Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Брюксел забрани на България ново строителство на Калиакра

Брюксел забрани на България ново строителство на Калиакра

© БЗДПСъдебното дело на Европейската комисия срещу България е приключило със забрана за ново строителство на Калиакра. Това съобщи пресслужбата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Делото беше заведено заради множество изградени вятърни генератори в защитената зона "Калиакра", откъдето минават прелетни птици.


Според ведомството министър Нено Димов е постигнал най-благоприятните за страната договорености с Европейската комисия. Димов е информирал за изхода от делото кметовете на Шабла Мариян Жечев, на Каварна Нина Ставрева и представители на бизнеса.


Според решението на ЕК
няма да бъдат премахвани изградените до момента


вятърни генератори, голф игрище, къщи, хотели, вилни селища, инфраструктура в защитената зона. Същевременно се изисква налагането на забрана за издаването на нови разрешения за всякакво строителство на територията.


Първоначално ЕК поиска България да бъде осъдена за одобрението на множество проекти – около 600, в зоната. Става въпрос за 2 900 ветрогенератора и проекти за къщи, вилни селища, инфраструктура, проекти за разораване на спетен хабитат и др. В хода на делото обхватът на проектите е бил намален.


С решение на Съда на ЕС от 14 януари 2016 г., България беше осъдена за нарушение на европейското законодателство за девет проекта за ветрогенератори и един за голф игрище. От тях три не са реализирани и актовете за одобряването им са загубили валидност. Съдебното решение се отнася до реално съществуващи шест проекта за вятърни генератори и един проект за голф игрище.


В резултат на постигнатите сега договорености тези 7 проекта ще продължат да съществуват и няма да се наложи премахване на ветрогенераторите и цялостно възстановяване на терена на голф игрището. За целта


до края на септември 2017 г. България следва да изпълни няколко условия.


Страната трябва да гарантира, че вече съществуващата част от системата за ранно предупреждение за прелитащи птици е в действие и да предложи график за нейното доизграждане, така че да обхване всички оператори на генератори. До пълното изграждане на системата трябва да бъдат предвидени временни мерки – спиране на работата на вятърните турбини по време на миграционните периоди.


Освен това министърът на околната среда и водите трябва да издаде заповед за обявяване на зона "Комплекс Калиакра", в която да има забрани за извършване на строителство, с цел опазване на степния хабитат. Трябва да бъдат изменени заповедите за защита на птиците в зони "Калиакра", "Белите скали" и "Било", които да включат мерките, свързани със системата за ранно предупреждение, и такива за опазване на видовете и местообитанията.


Важно условие е и финализирането и приемането на интегриран план за управление на района на Калиакра с мерки съгласно плана за действие за защита на червеногушата гъска.


Заповедите предстои да бъдат издадени в най-скоро време. Те са по реда на Закона за биологичното разнообразие и с тях ще се забранят и ограничат дейностите в защитени зони "Калиакра" и "Белите скали" за опазване на дивите птици.


Министърът на околната среда и водите ще може временно да спира работата на единични вятърни турбини, групи от ветрогенератори или цели ветроенергийни паркове, при наличие на данни за интензивен миграционен поток на птици, които в комбинация със специфични климатични условия, създават опасност от сблъсък с витлата.


Предстои да бъде обявена защитена зона "Комплекс Калиакра", която се намира в землищата на с. Тюленово, община Шабла, с. Камен бряг, с. Свети Никола, с. Българево, Каварна, с. Божурец, с. Топола, община Каварна и Балчик, община Балчик, с обща площ 483 362, 770 дка, от които 437, 272 кв. км морски пространства. Предмет на опазване ще бъдат природни местообитания, видовете растения и животни.


В границите на защитената зона се забранява използването на дънни тралиращи и драгиращи средства, изграждане на изкуствени подводни рифове и острови. Няма да може да се осъществява търсене и проучване на полезни изкопаеми (строителни и скално-облицовъчни материали), разкриване на нови и разширяване на концесионните площи за добив на полезни изкопаеми с изключение на тези, за които към датата на обнародване на заповедта в "Държавен вестник" има започната процедура за предоставяне на разрешения за концесия.


Забранява се увреждане и унищожаване на естествената растителност в крайбрежната плажна ивица и в дюни извън активната плажна площ, освен в случаите на почистване от инвазивни и неместни видове. Няма да могат да се отводняват езера, блата и други естествени водни обекти, да се коригират и преграждат с диги.


Забранява се издаването на нови разрешения за строеж и всякакво строителство на територията. Ограничението няма да се прилага за обекти с действащо разрешително за строеж към датата на обнародване на заповедта, за ремонт и реконструкция на съществуващи обекти, за изграждане, ремонт или реконструкция на съоръжения (елементи) на техническата инфраструктура.


В защитена зона "Комплекс Калиакра" не се допуска употребата на минерални торове в ливади, пасища, мери, изоставени орни земи и горски територии, както и на продукти за растителна защита и биоциди, освен разрешените за биологично производство. Забранява се разораване, залесяване и създаване на трайни насаждения, плодови и зеленчукови култури, зърнено-бобови култури, листностъблени зеленчукови култури, кореноплодни зеленчукови култури, луковично зеленчукови култури, маслодайни култури, влакнодайни култури, етерично-маслени култури, едногодишни или многогодишни фуражни култури

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7066 Неутрално

  Колкото можаха построиха.

 2. 2 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Незнам как ще ги премахват. Ветрогенераторите не са държавна собственост, а на наши и чужди фирми които едва ли са сключили договорите за 1-2 години.
  Иначе гората от перки е огромна, напълно е променен ландшафта около Калиакра, Каварна.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Това означава, че който е взел пари и е издавал разрешителни за стоеж, ЩЕ ТРЯБВА ДА ГИ ВРЪЩА. Оправдания от рода, от нас нямаш проблем, ама те ония сЯ ... не вървят.

 4. 4 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Роби ли сме на Брюксел?

  Забраняват ни?
  кои?

 5. 5 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#4] от "jbx04527457":

  когато сме влезли Европейския съюз сме приели да спазваме европейското законодателство

 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Който построил, построил, останалите да го духат. Това е да си първи в грабежа.

 7. 7 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Не се учудвам, тази част на България е един от най-богатите биорезервати на континента. Не е зле да е по-нагледно да ни покажат карта с точните граници.

 8. 8 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Как смеят!!111!!!
  Да ни нареждат!!!!1111
  Българинът МЪЖ ли е или ЛАКЕЙ?
  Орбан, Качински, але, але, алееее!
  Хехехе

 9. 9 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Как смеят!!111!!!
  Да ни нареждат!!!!1111
  Българинът МЪЖ ли е или ЛАКЕЙ?
  Орбан, Качински, але, але, алееее!
  Хехехе

 10. 10 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  България е суверена11111!
  Всичко ще застроим, всичко ще осерем, щото имаме ГОРДОСТ!!!111!!!
  Оф:)

 11. 11 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 319 Неутрално

  ЕС отива към де факто система метрополия- колонии.

  Метрополия: Гермния, Франция и околкните богати държави
  Колонии: южните и източните по-бедни държави

  Няма особена ралика от 19 век.
  Принципите са същите.

 12. 12 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#11] от "jbx04527457":

  и това го разбра от едно съдебно решение което се отнася за опазването на околната среда?

  ти си готов да даваш политически анализи по телевизията:):):)

 13. 13 Профил на Koicho Georgiev
  Koicho Georgiev
  Рейтинг: 19 Неутрално

  Не съм фен на генератори, какво казват от Брюксел за кражбата КТБ, ще има ли санкции за България докато не лъсне самата истина,а не това което ни представят обирджиите!!

 14. 14 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Добра новина !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 16. 16 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Добре че е ЕС, та да защити България от българщината!

 17. 17 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  Пенсионерите от Брюксел какви са,че да нареждат на една суверенна държава какво да прави,освен ако без война са ни направили васал на Брюксел нашите политици.ю.

 18. 18 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  "Страната ни трябва да гарантира, че вече съществуващата част от системата за ранно предупреждение за прелитащи птици е в действие и да предложи график за нейното доизграждане, така че да обхване всички оператори на генератори. До пълното изграждане на системата трябва да бъдат предвидени временни мерки – спиране на работата на вятърните турбини по време на миграционните периоди на птиците."

  Тези мерки изглежда осигуряват реално намаляване на риска за птиците.

 19. 19 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 217 Весело

  То аз от преди 12 години си се е...беше бетонирано и голфекспонирано даже направо асфалтирано ама ...сега кво?спукаме балона няма кой да духа !!!?? Англичани няма,руснаците са на льосони!?!ами кво да правим Дрогаре!?!

  Долу рушистите и фашистите
 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4165 Весело

  До коментар [#15] от "тулса":
  Още малко и ще стигнеш до Висоцки в "Лейтенант милиции справляет день рождения в ресторане Метрополь" пиещ с рибките в аквариума защото - "Давайте вь1пем за тех кто в МУРе, за тех кто в МУРе никто не пьет"

 21. 21 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Хубава новина, биоразнообразието трябва да се пази. На бизнеса нищо не му пречи да строи ветрогенератори в морето, както правят в други държави. Верно че е скъпо, но и БГ "бизнесмените" искат още от първия ден да са на печалба. В нормалните общества хората работят с години докато излязат на плюс.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4165 Весело

  До коментар [#2] от "xali":

  Това наистина е късогледа политика като се има предвид какво е Калиакра за прелетните птици, а и красотата на скалите там. Отдавна не съм бил в Каварна, не е лошо да видим някоя снимка и оттам?

 23. 23 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 782 Неутрално

  "Брюксел забрани на България ново строителство на Калиакра"
  "Брюксел" свърши работата на изпълнителната власт, която българските граждани сами избират за да работи в техен интерес. Благодарим ти Брюксел!

 24. 24 Профил на ilegal
  ilegal
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Слабички са от ЕК. Каквото е можало се е построило и явно в нарушение на законодателството, а сега ЕК го узаконява. По тези географски ширини законите се нямат за нищо - и Държавата ги нарушава и гражданите...., а от ЕК казват продължавайте в същия дух.. Това е разликата между ЕС и САЩ..

 25. 25 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Колонизатори! Забраняват ни да сер..м където си искаме! Българино, покажи, че си свободен мъж и си разкопчай колана на площада!

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 26. 26 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  В тая държава, наричана така, защото в последните 73 години се управлява от мафията на БКП-БСП с помощта на Решетников и другите като него, единственото положително нещо може да дойде от ЕС, както тая забрана например.

  Пазете се от доносника vesolr
 27. 27 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 749 Весело

  Цялото Северно море е набучено с 3-5 мегаватови ветрогенератори, ама там птиците са умни и ги заобикалят.

 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  Пак празни надежди, на хора дето четат само заглавията. Нищо няма да се бута.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  "Забранява се разораване, залесяване и създаване на трайни насаждения, плодови и зеленчукови култури, зърнено-бобови култури, листностъблени зеленчукови култури, кореноплодни зеленчукови култури, луковично зеленчукови култури, маслодайни култури, влакнодайни култури, етерично-маслени култури, едногодишни или многогодишни фуражни култури"
  Ми то всичко е забранено! Май най-сладките пъпеши и тях. И какво ще правят хората, които живеят там? А как бобът пречи на птиците? Забраната на трайни и плодови култури води до обезлесяване и екологична катастрофа. То това е някаква какафония, илюстрация на жалкото ни присъствие в т. н. ЕС.

 30. 30 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Над Калиакра не минават прелетни птици.И да има са единични бройки.Както се казва: На тъпана ли да вярвам или на уя си. Прочетете малко изследвания на БАН.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 31. 31 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Добре, че ЕС защитава нашата природа.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 32. 32 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3532 Весело

  До коментар [#20] от "daskal1":...още малко и ще стигнел до Висоцки
  ....»» Може, може.:)
  Ето и В.Путин се позовава на Висоцки днес, подчертавайки своя инат." если я чего решил , то..выпью обязательно":)

 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  Над Калиакра не минават прелетни птици.И да има са единични бройки.Както се казва: На тъпана ли да вярвам или на уя си.
  —цитат от коментар 30 на PETZL

  На нос Калиакра няма ветрови генератори. Построени са в равнината в близост до носа, много от тях са на пътя на птиците, по протежението на Виа Понтика.

 34. 34 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  /.../ И какво ще правят хората, които живеят там? А как бобът пречи на птиците? Забраната на трайни и плодови култури води до обезлесяване и екологична катастрофа. То това е някаква какафония, илюстрация на жалкото ни присъствие в т. н. ЕС.
  —цитат от коментар 29 на Judjuk

  Тъй, тъй, където е пипнало ЕС--пустина. Обезлесени Скандинавии, превърнати в пустини Франции и Австрии, клатущкащи се от глад европейци по напукана суха земя някога раждала герои...
  Гледайте по кината, със съдействие на Мурзилка-Фильм.

 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3616 Гневно

  По думите им министърът Нено Димов е постигнал най-благоприятните за страната ни договорености с Европейската комисия по делото.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Интересно изказване за един министър на Околната среда и водите!
  Особено след като прочетем в статията следното - "Според решението на ЕК, няма да бъдат премахвани изградените до момента вятърни генератори, голф игрище, къщи, хотели, вилни селища, инфраструктура в защитената зона. "
  При положение, че за него най-изгодното е да се запази построеното в нарушение, този изобщо не може (не трябва) да бъде министър на Околната среда и водите!
  Да го направят министър на икономиката и развитието, на промишлеността или нещо подобно!
  Изобщо за какво са го пратили този там? Да запази бандитските имоти ли, или да защити природата в България?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3616 Весело

  ...Забраната на трайни и плодови култури води до обезлесяване и екологична катастрофа....
  —цитат от коментар 29 на Judjuk


  Ъ?
  Дали ще успееш да обясниш тази глупост!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3616 Гневно

  Добре, че ЕС защитава нашата природа.
  —цитат от коментар 31 на Lady Zeppelin


  На този пезевенк Нено Димов изобщо не може да се разчита!
  Отишъл там да защитава построеното видите ли!
  Егати министъра на Околната среда!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  UNITED EUROPEAN UNION

  Добро начало!

  Стъпка 2:
  Забрана на бетонирането на Черноморското крайбрежие
  срещу всяка нечленка или членка на ЕС.

  Етап 3:
  Възбрана над предприемачите на небостъргачи
  в радиус от (поне) 500 км.

  "Брюксел забрани на България ново строителство на Калиакра"

 39. 39 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4165 Весело

  До коментар [#32] от "тулса":

  Ти сега защо ме издаваш за какво си говорим с Путин?

 40. 40 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Чиновниците в Брюксел не са толкова сурови към родните "тарикати", понеже селенията не се случва в техния собствен двор. Подобно нещо в развита държава не може да се случи...Но пък и аз защо сравнявам България с развитите страни не знам.

 41. 41 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#5] от "rfq35526131":

  добре де ,ама сега ще се наложи атомни ел централи да стройм ,руски при това

  гошо
 42. 42 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#21] от "tsyrvulan":

  а представяш ли си сега заради това решение бизнеса да реши да достои Белене

  гошо
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 44. 44 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 217 Неутрално

  И правилно. То вече всичко ще се срути от строителство. Само грозотии.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#47] от "Со-Жук за Пример":

  Теб те боли гъзъ май.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 49. 49 Профил на qml36527734
  qml36527734
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А перките кога ще ги разкарат, те унищожават природата (птиците) и осират пейзажа много повече.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK