Еколози настояват за премахване на ветропаркове и голф игрище при "Калиакра"

Еколози настояват за премахване на ветропаркове и голф игрище при "Калиакра"

© Юлия ЛазароваПремахване на шестте ветропарка и възстановяване територията на голф игрището, изградени в нарушение на законодателството на ЕС. Това според Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) са мерките, които трябва да залегнат в плана за управление на защитените зони в района на Калиакра, за да отговори страната ни на решението на Европейския съд по казуса, за да не последват наказателни глоби и санкции.


Необходимо е също да се намери решение за множество проекти, които са одобрени, формално могат да бъдат изпълнени и да предизвикат още значителни щети в границите на защитените зони, предупреждават още от дружеството.


Няма постигнати договорки между България и ЕК
От БДЗП припомнят, че през юли 2017 г. министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че е постигнал "възможно най-благоприятните за страната ни договорености с Европейската комисия по съдебното дело за изградените вятърни генератори в защитена зона "Калиакра".


Договореностите включват по неговите думи строги забрани за ползването на земите и в същото време запазването на шестте ветропарка, обект на решението. Тези новини предизвикаха вълна от недоволство и осуетиха провеждането на обществените обсъждания на плана за управление на трите защитени зони в района: "Калиакра", "Комплекс Калиакра" и "Белите скали".


След запитване от "Капитал" до Европейската комисия стана ясно, че до момента няма никакви постигнати договорки, за които твърди министърът.


Това потвърждава и официалното запитване на БДЗП до Генерална дирекция "Околна среда" на Европейската комисия, която отговори: "Можем да потвърдим, че дискусии с българските власти относно необходимите мерки за осигуряване на съответствие с решението на Европейския съд се проведоха през юли и ще продължат и след лятото. Комисията все още не е взела никакво решение по този въпрос. Българските власти са тези, които трябва да определят подходящите мерки за постигане на съответствие. След като българските власти вземат решение кои са конкретните мерки, Европейската комисия е готова да разгледа дали те са достатъчни с оглед на решението на съда."


Според БДЗП предложеният в момента план за управление не може да постигне прилагане на решението на Европейския съд по делото "Калиакра", както и на препоръка на Бернската конвенция. Мерките са недостатъчни, някои от тях са неподходящи, особено що се касае до защитените зони за птици, смятат експертите.


Цялото становище на БДЗП е публично и може да бъде намерено тук.


В началото на т.г. със свое решение


Европейският съд задължи България


да възстанови унищожените степи и коридори за миграция на птици. Причината са ветрогенератори и голф игрище, които българското правителство е разрешило незаконно. Ако България не се съобрази със съда и не предложи адекватни мерки как да стане това, първоначалната глоба може да е 1.5 млн. евро, а всекидневната - 20 хил. евро до отстраняване на нарушенията. От еврокомисията са дали срок на страната ни до края на септември да приеме план за управление на защитената територия, в който да са записани мерките за предотвратяване на увреждането й.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK