Екоагенцията няма основание да отказва данни за смога в София, реши съдът

Екоагенцията няма основание да отказва данни за смога в София, реши съдът

© Юлия ЛазароваИзпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) трябва да предостави почасови данни за качеството на въздуха в София от последните четири години. Това трябва да стане след решението на административен съд от началото на август, че отказът на агенцията да предостави тази информация няма никакво основание.


Становището на съда е по жалба на сдружение "За Земята – достъп до правосъдие" от март тази година. Организацията е представлявана от адвокат Александър Кашъмов от програма "Достъп до информация",


От ИАОС са обжалвали решението въпреки категоричния мотив на съда, че отказът им няма основание, става дума за информация с голямо обществено значение. "Дневник" изпрати запитване до ИАОС защо обжалват решението на съда и какви са мотивите им да не предоставят тази информация на неправителствената организация, която иска да помогне за решаване на проблема с тежкия смог в столицата.
В София е системно замърсяван въздухът, проблемът с фините прахови частици е сериозен и често се надхвърлят допустимите норми. Начинът, по който се публикуват данните, е важен анализ на проблема и установяване на източника на замърсяване.


"С наблюдаване на почасовите данни може да се прецени степента на замърсяване. Среднодневните стойности не са достатъчни, защото високите стойности от деня се балансират с тези от нощта. Така резултатът за денонощието е в норма, което не предоставя пълната информация на гражданите," обясняват от "За Земята".


Те напомнят, че архивните данни от своя страна могат да послужат на организации, изследователи, здравни експерти за различни изследвания и изготвяне на препоръки за подобряване на въздуха и опазване здравето на хората.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Данни нЕма, щото уредите отказАха. Заплатите им обаче вървят.

 2. 2 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4075 Любопитно

  Сега вече е крайно време да "лъсне" истината колко много е замърсен въздуха в София и хората които живеят и работят в столицата да знаят за това.Не се съмнявам,е истинските данни са шокиращи за обществото

 3. 3 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4075 Любопитно

  До коментар [#1] от "442":
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Просто на управниците не им изнася истината да "изплува на повърхността"!

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#2] от "bat_plamen":
  До коментар [#3] от "bat_plamen":

  Така е. Аз като колоездач лично го усещам почти всеки път, когато съм навън. Изключително неприятно е и тъжното е, че почти нщо не се прави за решаване на този доста сериозен проблем, който засяга от най-малките - бебетата, до най-големите, които по една или друга причина живеят или имат ангажимент в столицата ни.

  Писал съм на Столична община по темата, дори в няколко писма - ще видим дали ще има ефект или ще е поредният глас в пустиня. Самите те казват, че щели да изградят до 2019 г. още 150 км. велоалеи (към съществуващите близо 50 км.), както и да ги обединят в една обща мрежа, с което да направят колелетата още по-привлекателни за придвижване из града, но на този етап нищо такова не виждам да се прави. Основното е обаче силно да се ограничи трафикът в рамките на града и по-често да се мият улиците.

 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  Естествено, че няма основание да се отказват данни...! Ама тогава започва да лъщи задника на Данчето, че няма никаква идея, как да се справи с нарастващите проблеми на столицата, на тема замърсяване...!

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 513 Любопитно

  До коментар [#4] от "Читател":

  Писал съм на Столична община по темата, дори в няколко писма - ще видим дали ще има ефект или ще е поредният глас в пустиня.
  —цитат от коментар 4 на Читател


  Бре, то и Съда на ЕС написа до Столична община едно решение през април, ама кой да чете. Та щом на най-върховната съдебна инстанция не обръщат внимание, на тебе ли...?

  http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=189624&pageIndex=0&doclang=BG&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=547748

 7. 7 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Да не се окаже , че обществения градски транспорт ще е безплатен целогодишно. Фандъчката сигурно я тресе страх от това обстоятелство.

 8. 8 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Данните ние ги подушваме и виждаме!

  А дали ще се направи нещо: надали. Матряла-избирател ще възкликне: "дайте ни пари и ще си купим нови коли!".

  Евроатлантида
 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4075 Любопитно

  До коментар [#4] от "Читател":
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Преди години съм следвал в София и сега когато отида на гости на мои приятели от студентските години доста често си говорим за това.Притеснителното е ,че поради няколко причини ситуацията не се предполага,че ще се подобри според моето скромно мнение :
  -София е географски обособена котловина която много често задържа въздушните маси и няма как в такива моменти въздушните потоци да разпръснат смога
  -масово хората поради икономически причини карат стари коли
  -населението на столицата трайно нараства и т.н.
  И всичко това предполага ,че този огромен проблем в близко бъдеще няма как да се реши.

 10. 10 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#2] от "bat_plamen":До коментар [#3] от "bat_plamen": Изключително неприятно е и тъжното е, че почти нщо не се прави за решаване на този доста сериозен проблем, който засяга от най-малките - бебетата, до най-големите, които по една или друга причина живеят или имат ангажимент в столицата ни.
  Основното е обаче силно да се ограничи трафикът в рамките на града и по-често да се мият улиците.
  —цитат от коментар 4 на Читател


  Подозирам че целта на тази кампания колко е мръсен въздуха е не да се мият улиците, а да се заставят държавите да въведат квоти за електро-автомобили - първоначално в големите градове, тоест клановете които да инвестирали в компании като Тесла, а сигурно и други подобни ще извлязат, търсят да избият ивестициите с административни мерки.

 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#6] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  Да,ама да не забравяме,че ЕС има тежката дума в крайна сметка и когато настъпи това нашите "скъпи" столични управници ще се видят в чудят какво да правят ,защото този номер за укриване на данните няма да продължава вечно! И най-вече хората в София имат пълното основание да знаят истината и да притискат властта да вземе доколкото е възможно мерки а решаването на този огромен проблем!

 12. 12 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Навсякъде където живеят хора има замърсяване.
  Повече хора - повече замърсяване .

  КОито иска на чисто да отиде на село - там няма толкова автомобили.

 13. 13 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Друга цел на тази анти-рекламна кампания е да помогне да се де-популира БЪглария.

  Богатите държави от Запада търсят работна ръка, и един от начините да си я набави е като оплюва всичко в по-дебните държави, така увеличава притока на работна ръка от Изток към Запад и си помага икономически.

  Замърсяването в София не е кои знае колко разклично от това в другите големе градове в Европа.
  ЧИстотата е свързана с това какъв бюджет има града - тоест решението е по силна иконимика и по голям бюджет за чистота. Но никои не предлага решение в тази посока, а се търси някакви други ефекти от това.

 14. 14 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  И тия са си издействали независимост.Ние трябва само да осигурим парите,оттам нататък да си гледаме работата.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 15. 15 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 917 Неутрално

  .КОито иска на чисто да отиде на село - там няма толкова автомобили.
  —цитат от коментар 12 на WWW


  имам по-добро предложение: въвежда се еконорма Евро 4 и който не може да си купи такъв автомобил се връща на село!

  Евроатлантида
 16. 16 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#6] от "ХЪ ХЪ ХЪ":
  И най-вече хората в София имат пълното основание да знаят истината и да притискат властта да вземе доколкото е възможно мерки а решаването на този огромен проблем!
  —цитат от коментар 11 на bat_plamen


  И как ще се решат проблемите със замърсяването на град с 1.5 милиона жители?

  Какво трябва да се направи от властите по този въпрос?

 17. 17 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#9] от "bat_plamen":

  Ще се реши. Както казва един специалист, когото харесвам, всеки проблем има решение.

  До коментар [#10] от "WWW":

  Чистите и екологични превозни средства са едно на ръка, но миенете на улиците е допълнителна мярка. Интересно е, че последното са го правели по времето на соца, дори мисля и по времето на Третото българско царство, но в последните 28 години се случва инцидентно.

  Сигурен съм, че ще дойде ден, когато на почит в София и в другите градове в страната ни ще бъдат пешеходците, велосипедистите и общественият транспорт. Което не значи, че хората ще си изоставят колите, а ще ги карат по-рядко в населени места.

 18. 18 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 421 Неутрално

  [quote#15:"sa6"][/quote]

  " имам по-добро предложение: въвежда се еконорма Евро 4 и който не може да си купи такъв автомобил се връща на село! "

  излез на избори с тази платформа да те видим колко струваш.
  Ако загубиш ще те натирим на село да си на чист въздух.

 19. 19 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#9] от "bat_plamen":

  Прав си за тези причини. Има и още нещо, което не се споменава често - в София често през зимата се получава температурна инверсия. Т.е. температурата на въздуха близо до земята е по-ниска от тази във височина. Това води до "притискане" на замърсения въздух (смог) близо до земята поради спиране на хоризонталното разпръскване на въздуха. Това се случва обикновено през зимния сезон. Факт е, че в София има много замърсители - коли, заводи, отопление с твърдо гориво и т.н. Все пак в сравнение с онези "блажени времена", когато миеха улиците по-често, сега замърсяването е много по-слабо. ТЕЦ са на газ, а не на въглища, отопляващите се с твърдо гориво са много по-малко, Кремиковци вече го няма, колите са повече, но много от тях все пак имат катализатори, а и много карат на газ, и замърсяват доста по-малко от бензиновите и дизелови МПС.
  Сериозно казано, без лозунги, виждам намаляването на замърсяването с увеличение на обществения транспорт, прокарване нови линии на метрото, и (макар и не много скоро) електро автомобилите. Миенето на улиците също трябва да се увеличи. Но това не може да стане за кратък период от време.това не

 20. 20 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Искате ли да си оправите въздуха в столицата? Просто изгасете двигателите и слезте от МПС-тата си. След това ги заключете и забравете че съществуват.

  мурзилка
 21. 21 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Дневник, тая снимка дето сте я сложили е от мъгла. Никога в София не е имало такъв смог, кого лъжете?
  Мръсен е въздуха, да, но чак така като на снимката никога не е било.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 22. 22 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Дневник, тая снимка дето сте я сложили е от мъгла. Никога в София не е имало такъв смог, кого лъжете?Мръсен е въздуха, да, но чак така като на снимката никога не е било.
  —цитат от коментар 21 на Athanatos


  Видно е че от една-две години има тендензиозна компания за очерняне на София, може би и другите големи градове в БГ.
  Човек остава с впечатление, че допреди 5-6 години никакви проблеми не е имало с мръсен въздух в София, и ето сега напоследъл се появи този проблем и някакави мерки трябва да се вземат ...
  ...очаквайте в скоро време и мерките за които ще се лобира - заължителни квоти за електромобили :)

 23. 23 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  смога е повсеместен почти във всички български градове , бях учуден ,че Смолян е един облак отровен дим ,особено зимата от горенето на печките напр .

 24. 24 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#22] от "WWW":

  може да се започне с много по-простички неща: ековинетки за София, цени спрямо това колко е "цапащ" автомобила. И не си прав че на запад е същото: в градове като Лондон и Париж това отдавна е факт!

  Евроатлантида
 25. 25 Профил на zslavov
  zslavov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Така. Всичко хубаво, само дето не върви в България. Тука сме "бедни". Купуваме си талига за 3-4 хил. лв. щото толкова може да си позволим за кола, и не слизаме от нея. Като се видим с 20 хил.лв не си купуваме нова Шкода Фабия, ами 10 годишно БМВ или Мерцедес - зер, бедни сме, не можем да си позволим нова кола. Няма да се минем с нова кола, това е само за балъците! На старата талига и изрязваме катализатора, щото е запушен - да не сме будали даваме хиляда лева за нов катализатор?!? Това е пак за балъци само. Ние не може да се минем. След това спестените пари ги даваме по лекари, ама... за това всъщност не се сещаме. Е... някой иска от нас да осъзнаем какъв проблем е мръсният въздух в София - абе я си гледайте работата бе, въздухът е мръсен заради битовите горива, мръсните улици, циганите, камионите, пловдивчаните, извънземните цивилизации, и слънчевите лъчи!!! Моята 15-годишна нова кола няма нищо общо!.... не става... не става...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK