Екоминистерството пришпори най-големите общини да се борят с мръсния въздух

Екоминистерството пришпори най-големите общини да се борят с мръсния въздух

© Надежда Чипева, КапиталЕкоминистерството отново пришпори общините с проблемно мръсен въздух да се заемат спешно с решаването на проблема. Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков е изпратил писмо до кметовете на 28-те най-големи общини в страната и ги призовава да изпълнят задължението си по закон да работят по действащи общински програми за качеството на атмосферния въздух, които са основно средство за справяне с наднорменото замърсяване.
Ведомството е изпратило и конкретни указания за актуализиране на програмите, за да постигнат поставени цели.


МОСВ настоява разработваните програми да отговарят на всички изисквания на действащата нормативна уредба.


Възможно най-точно трябва да се определят източниците на вредни емисии, разположението им и количествата вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух. "Това е от изключително значение за избор на правилните мерки в програмите, с които да бъде постигнато съответствието с допустимите нормите за качество на въздуха.
Със средства на оперативна програма за 2014-2020 г. в момента се актуализират програмите за качеството на атмосферния въздух на общините Асеновград, Благоевград, Варна, Враца, Гълъбово, Димитровград, Монтана, Несебър, Перник, Пловдив, Шумен.


В писмото се припомня, че на 5 април, 2017 г. Съдът на ЕС в Люксембург излезе с решение, според което България не е спазила допустимите норми на замърсяване с фини прахови частици в цялата страна. Решението постановява задължение за изготвяне и изпълнение на планове за качество на въздуха, за да бъде периодът на превишаване на пределно допустимите стойности възможно най-кратък.


МОСВ предупреждава, че поради естеството на проблема, който очевидно няма да може да бъде решен в най-кратки срокове, е твърде вероятно решението на съда да доведе до налагането на финансови санкции на България.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK