Работодатели виждат зелен рекет в исканията за вето върху Закона за околната среда

В ръцете на президента Румен Радев е преценката дали новите текстове ограничават обжалването на екооценки на проекти или - не, както твърдят работодателите.

© Юлия Лазарова

В ръцете на президента Румен Радев е преценката дали новите текстове ограничават обжалването на екооценки на проекти или - не, както твърдят работодателите.Избори 2022

Приетите в края на юли промени в Закона за опазване на околната среда не налагат ограничения пред обжалването на инвестиционни проекти, а вето върху проекта искат няколко "псевдоприродозащитни организации", които години наред препятстват инвестиционния процес и растежа на икономиката ни, превръщайки т.нар. екологичен рекет в своя основна дейност.


Това пише в становище (целият му текст е в прикачения файл - бел. ред.) на четирите основни работодателски организации (Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България), изпратено до медиите и адресирано до президента Румен Радев. Документът защитава приетите промени и апелира да не им бъде налагано вето.


С промените в закона се премахва втората съдебна инстанция по делата за обжалване на одобряване на оценка за въздействието върху околната среда на т.нар. обекти от национално значение. Такива са например строителството на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле и инвестиционните намерения за ново строителство над Банско в Национален парк "Пирин". Няколко партии и 27 неправителствени организации поискаха държавният глава да наложи вето върху промените.


"Категорично заставаме зад основната цел на въведените промени, а именно облекчаване на процедурите по обжалване във връзка с осъществяването на инвестиционни проекти от най-значим обществен интерес, а именно обектите от национално значение и стратегическа важност", пише в позицията на работодателите.


Те посочват, че промените в закона по никакъв начин не ограничават правото на граждани и юридически лица да обжалват проекти. Дори посочват, че действащите закони позволяват жалбите да се разглеждат два пъти от един и същ съд - ВАС, на различни инстанции. Това според организациите води до загуба на време и не е в обществения интерес.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK