Общината планира велоалея в средата на бул. "Патриах Евтимий"

Общината планира велоалея в средата на бул. "Патриах Евтимий"

© Красимир ЮскеселиевВелосипедна алея да минава през средата на булевард "Патриарх Евтимий". Това е един от проектите в програмата на Столична община за велосипедна инфраструктура в столицата, предвидени за изграждане още тази година (2017 г.).


Проектът беше представен от бившия директор на "Софпроект" Петър Терзиев по време на дискусия с холандски експерти, представители на общината, зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев, главния архитект на столицата Здравко Здравков и граждани.


Терзиев съобщи, че до края на годината в София ще бъдат изградени общо три нови велосипедни алеи – една по бул. "Княз Ал. Дондуков – Корсаков", друга – по бул. "Патриарх Евтимий" и още една по бул. "Ген. Скобелев". Предвидено за проектиране е велоалея по бул. "Васил Левски".
Според представители на общината проектът за "централна велоалея" има много предимства и трябва да се реализира макар да са предвидили и алтернативен вариант.


Идеята им обаче беше приета със сериозни резерви и критики от холандските експерти по планиране и изграждане на велоалеи в градска среда – урбанистът към GoDutchCycling Роб Ван дер Биджл и консултантът по проектиране в "Bike-minded" Мауритс Лопес Кардозо.


Проектът предизвика и скептични реакции от страна на граждани от сдружение "Велоеволюция" и "Критична маса".


Общината планира велоалея в средата на бул. "Патриах Евтимий"

© Георги Кожухаров


За и против "централна велоалея"


Т.нар."централна велоалея" между двете ленти за автомобили по "Патрирах Евтимий" има и разработен алтернативен вариант – за двупосочна странична велоалея в единия край на улицата, но според експертите от Столична община предимствата на първия вариант са много повече.


През 70-те години отново на Патриарха е съществувала пешеходна алея с 300 стари кестени, които са били отсечени по решение на тогавашния кмет. Идеята сега е тази алея да бъде възстановена, но не за пешеходци, а за велосипедисти. Тя ще бъде широка 2,50 м, а за дърветата е отредено по 1,50 м. от двете страни на алеята.


Планът е да бъдат засадени 420 дървета и храсти, които да служат като естествена защитна стена от трафика от двете страни. Заложено е изграждане на 27 800 кв.м. зелени площи.
"С това искаме да възстановим историческото наследство на София, " подчерта Терзиев. Той обясни, че е предвидено това да е непрекъснато велосипедно трасе през кръстовищата на булеварда и там велосипедистите да са включени в движението, а не да пресичат като пешеходци.


Планът е тази централна алея да продължи по бул. "Васил Левски" и да минава през бул. Витоша – като това замени велоалеята на тротоара, което в момента създава конфликти с пешеходците.


Именно пресичането по кръстовищата обаче предизвика критики от представители на "Велоеволюция" и "Критична маса", които поставиха въпроса как ще завиват на кръстовището велосипедистите за наляво, направо и надясно, които са на една и съща велоалея. Според тях подобна ситуация на пресичане е опасна и създава условия за катастрофи.


Холандският урбанист към GoDutchCycling Роб Ван дер Биджл заяви, че според него по-добър вариантът е страничната велоалея на улицата. "Така не решавате проблема, усложнявате го," коментира той и изрази съмнения, че проектът се базира на предварителен анализ на инфраструктурата на града, който според него е ключов, за да се планират велоалеите в цялостна мрежа и връзки между отделните алеи.


Той напомни, че най-важното предимство на велосипеда е, че позволява на хората лесен достъп до различни точки в града. "Велосипедистите не са шофьори на коли, които искат да стигнат с висока скорост от точка А до точка Б. Това са по-скоро пешеходци, които с колелата си имат лесен достъп до различни дестинации в града и могат да спират и тръгват лесно," напомни Биджл и попита как на тази централна непрекъсната алея колоездачите ще могат да стигат до даден магазин на отсрещния тротоар.


Консултантът по проектиране в "Bike-minded" Мауритс Лопес Кардозо пък посочи, че велоалеите в Холандия са минимум 3 м., за да се осигури безопасно разстояние между разминаващи колоездачи. Според него, бул. "Патриах Евтимий" е достатъчно широк за подобна велоалея, а паркирането на колите не е нужно да става по улиците.


В отговор Терзиев обясни, че с "централната алея" общината търси и друг ефект за живущите на булеварда, за които ще е добре да има зелена зона и дървета на улицата им.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Трябва да е оградена, иначе автоталибаните ще карат по нея.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  Струва ми се опасно и животозастрашаващо.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 230 Весело

  Да да знам ги аз тези велоалеи, една боя до края на пътното платно и готово, ние изградих ме 20км, велоалеи, едно боя по средата на тротоар и готово ние изградихме за хиляди евро велоалеи.... крадене крадене и нищо правене, на една боя разстояние хиляди евраци гарантирано от некадърниците в общината.. герб мерб и там разните комуноиди...

 4. 4 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Това го правят с цел, хем от ляво хем от дясно, някой заблуден шофьор да може да шибне клетите колоездачи ли? Титанична мисъл!

 5. 5 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 620 Весело

  Абе какво разбират холандците от велосипеди и велоалеи!!! Я да си гледат таратайките там при тях! :))))

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 6. 6 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 270 Любопитно

  Трябва да е оградена, иначе автоталибаните ще карат по нея.
  —цитат от коментар 1 на EU defender  До коментар [#1] от "EU defender":

  Авто талибани, Мото талибани, Вело талибани !!!!
  Всичкото ТАЛИБАНИ !!!

 7. 7 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Според него, бул. "Патриах Евтимий" е достатъчно широк за подобна велоалея, а паркирането на колите не е нужно да става по улиците.
  ---

  Аа, тука е така...

 8. 8 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1466 Весело

  Терзията, вий пак си засадете дървета и храсти в средна ивица, обаче да слагаш там и "велоалея", означава , че никога не си се качвал на велосипед, ами си се возил на служебен автомобил с добре затегнати болтове.
  Прослушай още веднаж , каквото са ти казали там нашите граждани и холандските урбанисти, дано го разбереш.....

 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  До коментар [#8] от "1_april":

  Така е. Подкрепям коментара Ви, колега.

 10. 10 Профил на todorus
  todorus
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Доста рисковано ми звучи! Водачите на автомобили в България все още не са свикнали с движението на велосипедите по пътищата. Само велоалея по средата на Патриарха ни липсваше.

 11. 11 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Стига са ни занимавали с тези веломазохисти. Тук има-няма 30-40 дни в годината, когато може да се кара колело, за да стигнеш вир-вода до работата и после да вониш на пор цял ден. Да си ползват градския транспорт, а за вкъщи да си купят по един велоергометър или бягаща пътечка.

 12. 12 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  До коментар [#5] от "vladek":

  В Холандия съвсем малоумно е разрешено на мотори да карат по велоалеите. Които обикновено са на тротоарите. юЗа да могат велоталибаните лесно да газят хората. Опс. Пешеходците. Те не са хора.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 13. 13 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1558 Весело

  Велоталибаните научиха ли поне основите на правилата на движение? Поне как се минава на пешеходна пътека?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 14. 14 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  При тази идея веломаниаците трябва да са безсмъртни.

 15. 15 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Весело

  ....и една по "Графа" моля...

 16. 16 Профил на Napster
  Napster
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Такова чудо не съм виждал никъде. Но да съчетаеш велоалея, дървета, места за паркиране и път за автомобили ми се струва невъзможно.

 17. 17 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1040 Весело

  от години разправям - единственото решение е сички коли аут от целия център.

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 18. 18 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Това е пълна глупост. Велосипедистите ще си карат по тротоара, защото за да спрат някъде по Патриарха ще трябва да пресичат лентата за автомобилите.

 19. 19 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Засърбяха ме палците на краката... Гледам, 90% от "общинарите" и всякаквите други "управляващи" ги сърбят ГЗовете. Няма да е лошо всички да се начешаме в стил "клин клин избива".

 20. 20 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 958 Гневно

  И в този ред на мисли - няма ли най-накрая да върежете, господа и госпожи "управляващи" велоалеята, която свършва абруптно на Лъвов мост с тази, която абруптно започва на НДК?

  И по възможност да не трябва да обикаляме като лудите по трамвайната линия на Графа или да правим опити за самоубийство през Петте кьошета?

  Защо премахнахте тази по Витоша? За да може знайни и незнайни притежатели на заведения да заемат 50% от цялата "пешеходна" алея и да ползват противопожарните кранове за закачалки ли?

 21. 21 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Патриархът е еднопосочен от Попа до 5-те кьошета и наистина е най-разумно велоалеята да бъде от северната страна до тротоара, защото южната е заета от паркинг.
  Като стане двупосочна - от Попа до рск пмтнк - пак е по-уместно да бъде от едната страна - северната, а не средно. В този случай обаче паркирането до южния тротоар трябва да се забрани абсолютно и най-строго.
  Иначе озеленяването е интересна идея, но не с дървета, а с вечнозелен жив плет с или без вградена предпазна мантинела.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 22. 22 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 696 Любопитно
 23. 23 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#17] от "tucker case":
  Именно! И всички коли без гараж и;и паркомясто аут!

  Мърфи е оптимист!
 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  По патриарха първоначално е имало редица дървета, която е стигала чак до прага. Една велоалея с две редици дървета и движение само в едната посока. Минаване - 20 лева дневна винетка. Това е оптималното решение.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 25. 25 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1850 Весело

  Тая епохална тъпотия за велоалея по средата на оживен булевард, може да я роди мозъкът, всъщност не, г*зът на някой, който никога през живота си не се е опитвал да кара велосипед в градски условия.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 26. 26 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  Велоалеите ни не са свързани, спират безумно в подлези, натоварени кръстовища, насред нищото... и де факто нямаме изградена мрежа от велоалеи, а просто някакви отсечки от тук до там и обратно. Като велоалеята в "Студентски град" е върха на абсурда. "Умното" студент от УНСС (Утре Носете Съответната Сума) си паркира отгоре й и досега не съм видял общинската полиция да глобява или да вдига возила.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 27. 27 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Ганьо е решил да впечатлява Холандците с градско планиране и още по-специално с велоалей... не'ам думи

 28. 28 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  да възстановим историческото наследство на София, "

  В историческото наследство на София никога не е имало един милион автомобили!
  Спецовете, които решават какви нови глупости да направят в града, карат ли велосипеди?

 29. 29 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Чета и настръхвам! Няма граници за дълбочината на чиновническата глупост. Как пък поне веднъж някой от тези дебелог*зи чантаджии не се качи да покара велосипед върху творението си! И как успяват винаги така да ги проектират, че никоя велоалея да не се свързва с която и да е друга велоалея.

 30. 30 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 512 Неутрално

  хахахаха, Ван дер Биджл
  Човекът се казва ван дер Байл (van der Bijl).

 31. 31 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 459 Любопитно

  Много ми се иска да видя проектиралия "велоалеята" по протежение на канала - от НДК до бул. Мадрид, как я минава цялата тази алея карайки велосипед.

 32. 32 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 499 Весело

  Според мен трябват две велоалеи - по средата на всяко от платната.

  I had a dream, Joe
 33. 33 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3050 Неутрално

  Според моето скромно мнение ако изключим мотива да се откраднат някакви пари идеята за велоалеи в България е леко малоумна. Защото няма велосипедисти. Прави са холандците да ни се чудят на акъла. В тяхната страна първо много хора са решили да се качат на велосипеди, бутали са се из движението, видяло се е кой накъде се движи и накрая са си направили велоалеи. У нас някой си мисли, че като направи велоалеи маса хора ще се метнат на велосипедите. Да, ама понеже този някой никога не е пътувал с велосипед ще направи алеите така, че дори и тези, които са имали желание ще се откажат да се метнат. Някъде в средата на седемдесетте с един приятел си купихме появилите се тогава сгъваеми "балканчета" с малки колела и си джиткахме на дълги преходи из София и околностите. Без велоалеи, каски, салтанати. Та от опит смея да твърдя - не велоалеите правят колоездачите. Обраното е.

 34. 34 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1870 Весело

  Е, що само по средата. Не може ли целият булевард да стане велоалея. Балканци-холандци ненагледни!

 35. 35 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Всичко е много хубаво със строителството на велоалеите. Същевременно велосипедистите обърнаха всички тротоари и градинки на такива като забравиха, че щом са над 14 год. то съгласно ЗДП са просто участници в движението на превозни средства.
  Не е ли време тези с новите униформи да си заработят исканите 20% като обърнат внимание и на велосипедистите?

 36. 36 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Авторите на тази идея трябва веднага да бъдат съдени за опит за убийство на повече от едно лице по особено малоумен начин

  "We're not gonna take it! Anymore."
 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  А как ще бъдат организирани подходите към нея?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  Всичко е много хубаво със строителството на велоалеите. Същевременно велосипедистите обърнаха всички тротоари и градинки на такива като забравиха, че щом са над 14 год. то съгласно ЗДП са просто участници в движението на превозни средства.Не е ли време тези с новите униформи да си заработят исканите 20% като обърнат внимание и на велосипедистите?
  —цитат от коментар 35 на t_tzanev


  Действително!
  От прекалено демонстративни грижи за велосипедистите май забравихме пешеходците!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Идеята за дърветата е страхотна! Дано успеят да я реализират, защото автоталибани и хулигани дал господ. След като не е функционална за велосипедите, нека пак да стане пешеходна. А велоалеята да се направи както казват холандците. Те знаят как се правят.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 40. 40 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1850 Весело

  До коментар [#33] от "Един препатил":

  Да, да, моля ти се! Хайде да не сравняваме трафика и населеността на София през 70-те, със сегашното състояние на нещата, щото е малко нелепо!

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 41. 41 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Интересно, как вече се мисли първо за автомобилите, после - за велосипедистите и най-накрая, ако изобщо се прави - за пешеходците!!!
  А, бе, нали всеки един от нас ходи на крака, без кола или колело?!!!

 42. 42 Профил на Н. Колев
  Н. Колев
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Що не - след като има велоалея в насрещното по Любен Каравелов...

 43. 43 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Намерили с кого да се сравняват. Холандия е равна като тепсия, а София има 50 метра денивелация от гарата до Ал. Невски. Да не говорим за Редута, Лозенец ...Умниците дали са въртяли педали по Раковска от Дондуков. Най-високият "връх" на Холандия е 30 метра!

 44. 44 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "През 70-те години отново на Патриарха е съществувала пешеходна алея с 300 стари кестени, които са били отсечени по решение на тогавашния кмет."

  Помня я централната пешеходна алея - много красива беше.

 45. 45 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  < "Велосипедистите не са шофьори на коли, които искат да стигнат с висока скорост от точка А до точка Б. Това са по-скоро пешеходци, които с колелата си имат лесен достъп до различни дестинации в града и могат да спират и тръгват лесно," напомни Биджл и попита как на тази централна непрекъсната алея колоездачите ще могат да стигат до даден магазин на отсрещния тротоар.>

  Действително е така в Холандия. Там много велосипедисти си се движат и направо по тротоарите на местата без велоалеи. И така профучават, че за несвикнал пешеходец това изглежда направо опасно.

 46. 46 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Колко идиоти обитават тая държава не е истина. Лошото е, че им се дава поле за изява. Вместо да мислите простотии в опит за "гениален" блясък на "творец" преодолял скептицизма на човечеството и "отворил" очите му за нещо извън авангарда на "възможното" направете качествена нормална велоалея като в нормалните държави, която да е удобна и сигурна, за да се използва.

 47. 47 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Като човек, който кара редовно и по много колело из София, искам да подскажа на общинските каскети, че освен да творят нелепости с велоалеите, е хубаво и да ги пробват след това. Защото алея, която тръгва отникъде и стига доникъде, не е полезна за никой, освен може би за тях самите, като усвоени евросредства.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK