Екоинспекцията започва да разчиства дюни в резерват "Пясъчната лилия"

Екоинспекцията започва да разчиства дюни в резерват "Пясъчната лилия"

© www.west-crete.comЕксперти от Регионалната екоинспекция ще разчистват пясъчните дюни в местността "Каваците", за да осигурят достатъчно площ и условия за разселването на пясъчната лилия – защитен вид, включен в Червената книга, известен още като Царицата на цветята и Морски нарцис.


Работата е част от плана за управление на резерват "Пясъчната лилия" в местността край Созопол, информират от МОСВ.


През юли и септември ще се отстраняват неместни и рудерални видове и храстови микрогрупировки, нехарактерни за дюнните природни местообитания. Ще се извърши цялостна подмяна на оградата и информационните табели.
Ръчното отстраняването на растителността ще се прави периодично, за да се осигури достатъчна площ за разселването на пясъчната лилия. Ще бъдат отстранени храсти къпина, шипка, смокиня, слабителна зърника и плевели като троскот, щир, глухарче, тученица, бабини зъби и др.


Пясъчната лилия (Pancratium maritimum) е многогодишно луковично растение, обитаващо крайбрежни пясъци и дюни. Някои от субпопулациите са многочислени, но като цяло видът в страната е представен от ограничен брой индивиди, поради което е защитен от Закона за биологичното разнообразие и е включен в Червената книга на Република България.


През летните месеци цъфтящите цветове могат да се видят по крайбрежните дюни. Размножава се предимно вегетативно, но и със семена, които след разпукване на кутийките се разпръскват от вятъра.


Поради изключителната си красота и приятен аромат, напомнящ ванилия, пясъчната лилия е наричана още Царицата на цветята или Морски нарцис.


Поддържаният резерват "Пясъчната лилия" е с най-малка площ от всички резервати в страната. За успешното разселване на пясъчната лилия в резерватната територия е необходимо тя да се запази от утъпкване. В тази връзка ще бъдат подменени изцяло оградата и информационните табели на резервата.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8645 Неутрално

  Прекрасни са тези пясъчни лилии.

 2. 2 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Наистина са много красиви. Само не съм сигурен, дали наистина трябва да се отстраняват другите растения. Предполагам, че хилядолетия си живеят заедно.

  E PLVRIBVS VNVM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах