Забраната за коли без катализатор ще засяга само новорегистрираните, намекна екоминистърът

Забраната за коли без катализатор ще засяга само новорегистрираните, намекна екоминистърът

© Цветелина Белутова, КапиталВ рамките на тази година трябва да стане възможно коли, които нямат катализатор, да не могат да преминат през първа регистрация в КАТ." Това заяви министърът на екологията Нено Димов по време на национален форум за зелен бизнес "Екоиновации и градска среда" в четвъртък.


С това изявление по темата днес Димов направи отстъпление от думите си в интервю пред "24 часа" в началото на седмицата, където говори, че са обмисля подобна рестрикция, но за всички автомобили.


"Ако бъде решено вече регистрираните коли да бъдат задължително оборудвани с устройствата, това ще означава принуда за инвестиция и ще последва проблем," обясни министърът.
"При всички положения не сме предвидили в бюджета (за тази година) снабдяването на техническите пунктове с анализатори, ако са необходими", каза още Димов пред журналисти.


"Техническото решение е ясно - трябва да имаш катализатор, но политическото не е така ясно," коментира още Димов, обяснявайки, че не може чрез принуда да се накара голяма част от хората да инвестира хиляди левове за придобиването им.


Димов веднага направи и уговорката, че преди да се въведе подобни ограничения за коли без катализатори заради подобряване качеството на въздуха, първо трябва да се види цялостната картина, да се изчисли социалната цена. Този анализ в момента се прави от заместник-министри на околната среда, вътрешните работи и транспорта, събрани в една междуведомствена работна група. Именно тази работна група финално ще излезе с предложения с адекватни на ситуацията мерки срещу основните замърсители на въздуха - битовото отопление на дърва и въглища, автомобилният транспорт и индустрията.


По думите му най-сериозният проблем при ограничаване на замърсяващите коли са нагласите на хората, които се променят най-трудно и бавно. "Промяната в нагласите отнема много време, но си струва усилието," каза Нено Димов. По този повод модераторът на събитието се обърна към публиката в залата дали подкрепя радикални мерки за по-чист въздух, всички присъстващи гласуваха за такива мерки, само двама се обявиха срещу. Димов обаче коментира, че в случая присъстват хора от бизнеса. "Бизнесът е ясен, нека направим подобно допитване в Белене и Угърчин, там резултатът ще е точно обратният," каза министърът.


Други проблеми, свързани със замърсяващите коли без катализатор в страната са неефективните технически годишни прегледи, сервизите, които предлагат незаконни услуги за премахване на катализатори, изброи министърът.


Нено Димов: "Човешката история познава само нарастване на ресурсите"


"Наистина ли се изчерпват ресурсите," попита министърът по време на първия панел от форума, цитиран от БТА, и веднага след това посочи, че не е така.


"Човешката история познава само нарастване на ресурсите, до които имаме достъп. В нито един момент не познаваме намаляване на тези ресурси. В природата съществува само потенциал, реален ресурс няма. Единственото, което можем да кажем, че е ресурс, това е човешкият гений да превръща потенциала, който му е даден от природата, в реално нещо, което може да се използва", каза Димов.


"Зеленият бизнес не е просто реклама или мислене как да се увеличи печалбата, това е онзи гений, който превръща потенциалния ресурс в реален," каза още Димов. Той отбелязва, че начинът, по който работи зеленият бизнес, е най-доброто за бъдещето.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  "Техническото решение е ясно - трябва да имаш катализатор, но политическото не е така ясно,".А тук политически решения не трябва да има.

 2. 2 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Не е ли по-лесно да се работи с ЕВРО-стандартизацията?
  Примерно - в страната се регистрират само Евро 5. Изключения за ретро автомобилите по някакви критерии.

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Отрезвяване на министъра

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Ммм да, не били компютри а компоти.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3111 Весело

  Иначе щеше да има бунт !

  Почва се с това + вдигане яко на данъка за "моргите"+ облекчение за електроавтомобили , екохибриди и т.н. !!!

 6. 6 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 758 Неутрално

  За новорегистрирани е прав, защото продължава внос на двадесетгодишни таратайки (или малко по-нови, ама на 300000 км.), продавани по автокъщите с гордия надпис "нов внос"

 7. 7 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Този е еко министър колкото колкото в природата има ресурси - само потенциал е...

  Умерен толераст
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  Пак се е изказал по калинковски !
  Започвам да давам катализаори под наем. елементарен бизнес с гарантирана печалба

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на gil
  gil
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#7] от "Наблюдател":

  По-скоро този екоминистър е пОтенциал с У... Ще тупкат топката до зимата без да вземат никакви мерки против отровния въздух и тогава ще кажат, само да мине зимата и започваме с едни мерки ... и така всяка година ...

  "Днес някой седи на сянка, защото преди много време някой друг е посадил дърво"
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Любопитно

  До коментар [#6] от "marker":

  ако един автомобил е с Евро 1 и си покрива нормата, т.е. е технически изправен и е купен от Германия с валиден ТЮФ на какво основание ще му откажеш регистрация???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Любопитно

  До коментар [#9] от "gil":

  много добре знаят, че автомобилите не са основните замърсители с прахови частици. Германците им казаха точно какво да правят но те само усвояват едни пари и едни мазни пици.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Няма проблем, всичко трябва да е посредствено, няма как иначе

 13. 13 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 646 Неутрално

  К'ва я мислехме - к'ва стана ... ГЕРБ-ава работа.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  Май това момче не става и е редно да си ходи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Трябва да се регистрират и коли с по две - три задни скорости. За активисти на ГЕРБ.

 16. 16 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Това ОК, но при технически преглед или проверка на пътя и резултати над нормите трябва СВАЛЯНЕ НА НОМЕРАТА

  Евроатлантида
 17. 17 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#6] от "marker":ако един автомобил е с Евро 1 и си покрива нормата, т.е. е технически изправен и е купен от Германия с валиден ТЮФ на какво основание ще му откажеш регистрация???
  —цитат от коментар 10 на КМЕТ В СЯНКА


  ако е минал ТЮФ с катализатор, а после бат'Гошо му го е резнал, за да си купи ракия или за да "станел по мощен"? Който няма пари за изрядна кола, да си се вози на каруца, те са екологични поне.

  Евроатлантида
 18. 18 Профил на Stoytcho Vlaykov
  Stoytcho Vlaykov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Този "десен от 90те" да вземе да си направи приемна утре по обяд на жълтите павета - може да му уври (буквално) тиквата за политиките за чистия въздух и гобалното затопляне.

 19. 19 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#6] от "marker":ако един автомобил е с Евро 1 и си покрива нормата, т.е. е технически изправен и е купен от Германия с валиден ТЮФ на какво основание ще му откажеш регистрация???
  —цитат от коментар 10 на КМЕТ В СЯНКА


  наясно ли си какъв е данъкът на кола Евро1 в Германия? Всичко става много просто през данък МПС, който да се събира централизирано. Вдигаш данъка независимо от присъствието на катализатор. Вдигането се прави постепенно така, че автомобилният парк да се поподмлади с няколко години. Не е нужно хората да минат директно на нови автомобили, достатъчно е нов внос да не е кола на 15, а на 8-10 години.
  И след това проверки на пътя. Полицаите могат да карат в цивилни и нецивилни коли и да гледат кои коли димят и да ги спират за проверка. Колите са оборудвани с камери така че лесно се вижда задимяването.
  И задължение за инветиция могат да направят, не е трудно. Просто се забранява за влизане в града на коли без катализатори. Могат да се използват за извънградско и това е.
  В Германия точно така направиха с дизелите. Или си слагаш филтър или не можеш да влизаш в града. Тия дизели, с червените и жълтите стикери на предните джамове заминаха към България.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Типично, екология по герберски. Добре е да има катализатори ама по важно е да не разсърдиме електората, че нали трябва да гласува за нас.
  А правилното решение е, катализатори задължително, и застрахователите покриват кражбата им задължително.

 22. 22 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  Между другото, тия българските пушещи дизели реално нямат право да влизат в големите германски градове и ако ги спипат има глоба. Принципно всеки автомобил влизащ в голям немски град трябва да има стикер относно замърсяването - червен, жълт или зелен. Позволено е влизането само със зелен стикер залепен на предното стъкло и с номера на автомобила.

 23. 23 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Абе аз пак да попитам, а със старите коли на пропан и с изправни двигатели кво праим?
  Кво да им катализираме?
  като искат еко:
  1. Премахване идиотската наредба за фирмени коли да се признават само дизеляците
  2. За фирмени коли да се признават само тия с ниски вредни емисии - газ, ток, хибриди.
  3. Да се прамхне минаването на технически преглед "по документи" със сяра и желязо.
  4. Задължително 'ЕКО' за градския транспорт и всички видове товрни превозвачи
  5. Яки данъци за пушещите кочини без разлика въраст и наличие на катализатор.
  Всичко друго е от лукаваго.
  Ама при толкова дебели вартове у парламенто, пак ще го отнесе планктонът.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 24. 24 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Що за глупост? Че те и сега новорегитрираните са 99,99% с катализатор. Който бива премахнат в последствие и точно там е проблема!

  Какво значи социална цена? Правото на автомобил в конституцията ли е залегнало? Като не може да си плаща за кола в еко-нормите, просто няма да притежава кола и толкова.

  Да си каже, Димов, че няма топки и не му стиска. Това е.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ами в Германия тия с евро 1 не ги пускат в центъра на града. Никой не им отказва регистрация. Караш си го на село от кметството до вас и те така.

  В града само Евро 4 нагоре.

 27. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  "Алеле бате к*ре, че дзапалиме държаата! 2 милиона без каалиДЗатор че избушат кочината! Кфоу и ъ си гуориме, пооуре ДЗимата некой и друг ден мръсен възух. Мръсен, мръсен, едва или че е поече от 20 пъти пределната концентрация, хъ-хъ-хъ-хъ-хъ!"

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 28. 28 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Ще се сети че не може така с бутоните напред.
  Има причина да се действа по този въпрос, но по добър ефект ще се получи когато се въведат данъци съобразени със замърсяването - повече мърсиш - по-скъпо
  + внезапни проверки на пътя с последваща тежка глоба ако ползваш катализатор под наем - само за прегледа.
  Та така :)

 29. 29 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Кфоу и ъ си гуориме, пооуре ДЗимата некой и друг ден мръсен възух.

  Е убо де, като е от колите, що не е също толкова мръсен и през лятото?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#17] от "sa6":

  Писал съм Евро 1 момче. Те са произвежданиБЕЗ катализатор.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#19] от "alabalko":

  доста съм наясно. А ти наясно ли си ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#19] от "alabalko":

  на бойко мерцедеса на колко години е ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#23] от "rapidfire":

  ++++ интересно ми е колите на МВР къде са им катализаторите. Щото нали и те трябва да са изрядни по закон.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  Що за глупост?.Да си каже, Димов, че няма топки и не му стиска. Това е.
  —цитат от коментар 24 на niakoi_si


  само да знаеш, че нено играе с чужди топки !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#26] от "niakoi_si":

  зависи от града. има специален стикер.има 20 годишни, които са със зелен стикер и ТЮФ. НО Е ИСТИНСКИ А НЕ МУРЕНСКИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  Услушването продължава.....политическата цена е огромна за политици без топки !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#29] от "rapidfire":

  този елементарен въшрос го зададох и аз и мутренските тролове се изпокриха. Дори през лятото трафикът е по усилен, което се доказва много лесно по продадените горива.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#28] от "sw51":

  Кой ще проверява колите на МВР ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Нено Димов: "Човешката история познава само нарастване на ресурсите"
  Неноо,доста си прост и увлечен по тръмпистките конспирации и фантасмагории.Тва иди го разправяй на шапката ми.200год. след началото на въгледобива към настоящия момент няма нито едно голямо находище на въглища което да позволява достъп до въглищата без специални технологии-в смисъл-копаш и готово.Навремето всички бяха така.Сега находища все още има,но са свързани с доста сложни технологии за добива.Сиреч-ако утре но някаква причина електричеството на планетата спре-въглищата стават напълно недостъпни за човека.А причини да спре електричеството-бол,Слънцето примерно.И ако някой си мисли че това не е някакъв важен проблем щот дедо на село ще мине от кюмбе на климатик-то жестоко се лъже.Без кюмюр няма органичен синтез,няма и стомана.Само да вметна че разходваното досега за 200год. количество е трупано от природата САМО ЗА...380 МИЛИОНА ГОДИНИ.Ами като свършат и трудните за добив находища-кво прайм!?Печем на Нено фекалиите и правим от тях кюмюр ли?Лошото е че тез катаклизми ще ги завещаем на нашите деца,а подобни демагози кат тоя отдавна ще са умрели,та няма да има как тълпата да ги линчува бавно и мъчително на някой уличен стълб сегашните "неновци".

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 40. 40 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 501 Неутрално

  А защо трябва да бъде с тояга? Не може ли просто да се опрощава екотаксата на всеки сменящ автомобила си с по нов?

  Например: бракувам 20 годишна кола, регистрирам 13 годишна кола без да заплащам екотакса.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 41. 41 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 448 Неутрално

  В града само Евро 4 нагоре.
  —цитат от коментар 26 на niakoi_si

  Тва кой те излъга че е така или го сънува?Не пиши глупости!!!Времето когат хората си седееха зад Желязната Завеса и ставаше да се разправят врели некипели кво било в чужбина отминаха преди 28год.За Австрия,Германия и Швейцария-т.нар. "немскоезичен свят" ограничения има само за Виена и прилежащите и магистрали в участък от няколко километра около града да не се пътува с Евро2 и надолу.Наложени са от местната управа,а не от АУСФИНАГ.Има и още няколко малки градчета с подобни забрани,но и там забраната е Евро2 и надолу.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#39] от "tqh42306221":

  Тези му думи са вторият ми аргумент, че е неправилния човек и час по- скоро трябва да си ходи. Въпиюща некомпетентност !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на patriotyt
  patriotyt
  Рейтинг: 409 Неутрално

  За нищо не ставате популисти некадърни. Оставка!

 44. 44 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#19] от "alabalko":

  Дори и в Германия, където хората имат значително по-високи фин. възможности автомобилния парк е на 10г.

 45. 45 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#29] от "rapidfire":
  До коментар [#37] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ами качете се на Витоша, може и само до Пречиствателната станция за питейни води над околовръстното и тогава коментирайте, ама с ръка на сърцето! А сега сме края на юни, жега...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 46. 46 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#26] от "niakoi_si":

  Бензиновите коли с ЕВРО 1 получават зелен стикер и могат да се движат където си поискат.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Не,че не звучи хубаво.Но, като стигнеш до реални хора,с реални съдби,става по-сложно.Например за възрадтен човек с 20 годишна колиица на село.Ами той няма пари за лекарства,ние ще го караме да купи катализатор....

 49. 49 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  До коментар [#29] от "rapidfire":

  И аз това се питам-сега в София колите са почти като през зимата,трафикът е почти същия.А въздухът далеч не е толкова мръсен,колкото през зимата.Значи има И друг причинител на замръсяването.И той е отоплението.

 50. 50 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#49] от "yanne":

  А циркулацията на въздуха същата ли е като през зимата?

 51. 51 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  До коментар [#50] от "kumcho___valcho":

  Вероятно искате да ми кажете,че въздухът се замръсява еднакво и зиме и лете,но лете мръсния въздух изчезва някъде?! Къде изчезва,още повече мръсния въздух е по-тежък и едва ли е свръхподвижен.

 52. 52 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#45] от "ТНТ":

  ти отиди пиле на бул македония да видиш прахоляк и после ми се обяснявай.Колите НЕ произвеждат прах. запомни го !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 53. 53 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#50] от "kumcho___valcho":

  няма особена разлика. дори зимно време ветровете са по-интензивни. това го знаят и децата. само герберите не го знаят.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 54. 54 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#48] от "yanne":

  доживях да ти сложа + ! приятно ме учуди.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 55. 55 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ако продължат с това темпо да секат гората скоро ще видим как "ресурсите" ни свършват. :-) В градовете също вече не остана зеленина и кислород буквално.

 56. 56 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Е всички барабар с министъра като изписахте толкова глупости за колите без катализатора и не видяхте в гората дървото, да ви запитвам зимата на комините с твърдо гориво Евро 6 катализатори ли ще сложите? На ТЕЦ-а комините и на тях ли, или на новите дизелови автобусчета дето Фъндъчка смело закупи?

  Дела трябват, а не думи.
 57. 57 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 474 Весело

  До коментар [#50] от "kumcho___valcho":няма особена разлика. дори зимно време ветровете са по-интензивни. това го знаят и децата. само герберите не го знаят.
  —цитат от коментар 53 на КМЕТ В СЯНКА


  Ти Гербер зимата виждал ли си ? Освен в кола на НСО, ми да им сложим на тия тирове по 5 тона бронирани по един газ анализатор да видим как харчат колкото 10 малки градски коли, че и го плащаме всички ние тоя масраф!!!!

  Дела трябват, а не думи.
 58. 58 Профил на tekomashinist
  tekomashinist
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Катализаторът е само за бензинови, ако караш на газ няма значение дали имаш или нямаш,защото с газта покриваш и евро 6 ,ако и да караш 30 годишна кола. Проблемът е с дизелите - те замърсяват с фини прахови частици!

 59. 59 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Преди да се разсъждава на тема екология на София и България, трябва много правилно да определи природата на управляващите и целите им. В първия случай е една неграмотна жена, която , както историята помни, може за една година да не идва на работа и абсолютно никой софиянец няма да разбере това. Във втория случай това е една банкянска мутра - рекетьор. Сега като е ясно кой управлява , трябва да направим извода ,че чистотата изобщо не е приоритет на тая пасмина и поради тая причина тя не отделя никакво внимание на трите основни причини на замърсяване - 1)отоплението на твърдо гориво, 2)строежите и 3) липсата на адекватно озеленяване. Кратък анализ показва , че категория 1 нямат кинти, затова ги оставяме, категория 2 са все наши хора, дето застрояват и презастрояват и затова ги оставяме, а причина 3 на практика е тъпата кметица и тъпия премиер, затова ги оставям и тях. Остават онези дето имат брички. В цялата държава няма една нормална лаборатория , която да доказва, че замърсяването е от автомобилите - това е неоспорим факт. Обаче излиза оная учителка по руски и почва да обяснява някакви научни термини, без да се сеща , че е на кметското място щото е правила френска ласка на премиера, а не щото е много умна. (Тва е много лошо като се забрави за тоя дето го забравят - аз затова като видя на талавизора кметицата и почвам да се смея). Та от тия с бричките още може да се свалят кинти. Затова десния Димов, дето е по-тъп дори от мутрата на Дондуков 1 почва активно мероприятие, дето накрая ще доведе до повече корупция, някоя дебела такса и малко кинти за едни близки вносители на китайски катализатори , дето струват наполовина , но пък не вършат нищо. Продължавайте да си ги избирате такива!

 60. 60 Профил на NMink
  NMink
  Рейтинг: 409 Неутрално

  По-адекватен министър в България, който да си разбира толкова много от работата никога не сме имали.

 61. 61 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  ...ако един автомобил е с Евро 1 и си покрива нормата, т.е. е технически изправен и е купен от Германия с валиден ТЮФ на какво основание ще му откажеш регистрация???
  —цитат от коментар 10 на КМЕТ В СЯНКА

  Шампионе по тъпните, ами няма ли да е по-евтино да внесеш автомобил с евро 4 вместо да търсиш стар колекционерски супер подържан автомобил?

 62. 62 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  ...Не,че не звучи хубаво.Но, като стигнеш до реални хора,с реални съдби,става по-сложно.Например за възрадтен човек с 20 годишна колиица на село.Ами той няма пари за лекарства,ние ще го караме да купи катализатор....
  —цитат от коментар 48 на yanne

  Гербер се загрижил за народаы Супер! ГЕРБ се грижи за дебилите, гласуващи за тях. За да могат да крадат както никой до сега не е крал.

 63. 63 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Типично, екология по герберски. Добре е да има катализатори ама по важно е да не разсърдиме електората, че нали трябва да гласува за нас.А правилното решение е, катализатори задължително, и застрахователите покриват кражбата им задължително.
  —цитат от коментар 21 на Modestmouse


  И цената на каското скача до тавана. Айде бягай, стига ми една малоумно оскъпена задължителна застраховка. Иначе, кви катализатори бе, гербаджиите току що, купиха китайски дизелови автобуси за градския транспорт.

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 64. 64 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#61] от "historama":

  въпрос на възможности и на вкус малкия.говори ми по същество а не по някакви милиционерски закачки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 65. 65 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#60] от "NMink":

  ако не се шегуваш е страшно , че мислиш така.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 66. 66 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Затова се казва днес "от 2020г. всички коли трябва да имат катализатори". И орките имат време да събират пари за инвестицията. Нека не забравяме, че са събрали пари за "инвестиция" в кола на първо място.

 67. 67 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":Ами в Германия тия с евро 1 не ги пускат в центъра на града. Никой не им отказва регистрация. Караш си го на село от кметството до вас и те така.В града само Евро 4 нагоре.
  —цитат от коментар 26 на niakoi_si


  в Щутгарт скоро и само само Евро6 и нагоре :)

 68. 68 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#67] от "alabalko":

  ок. я кажи сега кой колко взема в Щутгард и какви са пенсиите при по-евтини коли . и ми кажи по-бързо, че имам още няколко въпроса като за умници като вас.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 69. 69 Профил на cnu44483672
  cnu44483672
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нещата са ясни, работна група или комисия от сладкари ще проверява еко стандарта за коли. Така наречените експерти защо не споменаха, че колите на газ не се нуждаят от катализатори а? Пак казвам при изгарянето на газ се отделя въглероден двуокис и водни пари, следователно газ анализатора отчита намалено отделяне на вредни емисии и прегледа няма пеоблем. За дизела дето лато настъпиш газта и чади като комин не коменрирам.

 70. 70 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#45] от "ТНТ":

  'Ами качете се на Витоша, може и само до Пречиствателната станция за питейни води над околовръстното и тогава коментирайте, ама с ръка на сърцето! А сега сме края на юни, жега...'

  Това, слънце, го правя минимум веднъж седмино.
  Така че не ми разправяй.
  Прекрасно знам какво се вижда през зимата и какво през лятото. Ако намеря и снимки ще ти пратя.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 71. 71 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#70] от "rapidfire":

  и той кара по опорки. личат си от километри.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK