Десетки сдружения поискаха вето на президента върху ограниченията за обжалване на екооценки

С измененията се премахва втората съдебна инстанция по делата за обжалване на одобряване на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на т.нар. обекти от национално значение, каквато е магистрала "Струма" в участъка през Кресненското дефиле.

© Надежда Чипева, Капитал

С измененията се премахва втората съдебна инстанция по делата за обжалване на одобряване на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на т.нар. обекти от национално значение, каквато е магистрала "Струма" в участъка през Кресненското дефиле.Избори 2022

Двайсет и седем неправителствени организации внесоха искане до президента на България Румен Радев да наложи вето върху измененията в Закона за опазване на околната среда (ЗООС), приети миналата седмица.


С измененията се премахва втората съдебна инстанция по делата за обжалване на одобряване на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на т.нар. обекти от национално значение. Поправката беше прокарана скоросно от ГЕРБ с подкрепата на Обединените патриоти. Обжалвания в момента бавят във времето инвестиционни проекти за магистрали, национални и природни паркове. Такива са например строителството на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле, инвестиционните намерения за ново строителство над Банско в Национален парк "Пирин".


Правозащитници предупреждават, че промените ще отслабят съдебния контрол върху законосъобразността на мегапроектите в областта на преноса на газ и нефт, автомагистралите, ТЕЦ-овете, ядрената енергетика.
В писмото до държавния глава се припомня, че поправката е приета без да бъде проведено изискваното от закона обществено обсъждане, и без да го разгледа правната комисия.


Според изпратеното до държавния глава искане, с приетия закон се накърнява правото на защита, прогласено с чл. 56 от Конституцията във връзка с правото на здравословна околна среда (чл.55), и правото на гражданите и юридическите лица да обжалват административните актове, които ги засягат (чл.120, ал.2). В нито една държава - член на Европейския съюз, такива дела не се разглеждат само от една съдебна инстанция, е друг аргумент.


"Тъкмо някои от обектите с национално значение станаха нарицателни през годините като пример за лошо управление, безотговорно разпиляване на публични средства и дори корупция", пишат неправителствените организации. "Това е известно например за проектите АЕЦ "Белене", "Южен поток" и др." Освен това, с редица решения на Върховния административен съд (ВАС) при разглеждане в две съдебни инстанции бяха отменени административни актове, с които се одобрява ОВОС на проекти, застрашаващи околната среда, здравето и живота на хората.


Според Конституцията в 15-дневен срок от приемането на закона държавният глава следва да го обнародва или да го върне на Народното събрание за ново обсъждане.


Писмото е подписано от програма "Достъп до информация", няколко сдружения, работещи за развитието на туризма и опазването на околната среда, Националната мрежа за децата, Центъра за култура и дебат "Червената къща", дружеството "Архитектурно наследство" към Съюза на архитектите, Българския център за нестопанско право, Форум гражданско участие и други.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK