Забраните в "Калиакра" се отнасят за много малка част от територията, увери екоминистърът

Нено Димов

© Цветелина Белутова, Капитал

Нено ДимовЗаповедта за забрана на бъдещото строителство и др. дейности в защитената зона "Калиакра" се отнаса само до много малка част от територията - понто-сарматски степи, каза пред Би Ти Ви министърът на околната среда и водите Нено Димов.


В края на миналата седмица жители на региона протестираха срещу заповедта на министъра от юли, като изразиха опасения, че с нея се забранява земеделската дейност в региона. Днес министърът обясни, че забраната за разораване се отнася единствено до степите, по-голямата част от които са държавни.


"Има една част, която е частна, и това са 7600 дка, те трябва да бъдат нанесени върху кадастъра", обясни днес Димов. Той изтъкна, че тази земя така или иначе е неплодородна, а за останалата част от Добруджа няма никакво ограничение за земеделие. На Калиакра се намират последните понто-сарматски степи, оцелели в Европа и те попадат в защитената мрежа "Натура 2000". Повече за степите и за инвестиционните намерения в района четете тук.
Димов припомни, че казусът с "Калиакра" е от повече от 10 години и че срещу България има осъдително решение. Ако страната не въведе забраните, я грози еднократна глоба в размер на няколко милиона евро, плюс ежедневни глоби от порядъка на 20 хил. евро.


Според него протестите на хората се дължат от една страна на неразбиране на заповедта, а от друга – че са против плана за управление. "Този скандал избухна поради очевидното неразбиране, че тази заповед обхваща една много малка зона", каза той и посочи, че във вторник предстоят обществени обсъждания. Той коментира думите на премиера Бойко Борисов, който вчера обеща да се намери едно "българско решение", което да не ощети никого. "Доброто българско решение ще рече, че ако различните интереси бъдат балансирани, аз ще мога да убедя ЕК, че това е добро".


Същевременно, пред "Нова телевизия" вицепремиерът Валери Симеонов също посочи, че забраната за строителство и разораване се отнася до една тясна ивица край морския бряг. Що се отнася до опасенията, че и риболовът ще бъде забранен, той посочи, че има "участък от акваторията, в който е забранено "траленето", но не и риболовът. "Не мога да упрекна министъра на околната среда и водите за издаването на тази заповед, защото всеки ден забавяне носи загуби от 20 000 евро на държавата", каза Симеонов и добави, че реакцията на хората от района е била породена от недобра информираност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK