Управляващите отлагат с година проекта за горене на отпадъци в ТЕЦ - София

Управляващите отлагат с година проекта за горене на отпадъци в ТЕЦ - София

© Надежда Чипева, КапиталУправляващите отложиха с повече от година реализирането на проекта за инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ - София, който беше обжалван в съда заради опасения на граждани и неправителствени организации, че с нея запрашаването в столицата ще се влоши сериозно.


Отлагането във времето на инсталацията стана в сряда (28 юни), когато правителството одобри промяна в сроковете за изпълнението на два големи проекта по оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020 г.". Това са интегрираният проект за воден цикъл на Враца и проектирането и изграждането на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF – трета фаза на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столичната община.


За инсталацията за изгаряне датата на подаване на проектното предложение към Европейската комисия ще бъде през второто тримесечие на следващата година (април - юни 2018 г.), вместо това да стане по първоначален план – през първото тримесечие на 2017 г.
Друго изменение е свързано с началото на изпълнението на проекта – от третото тримесечие на 2017 г. на четвъртото тримесечие на 2018 г.


Приключването на проекта е предвидено за четвърто тримесечие на 2023 г. вместо четвърто тримесечие на 2021 г.


В проекта за водния цикъл на Враца, който се изпълнява като втора фаза от проект, започнат през програмния период 2007 - 2013 г. на ОПОС, е предвидено проектното предложение към Европейската комисия да се подаде през второто тримесечие на 2017 г. вместо през третото тримесечие на 2016 г., а начало на изпълнението на проекта да се пренесе от трето на четвърто тримесечие на 2016 г., когато е сключен договорът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Този тец в центъра на София не е зле да се закрие. Стига са изнудвали и тровили населението.

 2. 2 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Скоро няма и да стане , защото ако това стане цената на парното трябва да падне , а и ще намалее количеството на използвания газ от братска Москва .
  А има хора за които и двете неща не са изгодни , ако цената на парното е по ниска много хора ще започнат да се отопляват на парно а не на ток , дърва или въглища .
  Ще попитам еколозите кое замърсява повече въздуха , хиляди домакинства да се отопляват на дърва и въглища или една централа със съответните филтриращи системи .

 3. 3 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  "заради опасения на граждани и неправителствени организации, че с нея запрашаването в столицата ще се влоши сериозно"

  Не само запрашаването е проблем, а също и емисиите на азотни оксиди, тежки метали, диоксини и фурани, амоняк, метан. Има риск дори и за емисии на хлорни съединения, ако при сепарирането на отпадъците не са отделени всички опаковки от поливинил хлорид.

  По принцип има възможност за качествено очистване на димните газове - както е например в централата Шпителау в чертите на Виена, но това е скъпо решение и е съмнително дали ще бъде реализирано у нас.

  Така че като най-добро решение на въпроса остава възможността горивото RDF да се доставя на желаещи да го ползват клиенти - например на циментови заводи.

  Иначе по принцип добре би било да се замени природният газ в Топлофикация София с някое по-евтино гориво, но все пак има по-чисти алтернативи от RDF - например биомаса или дори чисти вносни въглища.

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Има две сфери, в които сме ненадминати - отлагането и жалването .
  Що не направят класация в тези сфери, та и ние малко да се погордеем, че може да сме първенци.

 5. 5 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Еколозите да кажат защо се отлага!

 6. 6 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ще върнем България в Европа":
  Проекта или връщането в Европа?

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8289 Неутрално

  Пак сме сгазили лука.

 8. 8 Профил на Dalag Rij
  Dalag Rij
  Рейтинг: 254 Неутрално

  схемата е ясна ... като не искаме да направим нещо го започваме по най-кривия възможен начин и чакаме само някой да надигне глас ... я някоя организация (екологична, правозащитна и т.н.), я ЕС, я накой чакащ нещо обещано (с прилежащите договори разбира се), след което се започва едно безкрайно отлагане .... пък това дългосрочни вреди, дългосрочни неоправдани и неясни като размер разходи - майната им ... важното е, че докато сме на власт "наши хора и фирми" вземат къде огромни поръчки, къде цели пазари....

 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2440 Неутрално

  Твърдението, че не може да се използва такова гориво, защото няма да се направят съответните очистващи съоръжения е толкова идиотско, че не подлежи на коментар.

 10. 10 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#9] от "stedim":

  Инсталацията за очистване на димните газове наистина е проблем. Например инвестициите за централата Шпителау във Виена са били около 240 млн. долара (по цени от 1990 г.) и от тях две трети (т.е. 160 млн. долара) са били за очистващата инсталация, която е нещо като истинско химично предприятие, с няколкократно охлаждане и последващо загряване на димните газове при очистването на различните видове замърсители. А капацитетът на тази централа съответства на около половината от софийските отпадъци. И при това и там е имало проблем с пластмасовите отпадъци, които дълго време са се депонирали вместо да се изгарят.

  Ако се направи качествено очистване - добре, но наистина е съмнително, че такова скъпо и сложно съоръжение ще бъде изпълнено успешно в нашите условия.

  При това целият този въпрос засяга не само хората, живеещи в близост до ТЕЦ "София". Софийското поле е затворено, заградено е почти отвсякъде с планини и обновяването на приземния въздух е затруднено, особено когато има температурни инверсии през зимата.

  Истината е, че у нас все още липсва опит с инсталации за изгаряне на битови отпадъци или на RDF - тази ще е първата. Така че начинът да се направи надеждна оценка по отношение на евентуалните емисии е да бъдат привлечени добри международни експерти в тази област.

 11. 11 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  До коментар [#10] от "ijj":
  В оценката "скъпо" трябва да се калкулира, че не се заравят отпадъците, отпада опасността от вторично замърсяване!
 12. 12 Профил на dkolov
  dkolov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Аз не мога да разбера защо това гориво не го струпат на едно място и отгоре да засадят домати. Всъщност те доматите ще покарат сами, защото си спомням един репортаж че от балите с отпадъци на София бяха поникнали домати.

  Естествено тия домати не стават за ядене, ама ще има биомаса, а след това тази биомаса ще може да се компостира. Мисля че отпадъците са около 250 000 тона, което е квадрат със страна 500 метра и дълбочина един метър.

 13. 13 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ще върнем България в Европа":

  Прав сте, трябва да се калкулира. Особено като се има предвид, че точно в случая със София транспортните разстояния до потенциалните нови депа за отпадъци нарастват.

  И все пак чистотата на въздуха си е важен проблем. Илюзия е, че изгарянето на RDF е по-безопасно от директното изгаряне на отпадъци. Всичко зависи от предварителното отделяне на опасните компоненти на битовите отпадъци (което засега не е достатъчно добро) и от очистващата инсталация на димните газове. Иначе RDF би било значително по-замърсяващо гориво в сравнение например с изгарянето в топлофикационна инсталация на дърва или дори на чисти въглища. И човек се пита - щом има интерес към RDF в наши циментови заводи, защо това гориво да не се доставя там, а инсталацията в София да се направи за изгаряне на дървесни трески?

 14. 14 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2137 Любопитно

  До коментар [#13] от "ijj":
  Защото в България няма инсталация която да може да изгори безопасно RDF. Не съществува такава не само в циментов завод, където е нужо горене с висока температура - предпоставка за образуване на азотен диоксид, но и в най-обикновения парник.

  Интересно, къде са еколозите в тази тема!

  Дървесните трески се нуждаят от добро филтриране. Съдържащите се в тях дребни клони, листа, кора, образуват повече пепел, прах - вредните микрочастици, серни окиси и сярна киселина.
  Както писахте, чисто е изгарянето на вносни въглища и дървен материал без кора. По отношение на чистотата последните обаче, съществуват огромни заблуди.

 15. 15 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ще върнем България в Европа":

  В дървесните горива - дърва за огрев, трески, пелети няма съдържание на сяра, че да се образуват серни окиси или сярна киселина. А съдържанието на пепел е минимално. Обикновено е под 1%, в някои рядко рещани случаи достига до 2-3% (докато при въглищата пепелта обикновено е 10-20%, но има един вид изключително чисти индонезийски кафяви въглища с 1% пепел и 0,1% сяра на работна маса). Поради ниското съдържание на пепел в дървесината, емисиите на прах при изгаряне на дървесни горива са сравнително малки и в една топлофикационна инсталация могат да бъдат допълнително намалени с добри филтри. Проблемните емисии при дървесните горива са емисиите на азотни оксиди - и точно за тях трябва да се вземат специални мерки, но това по принцип е възможно.

  И все пак, ако трябва да се степенуват горивата по чистота, най-чистото гориво е използваният сега природен газ, който обаче в средносрочен и дългосрочен план ще става все по-скъп. След това идват дървесните горива. След това са чистите въглища (с малко съдържание на пепел и сяра) и мазутът, с който понякога се замества природният газ. И едва след това идва RDF. На теория това гориво също може да бъде изгаряно с малки емисии, но за да стане това са необходими две неща:

  1) Образцово отделяне на тежките метали (например в батериите) и поливинил хлорида от останалите битови отпадъци.
  2) Много добро очистване на димните газове от замърсителите, които обичайно се получават при изгарянето на битови отпадъци - азотни оксиди, прах, диоксини, фурани, тежки метали и т.н.

 16. 16 Профил на fbr02523197
  fbr02523197
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Те дотогава ще са затворили и завода за отпадъци, който така или иначе не работи и изхвърля всичко на депото в Долни Богров и Садината. Разбира се официалната версия е, че извършват рекултивация на Долни Богров, но каква рекултивация се извършва с изсушен боклук???!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK