Местната власт в Каварна: Разговорите са неконструктивни докато не се изпълнят исканията ни

Местната власт в Каварна: Разговорите са неконструктивни докато не се изпълнят исканията ни

© Асен ТоневМестната власт на Каварна съобщи официално, че отказва да участва в планираните работни срещи за решаване на казуса Калиакра.


Според местните, разговорите с експерти и представители на институциите са неконструктивни докато не се изпълнят исканията на местните общности. Това съобщават те в новина на сайта на община Каварна "Провалени срещи на междуведомствената групи и подгрупите "Земеделие" и "Аквакултури".


В четвъртък трябваше да започнат обсъжданията на междуведомствена работна група на МОСВ с подгрупи "Земеделие" и "Акватория", които координират прилагането на мерки по изпълнение на решението на Съда на ЕС по казуса "Калиакра". В сградата на община Каварна пристигат представители на МОСВ, водени от Мирослав Калугеров , както и експерти на МЗХ, ИБЕИ-БАН и БЗДП. Но представители на местните власти и граждани отказват да участват в дискусията с предвидения дневен ред.
Кметът на Каварна също заявява, че докато не се намери начин за изпълнение на исканията на протестиращите от 4 август, не може да се премине към разглеждане на плана за управление на защитени зони в Калиакра в изпълнение на решението на Съда на ЕС.


Те настояват за представяне на екологична и научна информация, съобразена с културни, икономически, рекреационни и социални особености, както и регионалните и местните особености, въз основа на която държавата е направила предложение за създаване на защитените зони ,,Белите скали", ,,Калиакра" и ,,Комплекс Калиакра", пред Европейската комисия.


Местните продължават да искат преразглеждане заповедта от 21 юли 2017 г. на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Този обхват да бъде коригиран чрез работа на терен и ползване на актуални данни от агенцията по геодезия, картография и кадастър, настояват местните.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  Местната власт представлява хората! Екоталибаните представляват себе си а от БАН са продажници и за някой лев и апартаментите на хората ще вкарат в Натура!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Ами прави са си каварненци. Малоумната ни държава е предложила , частни терени , законно предвидени за застрояване /термина е " в строителни граници"/ като защитени зони за местообитания на птици ,гризачи и може би невестулки. Явно противоречие.

 4. 4 Профил на radost.petrova
  radost.petrova
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Местната власт се поставя над решение на европейския съд.
  Местната влас иска информация за проучвания и решения по обявяване на НАТУРА 2000 от процес в който общините са участвали (ако не са участвали, то те са имали всички възможности и срокове в които да го направят).
  Местната власт отрича целия процес по опазване на всичко ценно наколо им, до степен да поискат излизане от ЕС.
  Хората, подкокоросани от местната власт в момента не искат и да чуят че възможните мерки няма да засегнат значително нито земеделието, нито рибарството. И това само ако се разкарат незаконните перки и голф-игрища, защото най-вече те нарушават изискванията за опазване на Натура-зоните.
  Излиза че местната власт и дребните собственици защитават голфа, а не собствения си поминък.

 5. 5 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 588 Весело

  Като говориш с мен, ще мълчиш!

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3553 Весело

  Да събират пари да плащат глоби и да си защитават перките и голфа.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  Обаче глобите ще ги плащаме всички.

 8. 8 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#4] от "radost.petrova":
  Разбира се. Основен принцип в ЕС. Важни са хората. Това не е Путин с жеравите. А по
  въпроса , кой в какво е обсъждал, как ли пък никой не е обсъждал, че това са територии, предвидени за застрояване. Тези, предвидени сега за почивка на прелетните розови пеликани. Да си починат милите, докато стигнат от Делтата на Дунав до Средиземноморието.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5709 Неутрално

  Кметът е ясен. Тя си иска олигарсите да са край нея :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  Местната власт се поставя над решение на европейския съд.Местната влас иска информация за проучвания и решения по обявяване на НАТУРА 2000 от процес в който общините са участвали (ако не са участвали, то те са имали всички възможности и срокове в които да го направят).Местната власт отрича целия процес по опазване на всичко ценно наколо им, до степен да поискат излизане от ЕС.Хората, подкокоросани от местната власт в момента не искат и да чуят че възможните мерки няма да засегнат значително нито земеделието, нито рибарството. И това само ако се разкарат незаконните перки и голф-игрища, защото най-вече те нарушават изискванията за опазване на Натура-зоните. Излиза че местната власт и дребните собственици защитават голфа, а не собствения си поминък.
  —цитат от коментар 4 на radost.petrova


  Защитават целия поминък на хората! А талибаните само рушат! Никаква полза от никое тяхно действие няма за никого!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  Много срамежливо са изписали абревиатурите "ИБЕИ-БАН и БЗДП", зад които се крият скандално известните "Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания-Българска академия на науките" и "Българско дружество за защита на птиците". Със смукачи на грантове никой не желае да си говори.

 12. 12 Профил на rwq25530957
  rwq25530957
  Рейтинг: 5 Гневно

  Нито едно от исканията на местните жители на Общините Балчик, Каварна и Шабла не беше изпълнено или съобразено.

  Въпреки многобройните разговори, отправени искания и писма с питания от страна на местната общност към МОСВ, ИБЕИ - БАН, МЗХ и Министерски съвет, до момента нито едно от исканията на местните жители и заинтересовани хора не беше отразено или изпълнено и нито един документ не беше съобразен с икономическите, социалните, регионалните и местните особености на населението в Крайморска Добруджа.

  Не бяха предоставени от МОСВ никакви първични данни и теренни проучвания с конкретни GPS точки за първоначалното очертаване на Защитените зони "Калиакра", "Белите скали" и "Комплекс Калиакра", които безспорно да доказват наличието на видовете, предмет на опазване във всеки конкретен имот.

  Не бяха отстранени и явните фактически грешки по очертанията на зоните, както и грешките в картирането на понто-сарматските степи, обект на опазване по Заповед №РД-526 на Министерството на околната среда и водите със забрани за строителство и земеделие.

  Като резултат, Заповед №РД-526 е обжалвана пред ВАС от десетки засегнати хора.

  На вчерашните срещи, беше направен нов опит за насилствено Обществено обсъждане на Интегрирания план за управление, въпреки категоричното несъгласие на засегнатите граждани и представители на браншовете. Още на 4 август 2017 хората отхвърлиха категорично съдържанието на ИПУ, но той пак ни беше предложен със същите грешни и неприемливи текстове.

  Държавата отказа да съобрази подготвяните от НПО и ИБЕИ БАН документи и по този начин е в нарушение на чл. 2, ал. 3 от ДИРЕКТИВА 92/43/ЕИО НА СЪВЕТА от 21 май 1992г. за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, която гласи:
  Мерките, взети в изпълнение на настоящата директива, се съобразяват с икономическите, социалните и културните изисквания, както и регионалните и местните особености. (Art.2, p.3. of Council Directive 92/43/EEC of 21 May 1992 on the conservation of natural habitats and of wild fauna and flora: Measures taken pursuant to this Directive shall take account of economic, social and cultural requirements and regional and local characteristics.)

  Въпреки, че Европейската стратегия в тази област е насочена към общностите, регионите и европейските държави, хармонизиране на техните нужди за икономическо, социално и културно развитие, като също така отговаря на екологичните стандарти на естествените местообитания, Българското правителство едностранчиво защитава единствено позицията на Зелени НПО и ИБЕИ БАН и тяхната неотстъпчивост води до пълна липса на баланс между интересите на хората и опазването на природата в района.

  Липсата на компенсаторни механизми за засегнатите собственици на земя в Защитените зони, противоречи на редица Европейски практики и подходи, при които всяки един ограничителен режим върху частната собственост е въведен с предвидени ясни финансови компенсации.

  Всъщност, нито една Защитена зона не съобразена с интересите на местните хора. На засегнатите граждани, собственици на имоти е отнета изцяло възможността да обжалват картирането и реално да участват в определянето на границите на Натура 2000 (38% от територията на България). Заповедите по чл. 12, ал. 6 от ЗБР за обявяване на Защитените Зони са необжалваеми. Хората нямат НИКАКВА ВЪЗМОЖНОСТ за правна защита и са лишени от ефективно правосъдие и защита на своите имоти и права в областта на екологичното законодателство.

  Апелираме към всички засегнати български граждани, да се присъединят към колективната ни жалба до Европейската комисия.


  От ИК "Да спасим Крайморска Добруджа"

 13. 13 Профил на habitat
  habitat
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#12] от "rwq25530957":

  Това отношение което демонстрирахте към Европейския съюз, БАН, природозащитните организации и др. ще ви се върне тъпкано, много скоро, с вересиите! Много хубаво правите, че отхвърляте планът, той беше половинчат и даваше възможност за измъкване по терлици на най-големите нарушители! Аз съм много доволен, че направихте всичко възможно да провалите този план, още по-доволен съм, че ще пишете до Брюксел, за да изложите така наречените си желания и цели. Така цялата ви простотия ще блесне на сияйни висоти на най-високо международно ниво. И успехът ви ще бъде също толкова голям, колкото на Краш 2000, които съдиха държавата в Страсбург. Напишете на Брюксел, че не признавате Европейските директиви, че искате само Европейските пари, че никой българин не знае английски освен вас, Красимир Гергов, ТИМ и Цуци, че не признавате БАН и Европейските учени одобрили тези зони по НАТУРА 2000. Дерзайте, целта е близко! Скоро ще разберете какво пиша!

 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  До коментар [#13] от "habitat":

  Браво бе другар! Нагледно доказа, че "зелените" кратуни сте отявлени комунисти! За вас е без значение кой е собственик и какви са му плановете! Всичко е ваше! Отвратителни сте! И престъпни!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на habitat
  habitat
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#14] от "lz2":

  Какво искаш пък ти бре, Трол Герберски! Нали ви одобрявам поведението и го насърчавам да е в този тон! Продължавайте както досега! Аз друго не съм пожелал! Аз не съм претендирал за нищо чуждо, но се меся в чуждите науки, и като привърженик на жабите си гледам моя гьол! Но на тези които ми се месят в моя или ми претендират че са по-вещи в моята специалност, ще продължа да давам отпор! Е това е- ако за теб е комунизъм ОК! Герберите в момента са най-големите комунисти и имам много доказателства, но не си заслужава да си губя времето с Герберски тролове.

 16. 16 Профил на habitat
  habitat
  Рейтинг: 238 Неутрално

  да се чете "не се меся в чужди науки...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK