Зоните в "Натура" се определят от научната общност и се одобряват от Брюксел, припомни Джевдет Чакъров

Зоните в "Натура" се определят от научната общност и се одобряват от Брюксел, припомни Джевдет Чакъров

© Георги КожухаровОпределянето на защитените зони по "Натура 2000" в България се прави от цялата научна общност в страната и се базира на две европейски директиви. Списъкът със зоните се одобрява от експерти в Брюксел. Това кои да бъдат зоните, какви да са им границите, какво да се опазва в тях и при какви режими, се определя с решение на Националния съвет за биологично разнообразие – орган на Министерство на околната среда и водите.


С припомнянето на тези процедурни факти бившият министър на околната среда и настоящ депутат от ДПС Джевдет Чакъров отговори на обвиненията срещу него на прокуратурата по случая "Калиакра" пред БНР. В понеделник държавното обвинение прехвърли отговорността за скандала около Калиакра към депутата от ДПС Джевдет Чакъров. Като министър на околната среда и водите през 2007 г. той е издал заповед за определянето на площта на понто-сарматските степи. Според Върховната административна прокуратура тази площ е по-голяма от реално заеманата от тези степи. След това определената от Чакъров територия е влязла и под защитата на мрежата "Натура 2000". Сегашният екоминистър Нено Димов също обвини тогавашните упpавляващи от Тройната коалиция, които по думите му са заложили в защитената зона "Комплекс Калиакра" през 2006-2007 г. бомба със закъснител.


С днешна дата Чакъров обясни каква е процедурата за зониране по мрежата "Натура 2000" – основен инструмент на ЕС за опазване на околната среда в страните-членки.
Защитените зони по "Натура 2000" са определени и в конкретния случай с Калиакра на базата на две директиви на Брюксел – едната Директива е за местообитанията, другата е Директива за птиците.


Защитените зони са били изработени от цялата научна общност в България, както и от неправителствени организации. "Като обхват и защита на видовете се базират единствено на научни аргументи. Никога не е имало политически натиск или политическо вмешателство в работата на научните колективи. Нещо повече, след като веднъж бяха изработени предложенията за заповедите и по двете директиви, те бяха повторно изцяло верифицирани от научен колектив от БАН," заяви Чакъров.


Той припомни, че според Закона за биологичното разнообразие кои да бъдат зоните, какви да са им границите, какво да се опазва в тях и при какви режими, се определя с решение на Националния съвет за биологично разнообразие, който е орган на МОСВ.


Списъкът със зоните и документацията за всяка една от тях се изпраща в Брюксел, където също се одобрява от експерти.


Джевдет Чакъров коментира и обвинението на настоящия екоминистър Нено Димов че случващото в Калиакра е бомба, заложена от тогавашното правителство: "В тази процедура по зониране аз съм изпълнявал своите задължения като министър, който и да е било министър в този период би следвало да извърши тази дейност по този начин, спазвайки закона и да прилага процедурите такива, каквито са за всички страни-членки на Европейския съюз."


Аз няма да коментирам нищо и няма да коментирам работата на всеки, апелът ми е всеки да Бившият министър апелира за повече информираност и разяснения за всички заинтересовани страни. Според него, проектите като тези за ветрогенереторите и голф игрището трябва да бъдат проверени: "Нека всички проекти, които са били разрешени, да бъдат проверени. Да бъдат проверени от компетентните органи и да се види дали е спазен законът, дали са законосъобразни и всеки един субект, който носи отговорност, наистина да си носи отговорността. "

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Доживяхме Джевдет Чакъров да изглежда компетентен в сравнение със следващите министри...
  А така се надявахме след 2009 нещата да тръгнат на по- добре...

 2. 2 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Интересно парк Росенец дали влиза в ""Натура""

 3. 3 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  "Защитените зони са били изработени от цялата научна общност в България, както и от неправителствени организации."

  Има нещо странно в това твърдение. Авторите на един такъв доклад, препоръчващ какви да са границите на дадена защитена зона, са обикновено екип от сътрудници. Те са тези, които го "изработват". После този доклад може да е обект на обсъждане с участие на обществеността, включително и неправителствени екологични организации, да се верифицира от други научни екипи - но хората, които са го разработили, са точно определени хора, а не "цялата научна общност в България".

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Пък Боко мисли,че той определя правилата.

 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1563 Весело

  И гробището, и летището и горите - всичко това са понто-сарматски степи.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Неутрално

  ГЕРБ пак направи услуга на ДПС да изглежда отговорна и компетентна партия. Вярно с "обръчи от фирми" и "подаръци" за определени "бизнесмени", за които обаче ГЕРБ и прокуратурата си мълчат ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 370 Неутрално

  "Защитените зони са били изработени от цялата научна общност в България, както и от неправителствени организации."

  Разбира се, за какво да се информира обществото, нали учените са решили!

  Бла бла бла, Натура 2000 е страхотна програма, но в България се ползва за политически и мафиотски игри. Защо? Защото не сме народ а мърша!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK