Екоагенцията прехвърли на общините отговорността за достъпа до данните за смога

Екоагенцията прехвърли на общините отговорността за достъпа до данните за смога

© Надежда Чипева, КапиталИзпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) прехвърли към общините отговорността за публичния достъп до часовите стойности за замърсяване на въздуха, които самата агенция отказа да даде на неправителствена организация през февруари тази година.


Това става ясно в отговор на агенцията на запитване на "Дневник" с какъв мотив агенцията отказва почасовите данни за качество на въздуха в столицата за последните четири години, поискани от сдружение "За Земята".


Поводът е решението на административен съд в София от началото на август, който постанови че отказът на агенцията да предостави тази информация няма никакво основание, защото става дума за информация с голямо обществено значение. Неправителствената организация "За Земята" поиска подробните данните от агенцията с обяснението, че те ще помогнат за анализа на проблема и за ефективно справяне с тежкия смог в столицата.
Агенцията обяснява, че чрез Националната система за контрол качеството на въздуха тя предоставя в реално време на съответните общини часови стойности от автоматичните измервателни станции, разположени на тяхна територия. Става дума а данни за всички замърсители, в това число и за фините прахови частици. Общините от своя страна са задължени да предоставят тази информация на обществеността също в реално време чрез информационни табла или на интернет страниците си, пише в писмото на ИАОС до "Дневник".


В същото време от Изпълнителната агенция за околна среда не отговарят на запитването на редакцията с какъв мотив отказват публичност на тези данни, както и защо обжалват решението на съда. От ИАОС обясняват, че се възползват от законното си право да обжалват решението на съда, когато "то е неблагоприятно за нея като страна по делото". Макар че делата са публични и всеки може да ги проследи, от ИАОС отказват да коментират "въпроси, които са по съществото на спора", заради "висящия съдебен процес".


Делото е по жалба на сдружение "За Земята – достъп до правосъдие" от март тази година. Организацията е представлявана от адвокат Александър Кашъмов от програма "Достъп до информация". От ИАОС са обжалвали решението въпреки категоричния мотив на съда, че отказът им няма основание.
В София е системно замърсяван въздухът, проблемът с фините прахови частици е сериозен и често се надхвърлят допустимите европейски норми. Начинът, по който се публикуват данните, е важен анализ на проблема и установяване на източника на замърсяване.


"С наблюдаване на почасовите данни може да се прецени степента на замърсяване. Среднодневните стойности не са достатъчни, защото високите стойности от деня се балансират с тези от нощта. Така резултатът за денонощието е в норма, което не предоставя пълната информация на гражданите," обясняват от "За Земята". Те напомнят, че архивните данни от своя страна могат да послужат на организации, изследователи, здравни експерти за различни изследвания и изготвяне на препоръки за подобряване на въздуха и опазване здравето на хората.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Най хубавите служби са в инспекциите и комисиите. Т'ва ако си намеря там работа все едно съм лепнал една малка солунска митница. Детска солунска митница, ама си е много добре

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Защо агенцията отказва достъп до първичните данни е ясно. Така няма да може да манипулира (осреднява) данните. Защо съдът не я глоби за отказа, това остава неясно.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Трогателни са опитите на Дневник да направи "проблем" от смога и да изкара герои "зелените" предприемачи. Ако някой направи статистика на публикациите по темата в последната една година и ги сравни с броя на публикациите в предходната година ще разбере, че не става дума за журналистика, а за най-обикновен опит за манипулация.

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Не се вълнувам особено чия ще е отговорността да оповестяват данните, но ще ги замоля да бъдат по-чевръсти. Освен ако не искат всички да изпукаме от мръсен въздух и безхаберие на държава и общини по въпроса.

 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#3] от "svoboden":

  Верно? Вие къде живеете, колега? В някое планинско селце навярно и поради това проблемът със смога Ви се струва силно надценен? Аз като колоездач в София мога да Ви уверя, че дори в малките и тихи улички има щъкащи МПС-та, които бълват кълба от дим и прах след себе си и не е никак приятно - единствените зони, където е що-годе добре, са парковете и около НДК, а докато стигна до тях?

 6. 6 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#3] от "svoboden":

  "Трогателни са опитите на Дневник да направи "проблем" от смога и да изкара герои "зелените" предприемачи. "

  Не разбирате за какво става въпрос, нали (или се опитвате да манипулирате)? Става въпрос за криене на данни за въздуха, който дишаме, също както се криеха данни за радиацията по време на Чернобилската криза. Мотивът е "да не се създава излишна паника и да не се манипулира населението". Онзи ден слушах един господин от агнецията. Каза приблизително горните думи, е, малко по-напудрени. Нещо да ви говори това? Не е работа на тази агенция да се грижи за настроенията сред населението! Нейна работа е да мери и предоставя данните. За това е купена измерителната апаратура с пари от бюджета.
  И ако искаш да знаеш какво дишаш според вас е да си "зелен предприемач", то и аз съм такъв.

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#6] от "grajdanin1":

  Така е, колега! Поздравления за позицията!

 8. 8 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  До коментар [#5] от "Читател":

  А Вие от статията разбрахте ли например, кой е собственика на организацията "За земята - достъп до правосъдие"? Или прочетохте ли факта, че съдебното решение на което се основава цялата публикация не е влязло в сила!?

 9. 9 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 974 Любопитно

  До коментар [#1] от "oporna_to4ka":

  Балатум, и ти като Дневник не знавте, че т. нар. "екоинспекция", т.е. РИОСВ и Изпълнителна агенция по околна среда са две различни институции.
  И никой не е длъжен Дневник да дава обяснения за законното упражняване на правото на обжалване. Правова държава сме все пак. Върховния съд ще се произнесе права ли е ИАОС или Кашъмов е правия.

 10. 10 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 974 Любопитно

  До коментар [#1] от "oporna_to4ka":

  Ощенпо хубава в позицията на драскач във Форум за пари.

 11. 11 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#8] от "svoboden":


  "А Вие от статията разбрахте ли например, кой е собственика на организацията "За земята - достъп до правосъдие"? "

  Какво значение има кой е собственикът на организацията и има ли сестра?

 12. 12 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#8] от "svoboden":


  "А Вие от статията разбрахте ли например, кой е собственика на организацията "За земята - достъп до правосъдие"? "

  Какво значение има кой е собственикът на организацията и има ли сестра?

 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#8] от "svoboden":

  Мен ме интересуват актуалните данни на всеки час и дори на по-малък интервал за качеството на въздуха в София, но и в другите ни големи градове. Всичко друго са детайли.

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#5] от "Читател":


  До коментар [#3] от "svoboden":Верно? Вие къде живеете, колега? В някое планинско селце навярно и поради това проблемът със смога Ви се струва силно надценен? Аз като колоездач в София мога да Ви уверя, че дори в малките и тихи улички има щъкащи МПС-та, които бълват кълба от дим и прах след себе си и не е никак приятно - единствените зони, където е що-годе добре, са парковете и около НДК, а докато стигна до тях?
  —цитат от коментар 5 на Читател


  Вероятно нещата стоят така както ги казвате и аз също не разбирам, самия предмет на съдебния спор - укриването на данните - така или иначе те стават известни.
  Но принципния и съществен за мен въпрос е и какво - имаме данните и после, отнемаме колите които пушат/спираме ги от движение и т.н. - все неща, които много трудно се реализират, а и веднага срещу подобни мерки ще има мощно противодействие, донякъде и с право, защото стандарта ни е нисък, с тези коли маса хора си изкарват хляба и т.н.
  А какво да кажем за отоплението с твърди горива и как и въобще в обозримо бъдеще може да се реши проблема. Аз виждам само един начин - здрав акциз и това отопление да стане в пъти по-скъпо от парно или ток, но колко хора могат да си го позволят.
  Така че остава само едно, да пишем по форумите и да започнат да ни глобяват за превишените стойности - ефект който няма с нищо да подобри ситуацията.
  Трайно решение е подобряване на икономическато положение на почти всички, ама това няма как да го направи министерството на околната среда или общината, а е в нашите възможности, чрез с нашата политическа зрялост, като избиратели и
  чрез нашата икономическа активност - все неща, които очевидно са в дефицит за средно-статистическия жител на РБ.

 15. 15 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 210 Неутрално

  Крият ги как няма да ги крият, като има и наказателна процедура срещу България от Брюксел, заради мръсния въздух от който умират хора ежедневно.. но нали си се возят в скъпите возила с кордон, разните там депутатчета и майчини и ДС синчета. Крият ги за да не започнем и ние да ги съдим... а май в време за един масов съдебен иск срещу администрацията в София, в Европейски съд, и държавата след това да накаже но не с уволнение виновните а със затвор. Това тук си е системен ГЕНОЦИД!!! А на всички тези с минусите им пожелавам рак на белите дробове.

 16. 16 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 210 Неутрално

  Само да допълня че 90% смъртността при него :)

 17. 17 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#3] от "svoboden":

  Какъв опит за манипулация и то от страна на Дневник? Вие наясно ли сте за какво става въпрос изобщо?
  Наясно ли сте, че ДЪРЖАВНА агенция, която е на бюджетна издръжка - т.е. АЗ и ВИЕ и всички други граждани им плащаме заплатите, за да ни ИНФОРМИРАТ за въздуха, който дишаме. А освен това СМЕ платили и за СЪДЕБЕН процес - това също се плаща от гражданите. А ДЪРЖАВНАТА агенция отказва И да спази решенето на съда.
  Да не сме в Камерун? Кой кого манипулира и какви глупости приказвате?

 18. 18 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 210 Неутрално

  До коментар [#17] от "elibal":

  А бе остави го този платен трол поли-идиот да си говори.. въпросът е пари да се въртят и многобройните ненужни хора в съдебната ни система да имат работа пък било и то фиктивна.

 19. 19 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#14] от "tsvetko_51":

  Слагате коня зад каруцата.
  Изглежда доста българи не са наясно с ролята на държавата - какво е това правителство и какво работи то.

 20. 20 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#14] от "tsvetko_51":

  Слагате коня зад каруцата.
  Изглежда доста българи не са наясно с ролята на държавата - какво е това правителство и какво работи то.

 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#20] от "elibal":

  Веднага разбрах - задача на правителството е, да внася чист въздух , да изхвърля мръсния и за всичко това не само да не ни вземе някакви пари, а напротив, да донесе и доход.
  Ако говорим за обикновена чистота, освен че НИЕ не трябва да цапаме, остава общините и държавата да ни вдигнат данъците и да плащат на някой да мие - аз не виждам други възможности.
  Ако говорим за стари коли и пушеци от тях, освен да спира от движение и глобява ( ама здраво) не виждам какво може да направи държавата, ама нашата реакция също ще бъде предвидима.
  И последно, с което няма как да се оправи държавата е твърдите горива - крадени (но по-евтини) дърва си е обичайна практика, парно на пелети и прочее как се "регулират" освен с цени, т.е. акцизи, глоби и подобни.
  А дали ще виждаме он лайн информация за степента на замърсяване...от това не ми става нито по-топло, нито въздуха става по-чист.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK