Наемателят на къмпинг "Делфин" вдига обект на плажа без документи

Снимката е от 17 юни.

© Къмпингуващи

Снимката е от 17 юни.Наемателят на плаж "Къмпинг Делфин" вече гради дървено заведение на плажа без да има необходими за това документи. Това стана ясно от информация на Регионалната екоинспекция в Бургас за "Дневник".


Последния уикенд (10-11 юни) работници на фирмата-наемател са разтоварили голямо количество дървен материал, завършили са изграждането на дървената стълба до плажа, която също се оказа незаконна, и са поставили основите на преместваема постройка на плажа, на мястото, където беше изсечена в средата на май месец растителността, дървета, храсти и трева. За това сигнализираха къмпингуващи на мястото, които изпратиха и снимков материал.


До момента в РИОСВ не е внесена за съгласуване схема за изграждане на преместваем обект на морски плаж "Къмпинг Делфин", съобщи за "Дневник" директорът на екоинспекцията в петък сутринта.
Наемателите на плажове имат право по договор да извършват дейности, в това число и изграждане на временни търговски обекти. Поставянето им става по схема, съгласувана от Министерството на туризма и след издаване на разрешение за монтаж от главния архитект на общината.


В случаите, когато плажът попада в защитена територия, какъвто е "Къмпинг Делфин", преди издаване на разрешение за монтаж е необходимо съгласуване на схемата с РИОСВ по реда на закона за защитените територии.

Наемателят на къмпинг "Делфин" вдига обект на плажа без документи

© Къмпингуващи


От РИОСВ вчера са изпратили писмо до община Царево за извършване на проверка и предоставяне на информация за дейностите, които извършват наематели в момента.


Очаква се днес наемателят да отиде лично в инспекцията в Бургас, за да получи наказателния си акт за незаконно изградената стълба в две защитени зони по "Натура 2000" и в природен парк "Странджа"


РИОСВ-Бургас и община Царево направиха в края на май проверка на място по сигнал за нерегламентирани дейности. Констатирана беше незаконна сеч на площ около 516 кв.м. над плажа, но не е установен извършителя. До момента в РИОСВ Бургас няма постъпил отговор от Районна прокуратура Царево за установяване на лицето, извършило почистването .


Тодоров твърди, че не е извършил сечта и че тя е извършена преди той да започне работа по обекта.


След замерване с GPS оринтировъчно е установено, че почистеният терен попада в земеделски имот, общинска публична собственост, представляващ "пасище" на с. Варвара, община Царево. Дейностите са извършени без съгласуване от компетентните органи МОСВ и РИОСВ-Бургас и са в нарушение на разпоредбите на закона.Имотът, в който е почиствано и морският плаж "Къмпинг Делфин" попадат в границите на защитена територия по Закона за защитените територии – природен парк "Странджа" и защитени зони от мрежата НАТУРА 2000 "Странджа" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и за опазване на дивите птици.


Върху морски плаж "Къмпинг Делфин" няма картирани дюни съгласно приетата специализирана карта на обектите по чл. 6 от ЗУЧК.


"Къмпинг Делфин" е един от последните диви плажове по южното Черноморие и в началото на май беше отдаден под наем на пловдивското дружество "Тйва Интернешанъл" със собственик Йордан Тодоров.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Наемателите на плажове имат право по договор да извършват дейности, в това число и изграждане на временни търговски обекти.
  ____________
  Смехоранчетата в община Бургас вече стават смешни! Става въпрс за дървен материал и преместваеми обекти ...какъв е проблема при положение ,че има няколко стотин бетонени крепости построени върху скали или дюни???
  Аз се сещам за поне 5-6 хотела на южното черноморие които са незаконни , но вече са продадени на 100% за сезона и нямат места!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на ghristov
  ghristov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Този е невероятно нагло парче, а решението е невероятно просто. Глоба и отнемане на концесията!

 3. 3 Профил на datigo
  datigo
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Какъв е проблема нека го построят после 5литра бензин клечката и до следващото заведение...

 4. 4 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 448 Весело

  Нищо ново под слънцето...

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 5. 5 Профил на dimitarts
  dimitarts
  Рейтинг: 386 Неутрално

  На мен ли ме се струва, или това е поредното събитие, което наблюдаваме и наблюдавам, и наблюдаваме....заедно с компентентните органи. Те явно чакат обаждане, скастряне от София, за да свършат работа. И тук става въпрос за плаж, не за ДДС, европейски програма и други големи баници.

 6. 6 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  ... Става въпрс за дървен материал и преместваеми обекти ...какъв е проблема ...
  —цитат от коментар 1 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Сигурно се сглобяват със САМОНАВИВАЩИ СЕ БОЛТОВЕ, а?
  Точно както този същият наемател твърдеше в едно интервю, че не знаел как са се изсекли дърветата по пътя на тази самосглобила се стълба и парапети!
  Сигурно се е САМОИЗСЯКЛА горичката!

 7. 7 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  "Наемателят на "Делфин" твърди, че сечта на плажа е станала преди първото му посещение там"
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/10/2986612_naemateliat_na_delfin_tvurdi_che_sechta_na_plaja_e/

 8. 8 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Глоба и отнемане на концесията!

 9. 9 Профил на Крали Марко
  Крали Марко
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Къде е изпълнителната власт да спре този безмозъчен рушител? Ако нещата вървят по проличаващия вече сюжет, най-късно след лятната ваканция гражданството ще иска сметка на управляващите пред парламента. Аман от задкулисен цинизъм - пожертваният Делфин ще им излезе през носа. Къде е сега Валери Симеонова, патриотът-спасител на Българското Черноморие...?

 10. 10 Профил на Крали Марко
  Крали Марко
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Наемателят на плаж "Делфин" в общ бизнес с ченге от ДС и граничен шеф
  КОЙ изсече незаконно горичката над плажа?
  Биволъ, 12 юни 2017
  https://bivol.bg/plazh-delfin.html


  Фирмата ТЙВА ИНТЕРНЕШАНЪЛ ЕООД, която нае дивия нудистки плаж „Делфин“ до Ахтопол иска на практика да си направи „частен плаж“ с голям бар, регулиран достъп през ограда и да разположи чадъри и шатри почти по цялата територия. Това личи на информационна табела с дизайна на бъдещото заведение „Bamboo“, захвърлена до купчина строителни материали, видя на място репортер на Биволъ. 

  Плановете на наемателя на плаж „Делфин“ са да изгради модно заведение.
   
  Но плажното предприемачество съвсем не е основното занимание на собственика Йордан Тодоров, показа проучване на нашата медия. Той е свързан и с тютюневия бизнес като партньор му е кадровия офицер от ДС и бивш шеф на ГКПП „Кулата“ Юри Смуков.

  Малкият Делфин преди сечта: Снимка Google Earth
  „Малкият Делфин“, както е известен плажът сред местните, се намира непосредствено до „Големия Делфин“ – северния плаж на Ахтопол. Това беше един от последните диви плажове по Черноморието, любимо място на нудистите. През 2015 г. Регионалното министерство планираше „Делфин“ да стане „екоплаж“. Впоследствие в тази категория попаднаха само плажовете „Корал“, „Карадере“ и „Иракли“, които през 2016 г. бяха защитени от всякакви бизнес дейности с промени в ЗУТ.
  „Делфин“ остана незащитен и така се стигна до отдаването му под наем и първия фалстарт. Фирмата наемател веднага започна строеж на арка и широка дървена стълба към плажа без съгласуване с РИОСВ, въпреки факта, че мястото попада в две защитени територии в „Натура 200“ и в природен парк „Странджа“. Това предизвика възмущението на редовно плажуващите там, които организираха подписка за запазването на „Делфин“ като природосъобразен плаж.
  За да се разчисти място за стълбата и плажния бар част от горичката над плажа е била изсечена по-рано без разрешение от РИОСВ, но собственикът Йордан Тодоров отрича да го е правил.
  „В момента, в който беше публикувано обявлението за отдаване на този плаж, аз отидох да го видя. Тогава районът около плажа беше във вида, в който е в момента. Не мога да кажа дали е имало сеч и още повече ако е я имало кой кога я е извършвал”, заяви той пред Нова Телевизия.
  Твърдението, че някой друг е проявил самоинициатива и се е самоуправил с горичката точно там, където минава стълбата и ще бъде построено заведение на плажа не само, че не е логично, но и не се връзва с хронологията на събитията. Обявата за търга за отдаване на плажа е от 29 март. Търгът е спечелен от фирмата на 5 май. На 16 май, след като е публикувано обявлението за отдаване и след като фирмата е спечелила търга, очевидци сигнализират за сечта, и публикуват снимки. На 17 май РИОСВ констатира незаконната сеч и подава сигнал до прокуратурата, която образува проверка срещу неизвестен извършител. 
  Ангелкова подписва предварително изпълнение
  Фирмата ТЙВА ИНТЕРНЕШАНЪЛ сключва договор за наемане на плажа чак на 25 май, но в заповедта за определяне на спечелилия търга от 5 май, министър Ангелкова разрешава предварително изпълнение с мотив, че трябва да се бърза с подготовката преди сезона – дейности по „водното спасяване, обезопасяване на акваторията, здравно и медицинско обслужване и санитарно-хигиенно поддържане“.
  За строежи на стълби, заведения и арки не става дума, но на практика предварителното изпълнение дава карт бланш на фирмата да започне работа без да чака да изтекат сроковете за обжалване и преди да сключи договор. Както се вижда, подготвителната работа започва ударно: разчиства се място със сеч и се изгражда стълба, преди да се мине към строежа на заведението. От вишки за спасители и медицински пункт към момента няма и помен, макар че вече сме в активния летен сезон.
  Кой е собственикът?
  ТЙВА ИНТЕРНЕШАНЪЛ ЕООД с едноличен собственик Йордан Тодоров е регистрирана в края на 2012 г. в Пловдив с два лева капитал и се радва на забележителен финансов възход. Още на първата година от дейността си тя прави над 3 млн лв. оборот и е на плюс с 439 хиляди лева. Не е ясно с какви стоки търгува ТЙВА, но 2014 също е успешна с близо 2,5 млн. лв. оборот.
  Собственикът Йордан Тодоров има и друг бизнес. В миналото той е бил собственик на БГ СТИИЛ ГРУП, която търгува с метални руди и метали в първични форми. През 2007 г. когато той е собственик, фирмата е декларирала 903 хиляди лева от продажби. Друга негова фирма – КТИМА КОНСУЛТ, държи пицарията „Каза Ностра“ в Овча Купел. Тя обаче залинява, като през 2012 г. е обявила 130 хиляди от продажби, а през 2014 г. едва 14 хиляди лева. През 2010 Тодоров е регистрирал с друг партньор компютърната фирма АЙТИ ПЛЮС, която по документи не развива дейност.
  От лятото на 2016 г. Йордан Тодоров държи 25% от дяловете в дружеството КЕПИТАЛ ТАБАКО ООД, основано в началото на 2016 г.. Партньори са му Юри Смуков, Ивайло Маламов и иракския гражданин Салман Давуд Салман.
  Забележително е, че само една буква и юридическата форма различава това дружество от КЕПИТАЛ ТОБАКО ЕООД, което с решение на Министерския съвет от юли 2016 година има право да се занимава с промишлена обработка на тютюн.
  Най-известен от съдружниците на Тодоров е Юри Смуков, който е бил и кадрови офицер на Държавна сигурност и израства кариерно до шеф на ГКПП „Кулата“. Той някак успява да съвместява работата в МВР с частен бизнес. При това такъв, че през 2006 г. микробус на фирма на Смуков е взривен с 200 гр. тротилов еквивалент. Смуков се свързва и с фирмата от орбитата на КТБ „Инфраструктурна компания“ АД. След фалита на банката тя дължеше близо 90 млн. лв., част от които бяха покрити с цесии.

 11. 11 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Твурдо съм убедена, че не наемателят е изсекъл дървета и храсти! Най-вероятно и преместваемия обект не го вдига той. Тъмни субекти ходят с брадви нощем и секат незаконно тъкмо там, където трябва да мине стълбата. После полагат и самата стълба, но наемателят няма никаква представа за това събитие. Накрая слагат и кръчмата, след което потъват вдън гори тилилейски, докато цацаторите напразно ги издирват в опити да разберат кои са, та РИОСВ да може да им връчи акт. Междувременно наемателят, съвършено честен и високоморален български предприемач, започва да прибира такса за достъп до последното останало миниатюрно незастроено плажче. Прави го съвсем законно и с чиста съвест, защото той нищичко не е сторил - ни е секъл, ни е строил, и документите за "наема" са изрядни и благословени от Козата Ангелкова и нейният Бацекровител.

 12. 12 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Интересно за какво правят тези заведения като, съдейки по коментарите, никой не ги ползва?
  Може да е съблекалня?

 13. 13 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#2] от "ghristov":

  Добре де ако не може да направи нищо,защо да става някой концесионер,не мислите ли че прекалявате вече.Защо аз да дам за концесия 200-300хил.лв и да не може да продам една бира или кола?

 14. 14 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#13] от "gembirdkz":

  Ама да не ги дава (парите) и да не прави нищо, да не е насила? Това е защитена територия и никъде не е казано, че всеки метър плаж трябва непременно да има концесионер-унищожител. Този плаж специално е броени метри и пак не можа да устои на инвеститорско-чиновническата наглост и алчност. Не ние, ТЕ прекаляват, всъщност са прекалили много отдавна, благодарение на простотията и овчедушието българско.

 15. 15 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Някой тимуровец усложливо е изсякъл и почистил терена, на нищо неподозиращия концесионер. Къде такива благородни към бизнеса люде в наши дни?

 16. 16 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#2] от "ghristov":Добре де ако не може да направи нищо,защо да става някой концесионер,не мислите ли че прекалявате вече.Защо аз да дам за концесия 200-300хил.лв и да не може да продам една бира или кола?
  —цитат от коментар 13 на gembirdkz


  Т.е. ако някой има концесия има право да нарушава закона така ли? Те ако те чуят концесионерите на мини и подобни, на ръце ще те носят, премиер ще те направят.

 17. 17 Профил на ghristov
  ghristov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "gembirdkz":

  Концесията е за 13000, не за 200-300000. Дадена е на таен търг и забележи, с един единствен кандидат. Плажът е в защитена местност. Би трябвало да се обяви за "еко плаж", а не да се "усвоява". "Бизнесменът" с цялата си наглост сече и строи в местност, която по закон е защитена. Институциите констатират проблема, той обаче продължава. С цялата си наглост твърди, че не е секъл той, а някой друг(явно на този другия му трябват дърва за огрев през лятото :) ). Стълбата и заведението обаче са точно върху унищожения участък. Това ако не плаче за глоба и отнемане на концесията, не знам какво. Допълнително ми е много интересно произхода на средствата на така нареченият "бизнесмен" с множество фирми и множество спечелени държавни поръчки. Явно е от "нашите", но това е друга тема, доста подробно обяснена тук:

  https://bivol.bg/plazh-delfin.html

 18. 18 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 482 Неутрално

  "Дейностите са извършени без съгласуване от компетентните органи МОСВ и РИОСВ-Бургас и са в нарушение на разпоредбите на закона"

  Това трябва ясно да е посочено в договорения документ

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 19. 19 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Само у нас е възможно всяко говедо да прави това, което му изнася. Крайно време е в тази страна да се въведат правила, които да се спазват независимо от това, кой ги погазва. Но за тази цел трябва да има работеща правна система, а нашата от години не върши никаква работа.

 20. 20 Профил на Христо Момчев
  Христо Момчев
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#13] от "gembirdkz":

  А ти в час ли си за какво иде реч?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK