За смисъла да носим обувки от океанска пластмаса

За смисъла да носим обувки от океанска пластмаса

© ДневникСъс спада на цените на петрола през последните години, печалбата от рециклирането също спадат. В момента в редица държави е по-евтино да се правят нови пластмасови продукти от петрол, отколкото използваните веднъж стоки да се рециклират в нови продукти.
Тази тенденция води и до много малък дял на рециклиране на пластмасата в световен мащаб (едва 9%) и огромно количество пластмаса в океаните (79% отива в сметището или попада в природата), както показват данните от скорошно проучване за глобалното производство на пластмаси.


Над 5 трилиона частици пластмаса плуват в световния океан, сочат изчисленията на учените. Това замърсяване е сериозен риск за морските животни, които поглъщат пластмаса или се задушават, омотани в опаковки. Прогнозите са, че количеството пластмаса ще надхвърли това на рибата до 2050 г. В момента "пластмасовата супа" е мащабен проблем, сложен за овладяване.


На фона на тази тъжна статистика, добрата новина е, че редица компании решават да събират този морски боклук или да го предотвратят като намират начин да използват различните видове пластмасови отпадъци от моретата и океаните – от стари риболовни принадлежности, мрежи и въжета до парчета твърда пластмаса и микропластмаси от водата, за да изработват от тях нови продукти. За смисъла от каузата им разказва Ocean Deeply.
Продукти, които в момента се произвеждат от рециклирана океанска пластмаса са шишета за шампоани, скейтборд, слънчеви очила, спортни обувки, спортни облекла, изтривалки и рогозки, бижута... Някои от фирмите, които са се включили в почистването на океанската пластмаса, съобщават окуражаващи данни за количествата морските отпадък, който не отива на сметището или в океана.


Преди четири години Cape Porpoise Trading Company в американския щат Мейн започва да изработва изтривалки от старите рибарски въжета, събирани от рибарите още преди те да бъдат изгубени или изоставени в морето. От начало на работата си, компанията е продала около 6500 рогозки. Керин Бърнет, собственик на компанията обяснява, че с работата си са спасили океаните от над 18 000 кг въжета от сметища и океана.


За смисъла да носим обувки от океанска пластмаса

© Cape Porpoise Trading Company


Компанията се свързва с рибарите чрез социалните медии, за да събира от тях ненужните им въжета. Въпреки че им предлагат заплащане на килограм, много рибари предоставят въжетата си безплатно.


Bureo произвежда скейтборди и слънчеви очила като рециклира риболовни мрежи в Чили, които иначе биха били изоставени в океана.


Компанията за спортно облекло Адидас си партнира с организация за опазване на океаните Parley. Резултатът от съвместната им работа "Adidas x Parley", е че вадят морски отломки и го използват за изработката на спортни обувки.


И това са част от добрите примери на бизнеси, които виждат смисъл и полза да се включат в спасяването на океаните от пластмасата, преди тя да е погълнала рибата и живота на моретата, от който в крайна сметка зависим ние хората.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK