Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Храни и традиции от Балкана гостуват в центъра на София

Храни и традиции от Балкана гостуват в центъра на София

© Надежда Чипева, Капитал



Фермерски храни, демонстрационно готвене с биотелешко, тъкане на чипровски килим, детски игри и забавления, прожекции на филми за природата, изложба, работилници, концерт – това е част от програмата на първия "Натура фест", който ще се проведе днес (5 юли, сряда) от 16 до 22 часа в парка "Заимов", при театър "София".


Идеята на организаторите – български и швейцарски неправителствени организации, партньори по проекта "За Балкана и хората", е да покажат красотата, но и бизнес възможностите, които "Натура 2000" зоните предлагат.


Организаторите обещават фермерски продукти, произведени в Натура 2000 зони: овче, краве, козе и биволско сирене и кисело мляко, натурален кашкавал или с боровинки и подправки, кефир, мътеница, сладка от диворастящи плодове – шипки, боровинки, малини и череши, сок от бъз, билков, акациев и манов мед, кокоши и пъдпъдъчи яйца, пресни билки, подправки, чай. Както и личен контакт и разговор с фермерите-производители.




Майсторка от Чипровци ще показва как се тъкат красивите чипровски килими и ще разказва за връзката между тях и рядката местна реплянската овца.


"Натура фест" ще демонстрира нагледно защо запазването на равновесието между природата и развитието на селските райони става мисия на екипа на проекта. "Чрез петгодишната си работа екипът показа, че зоните от мрежата Натура 2000, природните и националните паркове не са забранени територии, а напротив – те са ключът към модела, в който местните хора, бизнесът и околната среда взаимно се подкрепят и печелят от това," пишат от екипа.


По-рано днес в Софийския университет ще се проведе и форум "Мисия: чиста храна, честен поминък". На него ще бъдат представени успешни примери за природосъобразен бизнес в Натура 2000-зоните и идеи за бъдещето развитие и опазване на природата в България. Форумът е заключителното събитие на българо-швейцарския проект "За Балкана и хората", макар екипът да е убеден, че това не е краят на инициативата.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5535 Неутрално

    Успех на честните фермери и производители.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  2. 2 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10601 Неутрално

    Фермерските продукти трябва да се рекламират повече...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  3. 3 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 2001 Неутрално

    Време е да се организират пазари в градовете, на които само индивидуални или малки сдружения между индивидални фермери да предлагат стоките си без посредници, а защо не и без ДДС - така те ще реализират сами продукцията си с една нормална печалба, а хората в градовете, които не произвеждат такива продукти ще могат да ги закупят на ( надявам се ) по-ниски цени.
    Може да са веднъж седмично и да се определят места и там се създадат условия за разполагане на продукцията и контрол при напускане за осигуряване на необходиматъа хигиена и чистота.

  4. 4 Профил на lol
    lol
    Рейтинг: 1366 Любопитно

    Ми те храните и традициите от балкана си гостуват в Люлин, Младост и студентски от както са построени...какво е новото?

  5. 5 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3505 Неутрално

    "... Форумът е заключителното събитие на българо-швейцарския проект "За Балкана и хората", макар екипът да е убеден, че това не е краят на инициативата..."!

    А-а-а-а-а... Това ли било? Проектче... Усвояване на средства, от едни хора, дето гледат Балкана и селата, само по телевизията... После ахкат и охкат, колко красиво било на село и колко вкусна и истинска била храната...
    При липсата на, каквато и да било смислена политика в областта на дребните производства и подпомагането на малки земеделски производители, няма какво да се очаква...! Освен подобни проекти, които хранят шепа софийски тарикати, дето отчитат дейност и имитират загриженост...!

    Бивш tww09306483.
  6. 6 Профил на Stanko
    Stanko
    Рейтинг: 225 Неутрално

    В София си има достатъчно пазари и няма нужда да се опъват сергии насред парковете. Но tww09306483 е убийствено прав - целта е единствено да се усвоят едни ДЪРЖАВНИ пари. Утре същите НПО-та ще организират арт пърформанси. Горната публикация ще бъде приложена към отчета на проекта; за медийно отразяване се дават точни.

  7. 7 Профил на Heavy Horses Ltd.
    Heavy Horses Ltd.
    Рейтинг: 446 Неутрално

    До предните двама коментиращи:
    Вие свършили ли сте някога нещо смислено в живота си?

  8. 8 Профил на Grizacha ot Razgrad
    Grizacha ot Razgrad
    Рейтинг: 605 Гневно

    Едно яйце,0.55лв.хайде няма нужда.............

  9. 9 Профил на Жоро Г
    Жоро Г
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Т.нар. фермерски пзари са парлама. Само замъгляват проблема, защото капсулират предлгането на качествена и чиста стока до еднодневни събитийца без ясен график.
    Няма как това да доведе до нещо голямо и устойчиво. В този смисъл са прави коментиращите, които определят мероприятието като ПР.
    Занимавам се с опити да осигуря мащабно предлагане на такива стоки и само аз си знам колко много препятствия трябва да преодолея.
    Само ще подскажа три от големите пречки: ДДС, ДС, корупция

  10. 10 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3505 Неутрално

    До коментар [#7] от "Heavy Horses Ltd.":

    Зависи, какво имаш в предвид под смислено... Нещо друго да те вълнува?
    Освен това, живея почти на село, работата ми дълги години е била свързана със земеделие и смея да твърдя, че съм запознат много отблизо с проблемите на хората, които се занимават с дребно производство на храни.
    Мога също да кажа, че изпитвам органическа неприязън, към всякакви дрисльовци, които не могат да различат пшеница от ечемик, ама ахкат и охкат докато разясняват за био храни и едва ли не откриват топлата вода, като разберат, че сирене се правело от мляко, а пък хляб от брашно...
    А пък софийските аристократи дето са решили, че ще ни демонстрират нагледно, как запазването на равновесието между природата и развитието на селските райони станало тяхна мисия, са поредните мошеници дето лежат и лапат бюджетни или някакви други чужди пари. Ти, да не си от този модел...??!

    Бивш tww09306483.
  11. 11 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 1542 Неутрално

    Бе то явно че тая работа набира сила в посока "научна работа", снощи гледах един пич от Словения, той пък си показваше частната ферма, където гледат всичко, месо и зеленчуци, и няколко пъти повтори, че гледат да бъдат "самодостатъчни", ако не се лъжа в определението. Сега готвачите надълго обясняват как да готвиш, да береш и да режеш за да не стресираш материалите, за да се сготвят вкусно, хрупкаво и крехко. Например, месото да е със стайна температура, а не франко хладилника. Има логика. Дано повече хора имат достъп до такива продукти и храни. Макар, както казва Емил Боев, "когато съм гладен, не търся разни майонези, хайвери и омари, а хапвам яйца с шунка./иска да каже бекон, но като соцшпионин не го знае./





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK