"Електроразпределение Юг" ще обезопасява гнездата на щъркелите и през следващите 4 години

"Електроразпределение Юг" ще обезопасява гнездата на щъркелите и през следващите 4 години


През следващите четири години "Eлектроразпределение Юг" ще продължи да обезопасява щъркеловите гнезда по електроразпределителната мрежа. Компанията е получила от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ново разрешително за обезопасяване, валидно до март 2021 г., а периодите за извършване на техническите дейности по обезопасяването и монтиране на платформи за гнездене остават от 15 октомври на текущата година до 1 март на следващата.


Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често тези гнезда са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това води до аварии и инциденти, които са фатални за птиците, причиняват щети и прекъсват мрежата.


Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. Така се предпазва животът на птиците и се намалява опасността от подпалване на гнездата, тъй като металните платформи не позволяват на гнездата да пропадат между проводниците на електрическата мрежа.
"Eлектроразпределение Юг" извършва тази дейност от години в сътрудничество с природозащитни организации.


За периода 2009 – 2017 г. общият брой на платформите, монтирани от компанията за предпазване живота на щъркелите е 2 132 бр., отчитат от компанията. Близо половината от гнездящите двойки (46%) и регистрираните гнезда (45%) са разположени на територия на дружеството в Югоизточна България. Компанията е обезопасила и над 72% от идентифицираните като рискови гнезда, разположени върху стълбове с проводници, в сравнение с 51% за останалата територия на страната.


Обезопасяването се извършва преди пролетната миграция на птиците – до 1 март.


Инициативата на "Eлектроразпределение Юг" за монтиране на платформите е съгласувана със съответните регионални инспекции по околна среда и води (РИОСВ).


Общо за периода от 2010 г. до края на 2016 г. дружеството е монтирало също и 11 324 бр. защитни изолации, с които са обезопасени 3653 електрически стълба. С монтирането на изолаторите се намалява рискът от късо съединение за птиците, кацащи на електропроводите. Заедно с това се намалява и риска от аварии по мрежата и прекъсване на захранването за клиентите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK