Тема на българското председателство ще е по-чист въздух, обяви екоминистърът

Тема на българското председателство ще е по-чист въздух, обяви екоминистърът

© Николай ДойчиновПодобряване качеството на въздуха ще е приоритетна тема на българското председателство на Европейския съюз. Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на представяне на приоритетите сектор "Околна среда" пред ресорната комисия в НС днес, цитиран от пресцентъра на ведомството.


Димов е обяснил, че предвидените инициативи, свързани с председателството, са популяризиране на използването на различни механизми, включително иновативни решения, за по-чист въздух.


"Това е и основната тема на конференцията на високо ниво, посветена на екоиновациите, която ще организираме съвместно с Европейската комисия", съобщи Димов. Конференцията е част от календара на българското председателство и ще се проведе в София на 5-6 февруари 2018 г.
В края на годината се очаква ЕК да приеме стратегия за пластмасите в кръговата икономика, насочена към решаване на проблеми като годността за рециклиране, биоразградимостта, наличието на опасни вещества в някои пластмаси и морските отпадъци. Българското председателство ще предложи дебат по това, която ще е част от дневния ред в рамките на работните органи на Съвета на ЕС.


Министърът обобщи, че основен приоритет на европейско ниво е запазването на високите стандарти за опазване на околната среда и качеството на живот на населението чрез устойчив растеж и "зелена икономика". Държавите в тройката, в която е и България, поставят акцент в общата си програма върху прехода към кръгова икономика при ефективното използване на ресурсите и намаляването на въздействието върху околната среда. Приоритет на трите председателства е и прилагането на договореностите по Парижкото споразумение в областта на климата чрез приемане на законодателството в сектора за периода до 2030 г.


"Имаме обща програма на трите държави в областта на околната среда, насочена към постигане на устойчив растеж посредством екоиновации. Целта ни е създаване на благоприятстваща среда и условия за прилагане на екоиновативни решения посредством законодателни и политически инициативи, разглеждани през периода юли 2017 г.- декември 2018 г.", съобщи Нено Димов пред депутатите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK