Екокоалицията иска да се спрат проекти, довели до осъждане на България за "Калиакра"

Екокоалицията иска да се спрат проекти, довели до осъждане на България за "Калиакра"

© Юлия ЛазароваТрябва да бъдат премахнати инвестиционните проекти, довели до осъждане на България за Калиакра, а фирмите, получили държавна помощ под формата на субсидирани цени, да я възстановят. Това е едно от 18-те конкретните искания на екокоалиция "За да остане природа в България", представени на срещата при премиера Бойко Борисов по казуса.


Сред тях са още придържане към европейските политики за опазване на околната среда и към седемте досегашни решения на Министерския съвет за мрежата "Натура 2000".


Еколозите настояват също Министерството на околната среда и водите да се извини на учените от Българската академия на науките, които са били "оклеветени и нападани заради грешки в комуникацията, излязла от самото министерство".
Виновните за създалата се ситуация в Калиакра да понесат отговорността, настояват от коалицията в своя позиция, разпространена след срещата по проблема с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.


"Категорично се противопоставяме на опита нарушителите, заради които България е осъдена от Съда на Европейския съюз, да бъдат прикрити, като проблемите се прехвърлят от здравата глава на болната", пише в становището на еколозите.


Според тях, за да се защитят няколко проекта, изготвени в нарушение на законодателството, се прави опит да се настрои обществеността срещу учените от БАН, срещу европейската екологична мрежа "Натура 2000" и правилата на ЕС.


Природозащитниците подчертават, че опазването на природата не пречи на икономическото развитие на крайморска Добруджа. "Просперитетът на района се обуславя именно от уникалните му природни дадености."


Държавата трябва да потърси правата си и да поиска обезщетения от експерти и служители, които не са изпълнили задълженията си и са изготвили и одобрили доклади за оценка на въздействието върху околната среда, заради които България е осъдена от Съда на Европейския съюз, смятат още еколозите.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3591 Неутрално

  Единственото,което искат тези,непрекъснато сменящи си абревиатурите еколози е Зелено,ама не тревица....

 2. 2 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1671 Любопитно

  на някой ще му "отрежат перките" ама да видим кой ще е

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6527 Неутрално

  До коментар [#2] от "1001":

  Няма да е Кметъла !

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Общественият съвет към МОСВ ( все такива екокоалиции и Тома Белевци като тези) одобри ОВОС на Южен поток, който засяга по аналогичен начин защитена зона. Затова, въпреки добрите им намерения, малко не им вярвам. Биха могли да се докажат като пуснат жалби до съд и прокуратура, след като считат, че има закононарушения. И упорито и принципно да следват съдебните процедури. Тогава ще имат и моята подкрепа. Засега подобни призиви изглеждат като отчаяни вопли за включване в структури на управлението или финансирания.

 5. 5 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Всъщност решението на Европейския съд е да се запазят 6-те ветрогенераторни инсталации, като се приложат специални мерки за защита на птиците - системи за ранно предупреждение, а където засега няма такива системи - спиране на инсталациите през прелетния период на птиците, докато бъдат инсталирани системи за ранно предупреждение.

  Преференциалните цени за електроенергия от възобновяеми източници са в изпълнение на европейското изискване за някакъв вид насърчения на тази енергия. Причината за това изискване е, че енергията от ВЕИ е по-екологосъобразно в сравнение с използването на фосилни горива (въглища, нефт или природен газ). При това се използва местен ресурс, с което се намалява вносът, а също така се създават и работни места у нас.

  Разбира се, освен на Калиакра у нас има и други подходящи места за ветрогенераторни инсталации - например по билото на Стара планина. Но там инвестиционните разходи ще са по-големи, заради електропреносната мрежа.

 6. 6 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Единственото,което искат тези,непрекъснато сменящи си абревиатурите еколози е Зелено,ама не тревица....
  —цитат от коментар 1 на yanne


  Четейки такива коментари, разбирам, че медийната кампания на хора като Пеевски, Цеко и подобни работи перфектно. Чели-недочели и най-вече не разбрали, че реалните организации некога не са си сменяли името. Това правят именно тези на Цеко, Шиши и т.н., които и днес намират широко отразяване по медиите на втория. Ако познавахте въпросните реални организации, щяхте и да знаете, че наистина се борят за каузите си. В момента е все едно да ви обяснявам както на баба си, която чете само Телеграф, Труд и производни. Тя разправя, че са мафиоти, аз ѝ казвам, че живеят на квартира до нас за около 350 лв на месец, ама тя отговаря, че не е възможно, защото във вестника пишело, че били усвоили милиони, дали не са и милиарди вече. Въобще няма как да излезеш на глава, щото във вестника го ишело. Нищо, че там пише и че утре щяло със сигурност да има земетресение от над 5 по Рихтер и т.н.

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Да се спрат "проектите" защото "проектите" не са си платили! Екорекетьори и екомошеници, на война с тези дето не плащат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Зелените да си сменят ПР-стратегията. Работи против тях. Тоя комсомолски революционен плам и крайни искания работи против тях самите.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Не виждам нищо лошо ако бизнеса на Кънчо и Ко малко пострада - няма да умрат от глад и мисля, че доста са се нагушили за наша сметка.
  Ако стане това което еколозите искат, все ми се струва че ще има намек за някаква справедливост.

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Всъщност решението на Европейския съд е да се запазят 6-те ветрогенераторни инсталации, като се приложат специални мерки за защита на птиците - системи за ранно предупреждение, а където засега няма такива системи - спиране на инсталациите през прелетния период на птиците, докато бъдат инсталирани системи за ранно предупреждение. ...
  —цитат от коментар 5 на ijj


  До коментар [#5] от "ijj":

  Това е само в случай, че обектите, предмет на присъдата, се запазят. Алтернативата е премахването им! Тогава няма причини за забрани в земеделието.
  Вижте края на материала - http://www5.moew.government.bg/?p=58314

 11. 11 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  "Според тях, за да се защитят няколко проекта, изготвени в нарушение на законодателството, се прави опит да се настрои обществеността срещу учените от БАН, срещу европейската екологична мрежа "Натура 2000" и правилата на ЕС.Н
  Няма ли най-сетне някой да си получи заслуженото затова, че в името на сосбствената си печалба е сложил на карта интересите на държавата. Държавата това сме ние и трябва да настояваме виновниците за тези беззакония да излязат на светло и да си понесат последствията. Да видим сега Борисов дали държи за тези маймуни, или за държавните интереси.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5611 Гневно

  хайде демонтаж и ЧАО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#10] от "plebs":

  Според тази новина в БТА ще има някакво компенсиране на собствениците на земеделски земи, попадащи в защитената зона:

  http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1630832

  Само по себе си премахването на ветрогенераторите няма как да доведе до разрешаване на всички земеделски дейности, включително например на оран. Възможно е някои земеделски дейности да са съвместими със защитата на понто-сарматските степи, ама това могат да кажат специалистите по въпроса.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1350 Весело

  Ако оставим всичките 111 000 кв.км на растенията,птиците и животните,ще решим най-после въпроса с корупцията.При чучулигите корупция няма.

 18. 18 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 826 Неутрално

  "Държавата трябва да потърси правата си и да поиска обезщетения от експерти и служители, които не са изпълнили задълженията си и са изготвили и одобрили доклади за оценка на въздействието върху околната среда, заради които България е осъдена от Съда на Европейския съюз, смятат още еколозите."

  Отдавна е време всички заради, които България е осъдена да лежат в затвора и да плащат до гроб. Идея как да стане?! Кой ще гласува такъв закон в Парламента?

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2":Яж Бахур комуне!
  —цитат от коментар 15 на Моа Преател Тайпи


  Ти от коалиция "Да не остане човек в България" на Тома Белев ли си бе безродник?! Само далавери и простотии от вас може да излезе! Тия с перките поне са направили нещо, а вие само рушите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 499 Неутрално

  [quote#6:"laveol"][/quote]

  а вярно ли е, че тези зИлени искат 20 млн годишно да гледат как расте тревата там, според вицепремиера симеонов таз сутрин по една от тв-зиите ? и защо зИлените (дето все безкористни, бедни, идеалисти и тн) все пищят там, където има пари - ветрогенератори, юлен в пирин и тн. що не пищят като има незаконни сметища при с. горно надолнище и като паркират софиянци по градинките - щото няма да видят зИлени гущери от тез неблагодарни дейности...

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10407 Неутрално

  Ко лзите са прави и ние ще бъдем принудени да платим два пъти далаверата на близките до властта "инвеститори", но е добре да си погледнат написаното, защото "искат" това, което прави и Борисов :) Пример:
  "... като проблемите се прехвърлят от здравата глава на болната..." :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  цялата държавна машина се е подготвила да защити незаконно построените обекти, вместо да ги разруши и да въздаде справедливост.

  също както в Банско, Слънчев бряг (и въобще бреговата ивица на Кафяво море), както и навсякъде другаде, където се преплитат икономически, политически и мафиотски интереси.

  смрад.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK