Обичайното високопланинско почистване ще е през септември

Обичайното високопланинско почистване ще е през септември

© "За Земята"Високопланинското почистване, организирано традиционно от екологично сдружение "За Земята", ще се проведе тази година в национален парк "Централен Балкан" и природен парк "Българка" от 4 до 10 септември. През 2017 г. организаторите ще разширят обхвата на почистването и отново включат природни паркове.


"Връщаме се към природните паркове, за да насочим внимание към проблемите с отпадъците на техните територии, като същевременно покажем красотата и богатството им", обясняват от "За Земята".

"Инициативата има ефект, защото откриваме все по-малко отпадъци в националните паркове. Това, което предстои, е да приложим стратегията "Нулеви отпадъци" и към защитените територии в България, като така работим за намаляване на създавания там боклук", обясняват от "За Земята"


Дългосрочната идея на "Боклукът в раницата" е не само да се почисти под камъните и между клековете, но и да се събуди по-отговорно отношение към природата. От сдружението приканват всеки гост на планината да прибира създадения от него отпадък обратно в раницата си (опаковки, празни буркани, бутилки и т.н.); да не използва пластмасова посуда за еднократна употреба в хижите, а да си носи собствени съдове и прибори, да консумира според осъзнатите си нужди, като така генерира по-малко боклуци.
Маршрут и план на почистването


Маршрутът на чистачите започва от местността Узана и природен парк "Българка" и преминава през хижите "Мазалат" и "Триглав" в национален парк "Централен Балкан". От "За Земята" осигуряват храна, места за палаткуване и работни материали за участниците. В партньорство с дирекциите на парковете организират и извозването на събраните боклуци до легализирани депа и центрове за рециклиране.


Подкрепата и доброволният труд са ключови за почистването тази година. Средства за инициативата се набират чрез парични дарения от частни лица и чрез разпространение срещу дарение на тениски, канчета, торбички. Във Фейсбук събитието "Чистене 2017" можете да се запознаете и с възможностите за доброволна помощ за организирането му.


Участниците в самото чистене заплащат такса от 10 лева, която отива във фонда за следващото почистване през 2018. Желателна е предварителна регистрация за участие чрез попълване на кратък формуляр.


Кампанията "Боклукът в раницата" започна през 1999 г. Оттогава са събрани и премахнати от националните паркове в България около 100 тона отпадъци. Огромна част от боклуците(почти 1/5, или над 21 тона) са почистени през 2013 г. край хижите на територията на Национален парк "Централен Балкан", като за това допринасят над 150 доброволци.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Едни чистим и си носим отпадъците,докато се приберем от планината,та дори до контейнерите край домовете ни,а други само замърсяват.

 2. 2 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Като изменят закона за Пирин "Юлен" ще почисти... с голямата брадва!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK