Десетки сдружения поискаха вето на президента върху ограниченията за обжалване на екооценки

С измененията се премахва втората съдебна инстанция по делата за обжалване на одобряване на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на т.нар. обекти от национално значение, каквато е магистрала "Струма" в участъка през Кресненското дефиле.

© Надежда Чипева, Капитал

С измененията се премахва втората съдебна инстанция по делата за обжалване на одобряване на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на т.нар. обекти от национално значение, каквато е магистрала "Струма" в участъка през Кресненското дефиле.Двайсет и седем неправителствени организации внесоха искане до президента на България Румен Радев да наложи вето върху измененията в Закона за опазване на околната среда (ЗООС), приети миналата седмица.


С измененията се премахва втората съдебна инстанция по делата за обжалване на одобряване на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на т.нар. обекти от национално значение. Поправката беше прокарана скоросно от ГЕРБ с подкрепата на Обединените патриоти. Обжалвания в момента бавят във времето инвестиционни проекти за магистрали, национални и природни паркове. Такива са например строителството на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле, инвестиционните намерения за ново строителство над Банско в Национален парк "Пирин".


Правозащитници предупреждават, че промените ще отслабят съдебния контрол върху законосъобразността на мегапроектите в областта на преноса на газ и нефт, автомагистралите, ТЕЦ-овете, ядрената енергетика.
В писмото до държавния глава се припомня, че поправката е приета без да бъде проведено изискваното от закона обществено обсъждане, и без да го разгледа правната комисия.


Според изпратеното до държавния глава искане, с приетия закон се накърнява правото на защита, прогласено с чл. 56 от Конституцията във връзка с правото на здравословна околна среда (чл.55), и правото на гражданите и юридическите лица да обжалват административните актове, които ги засягат (чл.120, ал.2). В нито една държава - член на Европейския съюз, такива дела не се разглеждат само от една съдебна инстанция, е друг аргумент.


"Тъкмо някои от обектите с национално значение станаха нарицателни през годините като пример за лошо управление, безотговорно разпиляване на публични средства и дори корупция", пишат неправителствените организации. "Това е известно например за проектите АЕЦ "Белене", "Южен поток" и др." Освен това, с редица решения на Върховния административен съд (ВАС) при разглеждане в две съдебни инстанции бяха отменени административни актове, с които се одобрява ОВОС на проекти, застрашаващи околната среда, здравето и живота на хората.


Според Конституцията в 15-дневен срок от приемането на закона държавният глава следва да го обнародва или да го върне на Народното събрание за ново обсъждане.


Писмото е подписано от програма "Достъп до информация", няколко сдружения, работещи за развитието на туризма и опазването на околната среда, Националната мрежа за децата, Центъра за култура и дебат "Червената къща", дружеството "Архитектурно наследство" към Съюза на архитектите, Българския център за нестопанско право, Форум гражданско участие и други.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7809 Любопитно

  ''Двайсет и седем неправителствени организации....''
  Много бе ...и много загрижени ....
  И за какво ли ?
  ''Това е известно например за проектите АЕЦ "Белене", "Южен поток" - на мен пък ми е известно, че посочените примери - СА АУТ !!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Каква стана тя - едни искат за този закон, други за съдебната власт и Радев ще го закъса - Решетников ли да слуша, Нинова ли или да се наведе пред Борисов ( и зад гърба му на Цацаров и Пеевски) - сложно положение.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5438 Гневно

  Поредното потъпкване на законността от ГЕРБ !
  Има ли учудени ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 489 Неутрално

  В България сигурно има хиляди сдружения и НПО-та. Винаги може да се съберат 27 за политически натиск срещу нещо (те и затова са създадени). Не, че не ме е грижа за природата, но сума ти проекти висят с години заради процедурни обжалвания, повечето от които направо смешни!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 5. 5 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Рекетьорска им работа

  ATX
 6. 6 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  *В писмото до държавния глава се припомня, че поправката е приета без да бъде проведено изискваното от закона обществено обсъждане, и без да го разгледа правната комисия.
  Според изпратеното до държавния глава искане, с приетия закон се накърнява правото на защита, прогласено с чл. 56 от Конституцията във връзка с правото на здравословна околна среда (чл.55), и правото на гражданите и юридическите лица да обжалват административните актове, които ги засягат (чл.120, ал.2). В нито една държава - член на Европейския съюз, такива дела не се разглеждат само от една съдебна инстанция, е друг аргумент.*
  Вето!

 7. 7 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1189 Любопитно

  Само 27? Много малко "правозащитни" и "екозащитни" НПО-та са се събрали, направо срамота.
  Що не вземат да направят един "национален протест"? А, сетих се - защото я съберат 100 човека, я - не.
  Поради простата причина е, че в повечето от тези организации членуват едни и същи хора.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 8. 8 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ааа, само толкова ли бе?! Всичките 27 да се хванат за кунките и да скочат от тази естакада на снимката. Ползата от резултата ще е обща и за обществото и за тях.
  Минусите никак, ама никак няма да променят мнението ми.

 9. 9 Профил на Flogger
  Flogger
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Само 27? Много малко "правозащитни" и "екозащитни" НПО-та са се събрали, направо срамота.Що не вземат да направят един "национален протест"? А, сетих се - защото я съберат 100 човека, я - не. Поради простата причина е, че в повечето от тези организации членуват едни и същи хора.........
  —цитат от коментар 7 на pag


  Не са 100, а 27 организации по 3, общо 81.

 10. 10 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Веднъж и аз да съм съгласен със соросоидите. Не може да се допуска съществуването на администратвни актове, който да не подлежат на обжалване. Не че и сега няма такива, но това е порочна практика.

  И все пак не мога да се въздържа да не попитам "гражданското общество": защо не реагирате на факта, че едни определени политически партии са откраднали и незаконно обитават държавно имущество за милиони в центъра на София? Не може да искаме законност, ред и спазване на конституцията избирателно.

 11. 11 Профил на Flogger
  Flogger
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Протестират единствено за там, където има пари за лапане - някоя дюна на морето, евро пари за езерото Сребърна, за изнудване на собствениците от Банско. Защо не отидоха да протестират в някое село, където се сече дървесина безогледно?

 12. 12 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 777 Неутрално

  И какво от това. Парламетът ще прегласува същите текствове отново. За да се спечели време, просто трябва да бъде сезиран Конституционния съд за противоконституционност на текстовете. Което е спорно. Защото, съдебен контрол има. И той е от досегашната последна инстанция - ВАС. По добре е в такива случаи със закона да бъдат регламентирани/задължителни за съда/, едни разумно кратки срокове в които да бъдат задължени да се произнасят съответните съдебни инстанции. Такива дела не са кой знае колко много. Пък и съдебни състави има предостатъчно.

 13. 13 Профил на Flogger
  Flogger
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#10] от "Стоян":

  От протест за изгонването на СДС от "Раковска" 134 няма келепир!

 14. 14 Профил на his43528421
  his43528421
  Рейтинг: Неутрално

  Обжалването на екооценка е основен лост на зелената мафия за рекетиране на фирмите. Плащаш - оттегляме жалбата, не плащаш - ще протакаме проекта с години ... Крайно време е това безумие да спре.

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  До коментар [#11] от "Flogger":

  Ти защо не протестираш,като знаеш къде се сече? Или искаш някой друг да ти свърши работата? Един като теб искаше да протестираме за нещо си . Казах му ще дойда, организирай го. Познай какво стана.

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  До коментар [#14] от "his43528421":

  Дай конкретен пример, Кой колко е дал и кой колко е взел .Иначе е клевета и лъжа.

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  До коментар [#14] от "his43528421":

  Дай конкретен пример, Кой колко е дал и кой колко е взел .Иначе е клевета и лъжа.

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  До коментар [#6] от "Лелка":

  Резидентът няма да направи нищо. Само КС.

 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  До коментар [#6] от "Лелка":

  Резидентът няма да направи нищо. Само КС.

 20. 20 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Естествено,че ще искат-десетки НПО-та свикнаха да живеят от екологипен рекет.

 21. 21 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#7] от "pag":

  Ка да съберат,като повечето НПО-та са като онова на Бойкикев-там р той и секретарка.

 22. 22 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#12] от "subaru":

  По добре е в такива случаи със закона да бъдат регламентирани/задължителни за съда/, едни разумно кратки срокове в които да бъдат задължени да се произнасят съответните съдебни инстанции.
  —цитат от коментар 12 на subaru

  +++++++++++

 23. 23 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#4] от "Amot":
  До коментар [#14] от "his43528421":

  Така е. Напълно подкрепям мненията Ви, колеги.

 24. 24 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Не одобрявам непрекъснатите промени в законодателството в стил"това ми пречи, да го махнем!". Това закони ли са или какво?!
  В случая, независимо от минусите съм за вето.

 25. 25 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Обжалването нсамо на една инстанция - знаете ли какво значи - по-чалко контрол и съответно повече произвол на правителството. Да не искате да кажете, че имате пълна вяра и подкрепа в правилността на правителството?

 26. 26 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  "Този, който заменя основните си свободи за малко временна сигурност, не заслужава нито свобода, нито сигурност.” Бенджамин Франклин

  нашето законодателство е пословично калпаво (предвид "капацитетите" в онзи срамен законодателен орган с 5-8% доверие) - тази поправка ми напомня на оная, която пречи да подадеш сигнал в ДНСК за незаконен строеж, ако не си заинтересовано лице.

  уж с добри намерения, а резултатът е безумно тъп.

  в общи линии ситуацията за поредън път е "народът брани природата от държавата"

 27. 27 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Разбира се, трябва да се обжалва!!! До безкрай. През това време водилите гражданска война Сърбия и Хърватска са решел проблемите с инфраструктурата. А Северна България се задъхва в безпътица и драстично изостова в развитието си от Южна. В Кресненското дефиле ще се погубят десетки млади животи, но пък ще имаме повече пеперуди на кв.м.от Великобритания ( какво постижение само ААА ???!) Вероятно една от скритите причини за Брекзит.

 28. 28 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Само така! Да си отменят тоталитарните поправки! Ако зависи от политиците, природа няма да има.

 29. 29 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  Естествено,че ще искат-десетки НПО-та свикнаха да живеят от екологипен рекет.
  —цитат от коментар 20 на yanne  Какъв рекет ?
  Познавам един, който след като набра опит в рекета, стана премиер . След него вече и Динко Вълев заяви официално, че ще става премиер .
  За какъв рекет става въпрос ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 30. 30 Профил на his43528421
  his43528421
  Рейтинг: Неутрално

  А Северна България се задъхва в безпътица и драстично изостова в развитието си от Южна.
  —цитат от коментар 27 на shule


  Това са форумни легенди. Като махнеш София град се оказва че Северна България е с по-добри показатели по средна заплата, годишни общи доходи на човек и БВП на човек. Справка НСИ. За другите неща си прав.

 31. 31 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  До коментар [#25] от "obektiven_new":

  Е много ясно, че на правителството на България имаме повече вяра отколкото на сдружението на Гошо, Ставри и Койчо, които за едни пари са готови да обжалват всичко и чиято мечта е да може да се обжалва на 17 инстанции, за да откарат до пенсия без един ден трудов стаж (ако не броим обжалванията де).

 32. 32 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 845 Любопитно

  Абе тези дето пращат писма до Радев протестираха ли срещу приемането на тези текстове, че не помня?
  Или работата стана "Сетила се Мара да се побара"?
  Къде спаха до сега? Обикновено Орлов мост блокират, опъват палатки пред парламента, лежат по асфалт, а сега какво? Писъмце до льотчика, фурашката и т.н
  Поне Мая Манолова сезираха ли за това безобразие?

 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3538 Весело

  ''Двайсет и седем неправителствени организации....''Много бе ...и много загрижени ....И за какво ли ?''Това е известно например за проектите АЕЦ "Белене", "Южен поток" - на мен пък ми е известно, че посочените примери - СА АУТ !!!
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Гузен - негонен бяга!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  27 неправителствени групи издържащи се с рекет от различни проекти

 35. 35 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Доколкото помня и Южен поток, и Белене имаха ОВОС оценки, потвърдени на две инстанции

 36. 36 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  Прекалено много му стана на това правителство!
  Колко вече станаха молбите към Радев да спре една или друга законодателна простотия!?
  Хора пищят и се оплакват всякъде където могат с надеждата тази надпревара на управляващите с дявола най-сетне да престане!
  Въпреки огромното ми нежелание да пиша в полза на червените престъпници, така се получава.
  Пришпорен от патриотите ли е Борисов , резбата ли е обърнал и вече се е отказал да го играе десен , но вече ми е много трудно да открия някакво макар и минимално различие между това правителство и онова на тройната ламя или на Орешарски!
  Почвам да мисля, че с действията си ГЕРБ целенасочено ни водят към червено управление.

  В тази връзка препоръчвам на истинските десни съвсем сериозно да се организират, защото както е тръгнало в най-скоро време , хората ще потърсят друга алтернатива на левите обирджии.
  Нали все пак някой ще трябва да се опъне на червените лапачи.
  Вижте ги как са се наежили и наглеят ли наглеят!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  Абе тези дето пращат писма до Радев протестираха ли срещу приемането на тези текстове, че не помня?....
  —цитат от коментар 32 на Федоp Венедиктович Езеpский


  Не виждаш ли как пришпорват законодателния процес!? Докато се разбере какво става те вече гласуват мръснишките си закони на второ четене!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3538 Любопитно

  Няма ли някакви законни условия, да се изчака известно време между първо и второ четене?
  Не трябва ли поне между двете четения да се огласява какво е гласувано на първото......или какво е решено в комисиите да се представи на първо четене в парламентарната зала?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#11] от "Flogger":

  Когато си идиот то е за дълго... НПО тата се занимават с идиотиите на държавата. Държавата и общината са длъжни да се занимават с идиотиите на селяните.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 41. 41 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Много им пречи на гербаво-патриотарската сган съда. Независимо от всички усилия, които полагат, е екип с дпс все още не са успели да го овладеят и за да не губят време, се мъчат да го заобиколят по всякакъв начин. В България по конституция съдебното производство е ТРИНСТАНЦИОННО! С точно предвидените условия и изключения. Който не му харесва, да ходи да строи в Турция, но и там ми се струва, че няма да му е лесно. защото те си пазят природата повече от нас.

 42. 42 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Прави са за себе си - все едно да забраниш на силовите застрахователи през 90-те да те рекетират да се застраховаш при тях. Това им е хлябът на екоталибаните - изхранват се от заплахи за спиране на проекти. Важното е да не им се обръща внимание.

 43. 43 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#22] от "danid":

  Благодаря! Казусът не е толкова сложен. За законодателят обаче, очевидно е. Апропо, така е с всичко в държавата. Пилеят се време пари и обществена енергия без резултат. Позитивен.

 44. 44 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Няма ли някакви законни условия, да се изчака известно време между първо и второ четене? Не трябва ли поне между двете четения да се огласява какво е гласувано на първото......или какво е решено в комисиите да се представи на първо четене в парламентарната зала?
  —цитат от коментар 38 на Храбър


  На зор са нещо, този законопроект е минал учудващо бързо, сякаш е суперспешен. Подозирам, че целта е конкретен проект или няколко проекта - може би "Струма", за да се разпредели гювеча, докато още са на власт.

 45. 45 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#12] от "subaru":

  Срокове си има и са напълно разумни. Като цяло административното правосъдие в България е на доста добро ниво и като ефективност и като срокове кат изключим ВАС до някъде.

 46. 46 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#26] от "хм":

  +++
  Хаха бях пропуснал поста ти. Законодателството ни стана особено "калпаво" последните 10 години, когато парламента се напълни със задочници от ЮЗУ, милиционери-юристи от Симеоново и къде ли не още. Нивото е изключително слабо. Където се опитат да пипнат - само поразии и недомислици. Добре, че в много отрасли все пак рамката са стари закони, приети преди години, защото сегашните идиоти не смеят и НЕ МОГАТ да приемат в цялост някакъв основополагащ нов закон - последно беше ГПК от 2008 ако не се лъжа.

 47. 47 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Зелените бухалки убиха зелената идея.

  Мърфи е оптимист!
 48. 48 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#9] от "Flogger":

  По-точно 82. 81 + 1, защото и аз ще ги подкрепя.
  Ще ги подкрепя, защото знам как беше приет ОВОС на Южен поток (със съдействието на "зелените") и как правораздаваше съда от първа инстанция по ОВОС ( по жалби на хора нямащи нищо общо със "зелените") .
  Ще ги подкрепя, защото става дума за принципи, а не за "зелените" бухалки.

 49. 49 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#14] от "his43528421":

  Сигурно е така. Но това основание ли е да лишиш МЕН или който и да е друг от права и възможности за защита?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK