Нудисти и къмпингари излизат на протест за плаж "Делфин"

Нудисти и къмпингари излизат на протест за плаж "Делфин"

© КъмпингуващиПротест за спасяването на плаж "Делфин" организират нудисти и къмпингари пред Министерството на туризма днес в 17.30 часа. Това е един от последните диви плажове по Южното Черноморие, който е и най-старият нудистки плаж.


Основното искане на протестиращите е да бъде прекратен договорът с новия наемател на плажа заради нарушения на договора и заради закононарушения, които той извърши, докато подготвяше плажа за летния сезон. Гражданите са внесли папка с цитирани нарушения по договора и мотивирано искане за прекратяването му. Сред примерите са ограничаване на свободния достъп до плажа, липса на медицински пункт и спасители, тормоз на плажуващите и случаи на физическа саморазправа. От своя страна министър Ангелкова е изтъкнала, че няма правно основание за прекратяване на договора.


Това лято наемателят - фирма "Тива интернешанъл", създава системно проблеми на плажуващите, като ги снима с видеокамери, а няколко туристи бяха глобени за това, че се разхождат голи. Забраната на достъп по цялата плажна ивица противоречи на законите.
В същото време проверка на "Дневник" установи, че няма забрана, скрепена със санкция, и няма изричен ред, който да забранява нудизма в България. Обособените места като "нудистки" на някои плажове по Черноморието изцяло са неписано правило


Протестът е обявен във фейсбук за сряда, 20 септември, в 17.30 часа.


"Каним всички съпричастни към проблемите на плаж "Делфин" да потвърдим желанието ни да бъдат спрени закононарушенията на наемателя фирма "Тива интернешанъл" да бъде спряно ограничаването на гражданските ни права и свободи и да бъдат спрени своеволията и безхаберието на Министерството на туризма. Да потвърдим настояванията ни да бъде прекратен договорът за наем и "Делфин" да бъде обявен за плаж за природосъобразен туризъм", пишат организаторите.


Те призовават участниците да си носят писма в прозрачни бутилки с текст "Върнете плаж "Делфин" на хората!" и "Плаж "Делфин" - плаж за природосъобразен туризъм!", които да оставят пред Министерството на туризма. "Удовлетворяването на исканията ни е единственият начин да се спре потъпкването на гражданските ни права и да се предотврати доунищожаването на природата в този близък до сърцата ни малък плаж в парк Странджа."


Протестиращите за плажа "Делфин" ще се присъединят към другия протест на природозащитници от 18.30 ч. пред парламента.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK