Няколко партии поискаха от президента да наложи вето на Закона за опазване на околната среда

Няколко партии поискаха от президента да наложи вето на Закона за опазване на околната среда

© Анелия НиколоваНяколко партии поискаха от държавния глава Румен Радев да наложи вето на промените в Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Представители на "Зелените", "Движение Да, България", ДСБ, ДЕОС, БЗНС и още няколко други партии от демократичното пространство внесоха днес в президентството мотивите си. Измененията на закона бяха гласувани през последната седмица преди лятната отпуска на депутатите.


С промените се премахва втората съдебна инстанция по делата за обжалване на одобряване на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на т.нар. обекти от национално значение. Такива са например строителството на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле и инвестиционните намерения за ново строителство над Банско в Национален парк "Пирин".


Пред два дни 27 неправителствени организации също внесоха искане до президента да наложи вето върху измененията. Те обявиха, че промените в закона ще отслабят съдебния контрол върху законосъобразността на мегапроектите в областта на преноса на газ и нефт, автомагистралите, ТЕЦ-овете и ядрената енергетика.
Според представителите на петте партии управляващите силно ограничават съдебния контрол върху собствените си актове, като премахват касационното производство срещу решения на министъра на околната среда и водите за обекти с национално значение. В мотивите си те посочват, че това е "класически пример за приемане на законодателство спрямо ситуацията, което нарушава основополагащи принципи на правото с моментни цели и скрити намерения, които имат за цел да обслужат нечий интерес".


Според съпредседателя на "Зелените" Владислав Панев измененията в Закона за опазване на околната среда не решават абсолютно никакви проблеми. Той добави, че до момента има обжалвани само няколко административни актове по ОВОС за обекти с национално значение и за всички тези обекти е било допускано предварително изпълнение, така че в практиката не е имало забавяне в изпълнение на съответните проекти.


"Ясно е, че управляващите правят тази промяна с оглед желанието им да разпределят огромните средства предназначени за магистрала "Струма" при занижен съдебен контрол, а именно като премахнат касационната проверка", пише в мотивите.


Освен това се давало възможност на Министерския съвет по своя преценка да определя нови обекти от национално значение. По този начин ще може да се премахва касационния съдебен контрол за обекта който кабинетът е преценил, че не иска да подлежи на касационно обжалване.


Представителите на петте партии подчертават, че с премахването на касационния контрол се нарушава драстично общия принцип на двуинстанционен съдебен контрол върху административните актове. Според тях е недопустимо да се отнема възможността да бъде извършена проверка на законосъобразността на постановения първоинстанционен съдебен акт.


Те твърдят още, че с приемането на промените е нарушен Закона за нормативните актове, като не е спазен предвиденият 30-дневен срок за обществено обсъждане. Целта била "депутатите от управляващото мнозинство да бъдат наградени с почивка за "заслужената работа" и да се ограничи общественото недоволство, като закона се приеме през месец август, когато огромна част от гражданите са в отпуск".


В мотивите е обърнато внимание и на това, че има премахване на касационната инстанция за обекти с национално значение, а за по–малките обекти, които имат по–слабо въздействие върху околната среда, се предвижда запазване на касационното производство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK