Парламентът отхвърли президентското вето и съкрати втората съдебна инстанция при екооценки (допълнена)

Парламентът отхвърли президентското вето и съкрати втората съдебна инстанция при екооценки (допълнена)

© Юлия ЛазароваНародното събрание отхвърли наложеното от президента вето и повторно одобри промени в Закона за опазване на околната среда, които залагат да отпадне втората съдебна инстанция при обжалване оценките за въздействието на околната среда (ОВОС) на големи инвестиционни проекти от национален интерес.


Поправките бяха приети с общо 138 гласа "за", 78 – "против" и 2 – "въздържал се". В подкрепа на поправките гласуваха от управляващото мнозинство: 95 депутати от ГЕРБ (които са и вносители на проекта), 15 народни представители от ДПС и 27 от "Обединени патриоти". Един независим депутат Ангел Исаев е гласувал за промените. Опозицията в лицето на БСП даде 68 гласа против, а двама от партията им се въздържаха, от "Воля" 10 са гласували против. За да преодолеят ветото, наложено от държавния глава Румен Радев на 8 август, депутатите трябваше да съберат поне 121 гласа за спорния законопроект.


Президентът трябва да обнародва в седемдневен срок повторно приетите промени в закона според чл. 101, ал.3 от конституцията.
Основните мотиви на вносителите от ГЕРБ за промяната в Закона за околната среда, които ограничават правото на граждански организации да обжалват на втора съдебна инстанция административни актове във връзка с околната среда и биологичното разнообразие, бяха повторени неколкократно по време на дебатите в пленарна зала. Според управляващите с новите текстове няма да се бавят големи национални инфраструктурни обекти с обществена значимост и няма да се поставя под риск усвояването на европейски пари. Според опозицията текстовете поставят на риск законността на реализирането на тези обекти и възможността тя да се защити пред съда.


По примерите, посочени в пленарна зала, текстовете засягат обекти, каквито са например строителството на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле, автомагистрала "Хемус" и инвестиционни намерения за ново строителство над Банско в Национален парк "Пирин".


Същите промени бяха приети от депутатите в края на първата му сесия - на 27 юли 2017 г. При първото им гласуване няколко партии, както и 27 неправителствени организации, поискаха държавният глава да им наложи вето. 14 неправителствени организации сезираха Европейската комисия по случая. Според тях в този си вид законът ще отслаби съдебния контрол върху законосъобразността на мегапроектите в областта на преноса на газ и нефт, автомагистралите, тецовете и ядрената енергетика.


На 8 август президентът Румен Радев наложи вето на промените с аргумента, че държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане. Такъв контрол се осъществява именно от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции.


В мотивите на президента се посочва, че премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност. Радев изрази увереност, че Народното събрание ще намери добрия баланс между приоритетното изграждане на значими стратегически обекти и контрола за спазване на законността.


Развитие срещу законност


Според управляващите дългите съдебни процедури, които се проточват една-две години, спират всякакви инициативи за развитие и инвестиционни намерения. Ивелина Василева от ГЕРБ изтъкна, че това бавене поставя под риск финансирането на проекти по европейски програми.


"Ще отхвърлим ветото на президента, защото интересите на България са над всичко," заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който обвърза поправките с реализиране на проекти, които ще намалят жертвите по пътищата и "ще спасят животи". От опозицията определиха тезата му като "пълна демагогия".


В изказванията си опозицията подчерта, че съдебният контрол е нужен, за да се случват нещата законно, защото е "добре да има втори втори лифт на Банско, но не така, че утре да няма планина там". Корнелия Нинова обяви, че ако мнозинството отново гласува поправката в закона, БСП ще го внесе за разглеждане в Конституционния съд. Според нея поправките са стъпка към разрушаване на законността.


Закон срещу "платени протестъри"


Георги Марков от ГЕРБ нападна директно гражданските формации и ги определи като "платени протестъри". Депутатът постави изборът при гласуването в плоскостта "за правителствено или неправителствено управление".


"Гражданското общество в България се изроди. Неправителствени организации, някои от които с пари отвън, се опитват да се качват на главата на правителството. Ако искат да управляват, да си направят партии, да влязат в парламента, да въведат не 3, а 30, 300 инстанции. Да спрат лифтове, да спрат развитието, да спрат и метрото, как не са се сетили", заяви от парламентарната трибуна Марков и предизвика ръкопляскане в пленарната зала.


"Когато тук от тази трибуна на Народното събрание се говори за всички неправителствени организации по този начин и се ръкопляска ме побиват тръпки. Когато цялата зала се радва, на това, че за гражданското общество се говори като за престъпници, ме побиват тръпки," репликира от трибуната Атанас Костадинов от БСП . По думите му най-важното за тези обекти от национално значение е те да бъдат законосъобразно изпълнени, за да не може никой да може да ги обжалва в съда.


В отговор към обвиненията на Георги Марков, Крум Зарков от левицата напомни на депутатите за важната роля, която играят неправителствените организации. "Трябва да се пазим от обобщенията. Така както ние не сме всички маскари тук в Народното събрание, така и не всички протестиращи са платени. Подобно делегитимиране на гражданското движение не е за добро."

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  Очакваме гневен залп на Дайнов срещу мракобесието на мутроолигархичната тиня, потискащо зелените пориви на демократичното човечество, минало от Оксфорд през АОНСУ до НБУ.
  Другия път да се снима клекнал между Марешки и Корнелия, за да разшири политическата подкрепа в парламента.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4376 Гневно

  НАРОДЕ !!!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5026 Неутрално

  Това е моделът мутрите от листовките на КАТ "Жип на кръстовище винаги има предимство" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 996 Неутрално

  ДПС - винаги при нужда, патрЕотично ви е!

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  Очакваме гневен залп на Дайнов срещу ....
  —цитат от коментар 1 на dogwoman


  До коментар [#1] от "dogwoman":

  "За Републиката" ???

  :) :) :)

 6. 6 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 500 Весело

  До коментар [#1] от "dogwoman":

  Поздравления, управляващата ви коалиция ГЕРБ, ДПС и Патриоти е бетон. Би трябвало за този мандат да свършите много неща.

 7. 7 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Парламентът охвърли
  -----------------------------------
  И правилно ги е "охвърлил"
  Щото в крайна сметка една съдебна инстанция е напълно достатъчна да се види има ли реален проблем.
  Но абсолютно недостатъчна за ефективен рекетьорски зелен бизнес (зелен не заради цвет на тревичката, а заради цвета на $ )
  А вскоя ограничение на изнудвачите е от всеобща полза.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 8. 8 Профил на Heavy Horses Ltd.
  Heavy Horses Ltd.
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Държава, на която й пречат гражданите, не е моята. Граждани, на които им пречат правата им, не са граждани. Поредната серия от "Законотворчество в услуга на олигархията".

 9. 9 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#6] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  Поздравления, управляващата ви коалиция ГЕРБ, ДПС и Патриоти е бетон
  -------------
  Благодаря.
  Аз пък изказвам съжаление, че опозиционнта ви колаиция БСП-ДпС-ДСб-ДеоС-ДБ е в лоша кондиция.
  Но не губете надежда, скоро ще има пак избори , които да загубите.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 10. 10 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 948 Любопитно

  ГЕРБ и.ДПС - Винаги заедно, Винаги

 11. 11 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 500 Весело

  До коментар [#9] от "qwertqwert":

  В парламента няма опозиция, нещо си се объркал. При нужда от квалифицирано мнозинство и БСП тичка да гласува заедно с ГЕРБ. И понеже социалистите са доста бездарни, сега Баце е принуден да кара Марешки да си поиграе на опозиционер.

 12. 12 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Цирк! Който за пореден път показва, че президентската институция е напълно безполезна у нас. Както и парламАнтът.

 13. 13 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Поредната гербаджийска недомислица. Административните дела се влачат на първа инстанция. Там са отлаганията, вещите лица, експертизите и т.н. Втората инстанция следи дали първата е не е прецакала нещо по процедурата. Тя не събира нови доказателства и обикновено решава в рамките на 3-4 месеца.

 14. 14 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 948 Любопитно

  Чудя се на РОБСКОТО търпение на този ОВЧИ Мат'рял
  В БГ са останали остават хора с РОБСКА психика

 15. 15 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#11] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  Доообре. разбрах.
  Допълващото се единомислие по оста Генерал Джу-Кака Корни-Бойкикиев е плод на чиста случайност и обективна реалност.
  :) :) :) :) :) :)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 16. 16 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 264 Неутрално

  На празни глави колкото и оценки да им слагаш все са си празни.

  mihala
 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#6] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  Мерси много. Животът извън фейсбук е такъв.
  Бай дъ уей сметките показват, че с или без ДПС ветото нямаше да мине.
  Демократичната преса обаче предпочита да затаи тази проста аритметика.

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Т. нар. "Зелени" с безочливия си рекет сами отрязаха клона, на който седяха. Да се сърдят на себе си.

  Знанието е сила, информацията - власт
 19. 19 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 948 Любопитно

  До коментар [#15] от "qwertqwert":

  Ти си гледай остта Борисов - Пеевски - Цацаров - Доган

 20. 20 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 948 Любопитно

  До коментар [#15] от "qwertqwert":

  И Борисов - Пашата - Маджо - Гоцев

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Ще гледат да лапат еврокинти бързо и повече докато ги има, че края наближава..

 23. 23 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 948 Любопитно

  До коментар [#21] от "dogwoman":

  Точно ГЕРБ тролове да не говорят за правопис

  Пиша от телефон, автокоректора прави прави понякога проблемите

 24. 24 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#13] от "TPOTOAP":

  Мне, втората инстанция обикновено връща делото обратно на първата и купонът започва отначало.

  Знанието е сила, информацията - власт
 25. 25 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Поредната гербаджийска недомислица. Административните дела се влачат на първа инстанция. Там са отлаганията, вещите лица, експертизите и т.н. Втората инстанция следи дали първата е не е прецакала нещо по процедурата. Тя не събира нови доказателства и обикновено решава в рамките на 3-4 месеца.
  —цитат от коментар 13 на TPOTOAP

  Преди 3-4 месеца произнасяне има 5-6 месеца насрочване ... а ако някой адвокат се разболее, или има друго дело, отиде повече от година ... к'ъф ти е проблема всъщност ?


  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 26. 26 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#14] от "stenli1":


  Сформирай партизански отряд и почвай въоръжена борбо щом не можеш да траеш повече. Ако не знаеш как питай Бойкикев или някой друго комуне от съпартийците ти - те имат опит.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 27. 27 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#23] от "stenli1":

  Дооообре. Сега ще предам, че имаш технически проблеми :), не се притеснявай, те в Отдела са просто мързеливи и лишени от морални задръжки, инак не са зли хора.

  Доброто е заразно
 28. 28 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#26] от "pag":

  Или Лиляна Павлова, Борисов, Цачева или Московски?

 29. 29 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  ДПС и патриотите заедно крепят ГЕРп. Безценно

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 30. 30 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#27] от "dogwoman":
  '
  Аха с "Опорната" сте от един Отдел

 31. 31 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  бутафорна държава, в която народът пази държавната собственост от лапите на мутрите, които плаща жълти стотинки, гръмко обявени за концесионни такси!

 32. 32 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 640 Весело

  До коментар [#23] от "stenli1":
  Ако dogwoman е трол, то ти си Оптимус Прайм на троловете.
  И да! ДПС са вдигнали крак, чак като видяли, че подковават вола, но забравили, че са в ролята на жабата.
  Платихме достатъчно зелен рекет през тези години. Да видим как ще е сега Тома Белевщината без помощни колела?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 33. 33 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Без изненади бетонната олигархия в Абсурдистан плю на четиривластието.

 34. 34 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#32] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Аха, още един ГЕРБ трол. Ще се появят и останалите

 35. 35 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 612 Неутрално
 36. 36 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Навреме свършено. Защото парите от ЕС за големите инфраструктурни проекти вече са разпределени, процентите, комисионните и рушветите - също, а сроковете за усвояване текат. Проектите ще бъдат завършени НА ВСЯКА ЦЕНА. Нищо, че после ще връщаме ВСИЧКО от европейското финансиране + глоби за нарушения на процедурите.

 37. 37 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 500 Весело

  До коментар [#15] от "qwertqwert":

  Наистина няма случайни неща - платоничната любов между Баце и Шиши само потвърждава теорията ти.

 38. 38 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 500 Весело

  До коментар [#17] от "dogwoman":

  Сметките показват, че ГЕРБ+ДПС=ВНЛ

  Тази любов най-силно се забелязва по теми като правосъдие и корупция.

 39. 39 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 316 Неутрално

  От гледна точка на природни дадености, България има два пътя да направи своето име в света.

  Единия път е да е източник на екологично чисти храни и напитки и на екологичен и културен туризъм; другият път е да е място където отиваш в евтин хотел на плажа или планината да пиеш цяла нощ и да ти духат циганки, или където разработваш злато и газ.

  Първият подход гарантира че и бъдещите поколения българи ще се гордеят със страната си. Вторият подход гарантира че едни мутри ще получат бърза печалба или от собствени "инвестивии" или от процент на чужди такива.

  Първият подход е една европейска България, вторият подход е за страна от третия свят, в която отиваш или да добиваш ископаеми, или да ти духат.

 40. 40 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 488 Весело

  Ей, целия Институт за дясна мелиорация се изля в Дневник!

 41. 41 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1570 Весело

  аве, оня мухлясал шестак Марков верно ли бил пичелил 4 пъти избори?

 42. 42 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#32] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Много е тежко, наистина. За Струма така се бяха наточили, щеше да им направи бюджета за десетилетие напред. Само от съдебните разходи и разходките до Брюксел. Като си помисля, че съм им симпатизирала на тия нещастници, лошо ми става.
  Hell hath no fury like a woman scorned.

  Доброто е заразно
 43. 43 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Това ли е първият закон, чиято цел е да компенсира накадърността на министерство?
  =====
  А БСП като се прави сега на защитник на правата, да обясни с какво техния вариант е по-добър? да припомня, че газпромското правителство на Орешарски реши проблема като съда разреши строителството на Южен поток преди произнасяне на втора инстанция. Разбира се, с мотива национална значимост.
  Искрено се надявам пак да ни набият канчетата от ЕС и някой министър да се гърчи да обяснява какви жертви трябва да направим за да избегнем глобите.

 44. 44 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 399 Неутрално
 45. 45 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#25] от "роджър":

  Проблемът ми е, че това е едно ново тъпо решение на гербаджийската мисъл, което неминуемо ще падне в КС.

  Екооценките им бавели проектите... дрън-дрън. 7 години си бараха да не казвам какво с тая Кресна. Взеха проекта от АПИ и го дадоха на НКСИП, след това разтуриха НКСИП и го дадоха пак на АПИ, мечтаеха за някакъв 15 км тунел, който и по филмите нямаше как да стане и... още нямаме избрано трасе! Кой им е виновен - зелените талибани ли?

  А поръчката за тол системата пак ли зелените я бавят... ако наистина искат да ускорят проектите, да премахнат обжалването пред КЗК, която абсолютно ненужно се явява първа от общо 3 инстанции.

 46. 46 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#38] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  Това е, защото не можеш да смяташ. Инак 95 +27=122 и дотук се приключва, тъй като президентското вето пада с обикновено, а не квалифицирано мнозинство.

  Доброто е заразно
 47. 47 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 621 Неутрално

  ДПС винаги готови за помощ

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 48. 48 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 500 Весело

  До коментар [#46] от "dogwoman":

  Знаеш много добре, че нямах предвид конкретно гласуването за това вето. Има гласувания като тези за съдебната реформа, заемите, шеф на БНБ, реформи в пенсионното осигуряване и много други за които подкрепата на ДПС е била изключително важна. После Баце се отплаща я с Булгартабак, я с поръчки за милиарди за Шиши/ДПС.

 49. 49 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#39] от "patilanskomeze":'' вторият подход е за страна от третия свят, в която отиваш или да добиваш ископаеми, или да ти духат.''

  ...и в която бъдещите поколения ще го духат...

 50. 50 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#32] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Много си прав!!! Като се плати зеления рекет и не се стига до съдебни инстанции.
  Споменатият Тома Белев беше в обществения съвет на МОСВ. Общественият съвет на МОСВ одобри ОВОС на Южен поток и примерно Българското дружество за защита на птиците мълчаха като комунист на разпит по темата. Въобще "зелените" не се появиха на обсъжданията на ОВОС. За сметка на това, съвсем обикновени граждани оспориха ОВОС в съда. Мислиш ли, че е правилно заради зелените рекетьори трябва всички да се лишим от права?

 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3612 Неутрално

  ГЕРБ и.ДПС - Винаги заедно, Винаги
  —цитат от коментар 10 на stenli1


  Да пребъде дружбата между мутро-бароните и червено-розовите олигарси!
  Всичко в името на избраните мафиоти, всичко за благото на техните приятели и роднини!
  Останалите?
  Да се оправят както могат!
  Техен проблем!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3612 Неутрално

  До коментар [#45] от "TPOTOAP":

  Извинявай, ама избрано Прасе си имаме от много отдавна!
  Даже не едно а повече!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 53. 53 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#52] от "Храбър":

  Осъзнаваш ли каква чутовна глупост си написал?

 54. 54 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#52] от "Храбър":

  Оф извинявай, сега видях 'П'-то. Епичен коментар, евала :)

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7072 Неутрално

  То защо ли въобще е предвидено вето на президента. Досега не помня, един закон да е отхвърлен или променен, заради вето.

 56. 56 Профил на ferry
  ferry
  Рейтинг: 566 Гневно

  Парламентът охвърли-----------------------------------И правилно ги е "охвърлил"Щото в крайна сметка една съдебна инстанция е напълно достатъчна да се види има ли реален проблем.Но абсолютно недостатъчна за ефективен рекетьорски зелен бизнес (зелен не заради цвет на тревичката, а заради цвета на $ )А вскоя ограничение на изнудвачите е от всеобща полза.
  —цитат от коментар 7 на qwertqwert


  И когато първата инстанция е надлежно спонсорирана със суджуци и други подобни, естествено, че няма да види проблем. Разбира се, това чукундурските глави няма да го вдянат. И съответно няма проблем да се махне втората и следващите инстанции за всички видове дела, нали така? То така или иначе на първа инстанция всичко се вижда - дали има проблем, дали нашите са доволни и така нататък.

 57. 57 Профил на Marina Chompalova
  Marina Chompalova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Заповядайте:

  https://www.facebook.com/events/1468283376596348/?acontext= %7B%22action_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22bookmarks%22%2C%22surface%22%3A%22bookmarks_menu%22%2C%22extra_data%22%3A%22[]%22%7D%2C%7B%22surface%22%3A%22dashboard%22%2C%22mechanism%22%3A%22calendar_tab_event%22%2C%22extra_data%22%3A%22[]%22%7D]%2C%22ref%22%3A46%2C%22source%22%3A2%7D

 58. 58 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 272 Весело

  Стана това, което трябваше да стане. Въпреки напъните на БСП през марионетката си, номерът не мина. "Генералът" трябва много да внимава и "пръстчето" на Йотова, която в прав текст го предупреди, че "а е мръднал в грешна посока, а ....;) " трябва винаги да е пред очите му. Така е, когато си се съгласил да слушкаш.

 59. 59 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#48] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  Мислех, че говорим конкретно по темата, не си падам по генерализации. Особено когато ми ги натрапват съмнителни източници. Предпочитам да си правя изводите сама.
  Под съмнителни източници нямам предвид теб, да не го приемеш лично.

  Доброто е заразно
 60. 60 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#42] от "dogwoman":

  " Като си помисля, че съм им симпатизирала на тия нещастници, лошо ми става"
  ===================
  Още един.
  Искам магистрали Струма и Хемус, макар че ще пътувам по тях веднъж на три години. Защото всички се възхищават от немските, дори да не са ходили там.
  Искам втори лифт на Банско, макар че не съм скиор, а турист. Защото в Австрия лифтовете стърчат отвсякъде и на никого не пречат.
  Искам разработване на българските нефтени и газови находища, макар че Тесла прави електрокари. Защото Норвегия първа заговори за спиране на ДВГ, но с парите от нефта зад гърба си.
  Абе, само ние ли имаме такива зелени?

  Еретик
 61. 61 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#25] от "роджър":Проблемът ми е, че това е едно ново тъпо решение на гербаджийската мисъл, което неминуемо ще падне в КС.Екооценките им бавели проектите... дрън-дрън. 7 години си бараха да не казвам какво с тая Кресна. Взеха проекта от АПИ и го дадоха на НКСИП, след това разтуриха НКСИП и го дадоха пак на АПИ, мечтаеха за някакъв 15 км тунел, който и по филмите нямаше как да стане и... още нямаме избрано трасе! Кой им е виновен - зелените талибани ли?А поръчката за тол системата пак ли зелените я бавят... ако наистина искат да ускорят проектите, да премахнат обжалването пред КЗК, която абсолютно ненужно се явява първа от общо 3 инстанции.
  —цитат от коментар 45 на TPOTOAP

  Кое ще падне в КС, бе човек, и защо ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 62. 62 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Кажете,с такива седесари ,като"човекът"Г.Марков,А.Тодоров,Бисеров,Данчо М.,Евгений Бакърджиев и пр.,какъв преход можеше да се получи!?!?Първи демократи и антикомунисти.Ако беше използвал детектор на лъжата,Костов нямаше да бъде обвинен,че е разцепил и унищожил дясното.Същата работа щеше да свърши и архивчето на ДС.Без поправките.

 63. 63 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Кво се плюете за некви партии. Тъпи ли сте - не виждате ли, че няма партии в БГ има една партия - партията на мутрите.

 64. 64 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 876 Весело

  До коментар [#26] от "pag":Или Лиляна Павлова, Борисов, Цачева или Московски?
  —цитат от коментар 28 на stenli1


  Който си пожелаеш, няма проблеми. Миндянския клошар и Ръдан също стават, но само да ръсят мозък, не за партизани, щото без "Фейсбук" не могат, а по чукарите рядко има 4G.

  Знанието е сила, информацията - власт
 65. 65 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 519 Любопитно

  абсолютно недостатъчна за ефективен рекетьорски зелен бизнес (зелен не заради цвет на тревичката, а заради цвета на $ ).
  —цитат от коментар 7 на qwertqwert  Т. нар. "Зелени" с безочливия си рекет сами отрязаха клона, на който седяха. Да се сърдят на себе си.
  —цитат от коментар 18 на pag  как пък до сега не осъдихте един от "зелените" за рекет - скрита камера, белязани пари...Белев колко дела спечели за клевета?

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 66. 66 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 519 Любопитно

  До коментар [#32] от "Чичи (Ice Man's fan)":Много е тежко, наистина. За Струма така се бяха наточили, щеше да им направи бюджета за десетилетие напред. Само от съдебните разходи и разходките до Брюксел. Като си помисля, че съм им симпатизирала на тия нещастници, лошо ми става.Hell hath no fury like a woman scorned.
  —цитат от коментар 42 на dogwoman


  Преди време писах и на друг колега тука.Ако питаш гугъл ще видиш, че 2010 всички си бяха стиснали ръцете за магистралата.Зелените бяха съгласни,имаше и одобрен ОВОС и т.н. , но трябваше да се строи тунел, а в бг нямаше фирма с опит, техника която да го направи такова сложно съоръжение и съответно да се краде и преразпределят пари.И стоителната камара рипна,че няма да има лапане и че ще дойде германска или друга чужда фирма да стори.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 67. 67 Профил на radost.petrova
  radost.petrova
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Когато на 100 м от вилата ви поискат да се нарави национално значим обект - сметище, хранилище за радиоактивни отпадъци или просто кариера за камъни за нова магистрала....
  Когато на 50 м от детсктата градина на детето ви поискат да построят национално значим небостъргач да хвърля сянка на децата и да ги радва с повечко трафик ...
  Когато заради ВЕЦ-а на гургурбашията пресъхнат водите с които поливате инвестицията си - я овощна градина, я зеленчуков рай...
  Когато осъзнаете че заради националния интерес за добив на природен газ ще трябва да си купувате бидони с прясна вода...
  Когато приказната река, дето се мени с цветовете на дъгата и по таблицата менделеева, залее и вашия двор...
  Когато арменския поп се окаже по далечен мираж от всякога - тогава ще се сетите че правата са общо благо, което трябва да се защитава постоянно.

 68. 68 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Когато на 100 м от вилата ви поискат да се нарави национално значим обект - сметище, хранилище за радиоактивни отпадъци или просто кариера за камъни за нова магистрала....Когато на 50 м от детсктата градина на детето ви поискат да построят национално значим небостъргач да хвърля сянка на децата и да ги радва с повечко трафик ...Когато заради ВЕЦ-а на гургурбашията пресъхнат водите с които поливате инвестицията си - я овощна градина, я зеленчуков рай...Когато осъзнаете че заради националния интерес за добив на природен газ ще трябва да си купувате бидони с прясна вода...Когато приказната река, дето се мени с цветовете на дъгата и по таблицата менделеева, залее и вашия двор...Когато арменския поп се окаже по далечен мираж от всякога - тогава ще се сетите че правата са общо благо, което трябва да се защитава постоянно.
  —цитат от коментар 67 на radost.petrova


  Това сигурно Ви звучи много интелигентно, революционно, ултрасправедливо и даже поетично, а всъщност е елементарно и тъпо ... нищо лично, разбира се ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 69. 69 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Гробарите от "ГРОБ" няма да се спрат докато не погребат народа си! Но,.. ще дойде "Видов ден"!!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 70. 70 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Държава, на която й пречат гражданите, не е моята. Граждани, на които им пречат правата им, не са граждани. Поредната серия от "Законотворчество в услуга на олигархията".
  —цитат от коментар 8 на Heavy Horses Ltd.


  Какви "граждани" бе?! Това са ПЛАТЕНИ ПРОТЕСТЪРИ, Тролове, сърарници в разни ЧУЖДЕСТРАННИ антибългарски НПО та. Те работят за Чужди интереси или за Олигарсите които им плащат за тази "дейност" и това е Срещу твоите, моите, българските интереси. Точно тези са един от най големите бичове за България. И ти ще ги наричаш "граждани"!
  Не че Герб са цвете за мирисане, но тия "граждани" не представляват мен и нормалните българи, а СПОНСОРИТЕ си.
  Какги наричат тези, всички си знаем.

 71. 71 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#14] от "stenli1":

  Ми не сме ние с робска психика! И аз искам ГЕРБ мафията да си ходи. Но няма как да стане да ходя на протест рамо до рамо със Соросоидите. Ми те са много по надолу в еволюционното развитие дори и от ГЕРБ мутрите във властта. Дори съм забелязал как ненавиждат народа и честичко го обиждат дори за бедите които е претърпял през годините от Спонсорите им. Виж си само коментара?!!!!!

 72. 72 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#66] от "Психонавт":
  Благодаря, но не, благодаря.
  Следя проблема от самото му начало и съм изчел всичко, което е написано и публикувано по темата, както и доста служебни документи.
  Освен това си имаме достатъчно квалифицирана фирма с опит и капацитет, практически подизпълнител на всички спечелили и "строили" метрото. Не съм техен служител и нямам наистина абсолютно нищо общо с тях. Но просто хората си съществуват и работят по света и у нас, та липсата им не е била основателна причина за отказ от варианта тунел.
  http://eae.bg/evro-alians-tuneli.html

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK