Фермерски храни на малки производители ще предлага фестивал всяка седмица в София

Фермерски храни на малки производители ще предлага фестивал всяка седмица в София

© БиоселенаФермерски храни на малки производители от страната ще бъдат представяни всяка седмица от края на юни до началото ноември на фестивал "От нашата ферма - с любов за Вас".


Първото издание на фестивала е на 28 юни 2017, сряда, от 10,30 до 18,30 часа пред Министерството на земеделието и храните (бул. "Христо Ботев" 55).


Организаторите Биоселена обещават разнообразни храни, произведени от семейни ферми и малки производители: сирене, кашкавал, кисело мляко, мед и пчелни продукти, сладка, яйца, месо, сезонни плодове и зеленчуци, билки, подправки.
Фермерски храни на малки производители ще предлага фестивал всяка седмица в София

© Биоселена


Тематични дни, дегустации, кулинарни демонстрации, правене на място на сирене, сметана и кисело мляко също са предвидени в програмата на фестивала. Щандове ще имат занаятчии от Задругата на майсторите на народни художествени занаяти.


Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 26 на МЗХ за преработка във фермата и преки продажби.


Организатор на фестивала е Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА. "От нашата ферма - с любов за Вас" е продължение на няколкогодишните усилия на фондацията в рамките на българо-швейцарския проект "За Балкана и хората" за подкрепа на малкия местен природосъобразен бизнес, както и за скъсяване на веригата на доставки на качествена храна и улесняване достъпа на регистрираните малки и средни производители на фермерски продукти до потребителите.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8727 Неутрално

  Да ви е вкусно ! :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Идеята е добра, само не съм сигурен дали мястото ще е достатъчно

 3. 3 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Добра идея!
  Само че това трябва да се прави не само в София.
  В някои западни държави (ако не в повечето) поне веднъж седмично в почти всеки голям град има такъв пазар.

  Fail with honour then succeed by fraud
 4. 4 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Идеята е чудесно, но кога селската храна стана фермерска?

  Защо се налагат такива безумни чуждици, извадени от контекста? Да не превъртехме българския нещо, та думите ни свършиха?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 5. 5 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Идеята е чудесно, но кога селската храна стана фермерска?

  Защо се налагат такива безумни чуждици, извадени от контекста? Да не превъртехме българския нещо, та думите ни свършиха?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 6. 6 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  Какъв "фестивал", това трябва да си е нормален пазар или дори борса...

 7. 7 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#3] от "#43c6dB":

  Само ако знаете колко трудно е да се бориш със Столична община и с МЗХ, т.е. с комисионните, които взимат от големите вериги. Години бяха нужни, за да се извоюва това. Само дано и тук не стане като с био щандовете на Римската стена и на Иван вазов - една НПО организация да не подбира само "свои" произовдители и да не им обира част от печалбата, заради което те да надуват цените до облаците. Забавеното развитие в БЪлгария идва до голяма степен по линия на НПО организациите, които започват да играят ролята на комисионери, защитавайки гражданския интерес. Казвам: дано да не стане! А иначе успех на инициативата.

 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3825 Неутрално

  Първото, което трябва да се каже е, че почти цялото от така нареченото биологично производство в България е, само на документи...!
  Както и по-горе се отбеляза, каква е тази глупост - фермерска храна?! Пълен идиотизъм!
  Като се има в предвид, че дребното производство на храни е почти изцяло смачкано и унищожено, какво ще си купят от този пазар софийските аристократи, не е много ясно...! Такива тарикат търговци има, дето баламосват наивниците, че не е за вярване. Пробутват стандартните ментета на големите производители, като им лепят едно "био" на етикета...!
  Много има още, докато започнем да произвеждаме свястна и истинска храна...!

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  До коментар [#3] от "#43c6dB":

  И аз съм на същото мнение, не фестивал, а пазар, на който се предлага само такава фермерска стока, в колкото повече градове, толкова по-добре и за фермерите и за живеещите в тях.
  Дали да е веднъж седмично или по-често, живота ще покаже, но въпроса е да не се допускат търговци, които предлагат борсови стоки, много често с неясен произход и винаги с неприлични ( и съгласувани според мен монополно) цени.
  А такава една практика, току виж довела и до сдружаване на самите фермери, за да може да си организират вътрешно разделение на труда - едни отглеждат, други транспортират и трети продават, за да не попадат под ударите на разните разпределителни (изкупващи) и доста силови "организации".

 10. 10 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1968 Весело

  До коментар [#7] от "province2001":

  Във Варна към всяко пазарче освен прекупвачите, които предлагат храни от борсата на двойно по-вискоки цени, има и други. Това са 5-10 баби и дядовци в края на пазарчето, които предлагат наистина своя продукция - яйца, плодове, заленчуци. И това е всеки ден, а цените им са съпоставими с цените на пазара. И това е без да има фестивал, фермерска инсталация, дизайнерски парад или земеделски пърформанс.....

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 11. 11 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Пазарите бяха разсипани, защото ги обявиха за много изостанал соц и защото на хората се втълпяваше, че супермаркетите и моловете са правилния евроатлантически избор. Само с глупостите покрай ремонта на "Женския пазар" лишиха хиляди хора от достъп до качествена храна, и разсипаха сезонни производители, които не могат да си позволят таксата за достъп до супермаркети. Кварталните пазари също убиха. Оня ден на "пазара" в Слатина бях - две сергии, останалото стъклени клетки, половината празни. Сега нормалната храна се превърна в някаква "фермерска" и вместо на няколкостотин метра на пазара да се продава, разни хипстъри опъват сергии насред тротоара.

 12. 12 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Добра идея!Само че това трябва да се прави не само в София.В някои западни държави (ако не в повечето) поне веднъж седмично в почти всеки голям град има такъв пазар.
  —цитат от коментар 3 на #43c6dB


  Господи! Да сме вземели пример от "западни държави", че веднъж седмично имали пазарен ден. Извинявам се, но това може да го каже чужденец или роден след 2000 г. Очаквам скоро някой да посети "западна държава", да хапне шкембе чорба и да се върне да разправя какви вкуснотии имало там. Ама какво се чудя като вече киселото мляко е демоде и затова се руча йогурт, защото така било "в някои западни държави"

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3825 Неутрално

  До коментар [#11] от "Стоян":

  До коментар [#12] от "Стоян":

  Те, нашите пазари не ни ги разсипа някой от Марс, ами ние си ги разсипахме...! Всъщност, разсипването на дребното производство е започнало веднага, след налагането на социализма и обезлюдяването на селата. И никой не знае, колко още години ще носим последствията от тъпизмите, които сътвориха нашите партийни другари, естествено по съветски модел...!
  В наши дни, цяла армия от контролни органи, начело с РЗИ и БАБХ, денонощно се бори с всички дребни производители, които се мъчат да оцеляват!
  Това нашето, не е евро-атлантически избор, ами посткомунистическа и милиционерска тъпотия! Иди и виж, как се развива и се пази дребното производство във Франция, Италия, Испания...! Няма нищо общо с евро-атлантизма! Това, дето ни го обясняват вчерашните комунисти, които ни съсипаха държавата, въобще няма нищо общо с истината...! Недей повтаря, като папагал..., техните глупости!

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#13] от "tww09306483":

  Страхотен коментар! Право в десетката!

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8675 Неутрално

  Когато бях дете от пазара си купувахме наистина био продукти. Жени от село продаваха малки количества, на достъпни цени, това, което им е излишно. Сега и по пазарите продават купени на борсата вносни плодове и зеленчуци, само че на цени по-високи, отколкото в магазините.

 16. 16 Профил на spanopolski
  spanopolski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Т.нар. пазар бе съставен от общо 5 (пет!) сергии предимно с млечни продукти.
  На единствената сергия със зеленчуци краставиците бяха по 5 и нещо, картофите по 3 и нещо.
  Нищо чудно, че нямаше хора..

 17. 17 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Т.нар. пазар бе съставен от общо 5 (пет!) сергии предимно с млечни продукти.На единствената сергия със зеленчуци краставиците бяха по 5 и нещо, картофите по 3 и нещо.Нищо чудно, че нямаше хора..
  —цитат от коментар 16 на spanopolski


  Вие какво очаквахте? Това е отчитане на дейност на НПО-то. Публикацията по-горе също играе, отчита се в глава дисеминация на резултатите.

  До коментар [#11] от "Стоян":До коментар [#12] от "Стоян":Те, нашите пазари не ни ги разсипа някой от Марс, ами ние си ги разсипахме...! Всъщност, разсипването на дребното производство е започнало веднага, след налагането на социализма и обезлюдяването на селата. И никой не знае, колко още години ще носим последствията от тъпизмите, които сътвориха нашите партийни другари, естествено по съветски модел...!В наши дни, цяла армия от контролни органи, начело с РЗИ и БАБХ, денонощно се бори с всички дребни производители, които се мъчат да оцеляват!Това нашето, не е евро-атлантически избор, ами посткомунистическа и милиционерска тъпотия! Иди и виж, как се развива и се пази дребното производство във Франция, Италия, Испания...! Няма ни що общо с евро-атлантизма! Това, дето ни го обясняват вчерашните комунисти, които ни съсипаха държавата, въобще няма нищо общо с истината...! Недей повтаря, като папагал..., техните глупости!
  —цитат от коментар 13 на tww09306483


  Не знам как соц-а е съсипал баш пазарите и малките производители, защото по негово време си имаше редовен пазар, както и пазарен ден, когато идваха малките производители наоколо. Е, вярно, само сезонна продукция имахме. Сигурно и соцът е докарал германските комунистически бакалии, продаващи боклуци на дъмпинг цени, с които производител не може да се конкурира.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK