Мобилна станция измерва качеството на въздуха при Ихтиман заради пожара в сметището

Архив

© Юлия Лазарова

АрхивМобилна станция за измерване на качеството на въздуха е разположена при Ихтиман, а експерти от Изпълнителната агенция по околна среда ще извършат замерване с преносими апарати за аварийни ситуации. Това съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ) във връзка с пожара, който от няколко дни периодично се разгаря на сметището на Ихтиман, близо до магистрала "Тракия".


Тази сутрин на магистралата станаха верижни катастрофи, при които пострадаха над 30 души. Пътната агенция съобщи, че видимостта в района е била намалена заради мъгла, а главният секретар на МВР Младен Маринов уточни, че освен мъглата е имало и дим от горящото сметище.


Сега от МОСВ посочват, че експертите замерват качеството на въздуха и са проверили на място ситуацията с депото за битови отпадъци. Става въпрос за закритото сметище на общината, което не функционира от октомври 2016 г. Експертите са предписали непрекъснат контрол до пълното потушаване на огъня и преустановяване на дименето.
На 28 юни РИОСВ-София е извършена проверка, а кметът на Ихтиман е получил предписание да предприеме действия за превантивен контрол, за да не се допускат пожари през лятото. Ден по-късно от общината са съобщили в екоинспекцията за възникнал пожар - самозапалване поради високите температури. Поради характера на терена огънят се е бил потушаван и се е възпламенявал на няколко пъти. Междувременно огънят навлиза в дълбочина въпреки непрекъснатото запръстяване, посочват от ведомството.


Към 18 ч. на 4 юли кметът е информирал РИОСВ-София, че пожарът е потушен, но има леко остатъчно димене.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK