Екоминистърът се съмнява в границите на "Натура 2000", съвпадали с кадастъра

Екоминистърът се съмнява в границите на "Натура 2000", съвпадали с кадастъра

© Николай ДойчиновМинистърът на околната среда и водите Нено Димов заяви публично съмненията си във верността на очертаните граници на защитени зони, които трябва да влязат в екологична мрежа "Натура", и обяви, че ще бъдат проверявани на място. Това се случва, след като на обвиненията в манипулации в скандала "Калиакра" се изказаха различни страни, участвали в процеса – като бившият министър Джевдет Чакъров, учени и еколози, припомняйки, че определянето на тази защитени зони е дълга и тежка европейска процедура, включваща в различни етапи представители на цялата научна общност в България, много проверки, в това число и от Брюксел.


"Границите на "Натура" вече са определени и те трябва да останат такива, но там, където има разминаване... границите на "Натура" съвпадат с границите в кадастъра. Не е нормално една природна граница да съвпада с една начертана от човека граница", заяви Димов по време на пресконференция за приоритетите на министерството му във вторник в отговор на журналистически въпрос по казуса "Калиакра".


Картирането на границите на защитените зони се базира на теренни проучвания на учени от БАН по проект на Министерството на околната среда и водите и са били проверявани от други учени на БАН, валидирани са и от експерти на Европейския съюз.
По думите на Ненов от този вторник проверка на място ще установи дали на терен тези граници съвпадат реално. Според него там, където съвпадат, ще да се дава компенсация на собствениците на имоти, чиито дейности биват ограничавани заради защитата на определени видове.


Няколко часа по-рано във вторник в ефира на БНТ Тома Белев опроверга съмненията на министър Димов, като припомни: "Всички предложения за границите на защитени зони в "Натура" съвпадат с границите на имотите в кадастъра заради изрично разпореждане това да стане така от страна на министерството на екологията."


Причината за това изискване за съвпадане на границите от страна на подчиненото на Нено Димов министерство е била невъзможността в Държавен вестник да се посочват отделно частите от имотите, които влизат в "Натура 2000".


Димов напомни на кметовете за въздуха


"Всички местни власти трябва да идентифицират чистотата на въздуха като основен проблем", заяви министърът на околната среда и водите, очертавайки приоритетите на правителството в областта на околната среда.


В същото време Димов не може да обясни защо Изпълнителната агенция по околна среда и водите е отказала да предостави почасовите данни за качество на въздуха за последните четири години, което е информация от голям обществен интерес и заради което административен съд в София осъди агенцията. Той предположи, че става дума за голям обем от данни и това е затруднило ИАОС.


"Още с встъпването си в длъжност обявих, че основен приоритет за мен ще е чистият въздух. Този проблем трябва да бъде решен основно от кметовете на общините. Битовото отопление е основният причинител на замърсяването на въздуха. Това сочат данните в 21 от 25 града, където се измерва чистотата на въздуха", каза още Димов. Предвижда се създаване на онлайн информационна система за подаване в реално време на данни за качеството на атмосферния въздух като част от националната система за мониторинг.


Управление на отпадъците е друг акцент в работата на МОСВ . Причината е наказателната процедура срещу страната от Европейската комисия заради старите общински депа, които не отговарят на изискванията на европейското законодателство. Според графика, представен на ЕК, до края на 2017 г. трябва да бъдат затворени 113 общински депа. От МОСВ уверяват, че този срок ще бъде изпълнен. Досега са пуснати 49 от предвидените 55 регионални системи за управление на отпадъците, които трябва да заместят старите депа.


Приоритет в сектора е намаляването на депонираните отпадъци за сметка на увеличаване на рециклираните, уверяват от МОСВ. За насърчаване на рециклирането и използването на отпадъците като ресурс е обявена и процедура на стойност 91.5 млн. лв. за кандидатстване по ОПОС.


Зам.-министър Николай Кънчев съобщи, че две общини вече са излезли от риск за неспазване на изискванията - Пазарджик и Златица. Проблемни остават Благоевград, Бяла, Дупница и Провадия.


Друг приоритет за МОСВ е сектор "води". По думите на Димов за пръв път държавата прилага морска стратегия, ведомството ще наблегне на превенцията от наводнения и намаляване рисковете за здравето на хората. Предвиждат се още инвестиции в сектора ВиК.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2062 Гневно

  След като Тома Белев казва.........

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Този пич, определено не е за министър.

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7814 Неутрално

  Нено и той взе да се превръща в мутра. С каквито се събереш, такъв ставаш.

 4. 4 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  Тозно за министър си е, подкупен, нагъл и зъл

 5. 5 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 585 Весело

  Късно е чадо! Стана ясно, че политици и олигарси се опитвате да си миете ръцете с еколози и природозащитници! Лъснаха оаканите ви гащи!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 6. 6 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 502 Разстроено

  Този министър не разбира да чете карти, следващия - няма да може въобще да чете, а за последващия не ми се мисли:(

 7. 7 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Хехехехе,
  преди години испанците разрушиха цяла магистрала, защото беше построена в зона Натура, без съответните екологични процедури.
  Тогава се смяхме, но испанците казаха, да се смеем, като дойде време да бутаме перките на Калиакра и зариваме голф игрища.
  Е, явно идва това време ...

  А Нено димов е пълно ку-ку.
  Да вземе да прочете ЗУТ и още куп нормативни документи, които дори по националното ни законодателство не разрешават в един имот да има две устройствени зони, та камо ли по НАТУРА 2000.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Неутрално

  Министърът преди да почне да разбира от карти е добре да попрочете някои основни български закони и европейски регламенти :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  За тоя случай писА във вестника

  http://bit.ly/2g1bZPF

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  След като Тома Белев казва.........
  —цитат от коментар 1 на stedim


  Тома Белев е като Осама Бин Ладен и точно толкова полезен за България

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 512 Любопитно

  И малките деца разбират, че причината за съвпадането на границите е от правно-техническо естество и така са били поставени условията към определящите ги.

  Аман от опити да се замаже положението и да се рестартира цялата схема. Нарочно се създава напрежение и хората се държат "на тъмно" - търси се критична маса от негативно отношение към Натурата, за да може Светиня Му да дойде на бял кон и да каже "Народът така иска и тъй ще бъде! Кой съм аз да ритам срещу волята на народа!?"

  Ще направят прекартиране и изведнъж териториите на едрите инвестиционни проекти (реализирани и бъдещи) ще изпаднат. Ще го отнесат собствениците на земя от околните села и градчета. На края нито ще имаме природата, която се защитава от тая Натура, нито хората ще могат да си ползват земята; перките ще се въртят и топчетата за голф ще хвърчат. Спретва ни се поредното източване в стил национализацията на частни пенсионни фондове, Белене, КТБ и каквото още там се сетите...

  Дерзайте ... и другия път пак така да гласувате.

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2968 Любопитно

  Министерството имало изисквания границите да съвпадат ,а министъра не знае... Клета майка.....

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2968 Любопитно

  Министерството имало изисквания границите да съвпадат ,а министъра не знае... Клета майка.....

 14. 14 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 366 Неутрално
 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2471 Весело

  Щом Сотир Цацаров каза,че вероятно границите на приетия план на "НАТУРА 2000" са спорни защото - Птиците в Калиакра са важни, но хората са по-важни.Какво тук значи тежка европейска процедура, включваща в различни етапи представители на цялата научна общност в България, много проверки, в това число и от Брюксел.

 16. 16 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 642 Любопитно

  "Границите на "Натура" вече са определени и те трябва да останат такива, но там където има разминаване...границите на "Натура" съвпадат с границите в кадастъра. Не е нормално една природна граница да съвпада с една начертана от човека граница,"

  Този човек виждал ли е нива, път, канал, изкуствено горско насаждение и други подобни, създадени от човека линейно обекти ? Къде да минава границата между например естествена степна растителност и нива , освен по границата на кадастъра, означаваща границите на имотите, които са бивши природни местообитания, превърнати в земеделски земи. И-Д-И-ОТ!

 17. 17 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 509 Неутрално

  - Птиците в Калиакра са важни, но хората са по-важни.
  —цитат от коментар 15 на chicago514

  Ние си знаем кои по-точно са тези хора ;)

 18. 18 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Тече някакъв спор за екология, защитени зони, частни и корпоративни интереси... Лошо няма. Парадоксалното в случая обаче е, че Нено Димов е министър на екологията, а не лобистът за корпоративните интереси, както би останал с впечатление безпристрастният наблюдател..

 19. 19 Профил на ilegal
  ilegal
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Последно, с флумастер ли са чертани или по кадастър?

 20. 20 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  Много ми е интересно дали има някой от т.нар. "зелени еколози", които са посочвали кои части от българската земя да станата Натура 2000, който да е включил и 1 едничък свой имот сред тези или всички са преценили, че хорските имоти трябва да са в Натура 2000, а собствените им такива да се развиват!?

 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Тече някакъв спор за екология, защитени зони, частни и корпоративни интереси... Лошо няма. Парадоксалното в случая обаче е, че Нено Димов е министър на екологията, а не лобистът за корпоративните интереси, както би останал с впечатление безпристрастният наблюдател..
  —цитат от коментар 18 на asdas200


  От екология до томабелевска "екология" има Балкан разлика!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#21] от "lz2":

  Ненодимовската екология какво е любопитен съм? Голф игрища, писти и още пари за Цеко и сие.

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  До коментар [#22] от "БГ":

  Ама..., голф игрищата около Калиакра и Цеко са, доста преди министъра Димов....! Или не знаеш...? :)

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 756 Весело

  Нено, сигурен съм, че ще намерите нужната вратичка да оправите нашите хора с преките и голф игрищата, а и тези момчета от Варна и те. Виж там и суджука го оправи, че момчето трябваше да напусне парламента без вина виновен...

  No Pain No Gain
 25. 25 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 558 Неутрално

  нормално да се съмнява, то си е за съмнение. а и щом еколозите са намесени, няма как да няма нещо скалъпено и изманипулирано

  Обичам да слушам само себе си
 26. 26 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 613 Неутрално

  министърът първо приказваше две седмици как навремето èколозите èртали границите с флумастер, сега две седмици обяснява как били чертали границите по кадастър. интересно е какво ще е обяснението в следващите две седмици. и всичко това за да не каже кой му изготви картата за степите дето забранява това или онова - защото границите на степите не е нито по картирането в базите данни на МОСВ, нито по картирането от плана за управление. и едни имоти със степи и от двете картирания са изключени. и сега се питат всички - защо ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK