Местните власти отказват дебат по план за Калиакра, твърдят природозащитници

Местните власти отказват дебат по план за Калиакра, твърдят природозащитници

© Юлия ЛазароваМестните власти в Каварна са отказали дискусии по мерките за опазване в защитените зони от европейската екологична мрежа Натура 2000 в Калиакра. За това разказват от екокоалицията "За да остане природа в България".


Заради проблемно застрояване с ветропаркове и голф игрище в тази зона България беше осъдена от Европейския съд. Ако страната ни не предложи адекватни мерки за възстановяване на защитените зони, има риск от ежедневни глоби.


Преди месец граждани в Каварна протестираха с притеснение, че новата забрана на министър Нено Димов засяга техния поминък. Обществените обсъждания бяха осуетени със скандали, в случая беше въвлечен премиерът, а на заседание в Министерски съвет бе взето решение в работни групи да бъдат дискутирани конкретните мерки и да се стигне до решения.
В четвъртък (31 август 2017 г.), представители на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и Българска академия на науките (БАН) отново са отишли на място в Каварна, за да обсъждат с местните хора мерките от плана за управление на защитените зони в района на Каварна, в рамките на работните групи "Земеделие" и "Акватория", разказват от коалицията.


На запитване на "Дневник" за резултатите от срещата и коментар от страна на Министерство на екологията отговориха само, че "не е намерена обща база за работа между отделните страни. Експертите ще продължат да работят самостоятелно."


По думите на екокоалицията, още на група "Земеделие" кметът на Каварна Нина Ставрева ги посреща с декларация, че няма да обсъжда плана за управление, а единствено заповедта на министъра за временна забрана на дейности в понто-сарматските степи, както и границите на защитените зони. Тя призова присъстващите да подпишат декларацията с мотива, че лично министър Нено Димов ѝ обещал, че на работните срещи няма да се обсъжда плана. Земеделците и ловците се присъединяват към декларацията, посочват природозащитниците.


"Това, че представителите на МОСВ са командировани от същия министър със задачата да се обсъжда плана за управление и че в писмените покани до участниците бе посочена същата задача на работните срещи, явно не беше от значение за тези представители на местните хора," коментират природозащитниците.


Мирослав Калугеров, началник на Националната служба за защита на природата, е подчертал необходимостта да се предприемат спешни мерки за изпълнение на решението на Европейския съд и че е важно тези мерки да бъдат обсъдени с местните хора.


От своя страна обаче участниците са искали промяна на границите на защитените зони и проверка на първичните данни, въз основа на които са определени те.От МОСВ обясняват, че стандартните формуляри с данните за всяка защитена зона са публични на страницата на министерството и по закон те не съхраняват първични данни, а само документите, изисквани от Европейската комисия.


От Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) са обяснили, че съхраняват всички данни, послужили за определяне на всички 114 защитени зони за птиците. Данните могат да бъдат разглеждани в офиса на БДЗП в присъствието на специалист, който да отговаря на въпроси. На участниците е бил показан полевият дневник от проучването на миграцията при село Българево.


Кметът на Каварна Нина Ставрева обаче е заявила, че не проявява интерес, когато й предлагат да види данните за мигриращи розови пеликани, записани в дневника. В продължение на три часа участниците в срещата обсъждат правните и научните аспекти, свързани с обявяването на защитените зони. Предложена е за обсъждане и възможността за прекартиране на понто-сарматските степи с участието на собственици и ползватели на земи.


Според еколозите, местните представители отново са обиждали учените от БАН и дори заплашват със саморазправа. Това предизвиква реакцията на доц. Анна Ганева, директор на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, която заявява, че не би изпратила експертите си в район, където сигурността им ще бъда застрашена.


Местните участници предлагат ревизия на договора ни за членство в Европейския съюз, за да не се налагат ограничения в защитените зони. Нито една мярка, свързана със земеделието не е била разгледана на срещата, твърдт природозащитниците


В следобедната работна група "Акватория" представителите на рибарския сектор също се присъединяват към декларацията, предложена от кмета на Каварна, със същите аргументи, с които земеделците не подкрепят обсъждането, макар заповедта на министъра за временна забрана на дейности, касае само степите, но не и морската акватория.


Последват груби нападки и обиди към авторския колектив на БАН. Работната среща е прекратена, а срещите на работните групи "Строителство" и "Енергетика" са отменени.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Тия от "Да не остане човек в България" като какви се изживяват?! Кой ги е избирал, кого представляват? По един ритник в задника и кой от дето е! Баси наглеците!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Е, отървали са боя все пак. А са си го заслужили.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Малииии, как се връщат похарчени вече пари, ... не ми се мисли.

 4. 4 Профил на ggrigorov
  ggrigorov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дневник планира ли най-после да даде думата на някой от 2400-те собственици на урбанизирани парцели още от 91-ва, чиито имоти попадат в Натура2000?
  Изключително едностранчиво отрзяване!

  А дъното на журналистиката е обвързването на правото на собственост на хората със членството в ЕС. Точно по този начин се дава храна на вяскакви национал-популистки партии.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Местните власти ще плащат ли милионите глоби към Брюксел. И те , като Тереза Мей, искат предимствата, но не искат правилата.

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Местните власти ще плащат ли милионите глоби към Брюксел. И те , като Тереза Мей, искат предимствата, но не искат правилата.
  —цитат от коментар 5 на Роси


  А екоталибаните кой ги е назначил за началници на кметовете? Те са НИКОИ! Никого не представляват, нямат подкрепата на населението и не работят в негова полза! На какво разчитат? Ще отнесат боя в най-скоро време от хората, на които им е писнало от простотиите им!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4321 Разстроено

  До коментар [#5] от "Роси":

  Нали знаете как реагирали софийските първенци на първия план за канализация в София? /1880-те/: "Не щеме угоди, искаме изгоди!"
  Днешните величия от местен и централен мащаб не са променили манталитета си!

 8. 8 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "данните за мигриращи розови пеликани, записани в дневника".
  Ей ги бееее, да знаят хората какво им изяде хляба.
  http://bspb.org/media/cache/6f/5e/thumb7_Rozovi_pelikani_Sv_Cheshmedzhiev.JPG
  Какви гуши само, а? Но всъщност гушите на техните любители са много по-големи. И опасни.

 9. 9 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":


  Доказано е че българинът не може да се грижи за природата, та на местните талибани, трябва да им бъде наложено отгоре ясно какво НЕ трябва да правят. Друг е въпроса, че реално погледнато управляващите са на страната на далаверата и този проблем беше умишлено създаден.

  http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/index_en.htm

  Чети от източника каква е истината, за това какво може и какво не може да се прави в защитените зони, а не през разни български министерства.

 10. 10 Профил на ggrigorov
  ggrigorov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#9:"Chubachubs"][/quote]

  Хора като Вас са били много полезни по време на национализацията и формирането на ТКСЗ.
  По същия начин са гледали напред към светлото бъдеще, където моето е мое, а чуждото общо.

 11. 11 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#10] от "ggrigorov":

  Каква национализация те гони теб?! Що не споменеш нещо за заменките на държавна земя по крайбрежието на Шабла, за разпилени горски масиви из Шуменско?!

 12. 12 Профил на ggrigorov
  ggrigorov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#11:"Chubachubs"][/quote]

  Темата е за Калиакра и затова коментирам имотите там.
  Те не са следствие от заменки, 95% са с нотариален акт отпреди 92г, като са предвидени за вилно строителство - както например вилите в околностите на Бистрица, Железница, горната част на Лозен, Южната част на Симеоново.

  Предствете си например хората от Каварна да се обединят и да поискат горепосочените райони с Натура поради някаква причина?

  Шабла не бих могъл да коментирам. Последно бях там преди два месеца. Плажът е див и огромен, имаше 3 семейства на около 5 км.
  Но на природозащитниците там им е прекалено диво и предпочитат да се праят на Робинзон с още 1000 души на Градина

 13. 13 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#5] от "Роси":

  Местните власти ще плащат ли милионите глоби към Брюксел. И те , като Тереза Мей, искат предимствата, но не искат правилата.
  —цитат от коментар 5 на Роси

  Ами не, драга, всички ще плащаме. За акъл . Да не избираме друг път такива управници. Царо, Станишко , Боко , Ореха , пак Боко , сега прибавихме и Валерката. Но не само за тях става въпрос, те са по-скоро само символа на царстващите некадърност, безхаберие и безотговорност. И всред зелените , учените , биолозите и т.н. Защото, какви са правилата? Виж, че се говори на различни езици. Предлагат дневници за броене на патки. Е , добре преброили 600 патки /розови пеликана де/ http://natura2000.moew.government.bg/PublicDownloads/Auto/SDF_REF_BIRDS/A019/A019_PS_138_3.pdf
  в нивите около Калиакра и бум 6000 дка в натура. Защо бе? Не можеш да пръскаш ториш , ореш може би когато трябва но по - важно е друго ами повечето от тези земи още тогава са били предвидени за застрояване , дали ще се правят перки , голфове, хотели или вили, може да не стане веднага, но хората имат право на доходи от земите си, ако могат да го постигнат. И може да не е днес, а след 20 години. И изведнъж идва някой и казва : Ъъъ няма такова нещо , розовите пеликани са застрашен вид /да, така е/ и тоя твой имот пак си е твой , ама няма да го пипаш. Ние сме учени хора от БАН , НПО-та и т. н. и чрез Европейската комисия ти заповядваме това. Барем да бяха обещали заплащане за трудоден , като в ТКЗС, кога им вземаха земята.

 14. 14 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1159 Неутрално


  До коментар [#9] от "Chubachubs":

  До коментар [#6] от "lz2":Доказано е че българинът не може да се грижи за природата, та на местните талибани, трябва да им бъде наложено отгоре ясно какво НЕ трябва да правят. .
  —цитат от коментар 9 на Chubachubs


  След като според Вас българина не може да се грижи добре за природата си, защо в ЕС средната лесистост е 31%, а в България е 34%!? Защо при такава сравнително малка като площ територия, България е на 3 място по биоразнообразие в Европа!? Защо на тази малка територия се срещат почти всички главни типове местообитания, характерни за Европа? Мога да продължа с въпросите, но едва ли е нужно.


 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#13] от "zegi":

  ++++++++++++++++++++

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":Доказано е че българинът не може да се грижи за природата, та на местните талибани, трябва да им бъде наложено отгоре ясно какво НЕ трябва да правят. Друг е въпроса, че реално погледнато управляващите са на страната на далаверата и този проблем беше умишлено създаден.http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/index_en.htm Чети от източника каква е истината, за това какво може и какво не може да се прави в защитените зони, а не през разни български министерства.
  —цитат от коментар 9 на Chubachubs


  Кой бе талибан доказа, че българите не могат да се грижат за природата?! Ония дето нямат природа защото са си я унищожили ли? Щом сме 1300 години на тази земя и за това време сме съхранили в пъти повече природа от Германия и Франция например, значи се грижим по-добре от тях за нея и нямаме нужда от никакви Натури и Мерки за да си я опазим! И Някакви недорасли рекетьорчета да се разпореждат в чужди имоти!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на wbn11521191
  wbn11521191
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Всички вие, които плюете по зелено-мислещите хора, не разбирате ли, че този конфликт се създаде нарочно от Боко и компания, за да се обслужат интересите на една шепа хора, които имат имоти там?! Тук НЕ става дума за нивата на Бай Гошо, а за хотели и комплекси като Тракийски скали. Защо нападате малкото останали будни хора, които се опитват да ни защитят от безочливите и ненаситни олигарси като Цветелина Бориславова, Гриша Ганчев, Красимир Гергов и Живко Суджука, които до един притежават имоти в земите от Натура 2000 около Калиакра. Не се ли научихте вече, че всяко едно действие на Боко и шайката около него наречена правителство, цели да донесе облаги на някой от върхушката? Целта винаги е тази и всякакви обяснения, за това как Боко искал да стигне до решение изгодно за всички страни, са пълни измишльотини.

 18. 18 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 915 Неутрално

  ...Местните участници предлагат ревизия на договора ни за членство в Европейския съюз...
  Горното обяснява много неща от случващите се в страната, ако не и всичко. Хора скарани, незачитащи правилата. Простотията води до вандалщина.

 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Всички вие, които плюете по зелено-мислещите хора, не разбирате ли, че този конфликт се създаде нарочно от Боко и компания, за да се обслужат интересите на една шепа хора, които имат имоти там?! Тук НЕ става дума за нивата на Бай Гошо, а за хотели и комплекси като Тракийски скали. Защо нападате малкото останали будни хора, които се опитват да ни защитят от безочливите и ненаситни олигарси като Цветелина Бориславова, Гриша Ганчев, Красимир Гергов и Живко Суджука, които до един притежават имоти в земите от Натура 2000 около Калиакра. Не се ли научихте вече, че всяко едно действие на Боко и шайката около него наречена правителство, цели да донесе облаги на някой от върхушката? Целта винаги е тази и всякакви обяснения, за това как Боко искал да стигне до решение изгодно за всички страни, са пълни измишльотини.
  —цитат от коментар 17 на wbn11521191


  Ако екоталибаните, дето се вдигнаха да правят протести в защита на интересите на Газпром са будни хора, то не знам на предателите как ще кажеш!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  ...Местните участници предлагат ревизия на договора ни за членство в Европейския съюз...Горното обяснява много неща от случващите се в страната, ако не и всичко. Хора скарани, незачитащи правилата. Простотията води до вандалщина.
  —цитат от коментар 18 на Мърмор


  А вас кой ви е определил да казвате кое е правилно и кое е лошо?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 21. 21 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#17] от "wbn11521191":
  Няма съмнение, че за ролята на Боко и компания си прав, но това не отменя, факта, че процедурата по определянето на защитени територии за диви животни в противоречие с икономическите интереси на хората е изначално сбъркана. Няма как да
  защитиш дивата природа , бъркайки в джоба на местните.

 22. 22 Профил на habitat
  habitat
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "А вас кой ви е определил да казвате кое е правилно и кое е лошо?
  До коментар [#20] от "lz2":
  А тебе Хейтъре, кой те е определил да казваш какви закони трябва да се спазват, какви директиви трябва да се ратифицират, какви договори трябва да се развалят и кое е лошо и кое добро! Тия местни не им ли е ясно, че земите им край морето станаха атрактивни именно заради перспективата и влизането в ЕС, заради сигурността от това. Защо никой не даваше и 5 стотинки за тия кайряци до 2002-2003 г. Нали и руснаците заради това купуват! Заради ЕС - да ама искаме да вземем всичко което дава ЕС и да не спазваме правилата на ЕС. Ти като идеш при лекар питаш ли го от какво си болен или ти му казваш какво да ти открие! А на зоолозите и ботаниците искате да нареждате, че пеликаните имали гуши! Не разбрахте ли че тяхната работа е да кажат има ли местообитание там, има ли ценни видове, има ли защитени видове, има ли такива които НИЕ СМЕ СЕ ЗАДЪЛЖИЛИ ДА ПАЗИМ ПРЕД ЕС! А държавата решава как да го направи според договорите, които е сключила и законите които е приела. Хайде позовавайки се на неприкосновената частна собственост да ти стана съсед и да си направя атомен реактор в къщи! Я си гледай работата - на мен си ми е кеф да си ме облъчва! И си е в моя имот. Ами същото е с определените от ЕС важни пеликани с много големи гуши! Харесва ви, не харесва ви, трябва да ги пазите и в имотите си.

 23. 23 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#14] от "tonitod":

  Защото още не е стигнал до там за да им види сметката ;-). За пример виж Черноморието и какво става с него, в момента на юг, скоро и на север.

  България въобще не е малка държава за биоразнобразие и самия факт че го твърдиш показва колко си запознат с нещата.

 24. 24 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#16] от "lz2":

  Пълна глупост е това да се твърди, че зелените са рекетьори - fake news и е добър аргомент за Цеко, който иска да застрои Пирин с ненужни писти и лифтове и тези които се точат на Сакар планина от към Черноморието, на Калиакра и на Шабла.
  Ако зелените екоактивисти бяха толкова силна мафия както я описваш, нямаше да има ни голф игрища ни вятърни паркове в забранена зона за строене.

 25. 25 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Аз само знам, че това на Калиакра се нарича Виа Понтика и оттам минават всички прелетни птици от Европа за Африка. Ако БГ мафията плюс нагли селяндури ( НЕ МИ СЕ ВЯРВА ПРЕДЦИТЕ ИМ ДА СА КУПУВАЛИ ЧУКАРИ ЗА НИВИ ) могат да изтребят екосистемите не цял континент, евала.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на habitat
  habitat
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#26] от "zegi":
  Модераторите!!!!! Идиот, малоумник - типично поведение и изразни средства за хуманистите - пеликанофоби! Не, не ни приеха в ЕС заради пеликаните разбира се - приеха за да могат земеделците всяка есен да си купуват нови джипове, да разорат 3/4 от ливадите и пасищата и общинските пътища, приеха ни за да може Водстрой на Пеевски да спечели всички проекти по ОП Регионално развитие, а всички общински кметове, особено на ГЕРБ да си направят водните цикли и пречиствателни станции на всеки квартал. Приеха ни, за да мога фирмите с ветрогенератори и фотоволтаици да преизпълнят в заложените 16% енергия от ВЕИ до 2020 г. на 20% още 2012 г. и да преизпълняват квотите за сметка на огромните преференции. Приеха ни, за да могат да разпределят националните паркове за паша и да вземат по 400 евро на крава. Приеха ни, едни и същи фирми да претакат парите по ОПОС и да надписват сумите, за да блажат общинарите от всички партии. Разбира се, че не са ни приели за да имаме Европейско правосъдие, да опазваме природата на България, като част от Европейската жива природа, да имаме свободен пазар на електроенергия, да нямаме монополизъм в горивата и т.н. Заради това не са ни приели разбира се - особено пък за розовите пеликани. Те в ЕС гнездят само в Гърция, България (спорадично) и в Румъния! Така според умниците - незелени-неидиоти!

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Петър Петков
  Петър Петков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "zegi":

  Съгласен съм, че местните жители не трябва да страдат заради подобни забрани. Но пак казвам, тук местните не са ощетени по никакъв начин. Който се опитва да твърди обратното или не е достатъчно информиран, или се опитва да манипулира мнението на хората. Единствените потърпевши са тези, които изброих по-горе, плюс още няколко имена. За това е цялата работа и за това се вдигна такъв шум.

 30. 30 Профил на habitat
  habitat
  Рейтинг: 233 Весело

  Мисля че във форума вече виждат кой вади аргументи и кой го вади голям и миризлив, да го размахва като знаме, будещо искрено отвращение!!! Да си жив и здрав ти желая! И се погрижи за собствената си същност, защото хейтърството се дължи именно на комплекси на малоценност, изразяващи се често в омраза към по-слаби и безпомощни същества като лалугери и пеликани. А ако си трол помисли какво ще правиш ако ти секне заплащането! Защото аз лично няма да те съжалявам!

 31. 31 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#29] от "Петър Петков":

  До коментар [#21] от "zegi":Съгласен съм, че местните жители не трябва да страдат заради подобни забрани. Но пак казвам, тук местните не са ощетени по никакъв начин. К
  —цитат от коментар 29 на Петър Петков

  Ами точно за това бъркаш драги. Ощетени са. Знаеш ли защо. Не става въпрос, толкова за нивите и сеитбата, макар , че и това е проблем, щом някой друг ще им разрешава как точно да се обработват земите им, ,а не така, че да имат максимален доход от селското стопанство. Но по - важно е другото и заради него се създаде напрежение. Те са разчитали на сериозни приходи в бъдеще от своите имоти. Тези, които са разположени на брега на морето , възстановени , закупени , заменени, няма значение как. Принципа е един., собствеността е равнопоставена. А те са предвидени за строителство, урбанизирани зони са, съвсем законно и логично общинският съвет /той трябва да го направи и това не е отменено/ ги е предвидил за това. След време, разбира се , трябват водоснабдяване, канализация, електроснабдяване, урегулиране на сметки със съседи и за улици, всичко това не е лесно и може да трае десетилетия в България /не трябва да е така ,впрочем точно и по вина на зеленилките, но това е друг въпрос/ . Е , накратко тези земи струват много повече от селскостопанските. 2,3, 5, 10 , 100 пъти , пазарът ще покаже . И сега, когато пазарът го е показал, да речем, идват едни и казват, йок, не може, това е земя за птици. Почти като във филма "Птиците" на Хичкок. Вероятно това сънуват хората.

 32. 32 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#30] от "habitat":

  Мисля че във форума вече виждат кой вади аргументи ! ....искрено отвращение!
  —цитат от коментар 30 на habitat

  Аргументите ти, /щях да напиша нещо което ти се полага , но няма/ са следните:
  Заради обстоятелството, че се налага "може би" да правят почивка, някъде около 600 прелетни розови пеликана,/много красиви птици между другото , застрашен вид и просто прелитат около Калиакра ежегодно, от делтата на Дунав до мраморно или средиземно море/ а да , това само през една година е установено, за другите няма данни, дай да обезсърчим , озлобим и накараме да страдат 2400 собственика на земи и техните семейства , разчитащи на приход от това ,че те са предвидени за застрояване, отделно десетки или стотици хора , работещи по голф-комплексите, или перките, да разбира се , да прецакаме печалби на инвеститори /с това последното съм съгласен, щом печалбите са незаконни, а те вероятно са такива , но не е това начина/, да и най - важното забравих, махайки перките , ще трябва да увеличим с малко глобалното затопляне. И всичко това правим, действайки като партийни секретари през 50-те , образуващи насила ТКЗС. Заповед , и точка. Е, отвратен съм. Малко е да се каже.

 33. 33 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#32] от "zegi":

  Да вземете да попрочете малко повече за Виа Понтика! Това е критична точка за екосистемите в Европа.

  https://bg.wikipedia.org/wiki/ %D0%92%D0%B8%D0%B0_%D0%9F%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0

  Днес Виа Понтика е наименованието и на един от главни маршрути на миграция на птиците от Европа към Африка. Минава през територията на България — над Странджа и по бреговата ивица на Черно море. Този маршрут следват много видове грабливи, водолюбиви и пойни птици, измежду които 78% от всички бели щъркели и цялата популация на розов пеликан в Европа, както и изключително редките видове царски орел, египетски и белоглав лешояд.

  Друга голяма „спирка“ за мигриращите птици е местността Болата на север от нос Калиакра, където могат да се видят червеногърби сврачки, черногърби и ориенталски каменарчета, качулати корморани, алпийски бързолети, розови скорци, дебелоклюни и късопръсти чучулиги, бели щъркели, пеликани и жерави.

 34. 34 Профил на habitat
  habitat
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#32] от "zegi":

  Пълен хаос е в главата ти! Няма смисъл да се дискутира с теб! Бях любопитен дали ще изкараш още лични обиди, но явно или ти омръзна или ти обедня речникът! И забелязах че само днес на всеки час си писал в Дневник - горе-долу равномерно. Явно държиш всички да забележат кога ще достигнеш нивото си на некомпетентност. Слава Богу, има кой да оценява моята компетентност и го е направил! Само ще ти кажа, че розовите пеликани са най-малкият проблем на опазването на природата в тази защитена зона. Как можаха дедите и предците на тези собственици да запазят тези природни дадености стотици години и точно в последните 10 години стопанисването на тези земи по начини практикувани с хилядолетия, стана изведнъж най-големият проблем.

 35. 35 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#34] от "habitat":

  До коментар [#32] от "zegi":Как можаха дедите и предците на тези собственици да запазят тези природни дадености стотици години и точно в последните 10 години стопанисването на тези земи по начини практикувани с хилядолетия, стана изведнъж най-големият проблем.
  —цитат от коментар 34 на habitat


  Ти вярно си с акъл на пернато. Ами аз нали точно това питам? Хората от столетия са си орали нивите, строели са с балчишки камък къщи за гости, ривиери за чужденци и партийци и овчарници за овцете , и не е имало никакъв проблем. И изведнъж : всичко това строго забранено. Да ти серем на компетентноста.


 36. 36 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#33] от "Дундурук":
  Бравос. То остави туй, Бургас , Варна и Слънчев бряг. Ама, както изглежда птиците си минават от Галиполи, Мраморно море и Босфора , и не им пука , че само Истанбул е 15 милиона и три часа път с кола, а пък в тази зона /Босфора, Дарданелите, Мраморно море/ живеят вероятно 30 милиона със всевъзможни дейности , индустрии и производства. Но сакън, да не се построи нещо на каварненските ниви и ливади. Ще си погинат всите птици от Виа Понтика мърцина.

 37. 37 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#36] от "zegi":

  Човек, не се излагай! Турция може да е всяка диктатура и кочина, но крайбрежията ( особено Черноморското ) и са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО запазени, ненаселени, незастроени и дори девствени. Същото е и югоизточна Гърция. И са пълни с резервати и национални паркове. Птиците не минават над Истанбул, а си имат заплюти от хиляди години местенца за почивка като Калиакра, бургаските езера и т.н.. Погледни си Гугъл Мапс!

 38. 38 Профил на habitat
  habitat
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#35] от "zegi":
  Така е - в продължение на стотици години, дедите на местните Българевци и Божуревци по кайряците са играли голф, добивали са енергия от вятъра на преференциални цени, орали са кайряците със специални машини, строили са хотели или поне са изливали бетонни плочи в имотите си, спечелени с честен добив на суджук по Добричко и т.н. Вярно, само пернат мозък не може да се сети какви са били традиционните дейности в степите на Калиакра! Една от тях разбира се е била осирането и насирането върху компетентността на малолумници, смотльовци, дебили и др., пречещи им на традиционния лов на отдъхващи там розови пеликани и лалугери. И изобщо са били такива големи чукундури, че накрая не им останало нищо друго освен да се само-застрелят! И да освободят земята от присъствието си, което ти препоръчвам да свършиш максимално бързо с цел извършване на единствената полезна дейност, на която си възможен!

 39. 39 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#38] от "habitat":

  Точно така, тия селяци са страшни наглеци. Какви перки, голфъри, трактори и джипове. Я марш обратно, да навличат потурите и цървулите,да подкарат волската каруца и да натискат дървеното рало. И като нямаш аргументи , разбира се винаги можеш да препоръчаш на опонента да се самоубие. За да не трябва ти да си цапаш ръцете може би. Точно това е начина , да се решават проблемите, Сталин беше казал нещо по въпроса май.
  И накрая, да вметна. Няма 8часа в събота,още не си си измил зъбите и изпил кафето и бързаш да напсуваш някой по нета. Вероятно денят ти е започнал пълноценно по хейтърските те ти критерии.

 40. 40 Профил на habitat
  habitat
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Явно си местен! Имам лоша новина - няма да ти се отвори парашутът! Предпочиташ да ти го турят Герговци, Суджуци и Цуцита, ама с ужас забеляза че го правят розови пеликани и лалугери! Нали така! Наслади се на удоволствието - ще е дълго!
  А по отношение кафето и зъбите, за разлика от на троловете, които тролят да късни ноши, моят ден започва рано! Поздрави от морето, не твоето де!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK