Екоагенцията не смята, че съдът я е задължил да даде данните за смога

"С наблюдаване на почасовите данни може да се прецени степента на замърсяване. Среднодневните стойности не са достатъчни, защото високите стойности от деня се балансират с тези от нощта. Така резултатът за денонощието е в норма, което не предоставя пълната информация на гражданите," обясняват от "За Земята".

© Надежда Чипева, Капитал

"С наблюдаване на почасовите данни може да се прецени степента на замърсяване. Среднодневните стойности не са достатъчни, защото високите стойности от деня се балансират с тези от нощта. Така резултатът за денонощието е в норма, което не предоставя пълната информация на гражданите," обясняват от "За Земята".Юрист от Агенцията по околна среда заяви днес пред Би Ти Ви, че съдебното решение не задължава институцията да предостави на неправителствените организации данни за почасовото замърсяване на въздуха в София, а само че отказът не е бил направен в нужната юридическа форма.


"Законът дава реквизити на нашия отказ, а не ни задължава, нищо не сме задължени", заяви в студиото юрисконсултът на агенцията Евелина Турмакова.


Административният съд се произнесе по-рано този месец по жалба на сдружение "За Земята – достъп до правосъдие" от март тази година. Според съдебното решение отказът да се предостави информация за замърсяването по часове няма основание, заради голямото обществено значение. Агенцията обжалва решението.
Адвокатът на сдружението Александър Кашъмов опонира, че първична информация се дължи по закон.


Според Валери Серафимов, директор на дирекция "Мониторинг и оценка на околната среда", за часовите стойности на фините прахови частици няма норма, заради което има опасност отделните общини да тълкуват данните неправилно. Затова данните претърпявали обработка и едва след това били публикувани.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK