От 2019 г. таксата смет да се плаща според количеството боклук, предлага държавата

Работодателските съюзи отдавна настояват да се въведе принципът "замърсителят плаща", но синдикатите се опасяват, че това ще натовари домакинските бюджети.

© Юлия Лазарова

Работодателските съюзи отдавна настояват да се въведе принципът "замърсителят плаща", но синдикатите се опасяват, че това ще натовари домакинските бюджети.Министерството на финансите предлага от 2019 г. такса смет да се определя според изхвърленото количество битови отпадъци, а не според данъчната оценка на имота, както е сега. Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди проектопромените.


Поправките ще гарантират, че замърсителят плаща, принцип, заложен в европейските директиви, обясни заместник-министърът на финансите Бойко Атанасов, цитиран от БНР. Той поясни, че водещо при определяне на таксата ще бъде количеството. Според проекта на финансовото министерство новите измерители за таксата ще бъдат три - изхвърлените специални торби в контейнера, количеството битов отпадък за имота, определено според обема на контейнерите за смет и честотата на тяхното изпразване, или броят на живеещите в определен имот.


Ако общината избере друга основа за формиране на данъка, ще трябва да я мотивира, каза Атанасов.
Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов изтъкна, че бизнесът отдавна настоява таксата да се определя на принципа "замърсителят плаща".


В становище на "Подкрепа" обаче се подчертава, че новият ред ще доведе до преразпределение между бизнеса и

домакинствата, като облекчението ще бъде за юридическите лица. "Дали е справедливо петима обитатели на малко жилище да заплащат пет пъти повече от един гражданин с къща на три етажа е спорен въпрос. Това по
същество е плащане на база и съвсем не е сигурно, че отпадъците във втория случай ще бъдат пет пъти по-малко", се казва в становището на синдиката.


"Подкрепа" подчертава, че в предишни варианти на законопроекта се е предвиждало таксата да не може да бъде увеличавана с повече от 20% годишно, но в последния то липсва. Според синдикалните експерти това може да доведе до увеличаватне на нерегламентираните сметища, разнасяне на боклука до отдалечени контейнери и конфликти между съседи.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 213 Весело

  Че ,те в Парламента трябва милиарди годишно да плащат!!!???

  Долу рушистите и фашистите
 2. 2 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Единственото, което може да сработи е според броят на живеещите в определен имот. Останалите са неприложими за българската народопсихология

 3. 3 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Как ще изчисляват всеки имот колко боклук хвърля? Ще разхвърлят боклука на земята и ще питат персонално всеки живущ дали е негов?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 4. 4 Профил на D
  D
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Има резон в това. Въпроса е как ще го контролират наистина кой какво изхвърля. Тъста ми преди няколко години плащаше такса смет за един скъп, но празен парцел без да е генерирал една торба боклук. В същото време местния хранителен магазин плаща колкото за апартамент, а генерира поне 30 пъти повече боклук.

 5. 5 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 961 Неутрално

  В градовете или в селата?

 6. 6 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 932 Весело

  требе се тури норма... кило болкук на килограм живо тегло се плаща на една цена... секо кило отгоре - двойно... и до сека кофа требе по един чичка с кантар да се тури... да мери и записва нормата... и по един циганин да праи първичното рецилкиране :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  Просто залъгване на раята и драстично увеличаване на такса смет. ГЕРБаджийско управление.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 567 Гневно

  То и до сега в ЗМДТ е написано как трябва, но общините, начело със столичната си правят каквото си искат. Полит-кретените нищо ново не предлагат, а гледат да се подмажат /и добре че ги има/ на евродирективите, защото държавата ще бъде осъдена яко. А колкото до Подкрепа - да идат да си строят социализЪмЪ в мините на Ковачки и подобни и да спрат да ни занимават с тъпотиите си!

 9. 9 Профил на Aby
  Aby
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Наистина трябва да се плаща спрямо изхвърлените отпадъци. В Швейцария имат специални торби в цената на които е включно сметоизвозването. В Австрия контейнерите са в специални помещения във входа и така лесно се следи колко боклук се изхвърля. Ако има много отпадъци извън контейнерите, самите живущи подават сигнал до общината, че някой не плаща. Също живущите осъществават контрол ако някой не използва специалните торби за смет и иска да мине метър и да не плаща за това. Въпрос на манталитет, но когато започнат и глобите, много бързо ще се научим...

 10. 10 Профил на xlz18524590
  xlz18524590
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Пак ще откриват топлата вода.
  За жилищните имоти най-справедливо е да се плаща пропорционално на изразходвания ток и вода съобразено с наличието на парно.

 11. 11 Профил на xlz18524590
  xlz18524590
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#9] от "Aby":

  Това в София няма как да стане в близките 50 години, но е най-правилното решение.

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Ако таксата се плаща съобразно боклука, само Народното събрание ще напълни бюджета, защото има най-много боклуци!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Тези "работодатели" станаха много нагли! Ограбиха и получиха на безценица това което комунистите одраха от гърба на хората за 45 години, с мизерните си заплати прокудиха 2 млн българи, европейските помощи потъват в бездънните им джобове без да достигат до обикновеният човек и искат ОЩЕ! Крайно време е да бъдат поставени там където е мястото им - а за 95% това означава В ЗАТВОРА. Има за какво.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Наистина трябва да се плаща спрямо изхвърлените отпадъци. В Швейцария имат специални торби в цената на които е включно сметоизвозването.
  —цитат от коментар 9 на Aby


  Айнщан казва, че идиот е човек който упорито повтаря една и съща грешка надявайки се да получи полезен резултат. Така и не разбрахте за 27 г, че в България ЗАПАДНИТЕ РЕШЕНИЯ НЕ РАБОТЯТ! Аман от дървени НПО философи които са назубрили няколко западни учебника For Dummies и упорито ги натрапват.

  За да покажа безумието на това ще ви попитам - Как ще накарате циганите да купуват тези торби вместо да изсипват боклука на поляната? Ако стане вашето между блоковите пространства за няколко нощи само ще станат също както цигански катун, всеки ще изсипва с кофите където му падне. Защото торбите са пари. Покрай всеки апартамент полицай ли ще сложите, награди за донос "Този не ползва торбички!" ли ще давате. Аман от ид...ти!

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 15. 15 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Да, опитват се да взаимстват чужда опит, но го правят половинчато и затова няма как да се реализира, тази инициатива. В Швейцария наистина си купуваш специални торби за боклук, но и можеш да изхвърляш твоя на специални места. Не можеш в кофата да си хвърлиш елхата, стария телевизор или бурканите от мазата. Но ако го направиш, съседите ще те докладват на общината и ще си платиш като поп, а защо ще го направят ли, защото в противен случай, сметката се пише на имота и се разпределя на всички обитатели ( това за блоковете, за къщите е още по-лесно, имат си коли с теглилки).

  Fred, ти на кой свят се намираш, защо си помисли, че тези промени са заради етноса,който цитираш? Те да не би в момента да плащат данъци??? Предлага се за реципрочност при ползването и заплащането на услугата :сметоизвозване.

 16. 16 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Fred, ти на кой свят се намираш,
  —цитат от коментар 15 на deymus


  В българският. И знам, че в блока ни не могат да им съберат 3.50лв за чистачката а ти искаш да плащат за торби за смет. Ще почнат да изхвърлят през балкона през нощите а ти слагай полицай да наблюдава ако си нямаш друга работа. А това дето ще доносничат един за друг го остави, такъв доносник знаеш ли колко бързо ще му намерят цаката? Примерно колата с нарязани гуми или един дебел пирон по боята...

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Това да не стане , както с разделното събиране на боклуците.

 18. 18 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Абе хора, проста е работата. Взимаме адресите на всички хора по месторабота от НОИ. Тия дето не работят по лична карта. След това за всеки град се смята количество боклук включително прибрания от незаконни сметища разделен на броя хора за населеното място и умножават по х пари. Няма как да се контролира точно колко боклук прави всеки освен ако някой не иска да си има заключен контейнер или да носи лично торбички с бандероли на контролиран от общината пункт за съответния квартал.

 19. 19 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#18] от "Боян Дуков":

  КОФИТЕ трябва да са лични за всеки блок, вход или къща, големите контейнери са дива отживелица практикувана само там където не се рециклира и събира разделно.
  От там и проблемите, защото отпадакът е напълно рециклируем, днес какъвто и да е той.
  Не се ли събира разделно, проблемите са огромни и трудно решими в последствие, като един от тях е и таксата за сметоизвозването.
  Когато има кофи за разделно, тогава контрол може да има, всичко друго е прахосване на ресурс, пари и време.
  Работата е същата като с билетите за градски транспорт и контролирането на гратиса.
  БЪЛГАРИНЪТ е твърдоглав и с малък мисловен капацитет, затова е и олицетворение на тотален мизерник!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK