Патриотите подкрепят ГЕРБ за ограничаване на обжалването на екооценки за големи проекти

Патриотите подкрепят ГЕРБ за ограничаване на обжалването на екооценки за големи проекти

© Надежда Чипева, КапиталОбединените патриоти" ще подкрепят предложенията на ГЕРБ за промени в Закона за опазване на околната среда, с които на практика се ускоряват инвестиционни проекти в национално значими обекти и се ограничава правото на граждани да го обжалват в съда по екологични казуси. Това потвърждава пред БНР зам.-председателят Борис Ячев.


Министър Нанков: Идеята е "изключително обективна"


Регионалният министър Николай Нанков също заяви, че се отнася положително към предложението да бъде премахнато двуинстанционното производство при екологични оценки на такива проекти, като припомни, че има подобна практика и в други производства. Нанков смята, че поправката не отнема правото на заинтересованата страна да обжалва.


"Не отнемаме правото за съдебно произнасяне при спорни от екологична гледна точка казуси, но пък, от друга страна, това би дало възможност да се спестят месеци, да не кажа години, до произнасянето на втора инстанция по екологични процедури по изключително важни инвестиционни интервенции, било то по линия на линейната инфраструктура – автомагистрали, железопътни линии, газопроводи, така и по линия на други обекти", заяви Нанков пред БНР.
По думите му предложението е "изключително обективно и не нарушава принципа на правото на правосъдие за решаване на спорни казуси в българския съд", но това ще става само на една инстанция. Нанков подчерта, че се надява на подкрепа в Народното събрание.


Патриотите: Ако мине, ще облекчи строителството на "Струма"


Ячев каза, че не смята, че причина за внасяне на предложението за тези законови промени е строителството на АМ "Струма", но отбеляза, че ако този законопроект мине, това ще облекчи значително строителството и изграждането на някои от проблемните участъци на магистрала.


Заместник-председателят на патриотите Борис Ячев обоснова решението им за подкрепа на предложението за законови промени така: "По този начин действително се съкращава изключително много тромавата и тежка по сегашното законодателство процедура по обжалването на оценка на въздействието върху околната среда, която, както каза и министър Нанков, в повечето случаи обхваща месеци, а немалко пъти и години, и по този начин се стопират обекти, които са изключително важни – особено обекти с инфраструктурно предназначение."


По думите му логиката е, че обектите с национално значение все пак имат приоритет. Той отбеляза, че и в момента в Закона за устройство на територията е предвидена съкратена процедура по обжалване – пред една инстанция за инвестиционни намерения и разрешение за строителство на обекти с национално значение.


Според Ячев самата процедура по екологична оценка не е кратка, тя е публична и прозрачна и всички заинтересовани страни – включително обществеността, неправителствени организации, имат възможност да изразят своето становище. "Така че тук не говорим за прикриване на някакъв етап от процедурата по оценка на въздействието върху околната среда, а просто говорим за съкращаване до шест месеца (за произнасяне само на първа инстанция и съкращаване на срока за произнасяне до 6 месеца), защото действително големи обекти се забавят заради многобройните обжалвания и тромавата процедура, която е в момента."

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2982 Весело

  Двете милиционер социалистически групировки ГЕРБ и ОП вървят към - мека диктатура - в рамките на ЕС.

 2. 2 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 875 Неутрално

  ГЕРБ и ПФ уверено водят България към диктатура !!!
  Проектът на ЗИД на АПК скандално отнема права за оспорване на актове на властта, скандално се вдигат таксите за обжалване, при все че ВАС е окупиран от ченгета !
  Със ЗИД на ЗМДТ се цели бетонирането на грабежа наречен такса "ТБО", като се гарантират неконтролируеми пари са крадене чрез общините. Така не само Маргини, Вълци и Гърнета, а и още башибосук ще се нареди на опашката за грабене.
  в ЗИД на ЗДвП приеха, че ще бъдат проверявани и пътниците ... Нерде пътници, нерде шофьор. Аз разбирам промените за провека на пътниците да са в ЗМВР, но не ГЕРБ/ПФ са милиЮнери и толкоз.
  А за връчването на фишовете ... и събирането на глобите ... ми да съкратят тогава половината НАП, а ?!
  Цял ВАС (100 съдии) се произнесе, че липсата на табели означаващи зоната за видеонаблюдение е нарушение на чл. 32, ал. 2 от Конституципта, ГЕРБ/ПФ обаче са дебили и премахнаха табелите. Сега искам да видя кой административен съдия ще с еизплюе върху 100 съдии от ВАС. Циркът е пълен.
  Сега с промените на ЗООС се цели необезпокояван грабеж и погом над околната среда.
  ГЕРБ/ПФ са бандити, по-големи от БСП/ДПС

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 3. 3 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Това е скандално предложение. Именно големите проекти имат голямо въздействие върху околната среда и трябва да бъдат внимателно проучени и трябва, ако се налага, съдът да може да ги спре на няколко инстанции. Да, забавя (и с години), да, оскъпява. Но планетата, с която разполагаме е само една. И фъшкиите, дето ще ги посеят "патриотите" с ГЕРБ днес, ще ги ядат децата им.
  Една френска кралица, дъщеря на една императрица на Свещената Римска Империя на Германския Народ я били попитали как мисли да го кара така кралството от 5 за 4 и тя лекомислено отговорила "След нас - потоп ако ще да стане". Същата била разправяла нещо за едни кифлички. Струвало й главата през 1793.

  E PLVRIBVS VNVM
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  ББ е "обгърнал" Патриотите. Ще се усетят изплюти на следващите избори

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  Тотално беззаконие няма да мине.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Патриот е - земя дава
  за писти, за газопроводи;
  но не свойта земя, братя,
  а душата на народа!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек - що да прави?
  продава си и душата.

 7. 7 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  ГЕРБ и ОП ще лекуват симптомите, но нищо не казват за болестта.
  Много се бавели с години инстанционните дела. Ще се бавят, как няма да се бавят. Защото българският съд е една подигравка. Дори най-обикновеното дело за крадена кокошка се бави с години. Онзи клет човечец близо 20 години чака решението на съда по крадената му Лада от 1992 г. Проблемът не е бавенето на делата по екологични оценки, а бавният съд въобще. Това го писаха и в мониторинга на ЕС, но никой не го взе присърце.
  Другият проблем - гражданите обжалвали екологичната оценка. Ще обжалват до дупка, ако трябва. А какво да говорим за случаите, когато няма изобщо екологична оценка? Преди 10 години, когато Станишев се опита да наложи насила проекта Бургас-Александруполис, екологична оценка имаше ли? Някой замисли ли се, че тези корали щяха да разтоварват суров петрол в открито море и то с мека връзка, необезопасена с никакви съоръжения против разливи? Какво щеше да се случи с Черноморието ни, ако станеше един теч от голям танкер? Ето защо гражданите имат право да обжалват до дупка, ако трябва. Защото Станишев, Бойко и Валери си живеят на хубаво в мезонетите и палатите си на хубави красиви места, но последиците от екологичните катастрофи ще тровят местните хора години и десетилетия напред, много след пенсионирането на въпросните политици. Ами екологичната оценка за Трън? Защо трябваше трънчани цяла година да се борят като лъвове за едно просто решение? Защо не им направиха първо екологична оценка за последиците от добива, а после да подписват с фирмата? Защо има изказвания от типа "тук екологична оценка не е нужна".

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 8. 8 Профил на patsis
  patsis
  Рейтинг: 2408 Весело

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ще мине, ще мине, и още как! Тъкмо големите проекти дават възможнокт да се присвояват, пардон, да се усвояват, най-много пари!

 9. 9 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Конституционния съд на какво мнение е по този законопроект :) ?

 10. 10 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Въобще идеята не е в облекчаването на строителството на Струма, а в застрояването на Пирин и Рила.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8640 Неутрално

  В нормалните държави как се справят с този проблем.

 12. 12 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Обединените патриоти" ще подкрепят предложенията на ГЕРБ за промени в Закона за опазване на околната среда, с които на практика се ускоряват инвестиционни проекти в национално значими обекти и се ограничава правото на граждани да го обжалват в съда по екологични казуси. Това потвърждава пред БНР зам.-председателят Борис Ячев.

  Първо - не са ,,Обединени патриоти" а ,,Обединени идиоти".
  Второ - всички парламентарно представени партии не правят нищо и нямат и намерение да правят каквото и да е за да се опазва природата в България. Важното за тях е да се опоска всичко - тук и сега. Предполагам, че вече са се разбрали кой ще си направи ламперия от ,,Байкушевата мура".

 13. 13 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1197 Весело

  До коментар [#11] от "Роси":


  В нормалните държави как се справят с този проблем.
  —цитат от коментар 11 на Роси


  Ами в нормалните държави нямат ,,Обединени идиоти" а правила които се спазват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах