Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Учените, работили по плана за "Калиакра", настояват за извинение

Учените, работили по плана за "Калиакра", настояват за извинение

© Надежда Чипева, КапиталУчените, работили по интегрирания план за управление на защитените зони в Калиакра, настояват за публично извинение за "напълно неоснователни обиди и клевети", отправени към тях в скандала, който се разрасна последните десет дни. Това тяхно искане е част от официалното становище на БАН по случая след бурни протести на граждани и представители на туристическия бранш в региона в деня на общественото обсъждане на плана, където учени и експерти са били нападани вербално и физически. В последствие представители на общините Шабла, Каварна и Балчик, както и протестиращи отправиха обвинения срещу експертите, предложили границите на защитените територии и плана за управлението им, че застрашават поминъка на населението в местността.


Становището на БАН е публикувано на сайта на Българска академия на науките.


В позицията си те подчертават, че учените от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания – БАН, работили по плана за защитените зони в Калиакра, са изпълнили коректно и продължават да изпълняват ангажиментите си, регламентирани в договора.
През юли Нено Димов издаде забрана за извършване на редица дейности в част от защитена територия "Комплекс Калиакра", където има понто-сарматски степи като част от изпълнение на съдебно решение на ЕС заради нарушения на европейското законодателство. Това породи протести на земеделци, рибари и представители на туристическия бранш от крайморска Добруджа заради опасенията им, че рестрикции в териториите от "Натура 2000" ще засегне поминъка им. Няколко дни след протеста Димов обясни, че забраната важи за много малка площ, която е предимно държавна площ и не забранява земеделие в Добружда.

Решението на Европейския съд задължават България да възстанови унищожени степи и коридори за миграция на птици. Решението на съда беше причината за издаването на забранителната заповед. От Еврокомисията са ни дали срок до края на септември да е приет въпросния оспорван план за управление и в него да са разписани мерките за предотвратяване на увреждане на защитените територии.


От БАН се обявяват против опитите да се дискредитират институцията и компетентността на българските учени, които са си свършили работата коректно.


"Нека да не бъде прехвърляна на учените отговорността, която трябва да се носи от държавните и общинските власти. Те са тези, които взимат решенията", пише в позицията им, в която подробно е обяснено в какво се е състояла работата на експертите по проекта, с кой е сключен договор, откъде е финансиран и какво се е случило на общественото обсъждане с местните граждани в региона.


Проектът за интегриран план


Две години и половина Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания на Българската академия на науките (ИБЕИ) изпълнява проект за разработване на интегриран план за управление на защитена зона "Комплекс Калиакра" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и защитени зони "Калиакра" и "Белите скали" за опазване на дивите птици, които са част от Европейската екологична мрежа "Натура 2000".


Проектът се финансира от Предприятие по управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) по договор, заданието е утвърдено от Министерството на околната среда и водите.


В екипа участват учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания - БАН, Националния природонаучен музей – БАН, Софийския университет, Лесотехническия университет и експерти по социоикономически анализ. Всички дейности отговарят на утвърдено от Министерството на околната среда и водите задание и изискванията на съответните нормативни документи, посочват в позицията си от БАН.


Вместо обсъждане вандализъм


От БАН обясняват, че са предоставили изготвения проект за интегриран план преди месец за разглеждане. Планът е бил изпратен на твърди копия в общини Каварна, Шабла и Балчик, както и в РИОСВ - Варна, както и в електронен вид на интернет сайта на ИБЕИ - БАН). Институтът е поканил за участие заинтересовани институции и лица.


На 4 август в Каварна екипът на проекта очаква и се е подготвил за конструктивно обсъждане. "Вместо уточняващи въпроси, излагане на становища, предложения за корекции и допълнения експертите бяха посрещнати от агресивно настроени хора и станаха обект на вандалски прояви, които изложиха на риск сигурността и живота им", разказват в позицията си учените.


В призивите на протестиращите са били смесени две теми – обсъждането на интегрирания план и "неочаквано появилата се по същото време заповед на министъра на околната среда и водите" за ограничаване на дейности на терени с понто-сарматски степи в защитена зона "Комплекс Калиакра". Последната всъщност предизвика напрежението и объркването на представителите на местни общности, посочват от БАН.


"Българските учени винаги са оказвали и ще оказват научна подкрепа на държавата в решаването на въпроси от тяхната компетенция. Очакваме обаче държавата да застане зад научната общност, да я защити от напълно необосновани клевети и дискредитиране. Всички проблеми и дискусионни въпроси могат и трябва да се решават интелигентно в дух на добронамереност", заявяват от Българската академия на науките.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 972 Неутрално

  От болната глава на здравата, какво са ви виновни учените като казусът е свързан с това, че има решение на съда в Страсбург че строените ветрогенератори и голф са незаконни. И вместо д ги премахната бандата в Министерски съвет решава да забрани вековни дейности като земеделие без каквато и да е причина. И мамят и лъжат че било заради съдебното решение. НАкратко кралите ги прикриват и гонят селяните.

 2. 2 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Заради "Суджуци" и незаконни перки така става!
  Но те учените много добре знаят да четат източници на информация и ще видят на кого още да се сърдят:

  https://bivol.bg/dobrudzha-ban-1.html
  "... изгонения депутат от ГЕРБ Живко Мартинов – Суджука, прочул се покрай „Суджукгейт“. До 2014 г. той е бил съсобственик на фирмата „Калиакра Инвест“, която държи трите най-апетитни терена до самия резерват „Калиакра“. В момента съсобственици на фирмата са неговият брат Николай Мартинов и парламентарният му съветник Валентин Иванов – Цуци."

 3. 3 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Заради "Суджуци" и незаконни перки така става! Но те учените много добре знаят да четат източници на информация и ще видят на кого още да се сърдят: "
  —цитат от коментар 2 на Наблюдател


  Кой ли се надява да не им съборят незаконните перки?
  Бившата половинка на премиера - Цветелина Бориславова.
  https://bivol.bg/kaliakra-ec-notification.html
  "България е излъгала ЕК, че няма държавна помощ за незаконните перки на Калиакра"

 4. 4 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Аз да питам-кой през 2097- ма е включил над 1/3 от триторията на България в Натура 2000.май няма друга такава-повечето са с 14-15% .

 5. 5 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  До коментар [#3] от "Наблюдател":

  Ти внимавай с бившата половинка на Борисов,защото тя е дружка с кръга Капитал.Да не мислиш,че защитата и за перките няма връзка с това,че Прокопиев има доста?!Да си чул "еколозите" да споменат даже Пампорово?! Не си,нали...Познай от три пъти защо...

 6. 6 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2202 Весело

  Тия учени бре - все някоя пакост ще измислят - не оставят "елита на нацията" да пасе и стриже простонародието спокойно!

 7. 7 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3168 Неутрално

  От празнодуми и лакоми еколози България ще стане джунгла, кажете сбогом на цивилизациятя. Т.н еколози да разработват тезите си в научни трудове, а не в съдебни искове.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6505 Неутрално

  Работата им още не е разгледана и обсъдена и се започва с хуленето. В случая са прави...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  От мутри извинение няма да получите. Далаверка от вас няма, а и май сте чели повече от една книга.

 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Хайде да ги изселват тия от Балчик и да се свършва с тая драма. И бе това пречат на птиците!

 11. 11 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 221 Неутрално

  А бизнеса на Прокопиев ще пострада ли? Кога ще има съд за него?

 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Заради "Суджуци" и незаконни перки така става! ...
  —цитат от коментар 2 на Наблюдател


  До коментар [#2] от "Наблюдател":

  Бивол за "Суджука": "Фирмата притежава общо 300 декара, като 280 декара от тях са урбанизирани..."
  Красимир Гергов и социолозите Кънчо Стойчев и Андрей Райчев: "Голф-комплексът, разположен на площ около 1000 дка между Балчик и Каварна, е с уникално красива гледка..."
  http://www.ndt1.com/article.php/2008060212311989

  Бивол, ако са коректни, трябва да започнат с Гергов и да продължат със следващите, сред които и "Суджука". Да, ама не! Трябва да се подхрани пропагандистиката, Думник и други подобни.
  Бивол за пореден път става за смях. И Бивол, и Жабата ги помня с "ЛИХТЕНЩАЙН"... А това си е посмешище.
  Жабата да беше останала със серията си "строители на капитализма". А там заедно с Донев е и Г.Гергов, както и много други, шарени. Тц, и те взеха завоя барабар с Думник.

 13. 13 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#4] от "yanne":

  Какво невежество! Вместо да се радвате, че у нас процентът на добре съхранена (случайно!) природа е по-висок, Вие искате да я съсипят алчни "бизнесмени" с къс хоризонт на мислене.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#4] от "yanne":Какво невежество! Вместо да се радвате, че у нас процентът на добре съхранена (случайно!) природа е по-висок, Вие искате да я съсипят алчни "бизнесмени" с къс хоризонт на мислене.
  —цитат от коментар 13 на evpetra


  Даа, много удобна "дъвка" за отдела е екологията. По удобна от историята ще излезе - хиляди гяволи могат да се насадят в главите на гражданите на републиката маскирани като "еко "

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 18. 18 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Аз да питам-кой през 2097- ма е включил над 1/3 от триторията на България в Натура 2000.май няма друга такава-повечето са с 14-15% .
  —цитат от коментар 4 на yanne


  https://en.wikipedia.org/wiki/Protected_area #/media/File:Protected_areas_by_percentage_per_country.png

  заповядай, лъжецо.

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  До коментар [#18] от "vstoyanov":

  Проследих линка - World map with total percentage of each country under protection.[needs update] !!!

  За България дават от 3.9 до 11.3%. На тях ли вярваш, или на нашите данни???

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8315 Неутрално

  "Европейския съд задължава България да възстанови унищожени степи и коридори за миграция на птици. "
  Което на прост български език означава да се премахнат ВЕИ-тата, голф игрището и каквото още там е застроено. Вместо това, те се хванали за нивите. Ниви е имало и преди Натура , а това не е пречело на миграцията на птиците.

 21. 21 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Тази Натура2000 се оказва толкова голяма, че на практика е една голяма али-балия. Знаете ли, че едно цяло село - Камен бряг - попада в същата тази зона Калиакра на Натура2000. Заедно с къщите, магазините, хотелчетата, всичко. Какъв е смисълът да обсъждаме голф-игрището или перките? Колкото ще разрушат селото, толкова ще разрушат и другите изградени неща. Има и още по-драстични примери ако разровите по-подробно картата. Цели жилищни части на В. Търново са ... в Натура2000.

  slivizasmet.blogspot.com
 22. 22
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 23. 23
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 24. 24
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 25. 25
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 26. 26
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 27. 27 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 540 Любопитно

  На мен нещо ми е чудно - преди 100 години всички тези площи са се обработвали, хората там са се занимавали точно със земеделие, пък биоразнобразието е било в пъти по-голямо и незастрашено.
  Та какъв им е проблема на природозащитниците, хората да не могат да си обработват земите?

 28. 28 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 540 Гневно

  Голф игрището на Калиакра е УНИКАЛНО, ВЕЛИКО, НЕДОСТИЖИМО! Това е нещо, с което можем да се гордеем пред цял свят. То носи приходи на България и ни прави реклама пред световния елит! А разните андрешковци пишат тук - "Махнете го!" ...
  Ясно е че голфа не е футбол, и затова формуните драскачи нищо не разбирате от това, но знайте, че милионери от цял свят идват с частните си самолети и стиковете си за да играят голф там!!! И това е НЕВЕРОЯТНА РЕКЛАМА ЗА БЪЛГАРИЯ!

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  В Мутростан естествено, че ще са виновни учените, няма да е мутрата-перач с голфигрище и вятърни генератори, още по-малко мутрите-премиер и вицепремиер.

 31. 31 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#18] от "vstoyanov":Проследих линка - World map with total percentage of each country under protection.[needs update] !!!За България дават от 3.9 до 11.3%. На тях ли вярваш, или на нашите данни???
  —цитат от коментар 19 на plebs


  момче, на вас от дълги години никой дори с половин мозък не ви вярва. аре не ставай смешен.

 32. 32 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Идеята за Натура 2000 е несъмнено добра, но изпълнението и у нас е направено от некъдърници и имитатори.
  Погледнах няколко доклада в сайта.
  Копи-пейст, карти в насипно състояние и автоматични извадки от софтуера.
  С реални посещение на терен на няколко точки около асфалтовите пътища през района се правят предписания за стотици хектари.
  Противоречиви препоръки. Например за конкретната площ за определено местообитание (някакви треви из цялата площ) се препоръчва горещо паша и в същото време понеже имало и мъхове по скалите там където ги има сред тревите на които пък пашата трябвало да се забрани.
  А в района отдавна вече не живеят хора, камо ли да си говорим за паши.
  И дори да си представим, че някой е толкова изперкал че реши да си завъди стадо в някое от изоставените села и тръгне да си пасе овцете навън лесно е да се досетим какво ще му се случи.

 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  Дига се невероятен шум, но информация не получаваме, трябва да гадаем! Не съм уверен, че става дума за земеделска дейност, специално на Калиакра земята не става за това. Проблемът според мен е в ограничаването на строителството, а май и с перките, които накацаха региона като чадъри плажовете.

  И все пак защо не ни покажат самите собственици, и не ни казват за фирмите им? Бахур - суджук, ОК., но Красимир Гергов (бТВ), разни социолози-милиардери, руски туристически фирми....

 34. 34 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#4] от "yanne":Какво невежество! Вместо да се радвате, че у нас процентът на добре съхранена (случайно!) природа е по-висок, Вие искате да я съсипят алчни "бизнесмени" с къс хоризонт на мислене.
  —цитат от коментар 13 на evpetra


  Нищо подобно. Просто остра форма на герберастия. Следва пример за по-остра.

  Голф игрището на Калиакра е УНИКАЛНО, ВЕЛИКО, НЕДОСТИЖИМО! Това е нещо, с което можем да се гордеем пред цял свят. То носи приходи на България и ни прави реклама пред световния елит! А разните андрешковци пишат тук - "Махнете го!" ...Ясно е че голфа не е футбол, и затова формуните драскачи нищо не разбирате от това, но знайте, че милионери от цял свят идват с частните си самолети и стиковете си за да играят голф там!!! И това е НЕВЕРОЯТНА РЕКЛАМА ЗА БЪЛГАРИЯ!
  —цитат от коментар 28 на cristo_n


  Нещото дето се е произнесло е съд. Гледа закончетата и съди. Отсъдило е, че перките и голф игрището са незаконно там. Наложило е и глобички - 1.5 млн. евро първоначална такса и след това 20 хил. на ден (по спомен). Значи уникалното игрище ще го плащаме с над 6 млн. евра на година?

  По-лоша е от чума герберастията и патриотарщината...


 35. 35 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2158 Весело

  Малий! Вандализирали учЕните с опасност за сигурността и живота им. Отнюдь! Банските старци са полубогове бе, е-ееей! Къде сте тръгнале с тези ниски айкюта. 🤡

 36. 36 Профил на jgn33471284
  jgn33471284
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#27] от "cristo_n":

  проблемът е в голфигришето на гергов и ветропарковете на цуци бориславова, е това е проблемът и не измествайте темата

 37. 37 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Странно защо, след като почти всеки българин разбира от футбол и политика и умре да дава акъл за такива неща, а върху българската наука отдавна се е изсрал успешно, все още продължава да се натиска да изучава децата си (сега вече играе и "здравия" принцип "ти на мене, аз на тебе" както и "чичко-паричко") и по възможност в чужбина.
  Ех, чужбина..., да ама вече и там не щат ... балканци да им мият чините (щото много знаят) ... имат си за тази цел имигранти, бежанци, тези от техните бивши колонии и т.н.

 38. 38 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#17] от "oporna_to4ka":

  Кажи нещо за приятелите на бай Х маскирани като Карлсон и голфъри.

 39. 39 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#17] от "oporna_to4ka":

  Кажи нещо за приятелите на бай Х маскирани като Карлсон и голфъри.

 40. 40 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#27] от "cristo_n":

  Ти не четеш ли?

 41. 41 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#27] от "cristo_n":

  Вие някога стъпвал ли сте там?

  До преди 30-тина години там беше такъв пущинак, че дори да имало някой селянин със стадо овце, едва ли би могъл да нанесе някакви екологични вреди.
  Единствено военните бяха осрали нос Калиакра.

  Преди 100 години там почти не е имало хора.

 42. 42 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Чии са ветрогенераторите и кой им е разрешил строителството им? Къде са Държавния технически контрол и прокуратурата?

 43. 43 Профил на Dimitar Ivanov
  Dimitar Ivanov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Прави ли ви впечатление дори , че след коментарите ви той нали, пак кервана си върви , върви.
  А Въпросът е защо, имаме такова зло, или всичко е деменция, на поредна интервенция ?

 44. 44 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  До коментар [#4] от "yanne":Какво невежество! Вместо да се радвате, че у нас процентът на добре съхранена (случайно!) природа е по-висок, Вие искате да я съсипят алчни "бизнесмени" с къс хоризонт на мислене.
  —цитат от коментар 13 на Евгения Петрова
  Това са глупости. Природата я има не само в България. Просто дори на Запад еко-талибаните не са толкова силни. Затова в Западна Европа в НАТУРА 2000 влизат по правило 10-15% от територията, а у нас - близо 35%.

  А и интересно как границите на степите край Калиакра следват до милиметър българо-румънската граница? Вие как мислите - дали птиците преди да кацнат проверяват дали са над българска или румънска територия?

  Малоумия като това показват, че решенията по НАТУРА 2000 са базирани до голяма степен на чисто субективни или административни съображения.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 45. 45 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  До коментар [#18] от "vstoyanov": Въпросната карта не отразява НАТУРА 2000. Ето повече инфо тук: http://www.investor.bg/evropa/334/a/bylgariia-e-v-top-3-v-es-po-dial-na-zashtitenite-teritorii-ot-natura-2000--238001/

  От там става ясно, че ние сме се изсилили да бъдем по-католици от папата. Дания, която е с подчертано висока екологична култура е вкарала едва 8% от територията си в НАТУРА 2000, а ние - цели 34%.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK