Забраните в "Калиакра" се отнасят за много малка част от територията, увери екоминистърът

Нено Димов

© Цветелина Белутова, Капитал

Нено ДимовЗаповедта за забрана на бъдещото строителство и др. дейности в защитената зона "Калиакра" се отнаса само до много малка част от територията - понто-сарматски степи, каза пред Би Ти Ви министърът на околната среда и водите Нено Димов.


В края на миналата седмица жители на региона протестираха срещу заповедта на министъра от юли, като изразиха опасения, че с нея се забранява земеделската дейност в региона. Днес министърът обясни, че забраната за разораване се отнася единствено до степите, по-голямата част от които са държавни.


"Има една част, която е частна, и това са 7600 дка, те трябва да бъдат нанесени върху кадастъра", обясни днес Димов. Той изтъкна, че тази земя така или иначе е неплодородна, а за останалата част от Добруджа няма никакво ограничение за земеделие. На Калиакра се намират последните понто-сарматски степи, оцелели в Европа и те попадат в защитената мрежа "Натура 2000". Повече за степите и за инвестиционните намерения в района четете тук.
Димов припомни, че казусът с "Калиакра" е от повече от 10 години и че срещу България има осъдително решение. Ако страната не въведе забраните, я грози еднократна глоба в размер на няколко милиона евро, плюс ежедневни глоби от порядъка на 20 хил. евро.


Според него протестите на хората се дължат от една страна на неразбиране на заповедта, а от друга – че са против плана за управление. "Този скандал избухна поради очевидното неразбиране, че тази заповед обхваща една много малка зона", каза той и посочи, че във вторник предстоят обществени обсъждания. Той коментира думите на премиера Бойко Борисов, който вчера обеща да се намери едно "българско решение", което да не ощети никого. "Доброто българско решение ще рече, че ако различните интереси бъдат балансирани, аз ще мога да убедя ЕК, че това е добро".


Същевременно, пред "Нова телевизия" вицепремиерът Валери Симеонов също посочи, че забраната за строителство и разораване се отнася до една тясна ивица край морския бряг. Що се отнася до опасенията, че и риболовът ще бъде забранен, той посочи, че има "участък от акваторията, в който е забранено "траленето", но не и риболовът. "Не мога да упрекна министъра на околната среда и водите за издаването на тази заповед, защото всеки ден забавяне носи загуби от 20 000 евро на държавата", каза Симеонов и добави, че реакцията на хората от района е била породена от недобра информираност.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Ми казвайте ги тия работи навреме, господин министре. Пълен провал в комуникацията по този казус. Компютри, компоти, залети с компот компютри, пълно мазало се сътвори.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тройната Аамбуба много яко ошлеви държавата га беше на власт мно-го!! Дълго ще си патим

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Неутрално

  А Бойко какво казва :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Серж колко ли перки е отпуснал на крадлив Дедо?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на wix09528776
  wix09528776
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Смешно е как се говори за забрани и защитени зони, а в същото време там е пълно с вятърни перки, които приличат на всичко друго, но не и на природа. Колко птици само убиват, и то в зона по НАТУРА ...

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Досега там винаги се е копало и сяло и не пречеше на птиците. Виж перките и голф игрищата са друго нещо.

 7. 7 Профил на kam27
  kam27
  Рейтинг: 817 Весело

  Всичкото туй гирлутия се отнася за някоѝ нищо и никъкво голфче ,соларно или ветрогенераторно паркче и за тралче че да си живуркаме на гърба на другите

 8. 8 Профил на DEV
  DEV
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Пак някой направи буря в чаша вода... От какво ли отклониха вниманието?
  Пак еколозите били виновни, лелите в министерствата... А тия с властта и парите, лук не са виждали през живота, какво остана да са го мирисали

 9. 9 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Серж колко ли перки е отпуснал на крадлив Дедо?
  —цитат от коментар 4 на oporna_to4ka


  Ето,това вече е опорна точка,та мъца.

 10. 10 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Тъй като е модерно да се цитират коментари от Фейсбук, ето и няколко твърде интересни подробности от г-н Стефан Аврамов:

  "Минаха няколко дни на обществените сблъсъци, последвали дезинформацията на МОСВ, че в крайморска Добруджа се забранява земеделието, а министър Нено Димов досега тъй и не показа картата на понто-сарматските степи върху които временно забрани земеделието заради съдебното дело на ЕК срещу България.

  Много се чудих защо МОСВ не показва картата, която щеше много бързо да успокои напрежението?

  Между другото бях сериозно учуден още с публикуването на заповедта - от нейния формат. Вместо да бъдат описани кадастралните номера, в които има понтосарматски степи, МОСВ бе избрало подхода да ги очертае с координатен регистър. Нямаше никъде приложена карта в някакъв видим формат. В Държавен вестник текста на описанието на точките бе форматирано като рисунка, а не като текст. Последното правеше доста трудно конвертирането им към текст за конвертиране на ГИС и визуализиране защото обикновено при конвертиране на картинка в текст винаги софтуера разбира някоя цифра погрешно, а това ще се отрази на точните граници на защитената зона!

  Същевременно никъде на уеб сайта на МОСВ не можахме да намерим картинка зоната на ограничения като нормален файл от който да разберем къде е тя!

  Слава богу един приятел, професионален ГИС експерт, конвертира картинката с координатите в таблица, а оттам и в шейп файл за ГИС и успя да визуализира точките на границата!

  Днес, на фона на публичните конфликти се замислих! Ок, споразумяваме се с ЕК да прекрати делото, а ние да опазвим понто-сарматските степи. Издаваме забрана за земеделието в тях. Публикуваме забраната като не слагаме ясна карта. И публикуваме прес, от който се разбира, че се забранява земеделието в Добруджа?! Нещо логиката се къса!

  Мразя конспиративните теории, но може ли някой да ми даде нормално обяснение защо зоната с ограничения е направена по начин, че само професионален ГИС експерт със софтуер за доста пари да може да я визуализира и разбере къде е?

  Как МОСВ ще приложи наложените от него ограничения, като собствените му служители в РИОСВ Варна нямат такъв софтуер и не биха могли да я видят?

  Как собствениците на понто-сарматски степи ще разберат, че тяхната собственост влиза в координатния регистър на заповедта на Министъра за да спазват наложените ограничения? Колко от тях разполагат с такъв ГИС експерт и с ГИС на кадастъра на региона?

  Защо на сайта на МОСВ тази карта не е качена в някакъв общодостъпен формат?

  Защо МОСВ реагира крайно неадекватно в ПР кампанията си и вместо да заяви, че протестите се дължат на техен грешен прес и че няма никакви забрани върху земеделието и риболова в Добруджа, стартира кампания срещу НПО, че са създали огромна мрежа Натура 2000 и това създава проблемите?

  И дали преса на МОСВ, че се забранява земеделието в крайморска Добруджа се дължи на незнание на служителите къде какво забраняват или на нещо друго?

  Защото крайният ефект на всичко това е радикално обществено недоволство срещу Натура 2000, която забранява всичко и навсякъде!"

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#4] от "oporna_to4ka":

  Стига си тролил! Дай името на една фирма за ветрогенератори, която има нещо общо с кобурга?! Май е само тази между ушите на вожда ти!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  "каза Симеонов и добави, че реакцията на хората от района е била породена заради недобра информираност."
  Е,той Бойко като почне да информира хората,така се получава.

 13. 13 Профил на ilegal
  ilegal
  Рейтинг: 349 Неутрално

  "Не мога да упрекна министъра на околната среда и водите за издаването на тази заповед, защото всеки ден забавяне носи загуби от 20 000 евро на държавата" ????

  Това показва причината за осъдителните присъди. Забраняват не защото трябва да се спазва закона и защото трябва да се съхрани уникална природа, а защото трябва иначе да се плаща????

 14. 14 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#10] от "baba_zozolana":

  Не съдете строго министъра и чиновниците в МОСВ. Те толкова могат, защото са избирани по един и същи признак - наш човек. Некъдърността е като въшката - рано или късно излиза на челото и нещата лъсват. А специално Нено Димов е живо въплъщение на приказката - ако много, ама наистина много искаш да постигнеш нещо ще го постигнеш. Решил човекът, че титлата "министър" много му харесва и накрая успя.

 15. 15 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#3] от "penetrating":
  Пълно щастие - и вълкът сит и агнето цяло и туй в онуй и душата в рая и.т.н

 16. 16 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#9] от "Вячеслав Атанасов":

  Той крадлив Дедо май беше на опашката с 3. Пеевски е преди него с 5 перки

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  Тия дни, май ще се вдигне шум около Болата...! Депутата със суджуците, май се оказал собственик на тази апетитна хапка. Естествено, всичко е направено със заменки... Ама, те в ГЕРБ не знаят...! И са много честни! Даже подозирам, че Тройната коалиция и Костов са виновни...! :)

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Този идиотизъм го забъркаха зелените партньори на дай България и тепърва ще става страшно. Около 33% от територията на страната е обявена за защитена. Погледнах как еа успели да засе...т, картата на България. Оказва се, че и земте в района на Долни Богров, Казичене и Равно поле са Натура! Скоро ще има мор сред НПОшки и БАНаджии, когато някой се опита да вземе земята на шопите ми се струва!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Манипулациите и кьорфишеците са любимите методи за работа на срасналата се с държавата мафия. Перките в Салиакра са на ТИМ и Бориславова. По-на север е "американският" парк на другарката Евдокимова. Работил съм в района за ИБЕИ на БАН. Търсехме в продължение на 3 месеца пролети 3 месеца есен трупове на прелетни птици. За 6те месеца открихме няколко трупа. Най-голямата птица бе един млад Белоглав лешояд който се наби в перката пред очите ни. От тогава има непрекъснато наблюдение на парка с радар и няколко сътрудника.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 20. 20 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Що ги оставихте да се избиват хората тогава?!

 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  понто-сарматски степи
  ______________
  Е къде са тези степи като територията е перка до перка от 5-10 години!
  Специални похвали за ПУП-а от главния архитект на Добрич(неподкупния)!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Аха - сети се - след като природозащитниците го разобличиха с картинки които и най-големия идиот може да разбере!

 23. 23 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Сетихте се най-накрая все пак да кажете на хората за какво точно става въпрос. Било въпрос на недобра информираност. Недобра информираност породена от вас.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 24. 24 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Щом Радан не е взел отношение по въпроса, значи ГЕРБ са непричьом. Иначе щеше да изпълзи от палатката и да ни нАвре на ....на кучето в аспуха щеше да ги нАвре досега

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 25. 25 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#18] от "tribiri":

  Добре е да не вярвате сляпо на никой. Включително и на неграмотния и свръхнагъл министър СРЕШУ околната среда и водите - Нено Димов. Със зъби нокти се борят да не пипат заменките на Станишев-Доган, както и да целуват зад*иците на господарите си. Ако имот е в Натура 2000 изобщо не значи, че в него не може нищо да се пипа (с много малки изключения).
  А наглия и неграмотен министър трябва да се извини на колене на природозащитниците. Първо за това, че излъга и се опита да ги натопи, второ за това, че сега изказва тезата им от свое име - т.е. краде. И да подаде оставка. Това е минимум.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 26. 26 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Разбирайте се предварително за кои и за какво става въпрос предварително с Премиера - не ги ли уточнявате тези неща на министерски съвет.

 27. 27 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 829 Любопитно

  До коментар [#24] от "oporna_to4ka":

  тъпа и смрадлива кафява то4ке ,кой беше гавазина на "крадлив дедо" ,и колко години вече той е на власт ?

 28. 28 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  До коментар [#24] от "oporna_to4ka":


  " Щом Радан не е взел отношение по въпроса ... "


  Какъв Радан, бе ?
  Давай направо Костов и да приключваме ! Костов ограби КТБ, Костов си напълни гушата от " Бургас-Александрупулис ", от " АЕЦ - Белене ", " Южен поток ", а вече и от перките ...
  Къде се проблемите описани в статията, къде е Радан ???
  Къде е на магарето размножителния орган, къде е на бълхата ???

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 29. 29 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#10] от "baba_zozolana":

  е то това е целта.
  както и с банско , както и със супер боровец.
  активно мероприятие по дезинформация
  на обществото, но този път от държавата.
  което показва ясно, че това не е държава
  в този случай, а частна фирма на лобисти
  в полза на гергов и сие.

 30. 30 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Което за 101-ви път показва, че цялата дандания е да може КАПО ДИ ТУТИ КАПИ да се намеси за да "реши проблема", за който естествено са виновни Орешарски, Станишев, тройната коалиция, и т.н. и т.н.
  Само той е целия в бяло, макар че отдавна смърди ли смърди на . . .

 31. 31 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Недоумявам защо се допусна този скандал? Не е в интерес на Герб и донякъде подхрани образа на Боко Справедливий , но дори незаинтересованите разбраха за голф игрищата, перките , законно построеното на незаконен терен....
  Освен да се посочат НПО-та и зелени като врагове на бизнес, народ, Валерката , Герб ... с по-далечна цел оправдаване на строителствата на Юлен , например. И поредното антиевропейско говорене .
  Слаба информираност , неясно посочени терени, говорене за забрана за риболов....дали не е мъгла или наистина е поради некъдърност?
  Е, резултата е, че дори аз разбрах как Боко е откривал голф игрищата на Кр Гергов , на бащата на Валентин Златев, за заменките ...
  Интересно какво мисли коалиционният партньор Сидеров сега за случая , след като още в 2012г. са коментирали така :
  " Договорите за тях са подписани ударно за 5 дни – от 22 до 26 януари 2009 г. от бившия шеф на агенцията по горите Стефан Юруков. Средната оценка е 8,09 лв. на кв. м.
  За съжаление премиерът Бойко Борисов не събра политическата смелост да каже, че чрез скандалните заменки са се облажили влиятелни олигарси или политически съюзници. Не е чудно, че ГЕРБ не пожела да бъде приет законопроектът на АТАКА за обявяване на заменките за нищожни и развалянето им. Именно с подкрепата на ГЕРБ Красимир Гергов успя да събори забраната собственици на рекламни агенции официално да притежават телевизии. Именно рекламният магнат е един от „най-облажилите се“ от заменките. 138,5 дка край Каварна получава в последния момент преди мораториума братът на рекламния бос Красимир Гергов – Тодор, чрез фирма „Про консулт 2004″. Горите край морето са оценени за 7,87 лв./кв. м."

 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2906 Весело

  Ми казвайте ги тия работи навреме, господин министре...
  —цитат от коментар 1 на dogwoman


  Е да ама тогава нямаше да има протести, който шумно да се публикуват из медиите, нямаше да има толкова емоции, за които да се покрият основните нарушители, а именно строителите на ветрогенератори и голф игрища на места забранени от "Натура 2000"!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Неутрално

  До коментар [#15] от "telqk":

  Нещо такова :)
  Тук във форума всички биха нарекли изказванията на Борисов по темата "тролене" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Неутрално

  До коментар [#10] от "baba_zozolana":


  Всъщност за тази "операция", която описва Г-н Аврамов не е необходимо да си купуваш софтуер :) Има много хубав, който е с отворен код и върши чудесна работа, това, което липсва на МОСВ (а и не само на тях) са кадърни хора :)
  Данните са също налични, всички от тях са на сайта на МОСВ. Само трябва да може да събереш 2+2 :) , Верно в ГИС продукта :)
  Иначе засегнат е само един частен имот :), но както казах по-горе Борисов създава отново проблем там, където го е създал преди години той или някой друг. Това навсякъде другаде щяха да го нарекат политически коректно "управленска немощ", а ако трябва да бъде директно "некадърност"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#34] от "penetrating":

  Хабер нямам какво е ГИС продукт, но като има карта, съвсем прилично се ориентирам:
  https://goo.gl/xP9YUT

  Остава си въпросът: защо картата не беше показана още в самото начало, за да си спестим поредното "чудо за 3 дни" и "на всеки 3 дни чудо".

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Неутрално

  До коментар [#35] от "baba_zozolana":

  Как защо :)
  Заради:
  1. Некадърност
  2. Желание да покаже мускули пред ЕК (спихнаха се днес)
  3. Желание да спечели малко "засегнати" граждани на своя страна (понеже те не са засегнати, може да им се представи резултата като победа, а всъщност нищо не е променено)
  4. Просто една безопасна тема за разговор, различна от съдебна реформа, КТБ и други "лоши" теми за Борисов
  ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#36] от "penetrating":

  А ако се съобразим с бръснача на Окам, липса на всякаква мисъл? Преди много години ми разправяха за потреса, наречен беге бизнесмени, осъществяващи контакти с немци. Немците пристигат с наръч документи - номерирани, прошнуровани, систематизирани, папка 1, папка 2, предложение 1, предложение 2. Нашите хора се появяват като на пикник и дори не са си направили труда да си изяснят какво точно искат - ръцете в джобовете и пей сърДце! Междукултурният шок бил голям.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Неутрално

  До коментар [#37] от "baba_zozolana":

  Това ненапразно е описано в точка 1 :) - тя е най-вероятната (бръсначът на Окам дава тази хипотеза)
  Ако трябва да ги оценявам високо интелектуално, тогава 3 и 4 :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Сетихте се най-накрая все пак да кажете на хората за какво точно става въпрос. Било въпрос на недобра информираност. Недобра информираност породена от вас.
  —цитат от коментар 23 на bee


  https://www.youtube.com/watch?v=OZKbF66fO-M

  Пазете се от доносника vesolr
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK