Еколози настояват за премахване на ветропаркове и голф игрище при "Калиакра"

Еколози настояват за премахване на ветропаркове и голф игрище при "Калиакра"

© Юлия ЛазароваПремахване на шестте ветропарка и възстановяване територията на голф игрището, изградени в нарушение на законодателството на ЕС. Това според Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) са мерките, които трябва да залегнат в плана за управление на защитените зони в района на Калиакра, за да отговори страната ни на решението на Европейския съд по казуса, за да не последват наказателни глоби и санкции.


Необходимо е също да се намери решение за множество проекти, които са одобрени, формално могат да бъдат изпълнени и да предизвикат още значителни щети в границите на защитените зони, предупреждават още от дружеството.


Няма постигнати договорки между България и ЕК
От БДЗП припомнят, че през юли 2017 г. министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че е постигнал "възможно най-благоприятните за страната ни договорености с Европейската комисия по съдебното дело за изградените вятърни генератори в защитена зона "Калиакра".


Договореностите включват по неговите думи строги забрани за ползването на земите и в същото време запазването на шестте ветропарка, обект на решението. Тези новини предизвикаха вълна от недоволство и осуетиха провеждането на обществените обсъждания на плана за управление на трите защитени зони в района: "Калиакра", "Комплекс Калиакра" и "Белите скали".


След запитване от "Капитал" до Европейската комисия стана ясно, че до момента няма никакви постигнати договорки, за които твърди министърът.


Това потвърждава и официалното запитване на БДЗП до Генерална дирекция "Околна среда" на Европейската комисия, която отговори: "Можем да потвърдим, че дискусии с българските власти относно необходимите мерки за осигуряване на съответствие с решението на Европейския съд се проведоха през юли и ще продължат и след лятото. Комисията все още не е взела никакво решение по този въпрос. Българските власти са тези, които трябва да определят подходящите мерки за постигане на съответствие. След като българските власти вземат решение кои са конкретните мерки, Европейската комисия е готова да разгледа дали те са достатъчни с оглед на решението на съда."


Според БДЗП предложеният в момента план за управление не може да постигне прилагане на решението на Европейския съд по делото "Калиакра", както и на препоръка на Бернската конвенция. Мерките са недостатъчни, някои от тях са неподходящи, особено що се касае до защитените зони за птици, смятат експертите.


Цялото становище на БДЗП е публично и може да бъде намерено тук.


В началото на т.г. със свое решение


Европейският съд задължи България


да възстанови унищожените степи и коридори за миграция на птици. Причината са ветрогенератори и голф игрище, които българското правителство е разрешило незаконно. Ако България не се съобрази със съда и не предложи адекватни мерки как да стане това, първоначалната глоба може да е 1.5 млн. евро, а всекидневната - 20 хил. евро до отстраняване на нарушенията. От еврокомисията са дали срок на страната ни до края на септември да приеме план за управление на защитената територия, в който да са записани мерките за предотвратяване на увреждането й.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  това е точното решение но бойко няма да позволи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  И аз искам да се върне пътя на гъските през наше село, че хубав лов ставаше, а сега минават от някъде другаде.

 3. 3 Профил на radovel
  radovel
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Много нахални бе, екорекет от висша категория, бетер мутрите едно време, не си напълниха гушите вече. Аз пък искам да се преместите в Бимбинистан някъде, далече.
  Що не си направите някъде държава и да си правите каквото си искате ?

 4. 4 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Причината са ветрогенератори и голф игрище, които българското правителство е разрешило незаконно.

  Само на Брюксел остана да се надяваме, че понякога и по изключение някакви закони може и да се спазят на тази територия.
  Кой ги е подписвал разрешителните за тия обекти насред защитените зони? Отговорност някаква?

 5. 5 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Ще се протака във времето и тая работа, докато омръзне и всички забравят аз нея.

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 6. 6 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 582 Неутрално

  "премахване на шестте ветропарка"
  Това не беше ли най-екологичната и възобновяема енергия. Колко кюмюр или мазут трябва да се изгори за да се произведе тази енергия. И въобще , на птиците не вреди ли повече глобалното затопляне. ?

 7. 7 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4543 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Интерес! Интерес!
  Песен за теб пеем днес!

 8. 8 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Какво не-екологично виждат в едно голф-игрище? То голф-игрището си е една поляна...

 9. 9 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Вярно, че понякога еколозите се държат като веганите, но в случая единственото правилно решение е да бъдат избегнати глобите и ако това изисква да се премахнат ветропарковете и голф игрището, да се премахнат.

  Ако се направи по интелигентен начин, в което се съмняваме, и обезщетенията за собствениците ще бъдат по-малки от потенциалните глоби.

  А тези, които носят отговорност за тази ситуация - с тях да се занимава цацата.

 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3268 Весело

  Добре звучи: Еколози срущу ветропаркове.

  Еретик
 11. 11 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  да, ама някой ще трябва да връща рушветите, затова е цялата сага.

  сега въртят сучат как да направят така, че хем на кр.гергов голф игрището цяло, хем законът спазен.

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Добре звучи: Еколози срущу ветропаркове.
  —цитат от коментар 10 на Костадин Иванов


  Това не са никакви еколози! Хора, които един пирон не са забили през живота си рекетират, рушат и пречат на хората, уж в името на някакви патки! Крайно време е някой да ги сложи на място, а най-добре в затворите! Имат престъпления за по няколко доживотни присъди!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  До коментар [#9] от "Petak":

  ама какви обезщетения на собствениците, та това си е престъпна замяна, за която обаче цацаратурата упорито си затваря очите (както действа и за много други престъпления - преследва само по целесъобразност, най-често неудобните на шиши, а законът е за балъците).

 14. 14 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Ако не ги махнат да не ги запалят

 15. 15 Профил на libertariansky
  libertariansky
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Личи си, че тези залюхани еколози, не играят голф, а всъщност това е най еко фриендли спорт. Ако си го платите-взимайте си го, ама немате пари бе, зеленочервени!

  Give me Liberty Or Give me Death !
 16. 16 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#9] от "Petak":

  "но в случая единственото правилно решение е да бъдат избегнати глобите"

  Въпросът е, че след като веднъж са разрешени вятърните инсталации и голф игрището, тяхното премахване също би било свързано с неустойки.

  Доколкото знам, в самото съдебно решение липсва думата "премахване". За да не се плащат глобите, изискването към България е да се вземат адекватни мерки за опазване на птиците и на понто-сарматските степи в района на Калиакра. Такива мерки биха могли и да са по-умерени (напр. радари, спиране на инсталациите през прелетния период и сигурно има и други възможни). Премахването е най-крайното възможно решение.

 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  До коментар [#16] от "ijj":

  "Премахването е най-крайното възможно решение."

  Да ама ако не плашат с махане няма кой да им плати и лев рекет!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 325 Неутрално

  да ги слагат в морето перките.
  а голф игрището на десето гергов
  е типчна държавна помощ.
  всички лъжат на килограм.
  единственото решение е
  европеска прокуратура за тези неща.

 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  да ги слагат в морето перките.а голф игрището на десето гергове типчна държавна помощ. всички лъжат на килограм.единственото решение еевропеска прокуратура за тези неща.
  —цитат от коментар 18 на mihail_p


  Престъпленията извършени от Гергов нямат нищо общо с екологията! Око е извършил престъпление, или тия с ветрогенераторите, да ги конфискуват в полза на държавата, ама под претекст за екология да се раздава самоуправство от страна на "еколозите" е по-голямо престъпление! Трябва да ги съдят като ОПГ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Еколози настояват-алоу, тва, че те финасира Сорос не ти дава право да искаш всичко!
  Разумните мерки не са-еколози настояват! Разуимните мерки са -край на изкупуването на ВЕИ- енергия по фиксирани цени! Свободен пазар за ВЕИ енергията! След което собствениците на перки сами ще си ги преместят другаде!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  За всичкото десно чугун Русия е лоша! Енергийната зависимост от Русия-смърт! А перките дават някаква независима от Русия енергия! Калиакра е едно от най-ветровитите места у Балгариа!
  Има ли глобално затоплане? Ако според Сорос и марионетните му "еколози" има, то трябва ли да се борим с него? С ВЕИ-та ли?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 22. 22 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Снощи, май вътрешния министър беше, попита: Къде бяха еколозите по време на пожара в кресненското дефиле? В зоната с над 10 000 вида вида, които горяха?

 23. 23 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Най-голямата глупост е, че първо се приемат някакви граници, а чак след това се дискутират правилата, по които тези територии се управляват. Нормалната процедура трябва да е точно обратна. А на несъгласните еколозите и държавата да предложат съответните обезщетения.

  За голфа и перките - ДА. Заменкаджиите да си носят собствеността на земите, които са предоставили за замяната.

 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Снощи, май вътрешния министър беше, попита: Къде бяха еколозите по време на пожара в кресненското дефиле? В зоната с над 10 000 вида вида, които горяха?
  —цитат от коментар 22 на taratanki


  Пука им на еколозите, че горели там някакви видове, като няма кяр!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 25 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 325 Неутрално

  До коментар [#19] от "lz2":

  той знаеше за натура 2000.
  да не се прави, тъпия мафиот.
  http://afera.bg/ %D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D1%81-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2-%D0%B2.html

  https://bg.wikipedia.org/wiki/ %D0%9D%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0_2000

 26. 26 Профил на Moxito
  Moxito
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тия живеят на някаква паралелна планета:

  1) Голфигрището, предполагам става дума за Трейшън Клифс не е само голд игрище ами и комплекс с къщи, хотел, голяма част от къщите са собственост на хора,купили ги от строителя. И какво и тях ли ще гътнем, те каква вина имат, че корумпираната държава е дала разрешение за строителство. Нали на всеки е ясно, кога това ще стане.

  2) Перките са мега грозни, който ******** майката на пейзажа по този начин е за затвор определено, но....., част са от електропреносната мрежа, държавата е дала разрешение за изграждане и едва ли иска да я съдят всички от Лукойл до ЕВН.

  Решението в момента е: да се вкара в кауша, далият разрешенията и прибрал едни пари. Нещо, което също няма да стане, но би гарантирало, че няма да има подобни повторения.

  А т.нар. еколози да слезнат на земята.

 27. 27 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 991 Любопитно

  Ааааа перките са собсгвеност на партньорката на Боко Т

 28. 28 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#4] от "lustmord":


  " Само на Брюксел остана да се надяваме ... "


  И на САЩ по закона " Магнитски " !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 29. 29 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  [quote#12:"lz2"][/quote]


  Това с доживотните присъди вероятно визираш Боко, Цацата Дебелян и останалата сволоч ?!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 30. 30 Профил на ggrigorov
  ggrigorov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Отново нито дума за 2400-те дребни собственици на парцели в Каварненско, чиито земи са включени в Натура.
  Парцелите са планирани за урбанизация (вилно строителство) още през 91-ва.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Точно това да се премахне, хич да не се надяват.

 32. 32 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Тези еколози, ако имат капка разум, биха предложили работещо решение.

 33. 33 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#16] от "ijj":"Премахването е най-крайното възможно решение."Да ама ако не плашат с махане няма кой да им плати и лев рекет!
  —цитат от коментар 17 на lz2  Абе, ти да не искаш да платим 1,5 милиона евро, а след това да кихаме и по 20 хилядарки на ден ? Еколозите лоши или добри подадоха сигнала, Брюксел се задейства и оттук насетне топката е в полето на българското правителство и Брюксел .
  Е, еколозите от кого очакват " да им плати и лев рекет " - от българското правителство, или от Брюксел ? Кого " рекетират " в случая ?
  Ако от мен зависи да набирам тролове, ти и " опорна точка " ще сте аут поради некадърност и празноглавие !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 34. 34 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Чудничко - непрекъснато плащаме! Не ми идва нищо друго наум, освен да ви препоръчам да прочетете петте закона на глупостта на италианеца Карло Чипола.
  http://www.manager.bg/ %D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82/%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BB%D1%83%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0

 35. 35 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#29] от "niksan1":

  "Това с доживотните присъди вероятно визираш Боко, Цацата Дебелян и останалата сволоч ?!"

  Я чети какво пише за ветропарк Калиакра: http://www.moreto.net/novini.php?n=24152

  Цитат- "Най-големият ветрогенераторен парк “Калиакра Уинд Пауър” - в района на каварненското село Българево, бе официално открит вчера. Сред присъстващите бяха японският посланик в България Цунехару Такеда и представител на японския гигант “Мицубиши”.

  Ветрогенераторният парк разполага с 35 ветрогенератора и собствена подстанция. Съоръжението се простира на площ от 2500 дка в землището на Българево. Инвеститор е смесеното дружество “Калиакра Уинд Пауър” АД, в което акционери са “ИНОС-1” и “Мицубиши”. В средата на 2006 година дружеството получи сертификат за инвестиция първи клас за ветроенергийния парк."

  Та кой е бил на власт 2008, когато е открит? И кой е дал сертификат за инвестиция първи клас през 2006? Да подсетя - Станишев, гл. прокурор - Борис Велчев. Дебелян беше любимото момче на ДПС и БСП - зам. министър в правителството Станишев.

 36. 36 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 225 Гневно

  Не са само еколозите. Аз като гражданин също настоявам за премахването на въпросните перки.

 37. 37 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Не съм фен на радикалния екотероризъм , но това е грозна гледка !!!

 38. 38 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Тук имаме две страни на една и съща монета, а именно финансов интерес. Тези с перките и голф игрището са получили право за строеж в защитена зона по втория начин, а еколозите се интересуват само от грантовете , но не и от опазване на средата. С други думи алчни хиени навсякъде, отврат.

 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  Ако трябва да избирам на кого да имам повече доверие, това определено няма да бъде Борисов и неговите министри...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на habitat
  habitat
  Рейтинг: 241 Любопитно

  Нено Димов се оказа най-големият лъжец и интригант ръководил някога МОСВ. В сравнение с него даже Джевдет Чакъров и Тамер Бейсимов изглеждат като правови и възпитани хора. Поне не говореха всеки ден врели-некипели и лъжи пред медиите. Дано Бойко се усети и махне лъжливият псевдо-десен, псевдо-министър, псевдо-климатолог дрънкалник по-скоро, за да не носи последствията от неговата зловредна откъдето и да го погледнеш дейност. Да си върви да пише книги против глобалното затопляне сред разтопените ледници на Алпите или да си разяснява тезите с напевното си и всяващо безрезервно доверие гласче, на белите мечки, които гладуват поради все по-малкия полярен лед. Въпреки че и за това не става, могат да му се зарадват. Ще превъзмогнат киселото и горчивото (да не кажа и нечистоплътното), което непрекъснато струи от неговата аура.

 41. 41 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 820 Любопитно

  Съседните две голф игрища не са в натурата,като понто-сарматската степ леко ги заобикаля.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK