Природозащитници излизат на протест срещу съкратената втора съдебна инстанция при екооценки

Природозащитници излизат на протест срещу съкратената втора съдебна инстанция при екооценки

© Георги КожухаровКоалицията "За да остане природа в България" организира тази вечер протест. Причината са гласуваните повторно законодателни промени, с които отпада втората съдебна инстанция при обжалване на екологични оценки) на инвестиционни проекти от национален интерес.
Природозащитниците определят одобрените поправки, които бяха гласувани отново в парламента след наложено от президента вето, като "светкавично приети поправки, които ще доведат до бързото разграбване и унищожаване на българската природа."


Протестът "Закони срещу гражданите и природата - Няма да стане" ще започне в 18,30 часа пред Народното събрание.


"На пръв поглед хаотичните действия на управляващите за промени в закони всъщност са част от много стройна схема за унищожаване на българската природа", пише в събитието на протеста в социалните мрежи.
Природозащитниците посочват ,че законът не уточнява кои обекти ще бъдат приети, че са от национално значение, което отваря вратата за корупция и удовлетворяване на безкрайни лобистки интереси.


"България се е наредила до Туркменистан и Украйна като единствените страни с предупреждение за спиране на правата по Орхуската конвенция за достъп до информация, участие на обществеността в процеса на взимане на решения и достъп до правосъдие по въпроси на околната среда," твърдят от коалицията. Това е било решено на срещата на страните в Черна гора на 11-13 септември 2017 г. "България не само не изпълни решението от 2014 г. на Страните по Конвенция, но и продължава да приема закони, които ограничават достъпа на гражданите до правосъдие," коментират природозащитниците.


Миналата седмица депутатите отхвърлиха ветото на президента Радев върху промените в Закона за околната среда. "Така най-големите и опасни от гледна точка на околната среда проекти като атомни електроцентрали, ТЕЦ, нефтопроводи ще могат да бъдат обжалвани само на една инстанция. Едноинстанционно производство за околна среда няма в нито една друга държава от Европейския съюз и се среща все още само в някои африкански и азиатски държави. В същото време за малки обекти правораздаването си остава на две инстанции," посочват еколозите.


Депутатите приеха вече на първо четене промени и в Административно-процесуалния кодекс (АПК), които също затрудняват обжалването на инвестиционни намерения, но от финансова гледна точка - в някои случаи съдебните такси могат да скочат до 1800 пъти, припомнят от коалицията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK