На живо от гнездото на двойка щъркели и един любовен триъгълник

На живо от гнездото на двойка щъркели и един любовен триъгълник

© Димитър Градинаров, БДЗПЕксперти от Българското дружество за защита на птиците ще следят на живо живота на семейство щъркели. Ежедневието на двойката и тяхното малко може да се гледа в реално време на официалния канал в YouTuBe – БДЗП Live stream.


Същата камера в продължение на три месеца е давала информация за ежедневието на друг женски щъркел Снежи в близост, който беше изоставен от своя мъжки тази пролет.


Сега камерата следи съседното щъркелово гнездо, на метри от гнездото на Снежи. В него живее двойка щъркели с тяхното единствено малко. Наблюдаващите от средата на март в село Ярлово, община Самоков, предполагат, че мъжкият от двойката щъркели с малко е Ростислав - ухажвал и впоследствие изоставил Снежи.


Гнездото на новата двойка

© БДЗП

Гнездото на новата двойка
"Необичайната любовна история на мъжкия Ростислав и женския Снежи започна през март, когато в едно от щъркеловите гнезда в селото се завърна първо Ростислав", разказват от БДЗП. "Мъжкият бял щъркел положи грижи за тазгодишния си дом и скоро в него се появи и Снежи. Двата щъркела използваха времето, в което бяха заедно, за да доизграждат общия си дом и да доказват любовта помежду си. След това обаче Ростислав напусна гнездото и остави Снежи сама в последвалите снежни бури."


Монтиране на камерата от експерт на БДЗП

© БДЗП

Монтиране на камерата от експерт на БДЗП

По думите на експертите от БДЗП младата Снежи не е успяла да се справи сама с мътенето на яйцата, които е снесла. Не са й стигнали силите и опитността да се предпази от атаките на двойката щъркели заели съседното на нейното гнездо, а именно най-вероятно нейният бивш ухажор и новата му избраница.


Предстои в следващите два месеца от БДЗП да установят как двата възрастни щъркела се грижат за своето малко.


"Ще проследим ежедневните им напускания на гнездото в търсене на храна. Ще станем свидетели на неотлъчното пазене на малкото, от единия от родителите, който остава в гнездото до завръщането на другия, носещ така необходимата храна. Надяваме се да станем свидетели и на първите опити за излитане от гнездото на единственото малко в него", обясняват експертите.


Преместването на камерата от гнездото на изоставената Снежи

© БДЗП

Преместването на камерата от гнездото на изоставената Снежи

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK