Допринася ли шоколадът за обезлесяването в Западна Африка

Допринася ли шоколадът за обезлесяването в Западна Африка

© Associated PressАко ядете по едно шоколадово блокче сутрин или следобед, това може да подхранва климатичните промени, да унищожава защитени гори или да заплашва слонове, шимпанзета и хипопотами в Западна Африка, показва изследване. Известни марки като "Марс" и "Нестле" купуват през глобални търговци нелегално отглеждано какао в смаляващите се национални паркове и резервати в Кот д'Ивоар и Гана, казва природозащитната група Mighty Earth.


"Всеки консуматор на шоколад е част или от проблема, или от решението," казва Етел Игоне, директор на кампаниите на организацията. "Можете да изберете да купите етичен шоколад. Или с долара си гласувате за обезлесяването."


За "Томсън Ройтерс" "Марс" и "Нестле" казаха, че работят, за да се справят с обезлесяването. "Подхождаме отговорно към подбирането на какаото и сме поели ангажимент да ползваме 100 процента сертифицирано устойчиво какао до 2020 г.," се казва в имейл от "Марс".
И двете компании са поели ангажимент да се присъединят към Инициативата за какаото и горите, която цели да сложи край на обезлесяването по веригата за доставка на какао, която започна през март. "Ще работим, за да гарантираме, че човешките права са с висок приоритет заедно с целите за опазване на околната среда в тази инициатива," каза "Нестле" в коментари, изпратени по имейл.


Близо една трета от 23 защитени природни зони в Кот д'Ивоар, посетени от изследователи през 2015 г., почти изцяло са се превърнали в нелегални какаови плантации, се твърди в доклада. Изследователите казват, че практиката е толкова разпространена, че села с десетки хиляди хора, заедно с църкви и училища, са се появили в националните паркове, за да поддържат икономиката на какаото.


Кот д'Ивоар, най-голямата икономика в Западна Африка, е и най-големият износител на какао в света. Докато повечето от близо милион какаови ферми търгуват легално, според базираната във Вашингтон Mighty Earth около половината се отглежда незаконно в защитени райони.


Обезлесяването заради отглеждането на какао става пред очите на властите и търговците на шоколад знаят това, казват те. Загубата на горите обаче е проблематична, тъй като те са дом на дивите животни в района и ключово оръжие срещу климатичните промени, като поглъщат въглероден диоксид, докато растат.


Достъпната земя за нови какаови плантации в Кот д'Ивоар отдавна свърши, така че фермерите се преместиха в паркове и резервати, възползвайки се от десетилетието политическа криза, което започна през 2011 г. Сега страната има 2.5 милиона хектара естествени гори - около една пета от онова, което има при обявяването на независимост през 1960 г., според данни на Европейския съюз. По-голямата част от загубите са заради разширяващото се на нови територии земеделие.


Правителството положи големи усилия да изгони фермери от горски резервати, а през 2013 г. се появяват обвинения за нарушаване на човешките права от силите за сигурност.


Подробности за Инициативата за какаото и горите, която в началото се фокусира върху Кот д'Ивоар и Гана, ще бъдат обявени на глобалните климатични преговори в Бон.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK