По три тона пластмаса на ден попадат в Черно море

По три тона пластмаса на ден попадат в Черно море


По три тона пластмаса дневно влизат във водите на Черно море, а за световния океан цифрата е 15 тона ежеминутно. Ако замърсяването продължава със същите темпове, до 2050 г. количеството ще надвиши общото тегло на морските обитатели.


Това съобщиха на пресконференция днес от "Грийнпийс", чийто кораб Rainbow Warrier акостира в пристанището в Бургас и е отворен за посещения. Мисията на турнето на Rainbow Warrior, който ще посети и Варна на 11, 12 и 13 август, е да разкаже за мащабите на пластмасовото замърсяване и да популяризира мерки за борбата с него.


От 1960 г. до днес в околната среда са попаднали 12 млрд. тона пластмасови отпадъци, а една трета от тях са се озовали в морето. Освен че причиняват смъртта на птици и морски бозайници, повечето от тях попадат и в морската храна под формата на микропластмаса.
Фотогалерия: Корабът "Rainbow Warrier" във Варна >


Разделното събиране и рециклирането не са достатъчни за справянето с проблема. От "Гринпийс" препоръчват осем стъпки, чрез които всеки би могъл да ограничи употребата си на пластмаса, а на сайта им има и "пластмасов калкулатор", с който всеки може да пресметне своя отпечатък.


Освен това от организацията цитираха данни на НСИ, че въпреки налагането на такса преди няколко години, употребата на найлонови торбички се е увеличила (екоминистерството твърди обратното). Затова те поискаха правителството да следи по-стриктно прилагането й. Други две политики, за които те настояват, са премахването на пластмасовите съдове за еднократна употреба от детските градини и облагането на пластмасовите бутилки с депозит както в северните страни.


Rainbow Warrior, специалният съд на "Грийнпийс" за изследване и почистване на морето, е в Бургас и през утрешния ден, а на борда му ще има филмови прожекции и ден на отворените врати. Програмата ще се повтори и следващия уикенд във Варна.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK