Организации обжалват в Брюксел строителство на "Струма" през Кресненското дефиле

Организации обжалват в Брюксел строителство на "Струма" през Кресненското дефиле

© Мария СъботиноваБългарски и европейски неправителствени организации са внесли днес официална жалба в Европейската комисия срещу строителството на финансираната с европейски средства автомагистрала "Струма", която е част от Трансевропейския коридор 4, който свързва Хамбург (Германия) със София и Солун (Гърция).


В писмото си до Брюксел природозащитниците настояват комисията да разследва нарушенията на европейското законодателство с това строителство. Според тях това може да доведе до осъждане на България от Европейския съд и плащане на тежки глоби. Жалбоподатели са "Приятели на Земята - Европа (Friends of the Earth Europe), мрежата CEE Bankwatch Network, екологично сдружение "За Земята" , сдружение за дива природа "Балкани", институт за зелена политика, информационен и учебен център по екология, училище за природа "Влахи".


Жалбоподателите предупреждават, че ако финалната отсечка от магистралата бъде построена през Кресненското дефиле, това ще бъде катастрофално за защитените видове растения и животни в региона. Кресненският пролом е част от мрежата "Натура 2000", защитен по Европейската директива за хабитатите
Кресненското дефиле, с дължина 16 километра, е районът с най-голяма концентрация на биоразнообразие в България с 92 защитени видове и част от Европейската "Натура 2000" мрежа, посочват организациите. За сравнение, на един квадратен километър от Кресненското дефиле живеят повече видове пеперуди, отколкото в цяла Великобритания.


Експерти от неправителствените организации посочват в жалбата, че съществуват две алтернативи, с които автомагистрала "Струма", свързваща Германия с България и Гърция, може да бъде завършена, без това да унищожи дефилето и биоразнообразието в него и спазвайки Европейското законодателство.


През април българското правителство " target="_blank">обяви победител в конкурса за идеен дизайн на магистралата с проект за изграждане на половината от магистралата "Струма" през дефилето.


Неправителствените организации твърдят, че това ще унищожи безвъзвратно уникалната природа и е в нарушение на Европейското природозащитно законодателство. Магистрала през пролома ще отнеме и възможностите за развитие на алтернативен туризъм в региона, смятат те.


Българското правителство вече е напреднало с построяването на магистралата от двете страни на дефилето, което е довело още повече до увеличаване на трафика през него. Жалбата отбелязва, че това води до две нарушения на Европейската директива за хабитатите и вече причинява увеличено въздействие на смъртността по пътя за животните и намаляване на популациите на значителен брой защитени видове.


Все още няма финално решение коя от предложените алтернативи ще бъде избрана. До няколко месеца се очакват резултатите от новата оценка по въздействие на околната среда. След излизането на доклада местната общност и широката общественост ще могат да изразят мнение за предложените маршрути на магистралата, а финалното трасе ще трябва да бъде одобрено от Европейската комисия.


Ако комисията или Европейският съд открие нарушения на природозащитно законодателство на ЕС, българското правителство ще трябва да върне европейско финансиране на стойност близо 756 милиона евро.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK