти ли!? Аман от "зелените" тарикати.
  —цитат от коментар 12 на svoboden


  Не, бе, не да ги ползваш многократно, а да имаш лична файда да ги изхвърляш където трябва, а не където ти падне. Проблем са отдалечените места, щото мъкненето на боклук назад е кофти психологически и именно психологически трябва да се пребори.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 15. 15 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#13] от "dito":

  Пичч,
  Не ме карай да ти пиша фермани със случаи от моята и на роднините ми практика, ми вземи се пограмоти малко.
  1. Пастьоризацията има за цел да убие двата от най-често срещаните в млякото бактерии - тази на туберкулозата и на Ку-треската.
  2. Има обаче бактерии, които образуват спори. Спорите издържат на варене без повишено налягане (автоклавиране) до час.
  След което, ако храната се остави на топло се развиват. След това - познай.
  Хлъц-пръц- чачача, както казало зайчето.
  И като знам как разпиляна по пода храна се събира и красиво се аранжира по чиниите и като знам как един от умните ни работодатели искаше да премахне здравните книжки на на кухненските работници, щото и без това били фалшиви, и като знам че една трета от въпросните работници са носители на каквото се сетиш и още на десет неща дето не можеш и навиците на българина да си мие ръцете, особено след посещение на кенефа и колко мои пациенти пипнаха хепатит А от заведения за обществено хранене, аре нема нужда.
  Учените знаят неща дето ти си ги пропуснал вчасовете по биология в осми клас, ма rapidfire не е, а и ги е виждал с очите си.
  Яж си по ресторантите в нашата така чиста страна, поне Helicobacter pylori ти е гарантиран.
  След като на два пъти го чистих с по две седмици тежки антибиотици, предпочитам да пропусна.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK