Съдът реши, че проектът за Пирин няма нужда от екологична оценка

Служебният министър на околната Ирина Костова разгневи различни организации с първата си заповед, което не предвиждаше екооценка. След протестите тя издаде втора с противоположно съдържание.

© Юлия Лазарова

Служебният министър на околната Ирина Костова разгневи различни организации с първата си заповед, което не предвиждаше екооценка. След протестите тя издаде втора с противоположно съдържание.Върховният административен съд е отменил заповедта на бившия служебен министър на околната среда Ирина Костова (в кабинета "Герджиков"), с която възлага да се извърши екологична оценка на проекта за план за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014-2023 г. Това на практика означава, че на този етап новият проект за Пирин няма нужда от екооценка.


Решението на тричленния състав е публикувано с особеното мнение на съдия Тодор Тодоров, който не споделя мнението на колегите си Милка Панчева и Димана Йосифова решението на министъра да бъде отменено.


Новият план за управление на Пирин дава възможности за сеч на 60% върху територията на националния парк (при сега разрешени 0%) и на строежи върху 12.5 пъти повече площ от разрешеното в момента. Тези твърдения бяха отхвърлени от Министерството на околната среда и водите в началото на юли. Срещу плана се подписаха над 100 хил. души от целия свят, като документът беше предаден на министър-председателя Бойко Борисов от Международната природозащитна организация WWF.
На 6 март Ирина Костова издаде заповед, с която отмени предишната си заповед от 1 март след като получи негативен обществен отзвук. По-ранната заповед гласеше, че не се допуска екологична оценка на плана. На 8 март пък Костова издава друг акт, с който възлага изготвянето на оценката. На 13 март министърът издаде нова заповед, която допълва тази от 6 март.. И двете заповеди бяха обжалвани от кмета на Банско Георги Икономов, като делото започна на 30 май. Според жалбата разпоредбите издадени от Костова са с "липса на мотиви, на правни основания и каквито и да било фактически обстоятелства".


В решението си ВАС сега е потвърдил мотивите на Икономов. От него се разбира, че и двете заповеди на министъра не са мотивирани и обосновани, но се отменя само втората заповед от 6 март.


Докладчик по делото е съдия Димана Йосифова, която през февруари беше командирована във ВАС от председателя на съда Георги Колев. Преди това Йосифова бе съдебен инспектор, а след това съдия в Софийския градски съд. С командироването си във ВАС бе заобиколена конкурсната процедура, по която се избират съдиите, а самата Йосифова "прескочи" две нива в съдебната система.


Заповедта от 8 март, с която министърът възлага екологична оценка, също е обжалвана във ВАС от няколко кметове и организации. Докладчик по това дело също е Димана Йосифова, а в съдебния състав отново е Тодор Тодоров, който изрази особено мнение по решението на тричленния състав. Това дело е било спряно и предстои да бъде възобновено.


Решението подлежи на обжалване пред пред петчленен състав на Върховния административен съд.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK