Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Страстта да отглеждаш балканско магаре

Страстта да отглеждаш балканско магаре

© фейсбукСергей Иванов е българин от Цариброд, така се представя. Голямата му страст са старите местни породи животни от Балкана. Това е причината да стане фермер преди 12 години – започва да отглежда една от тях – балканското магаре. По-късно – и други застрашени от изчезване видове от Източна Сърбия: каракачански овце, планински кон, балканска коза.


Обяснява, че Цариброд е една от най-важните общини в Сърбия за опазване на местни породи. От 30 такива в цяла Сърбия 15 се отглеждат там и повечето са застрашени, а в Асоциацията за опазването им влизат 20 фермери.


Страстта да отглеждаш балканско магаре

© фейсбук


С работата си като ветеринарен лекар финансира мечтата си – да създаде парк на старите местни породи. Започва през 2005 г. с 10 магарета, видът по това време е сериозно застрашен, сега има 38 животни. Цялото семейство на Сергей – жена му и двамата им сина, е ангажирано с работата във фермата, животните отглеждат според изискванията на биологичното производство на 50 дка пасища, имат сертификат.
Страстта да отглеждаш балканско магаре

© фейсбук


Основният продукт, който произвежда във фермата си Сергей е прясно магарешко мляко, прави отскоро и 5 вида сапун, за да поддържа традицията за правене на лечебни и козметични продукти от магарешко мляко.


[[img:3003455]
Преработват и вълната от каракачанската овца, няколко жени в Цариброд плетат от тях суичъри и жилетки. Затова Сергей регистрира регионална марка за плетени дрехи от вълна на каракачански и пиротски овце от района на Стара планина – "Karvas" (на сръбски така казват на каракачаните). Продават и агнета за месо за един белградски хотел.


Фермата му е първата от общо три ферми производителки на такова мляко в страната (другите две са много по-големи), към продуктите им има голям интерес.


Кой пие магарешко мляко


Сергей има постоянни клиенти и много държи да се познава с тях лично, защото основно нещо в неговата "магарешка" търговия е доверието. Важно е първия път купувачът да посети фермата и да види как се дои млякото с очите си.


Страстта да отглеждаш балканско магаре

© фейсбук


Млякото се търси предимно за деца с проблеми в дихателната система, с астма. За разлика от кравето мляко, в това има много по-малко алергени. Децата, които са алергични от белтъчините в първото, могат да пият магарешко или конско мляко. Вземат го още за подобряване на общата имунна система. В него има и имуноглоболини и много ензими – лизозим и лактоферим, и може да се използва срещу инфекции в храносмилателната система.


Други основни клиенти на Сергей са хора, лекуващи се с химиотерапия, защото млякото запазва черния дроб от отрицателните ефекти от това тежко лечение.Съдържа есенциални мастни киселини, с това предотвратява сърдечно-съдови заболявания и развитие на атеросклероза.


Страстта да отглеждаш балканско магаре

© фейсбук


"Само моето семейство се грижи за магаретата, нямаме работници. Двете ми деца помагат," казва Сергей. Едната причина за това е икономическият фактор: "производството ми все още е малко и не мога да си позволя да плащам на някого да работи за мен". Но ключовото обяснение е: "ако трябва да продавате магарешко мляко за деца и болни хора, отговорността е много голяма – трябва да сте 100% сигурни, че крайният продукт е наистина магарешко мляко. Много е трудно да се доверите на някого, който да дои животното, затова и го правим ние".


Особености на магарешкото мляко


Магарешкото мляко има сладък вкус, описва основните характеристика Сергей. В него има над 5% млечна захар и много малко мазнини, което го прави диетично.


Едно женско магаре през годината може да даде 60-80 литра (има крави, които могат да дадат над 10 хил. за това време). Капацитетът на магарето е по-голям, но това количество позволява да има достатъчно за клиентите и в същото време майката да може да кърми малкото си. "Важно е да запазите баланса: да има нужното за магаренцето, да има достатъчно и за пазара. И ние държим на това."


Страстта да отглеждаш балканско магаре

© фейсбук


Докато е малко, майката има мляко. Ако го отделите от нея, млякото й свършва за два дни. Това е и най-специфичното за тези животни: имат нужда от магаренцето си като стимул, за да дават мляко. А това прави млякото още по-естествено.


За магаретата и хората


Трябва да има връзка и добро отношение между животните и човека, който ги гледа, убеден е Сергей. "За да доите мляко, трябва да има доверие, че магарето няма да ви ритне буквално. Животните трябва да са свикнали с тези хора, да се отглеждат по хуманен начин, да не се бият," изброява той. Ако животното усеща стрес по време на доенето, не е добре за качеството на млякото – в него има адреналин, който вреди на този, който го пие, количеството ще е по-малко.


Месото от магаре също може да се яде, прави се магарешки колбас около Пирот например, прилича на суджук на вкус. "Но ние нашите животни не ги даваме за месо. Просто когато гледате животни от малки, се привързвате и трудно ги давате да ги убиват," е краткият коментар на въпроса за месото.


Страстта да отглеждаш балканско магаре

© фейсбук


Иначе магаретата могат да живеят почти до 40 години. За сравнение – конете издържат до 30 години. "Аз имам и няколко коня, ако се сравняват магарето и коня – магарето е по-интелигентно. Има го и този прословут инат, но интелигентността е на страната на магарето," прави равносметка Сергей. И се сеща и за друга голяма полза от питмоците: "на Запад е много популярна терапията с магарета. Тя се прилага за хиперактивни деца, но и за други двигателни заболявания, деца със синдром на Даун и с аутизъм. Веднага след делфините, магаретата са най-подходящи за тази терапия, защото успокояват. Това са много търпеливи животни, ако са подготвени за такова нещо, позволяват да си играят с тях."


Защо магаретата са хит в Сърбия


В Сърбия започва да се консумира в по-голяма степен магарешко мляко едва след 2010 г. или пет години след като Сергей се захваща да възстановява балканското магаре. По това време започва да работи една много по-голяма ферма в Северозиточна Сърбия, Войводино. Те имат около 200 животни. Основният им продукт е млякото.


Страстта да отглеждаш балканско магаре

© фейсбук


"Те правят също и козметика и успяха да я популяризират, когато организираха наддаване кой ще даде по-висока цена за 50 литра мляко, за да изкъпе жена си в магарешко мляко като Клеопатра," обяснява Сергей. Твърди се, че Клеопатра е била хубава, защото се е къпела именно в магарешко мляко. "Тази ферма успя да получи много висока цена за млякото си и така да влезе във всички големи сръбски медии, дори и някои чужди."


Макар да не е много популярно в България, Сергей има постоянни клиенти и от София – по 4-5 пъти месечно взимат от него. Продава им директно. "Има всякакви хора, които искат да забогатеят бързо. Затова държа да видят, че това е истинско магарешко мляко и могат да ми имат доверие."


Страстта да отглеждаш балканско магаре

© фейсбук


Сергей отделя по 3-4 часа средно на ден за магаретата. Заплатата му от това е 300 евро на месец, не е достатъчно за семейството му в Сърбия, затова се налага да работи и други неща – практикува като ветеринарен лекар и като консултант. Смята следващата година това да е основният поминък: "Ще имам 11 възрастни магарета за доене и ще ми трябва повече време за тях."


За магаретата в Сърбия субсидията е 75 евро на година на животно, достатъчно е да им се купи храна за 3-4 месеца. Това е достатъчно, но Сергей иска да не зависи от субсидията за в бъдеще.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Много интересна статия. Дано има и такива българи.
  Лично съм пила магарешко мляко като дете, когато съм имала упорита кашлица, помага ;-)

 2. 2 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 221 Любопитно

  На една от снимките,момчето дои мъжко магаре!?Много странно!?

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 3. 3 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 847 Весело

  До коментар [#1] от "xali":

  Даааа!😊😊
  Преди 70-80 години, така са лекували кашлицата!😊😊😊

  Да разлая троловете!!
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8640 Весело

  До коментар [#2] от "Лозан Чапаев":

  Странно щеше да е обратното!

  [email protected]
 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Много интересна статия. Дано има и такива българи.Лично съм пила магарешко мляко като дете, когато съм имала упорита кашлица, помага ;-)
  —цитат от коментар 1 на xali  До коментар [#1] от "xali":

  За магарешкото - не знам,но козето мляко наистина е здравословно.

 6. 6 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4135 Весело

  До коментар [#3] от "lone_wolf":
  Вярно е. Преди 70-80 години с магарешко мляко се е лекувала магарешка кашлица на млади магарички. За дърти магарици не помага!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Неотдавна имаше случка с нашенец, който отглеждаше рядка порода кончета и ветеринарните му ги бастисаха.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Без страст към работата си, човек не става за НИЩО. Тука обаче е интересно, КАК Сърбия, която не е в ЕС-ъто, успява да дава субсидия и за магарета, а ние отворенгясите, ако не са Евро субсидиите сме живи изгорели.

 9. 9 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Интересна статия и много интересен поминък, браво на човека! Иначе текста е пълен с грешки, тя не била Клеопатра, ами Калиакра, и една (поне) дума на шльокавица. Ама за без пари - толкова.

 10. 10 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Дано да има успех човекът. И магаретата са наистина интересни и интелигентни животни. Убедих сев това преди години в Египет, където са навсякъде.
  Конски и магарешки салам не ми харесват - опитвал съм, унгарците имат традицията за конско, сърбите - за магарешко - но киселее месото.

  E PLVRIBVS VNVM
 11. 11 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Много любопитна статия, но пълна с грешки, моля, оправете си я.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 12. 12 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 744 Неутрално

  "Страстта да отглеждаш балканско магаре" е голяма.
  Защото, след като го вкараш в парламента, ще ти се отплати богато.
  (Ако си го отгледал правилно, естествено, и не премине в друга магарешка група).

 13. 13 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  Балканско магаре. Така баща ми се обръщаше към мен, когато упорито настоявах на своето. Това трябваше да ме обижда, на постепенно разбрах, че е по скоро похвала.
  Този човек в Цариброд и семейството са наистина вдъхновяващи. Не само за това, че са решили да се занимават с братовчедите ми, а бизнес моделът им. По тези географски ширини доверие се печели сизифовски трудно, а се губи по български лесно.
  А аз до този момент си мислех, че магарешко мляко е марка бяло вино (което пихме със съпругата ми, когато се влюбихме), някога много известно и хубаво. И по тази причина предполагах, че такъв продукт няма.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5734 Неутрално

  Човек, идея, упоритост, последователност, успех! Дано има успех и той!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Магарето- коня на бедния !!!

 16. 16 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 495 Весело

  До коментар [#6] от "Депутат 241":

  Ауу така ли...колко противен изказ. А вероятно си забелязал че съм хайлайнер

 17. 17 Профил на query
  query
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "майката да може да дои малкото си"
  Ма верно ли?

 18. 18 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 573 Неутрално

  "В една гостилница влиза Настрадин Ходжа.
  -Ей, стопанино-обърнал се той към гостилничаря-сипи две паници боб, едната за мен, а другата занеси в обора да си хапне магарето ми.
  -Че магаре боб яде ли?-учудил си оня.
  -Яде, чоджум, моя Асан е бамбашка магаре, всичко яде.
  Хитър Петър си почивал на миндера и похапвал хляб и сол. Като чул ходжата, той скочил.
  -Я да го видя туй магаре дето яде боб...и тръгнал към обора.
  Ходжата веднага се настанил на неговото място. След малко идва Петър и отворил уста да каже нещо, но като видял каква е работата, разбрал, че са го метнали. Затова преминал в контра. Плеснал се по челото и викнал:
  -Брей, за пръв път виждам магаре боб да яде.
  Настрадин Ходжа се сепнал.
  -Яде ли?
  -Яде, ходжа, и за още пита.
  -Брех да му се не види-вързал се ходжата и хукнал навън. Хитър Петър си седнал на мястото. След малко Настрадин се върнал , засмян до уши.
  -Добре ме излъга, синко, халал да ти е мястото.
  Хитър Петър го поканил до себе си и така станали приятели."
  Епизод от филма "Хитър Петър" с Рачко Ябанджиев и Лео Комфорти, 1960г., сценарий на Петър Незнакомов, по това време гл. редактор на в. Стършел.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  И колко мляко дава едно магаре?

 20. 20 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3675 Неутрално

  До коментар [#19] от "Роси":

  В статията е уточнено, че "Едно женско магаре през годината може да даде 60-80 литра". Този млеконадой, съчетан с недостатъчни субсидии, предполага висока продажна цена на магарешкото мляко.
  Трудно ще му е на фермера, но да не се отказва. Желая му успех!

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 21. 21 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Весело

  При нас също има магарета, парламента е пълен

 22. 22 Профил на huh
  huh
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#21] от "трън в петата върнете стария дневник":

  ne obigdai magaretata!

 23. 23 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  До коментар [#21] от "трън в петата върнете стария дневник":

  а магаретата там мляко дават ли или не дават

 24. 24 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  На мен друго ми направи впечатление. Човекът отглежда магарета в Сърбия, а не в България. Българин, живее в Сърбия, но не желае да премести бизнеса си /колкото и да е печеливш/ в България, която е член на ЕС и се вземат по-високи субсидии да биопроизводство. Това ме гложди - защо? У нас може и да кандидатства по някоя програма за създаване на модерна магарешка ферма със съвременни технологии. Но вместо това човекът си стои в Сърбия и взима 150 лв годишна субсидия за животно, което е около 1500 лв за цялата ферма.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 25. 25 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#23] от "edin drug":
  Те са по вземането и яденето, ама ти провери пък може и да ти цръкнат

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  До коментар [#20] от "Bramasole":

  Цената на магарешкото мляко върви почва от 50 евро/л.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 27. 27 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3675 Неутрално

  До коментар [#26] от "hamiltonf1":

  След като прочетох статията, се заинтересувах от цената, наистина е висока. Дано магарешкото мляко наистина е толкова полезно, особено за болните! Четох, че сиренето от маг. мляко е с цена от поне 1000 евро/кг. Затова сиренето се продавало на малки парченца, обикновено с формата и опаковката на бонбони.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK