Близо 40 общини се състезават за устойчиви практики в конкурса на "Екообщина"

Близо 40 общини се състезават за устойчиви практики в конкурса на "Екообщина"

© "Екообщина"Над 37 общини, предимно по-малки, са се включили във второто издание на конкурса "Екообщина" като доста от тях са подали кандидатури в няколко категории. С тях общините представят конкретните общински политики в четирите категории: "Устойчиво управление на водите", "Устойчиво управление на отпадъците", "Енергийна ефективност на сградите" и "Устойчива мобилност".


Категорията "Устойчиво управление на отпадъците" е най-атрактивна. Общо 24 броя са подадените въпросници в тази област, като пет от тях са на общини с население над 40 000 жители, а 19 са общините с население под 40 000 жители. Втората най-предпочитана категория спрямо броя на подадените кандидатури е посветена на енергийната ефективност. За отличието в нея ще се борят четири общини с население от над 40 000 жители и 10 общини с население от под 40 000 жители.


Някои от общините са подали документи и в четирите категории.
През септември жури от специалисти в различните области ще оценява кандидатурите. В края на процеса ще бъдат отличени по две общини лауреати във всяка една от четирите категории.


Награждаването ще се проведе през октомври 2017 г., като на нея се очаква да присъстват представители на правителството и местната власт. Лауреатите ще получат специалните награди – учебно пътуване във Франция за двама представители на общината, осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от Министерството на околната среда и водите. Те ще имат за цел да представят на местната администрация добрите практики и да установят ползотворни двустранни отношения.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK