Как да се изхвърлят правилно отпадъци в София

Как да се изхвърлят правилно отпадъци в София

© Георги КожухаровЗелени, опасни, строителни, електронни, битови, рециклируеми – това са видове отпадъци, за чието изхвърляне има конкретни правила, които гражданите трябва да знаят. Има и организирана система за събирането и извозването им, обичайно въведена от Столична община. За тях обяснява подробно директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева в интервю за БТА.


Известно е, че е въведена система за разделно събиране на рециклируеми отпадъци в цветни контейнери. Затова гражданите нямат право да изхвърлят в сивите контейнери хартия, картон, пластмаса, метал и опаковки.


Но също така домакинствата не трябва да изхвърлят в общия контейнер и едрогабаритните отпадъци, строителните отпадъци от малки и частични ремонти; пепел и сгурия; зелени отпадъци от частни дворове и градини /зелени биоотпадъци/. Тези категории отпадъци трябва да бъдат поставяни до сивата кофа, подчертава Георгиева.
Разделното събиране, там, където се генерират отпадъците - в домовете ни, трябва да бъде извършвано по различен начин, защото крайната точка, до която трябва да достигнат отпадъците, не е еднаква.


Едрогабаритните отпадъци


Едрогабаритните отпадъци, т.е. мебелите /столове, маси, легла, дивани и т.н./ се събират и транспортират по график, различен за 24-те административни района на София, който е публикуван на интернет страницата на Столичния инспекторат, както и на районните администрации, информира Георгиева. Информация за графиците може да бъде намерена и на телефонния номер на оперативния център на Инспектората 02/987 5555.


Едрогабаритните отпадъци трябва да бъдат изхвърляни до съдовете за смет, но само на съответните дати, определени за съответния район. Това обаче масово не се спазва от гражданите, коментира Веска Георгиева. Тя уточни, че камионът, който събира едрогабаритните отпадъци, е различен от този, който събира отпадъците от кофите. Мястото на едрогабаритните отпадъци не е в завода за отпадъци, а на лицензираното депо "Враждебна".


Много хора си оставят едрогабаритния отпадък до контейнера и изобщо не се интересуват от графика за извозване, посочи Георгиева. Тя подчерта, че в София има над 21 000 контейнери за отпадъци и не може във всеки един момент да очакваме, че фирмите ще ги извозят в същия ден, когато сме изхвърлили отпадъка.


Директорът на Инспектората даде пример със Западна Европа, където гражданите са длъжни сами да закарат едрогабаритните си отпадъци на определени места, които доста често се намират извън града. Подобна организация един ден ще дойде и у нас, коментира Георгиева.


Излязло от употреба електронно и електрическо оборудване и автомобилни гуми


Печките и хладилниците не са едрогабаритни отпадъци. Те спадат към категорията "излязло от употреба електронно и електрическо оборудване", което не трябва да се оставя до контейнерите за смет. Определени фирми събират от домовете подобно оборудване.


Специални фирми събират и автомобилните гуми, които също не трябва да се изхвърлят в общия отпадък. Те се натрупват в дворовете на автомивки, автокъщи, автосервизи. Столичният инспекторат прави периодични проверки заедно с регионалните инспекции по труда и налага глоби. Много често автомобилните гуми се горят през зимата, което замърсява въздуха, който дишаме.


Строителните отпадъци


Строителните отпадъци са разделени на две големи групи в закона. Строителни отпадъци от строителство и разрушаване – към тях спадат отпадъците от големите строителни и инфраструктурни обекти, от новото строителство, от разрушаването на сгради. Тези строителни отпадъци не са отговорност на кмета на общината. Тяхното управление се регламентира в наредба на Министерския съвет за управление на строителни отпадъци и земни маси.
Отговорност на кмета са строителните отпадъци от малките ремонти в бита, както е записано в Наредбата по чистотата. При по-големи ремонти трябва да се наеме контейнер. Има много фирми, които предлагат такава услуга, Столичната община няма задължение да осигурява събирането и транспортирането на тези отпадъци.


Общината има задължението да осигури събирането и транспортирането на отпадъците от малки ремонти от бита, които трябва да бъдат сложени в чували до съдовете за смет. Те обикновено се събират с едрогабаритните отпадъци и се транспортират до депо "Враждебна". Тези отпадъци не могат да бъдат събирани със сметосъбиращите камиони, защото ще ги повредят. Когато работниците на фирмата видят, че в контейнера има строителни отпадъци, те оставят съда на място.


Зелени или биоразградими отпадъци


Зелените или биоразградими отпадъци се делят на две подгрупи - зелени (тревите, храстите, клоните и шумата) и хранителни. Зелените отпадъци се извозват в инсталацията за компостиране на Хан Богров. Разкрити са 12 специално обособени пункта в крайградските райони на София, в които могат да се изхвърлят зелени отпадъци, припомни Георгиева.


Хранителните отпадъци от заведенията за обществено хранене, общинските детски градини, ясли, детски кухни се събират организирано, като обектите са длъжни да изхвърлят отпадъците от храни в кафяви кофи, които са им раздадени от Столичната община.


За домакинствата все още няма създадена такава организация, затова и те се изхвърлят в общите съдове.


Хранителните отпадъци от заведенията отиват в инсталация за биологично третиране.


Опасни отпадъци


Опасните отпадъци - от опаковки от битова химия, бои, лакове, кофи от латекс, лекарства, по никакъв начин не трябва да попадат в сивите кофи, нито в торбичка до кофите. Те трябва да бъдат предадени на специализираната фирма, с която Столичната община има договор и която разполага своя мобилен пункт на различни места в столицата по график. Той може да бъде намерен на интернет страницата на Столичния инспекторат. Все повече граждани предават организирано този тип отпадъци в съответните мобилни пунктове.


Екипът, който проследява графиците на сметосъбиращите фирми, следи дали фирмите си изпълняват графиците за сметосъбиране. По електронен път този график е въведен в общинската информационна система за управление на отпадъците.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  Може ли Веска да обясни за употребяваните презервативи?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално
 3. 3 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Това го знам и когато ги има цветните кофи се съобразявам

 4. 4 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Има много недоизмислени неща в цялата тази схема. Аз бих хвърляла отпадъците разделно, ако имам подходящите контейнери пред нас, но ..как се очаква да проверявам, кога ще минава камиона за определения ми отпадък, че да го занеса до контейнера точно в този ден! Това е меко казано малоумно!

 5. 5 Профил на entwickler
  entwickler
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Някак си все си мисля, че разделянето трябва да става на едно място - в завод, цех и т.н. за отпадъци. Не може 2 млн души да сортират бутилко опаковки и т.н.

 6. 6 Профил на Десетолевка
  Десетолевка
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ще е хубаво да се обясни, къде се изхвърлят батерии, тъй като в статията не става ясно.

 7. 7 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#4] от "Valeria":

  как се очаква да проверявам, кога ще минава камиона за определения ми отпадък, че да го занеса до контейнера точно в този ден! Това е меко казано малоумно!
  —цитат от коментар 4 на Valeria

  В много страни сам трябва да си транспортираш едрогабаритните отпадъци (обикновено в депа извън града), така че се радвай че у нас има график за събирането им. Ако у нас се налагаха глоби (каквито всъщност са определени, но няма кой да се занимава да ги налага), не само щеше да разбереш как се очаква да проверявааш графика, а щеше да се радваш, че въобще ти събират от всички видове отпадъци, а няма да се занимаваш сама.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#7] от "kumcho___valcho":

  ти къде изхвърляш употребените лампи с опасен живак , о знаещий !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Вървя по улиците и на всяка крачка ме лъжа смрад на боклук. Викам си, а бе как може така, нали контейнерите са през 20 метра. Гледам, навсякъде по асфалта е текло "сокче" от боклучарката и мирише на кочина. Аха, ясно.
  Толкоз за сметосъбирането.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#6] от "Десетолевка":

  Ще е хубаво да се обясни, къде се изхвърлят батерии, тъй като в статията не става ясно.
  —цитат от коментар 6 на Десетолевка

  Има контейнери за батерии в почти всички магазини на мобилните оператори, както и на други места, където се продават батерии, телефони, фотографски и копирни консумативи.


 11. 11 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  До коментар [#4] от "Valeria":

  Е как пък не е малоумно за цяла европа, само за Бай-Ганьо не е удобно. В цюрих например ти раздават една брошура където са изброени датите за извозване на всеки вид отпадъци за твоя квартал за календарната година. И гледаш - днес извозват хартия, другия вторник стари мебели и т.н. Ако не уцелиш - 700 франка = 1000лв глоба и няма измъкване. И ви уверявам че няма сгрешили.

 12. 12 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  До коментар [#6] от "Десетолевка":

  Е не е възможно 10 години след организиране на извозване на батериите все още някои да не е разбрал !!!. Не сте ли забелязали едни пластмасови кутии с форма на батерия на всяко място където се продават батерии - всички големи магазини, детски магазини, мобулни оператори, навсякъде ги има.

 13. 13 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  До коментар [#5] от "entwickler":

  В цял свят над 1000 милиона успяват да сортира, само тука сакатите българи не могат !!!.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Защо не си направите един експеримент и да попитате стотина души, дали са запознати с тези правила. Сигурно не! И защо се открива колелото, а не се ползва опита на страни, напреднали в разделното събиране на отпадъци?
  1. Пластмаса, метал, хартия, стъкло и хранителни отпадъци. За тях има контейнери. Те са на териториите на паркингите на супермаркетите. Оборудвани са с камери, ако решиш да хвърляш нещо не по предназначение - плащаш пресолени глоби. Отиваш на пазар, взимаш си отпадъците и си ги хвърляш там. За хранителните има специални разграждащи се пликове.
  2. Общ боклук. Няма контейнери. Събира се в пликове, които струват скъпо - купуваш ги от супера. И в цената на плика влиза цената на сметта. Изнасят се в определен ден и определен час на тротоара и фирмата ги събира. Можеш ли да слагаш там и метал, стъкло, хартия? Ами можеш, ама ще ти излезе солено! Разделното е безплатно, а общия боклук се плаща (скъпите чували). Така хем делиш (а като разделиш общият боклук излиза много малко), хем плащаш само това, което си сътворил. И няма абсурда, че баба, живееща сама в голямо жилище и произвеждаща малко боклук, да плаща 10 пъти повече от десет човека в малко жилище, дето произвеждат тонове боклук. Оставиш ли боклука в друг чувал, не ти го взимат. Хвърляш ли където ти падне, плащаш глоби. Ама такива, че за цял живот те отказват да правиш това!
  3. Лекарства с изтекъл срок - носиш ги в аптеката. Батерии - в супера на определени за това кутии.
  4. Едрогабаритен товар и строителни отпадъци -обаждаш се на фирмата, идва с камион и го извозва.
  Хватката е, че системата е справедлива - плащаш това, което си набоклучил, и делиш боклука за свой собствен интерес - плащаш много по-малко! Разделиш ли всичко, скъпия чувал за цяла седмица не можеш да го напълниш и до половината! За да проработи такава система, трябва много строг контрол и добра логистика. И това е в сферата на зелените, защото боклукът е враг номер едно на околната среда, ама тях не ги търси за такива битовизми! Друго си е там размножаването на гаргите и навиците на червеите тарамбук!

  Мърфи е оптимист!
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#10] от "kumcho___valcho":

  не разбрах за лампите съдържащи живак.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Където им е мястото - в контейнер във всеки магазин в които ги продават. Аз лично ги оставям в Икея или Техномаркет. Отделно лампите с живак са на доизживяване, вече почти всички са заменени от лед в които няма живак и работя практически вечно.

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#17] от "m17":

  а защо само там ??? нещо ви куца системата. все пак ИКЕА е на майната си , както и Маркета на Пеевски.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на reminder
  reminder
  Рейтинг: 231 Неутрално

  А дали всичко не отива на едно място в камиона...

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#17] от "m17":

  ще се извиниш ли за написаното с езика на омразата ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":

  По разните строителни/хоби хипермаркети има контейнери за живачни лампи, аз лично там оставям.

 22. 22 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Много полезна статия.
  И все пак. Не ми стана ясно къде трябва да изхвърлям изгорелите осветителни тела (електрически крушки, луминисцентни лампи, LED крушки и т.н.)

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 23. 23 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#6] от "Десетолевка":
  Във всеки хипермаркет има място (кутия) за старите батерии, обикновенно до входовет или след касите

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#21] от "sadparrot":

  Това го знам но лично аз а и много други хора НЕ ходят по тези места. Затова питам как ОБЩИНАТА прилага закона в тази му част !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Аз също смятам статията за полезна. Да не кажа, че не знех къде мога да се информирам повече по въпроса.

 26. 26 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално
 27. 27 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#15] от "султана глаушева":

  и къде ще си слагат персонално торбите с отпадък в някой 20 етажен блок с по 10 ап. на етаж? как ти се струват 200 чувалчета пред блока :)

  Birds of a feather flock together.
 28. 28 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Полезна статия!
  —цитат от коментар 2 на Jumbo Jet


  Дааа, а накрая целия отпадък се събира на едно място и мангалите почват да чоплят,
  На въпрос е защо има разделно събиране - отговорът: ми да се създават навици у гражданите,,,,,

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 29. 29 Профил на blue_apollo
  blue_apollo
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Хубаво би било по телевизията вместо да гледаме реклами за хора страдащи от запек да има информация като тази в статията. Тогава би имало много по-голям ефект от цветните контейнери.

 30. 30 Профил на wqweto
  wqweto
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Може ли един линк да не сложите към съответните страници. Трябва ли всеки поотделно да се рови да търси графици в сайта на Столичен инспекторат.

 31. 31 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#27] от "Xumpomo name":
  Мислила съм за това. Едно са региони с еднофамилни къщи, друго е с високи блокове. Но това е въпрос на логистика. И да са в контейнери, трябва в тези контейнери да има само от скъпите чували и нищо друго! Камери и контрол. И много солени глоби. Ама наистина солени! Аз платих веднъж една такава (поради незнание, но то не те оправдава) и ми държа влага за много време. Е, такава една европейска програма ми изглежда много по-смислена от тези за червеите! Цялата организация, контрола и логистиката за милионен град като София. За малките населени места другото действа. Въпросът е контрола.

  Мърфи е оптимист!
 32. 32 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 808 Гневно

  ТАКА!
  Ето го графика за Лозенец:

  https://www.sofia.bg/construction-waste-lozenec
  на телефона никой не отговаря!!
  Е драги ,как точно да хвърля Бобчетата и на каква постелка .като гледам към Витоша или на север за да ви "хвана" деня.

  Ето и за Сердика
  https://www.sofia.bg/construction-waste-serdika
  Всичко в минало време!!
  Пак опрях до карти ...Таро /Заро или каквито и да са там!

 33. 33 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Виждам - и тук има много хора, които са повече боклук, отколкото хора!Не щат да събират разделно, оплакват се, че не им е удобно, мрънкат, че им е мръсно, а те самите цапат най-много.
  На какви ли не случаи съм с е нагледал последните години?Пред НДК, на пейките отстрани на фонтаните, до дърветата, една майка смени памперса на бебето и го хвърли зад пейката, а само на три метра от нея имаше кошче.Дори не го забеляза, въпреки, че не зная дали и там трябва да се хвърля подобен отпадък!!!Масово по улиците се отваря прозорец на автомобил и от него се хвърлят най-малкото фасове, цигарени кутии и кенове, а съм виждал и найлонови чанти да се мятат, като не се мисли какво ще стане ако тя се залепи за стъклото на някоя кола отзад!
  Във входове на блокове, където съм живял, се настъпват изсипани солети, вафлички и всякакви там подобни неща, изпуснати от малки деца, вече настъпани и станали на трохи, а родителите на тези деца, най-много забелязват колко е мръсно и винят всички други, но не и себе си.А пред входа - колите, като спрат и биват "изчистени" от фасовете в пепелника, като се изсипят на плочките!
  Отвратително!И всичкото това - от липсатана култура и елементарно възпитание!И най-лъскавите, най-правещите се на чисти, миришещи на парфюм и "барнати" хора - с нови коли, гелосани, богати - са най-неподдържащите и неколтурните.Те смятат, че щом си плащат, трябва да им се чисти веднага и винаги, без да спазват правила и наредби, защото така било навсякъде.А реално - само у нас е така - няма кой да следи за това и да налага солени глоби и наказания!
  Навсякъде, където съм ходил в чужбина - виждам хората да си изхвърлят боклука разделно.Няма да забравя в Париж, как един старец, едва-едва креташе, натоварен с две чанти и бавно-бавно, като костенурка, сагаше стъглото - буркани и бутилки, където трябва, а пластасата - кофчики и опаковки, в съседния отвор!!!
  А тук - мятай през терасат, мятай през прозореца на колата и после - много е мръсно, колко мръсни хора - така казват, тези, които го правят!!!

 34. 34 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 808 Гневно

  До коментар [#30] от "wqweto":

  Не се хабете няма смисъл...и аз изкам да съм изряден но май пак ще се впиша в графата.
  Добре ще изчак и ще проявя тършение ,но си мисля ,че няма да устискам и настоявам повече от месец.

 35. 35 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#30] от "wqweto":Не се хабете няма смисъл...и аз изкам да съм изряден но май пак ще се впиша в графата.Добре ще изчак и ще проявя тършение ,но си мисля ,че няма да устискам и настоявам повече от месец.
  —цитат от коментар 34 на !D !калпав е новия вид Дневник!


  Пардон ...иСкам
  Настроение; засрамено

 36. 36 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#33] от "chinaski":

  НАПЪЛНО съм съгласен.
  Аз честно не се свена да събирам и да моля нчкой да си поправи грешката.
  А днес за малко да нараня с колелото еди възрастен господин който рязко се наведе да вземе чужда 'луксозна ' бутилка от фанта 2 литра.Някой явно така го разбират.
  На човека му се извиних,а съжалявам ,че не отделих повече врем и да го подкрепя в това което е решен да направи.

 37. 37 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Не може 2 млн души да сортират бутилко опаковки и т.н.
  —цитат от коментар 5 на entwickler


  Може.
  И хиляди хора го правят. Изобщо не е толкова трудно.
  Просто ви мързи и си търсите оправдание.

  .
 38. 38 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#3] от "трън в петата стария дневник не беше скучен":

  Въпросът е там, че цветни кофи в центъра почти няма. Имаше кофи за хартиен отпадъци (не съм се заглеждала дали още стоят там) близо до административния съд (или апелативния) в началото на бул. Стамболийски. Това е почти на километър от дома ми, да ходя да ги хвърлям там си е почти екскурзия. Съжалявам, но не мога да си позволя такива разходки, както и да събирам хартиените отпадъци в дома си, поради липса на подходящо място за тях, въпреки добрите ми намерения. Когато започна кампанията, бяха поставили наблизо цветни контейнери, но си ги прибраха доста скоро, никой не обяснява защо стана така.

 39. 39 Профил на entwickler
  entwickler
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#13] от "m17":

  Просто не е ефективно. По принцип съм за устойчиво развитие и т.н. Карам велосипед, пазя чисто, но това с разделното събиране за мен е чисти pr. Вярвам в технологични решения

 40. 40 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#31] от "султана глаушева":

  Разбрах,че си много запозната от опит.Би ли казала за да знаем и ние.Защо пред три блока по 4 входа и един хотел има само 2 кофи от старите и как да се разпределя боклука.Кой е виновен???

  mihala
 41. 41 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Полезна информация

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 42. 42 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3812 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Има обичайно статукво на въведена от държавата и гражданите система за неразделно изхвърляне на отпадъци.

  Има модерни (някога) високи многофамилни сгради с предвидени и ползвани (никога) шахти за изхвърляне и извозване на боклук право в/с контейнер.

  Има и организирана възможност пробутвана от служител на Гражданите и държава
  срещу Гражадите като "нямат право".

  Организираната възможност е силно ограничена и рядко срещана.

  Например, за над 200 домакинства в 2-3 многоетажни сгради и 2-3 магазинчета
  са предвидени два цветни контейнери... далече:
  1 за неразделни пластмаса и хартия ;
  1 за неразделни метал и стъкло.

  Предвидимо: рядко ползвани.

  Предвидимо за организатори и изненадващо за потребители:
  контейнерите са като пощенски кутии, с тесни процепи.

  Наведнъж можеш да мушнеш един-два боклука,
  но найлонова торба с пластмасови бутилки (примерно) не.

  Не е изненада, че организираният пункт за рециклиране пустей непопулярен.
  Не тичат, не стичат се... баби големи, малки деца, съвестни граждани...
  да изпълнят плана.

  "Има и организирана система за събирането и извозването им,
  обичайно въведена от Столична община.
  За тях обяснява подробно директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева в интервю за БТА.

  Известно е, че е въведена система за разделно събиране на рециклируеми отпадъци в цветни контейнери.

  Затова гражданите нямат право да изхвърлят в сивите контейнери хартия, картон, пластмаса, метал и опаковки."

 43. 43 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3812 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Правят го, с роботика.
  В технологични държави...

  До коментар [#39] от "entwickler":
  До коментар [#13] от "m17":

  Просто не е ефективно. По принцип съм за устойчиво развитие и т.н. Карам велосипед, пазя чисто, но това с разделното събиране за мен е чисти pr.

  Вярвам в технологични решения

 44. 44 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#40] от "Antoaneta Ardashes":
  Тони, изобщо не сме се разбрали! Сигурно аз не съм се изразила ясно. И аз задавам същия въпрос, както и ти. Но искам да ти кажа друго. В Австрия първо платих яка глоба. Много яка. Поради незнание. Но то не те оправдава. Когато се прибрах след две десетилетия в БГ, се шашнах колко удобно (и безотговорно) можеш да си хвърляш боклука. Слизаш пред къщата или блока и просто го хвърляш! Където ти падне! Кеф! И отврат! Да ти кажа какво трябваше да правя аз: Купих си набор от кофи - за стъкло, хартия, пластмаса, метал, органични отпадъци и общ боклук. Не струва скъпо. Малки кофи, наредени една до друга на обща лайсничка. И вътре си слагаш пликове. Трябва да си ги купиш от супера. Струват центове с изключение на плика за общия боклук. Но са прозрачни и съответно оцветени. И купуваш нещо, разопаковаш - пластмаса - хвърляш в жълтия. Но преди това заплакваш. Кенчета - в металния. Вестниците - в хартиения. Хранителните - в зеления. Когато тръгнеш да пазаруваш, взимаш пълните и ги хвърляш на определените места. Свършили са се пликчетата, купуваш си. Скъпият изнасяш на определеното за това място. Защо смяташ, че някой е длъжен да ти го сложи пред входа и да ти спести всяко движение, все едно, че си инвалид? Ами ако мислиш за децата си, ще се постараеш, ще си създадеш собствена логистика и ще делиш! Говоря за там. За тук не знам какво да кажа. Аз деля, всеки хвърля, каквото му падне и никой не го глобява! Абсолютно безотговорен народ и нехайни (или безпомощни) институции! От една страна не ги разбирам (институциите), дето не вземат да създадат логистиката. От друга страна, ако съм на тяхно място, не знам какво бих прави8ла с лиготиите на правещите се на аристократи, дето ги мързи да си мръднат пръста за разделяне и никой и никъде никъде по света не би търпял!

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK