Европейската комисия започва процедура срещу България заради мини ВЕЦ-овете

Европейската комисия започва процедура срещу България заради мини ВЕЦ-овете

© Андрей Ралев, WWFЕвропейската комисия е започнала пилотна процедура заради нарушения при малки водноелектрически централи (ВЕЦ) по българските реки. Това информират от Комисията в официално свое писмо до един от жалбоподателите – природозащитната организация WWF България, която предостави писмото на "Дневник".


Комисията е взела решение за започване на пилотна процедура за събиране на информация по казуса от държавата-членка, информират в писмото си от Европейската комисия.


България има срок от десет седмици да предостави изисканата информация на Брюксел, след което отговорите на българската страна ще бъдат анализирани в рамките на още десет седмици.
В случай че предоставените данни са неудовлетворителни, Комисията може да открие наказателна процедура срещу страната ни.


Процедура е задействана вследствие на две отделни жалби, които са обединени от Комисията, уточняват от WWF. Първата е внесена от риболовен клуб "Балканка", Българско дружество за защита на птиците, Българско каяк общество, а втората – от WWF-България, Сдружение за дива природа "Балкани" и рибарско сдружение "Балканка" – Благоевград.


Според жалбоподателите липсата на адекватен контрол върху ВЕЦ нарушава три евродирективи – за стратегическата екологична оценка, за хабитатите, както и рамковата директива за водите.
Нарушенията са свързани с режима на издаване на разрешителни в противоречие с плановете за управление на речните басейни и екологичните оценки към тях, с липсата на контрол от страна на държавата и с факта, че не се оценява комулативният ефект – всяка централа се оценява сама за себе си, без да се отчита ефектът, който централите по една река оказват заедно върху екосистемата.


Примерите, залегнали в основата на жалбите им, са събрани чрез платформата dams.reki.bg, с която се заснема и описва ефектът върху околната среда от съществуващите водноелектрически централи. В нея всеки може да изпрати снимков и видеоматериал, който след преценка се публикува.


"WWF България вярва, че възобновяемите енергоизточници трябва да бъдат развивани и ползвани. Тяхното изграждане и експлоатиране обаче не бива да става за сметка на биологичното разнообразие или да уврежда природата Нуждата ни от чиста енергия не бива да бъде противопоставяно на опазването на природата," посочват от природозащитната организация в съобщение до медиите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK