Наемателят на къмпинг "Делфин" вдига обект на плажа без документи

Снимката е от 17 юни.

© Къмпингуващи

Снимката е от 17 юни.Наемателят на плаж "Къмпинг Делфин" вече гради дървено заведение на плажа без да има необходими за това документи. Това стана ясно от информация на Регионалната екоинспекция в Бургас за "Дневник".


Последния уикенд (10-11 юни) работници на фирмата-наемател са разтоварили голямо количество дървен материал, завършили са изграждането на дървената стълба до плажа, която също се оказа незаконна, и са поставили основите на преместваема постройка на плажа, на мястото, където беше изсечена в средата на май месец растителността, дървета, храсти и трева. За това сигнализираха къмпингуващи на мястото, които изпратиха и снимков материал.


До момента в РИОСВ не е внесена за съгласуване схема за изграждане на преместваем обект на морски плаж "Къмпинг Делфин", съобщи за "Дневник" директорът на екоинспекцията в петък сутринта.
Наемателите на плажове имат право по договор да извършват дейности, в това число и изграждане на временни търговски обекти. Поставянето им става по схема, съгласувана от Министерството на туризма и след издаване на разрешение за монтаж от главния архитект на общината.


В случаите, когато плажът попада в защитена територия, какъвто е "Къмпинг Делфин", преди издаване на разрешение за монтаж е необходимо съгласуване на схемата с РИОСВ по реда на закона за защитените територии.

Наемателят на къмпинг "Делфин" вдига обект на плажа без документи

© Къмпингуващи


От РИОСВ вчера са изпратили писмо до община Царево за извършване на проверка и предоставяне на информация за дейностите, които извършват наематели в момента.


Очаква се днес наемателят да отиде лично в инспекцията в Бургас, за да получи наказателния си акт за незаконно изградената стълба в две защитени зони по "Натура 2000" и в природен парк "Странджа"


РИОСВ-Бургас и община Царево направиха в края на май проверка на място по сигнал за нерегламентирани дейности. Констатирана беше незаконна сеч на площ около 516 кв.м. над плажа, но не е установен извършителя. До момента в РИОСВ Бургас няма постъпил отговор от Районна прокуратура Царево за установяване на лицето, извършило почистването .


Тодоров твърди, че не е извършил сечта и че тя е извършена преди той да започне работа по обекта.


След замерване с GPS оринтировъчно е установено, че почистеният терен попада в земеделски имот, общинска публична собственост, представляващ "пасище" на с. Варвара, община Царево. Дейностите са извършени без съгласуване от компетентните органи МОСВ и РИОСВ-Бургас и са в нарушение на разпоредбите на закона.Имотът, в който е почиствано и морският плаж "Къмпинг Делфин" попадат в границите на защитена територия по Закона за защитените територии – природен парк "Странджа" и защитени зони от мрежата НАТУРА 2000 "Странджа" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и за опазване на дивите птици.


Върху морски плаж "Къмпинг Делфин" няма картирани дюни съгласно приетата специализирана карта на обектите по чл. 6 от ЗУЧК.


"Къмпинг Делфин" е един от последните диви плажове по южното Черноморие и в началото на май беше отдаден под наем на пловдивското дружество "Тйва Интернешанъл" със собственик Йордан Тодоров.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK